Tesla salvează copiii uitaţi în maşină: aerul condiţionat, pornit automat la 40 de grade pentru a evita sufocarea

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Luni, 26.09.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Cel mai nou update software al aplicaţiei Autopilot include o funcţie care prevede pornirea automată a aerului condiţionat la înregistrarea unei temperaturi de peste 40 de grade, pentru a evita decesele copiilor uitaţi în maşină.

Tesla Motors a lansat recent cea de-a opta versiune a aplicaţiei Autopilot, iar una dintre cele mai importante noutăţi nu se referă la funcţii autonome, ci la siguranţa pasagerilor.

Astfel, după ce şoferul părăseşte maşina, aplicaţia va avea grijă să pornească automat aerul condiţionat atunci când temperatura interioară ajunge la 40 de grade.

Măsura a fost implementată cu scopul de a evita situaţiile tragice în care copiii uitaţi în maşina se sufocă, mai ales că de la începutul anului şi până în prezent 31 de copii au încetat din viaţă în astfel de condiţii. Aerul condiţionat va rămâne activ până la 12 ore. "Noutatea mea preferată este controlul temperaturii maxime pentru a ţine copii şi animalele în siguranţă şi să nu se sufoce", a precizat CEO-ul Elon Musk.

Urmareste Automarket
Într-o versiune viitoare, şoferii vor avea inclusiv posibilitatea de a seta temperatura minimă şi cea maximă de la care aerul condiţionat va fi pornit automat.
Alte modificări prevăd o mai bună detecţie a obstacolelor atunci când funcţia Autopilot este activă prin utilizarea radarului, în loc de folosirea exclusivă a camerelor video.

Pe de altă parte, Tesla Motors a lansat o actualizare software pentru a remedia o breşă de securitate, după ce o companie IT din China a reuşit să preia controlul unor funcţii precum să activeze ştergătoarele sau să acţioneze frânele unui Tesla Model S aflat în mişcare. Tesla afirmă că a reacţionat prompt la problema şi că aceasta prezenta un risc scăzut de a fi exploatată.

"Problema demonstrată apare numai atunci când este folosit un browser web şi necesită ca maşina să fie conectată la un hotstop Wi-Fi (n.r - folosit de hackeri). Estimarea noastră realistă este că riscul asupra consumatorilor este foarte scăzut", a precizat compania.

Ambele update-uri au fost realizate prin internet, fără necesitatea de a duce maşina la service, după un model existent pentru update-urile software ale smartphone-urilor.

Via CNN, Autocar

Comentarii (4)

  • Probabil ca era suficient sa porneasca doar ventilatia plus sa deschida 3 cm geamurile din spate... astfel nu mai trebuia pornit motorul ...
    Totusi stau si ma intreb... daca nu e nimeni in masina? Doar ai lasat-o la soare si ajunge aerul din interior la 40 grade... porneste motorul si AC-ul asa aiurea?
    5 4
  • hazard
    ca sa faca treaba pana la capat trebuia sa si sterilizeze parintii care isi uita copii in masina parcata.
    2 0
  • silimarina
    @suca ce motor sa porneasca la Tesla?
    0 0
  • Sa uiti copiii in masina? Mare tampit trebuie sa fii , ca sa reusesti asa ceva. Si totusi, exista.....@suca, masinile sunt dotate cu diferiti senzori care pot detecta miscarea sau schimbarile de presiune datorate respiratiei. Adica detecteaza daca este cineva in masina.Si unele alarme auto detecteaza daca cineva respira in interioirul masinii.Asa ceva era pe nissan primera, acum vreo 10 ani.
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru