Timbrul de mediu 2013 va fi votat mâine în Guvern

de Sebastian Toma
Luni, 18.02.2013
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Guvernul României va vota mâine, 19 februarie 2013, proiectul de lege privind timbrul de mediu. Potrivit declaraţiilor anterioare ale Premierului României, proiectul va fi avizat prin ordonanţă de urgenţă.

Timbrul de mediu, respectiv proiectul care dictează aprobarea sa, va fi votat în şedinţa de Guvern de mâine, 19 februarie 2013. Dacă acesta va fi aprobat de Executiv, acesta va intra în vigoare la 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că birul va fi plătit, cel mai devreme, începând cu data de 15 martie 2013. Pentru a asigura aplicarea rapidă a noului bir, proiectul va fi avizat prin ordonanţă de urgenţă, nu prin proiect de lege.

Noul timbru de mediu implică o taxare diferenţiată a automobilelor cu motoare diesel faţă de cele echipate cu motoare pe benzină, situaţie care devine problematică doar pentru vehiculele ale căror emisii de CO2 sunt trecute în cartea de identitate. Practic, automobilele cu motoare diesel vor avea un timbru de mediu cu un cuantum mai mare. În cazul motoarelor Euro 3 şi Euro 4, cuantumul timbrului de mediu este mai mare decât cel al taxei auto în formula 2012. Pentru unele autovehicule echipate cu motoare Euro 5, timbrul de mediu are un cuantum mărit faţă de taxa auto 2012, dar diferenţa este mică în majoritatea cazurilor. Hibrizii, vehiculele electrice şi automobilele cu motoare Euro 6 nu plătesc timbrul de mediu.

În cazul automobilelor cu motoare, Euro 2, Euro 1 şi Non-Euro, timbrul de mediu are un cuantum redus semnificativ faţă de formula precedentă a taxei auto.

Urmareste Automarket
Potrivit declaraţiilor anterioare ale premierului Victor Ponta, timbrul de mediu va fi aprobat de Guvernul României. Noul timbru de mediu promite să rezolve mai multe probleme legate de formula din 2012 a taxei auto.
Mai precis, timbrul de mediu 2013 se doreşte a fi neprotecţionist, evitând favorizarea reînmatriculării automobilelor înregistrate deja în România în faţa vehiculelor rulate de import. Însă, formula actuală a timbrului de mediu ar putea să le aducă neplăceri multor şoferi din România, care se vor trezi cu cheltuieli însemnate în vederea transcrierii dreptului de proprietate al unui vehicul pe care vor să-l cumpere, respectiv în cazul unui vehicul pe care vor să-l vândă.

Via Gandul

Comentarii (21)

  • o sa plateasca mata timbu de moloz
    28 0
  • sa vede-ti voi lume in strada si proteste pe 7 8 martie pisamas pe voi de spurcati jegosi , muie plumb si ponta
    28 4
  • deci daca din 6 martie se aplica, pot sa transcriu proprietatea unei masini inmatriculate fara sa platesc timbru de mediu? rog raspuns stimati redactori!!
    7 0
  • referitor la mesajul anterior : ma refeream al o masina care a fost inmatriculata in 2012 fara a plati taxa auto, respectiv prin hotararea judecatoareasca


    astept raspuns! multumesc.
    4 0
  • si de ce nu mai scade la cele cu filtru de particule?
    6 0
  • si de ce nu mai scade la cele cu filtru de particule?
    2 0
  • si uite asa ne vom pastra masinile noastre vechi pana le vom da la fier vechi decat sa ii platim aberanta taxa lui Ponta
    nu s-a schimbat nimic, alti oameni, aceeasi gandire ingusta.
    26 1
  • Robert
    Odata votata legea, nu mai exista cale de intoarcere, totul a fost facut pe branci, se pare ca Renault, a avut un cuvant mai greu de spus decat 20 mil de cetateni romani si legislatia europeana!!! Ne meritam SOARTA de tara bananiera!!
    9 0
  • bravo zoro....numai prosti! taxe,impozite si asigurari in functie de capacitate cilindrica....puterea e ceva neimportant pt copilot!
    3 1
  • vampuum
    PÓNTĂ s.f. (Biol.) Totalitatea ouălor depuse de o femelă.
    PONTÁ 3pers. 3 pontează, vb. I. Intranz. A se opri în loc (cu capul ridicat, cu urechile ciulite) pentru a adulmeca .
    PONTÁ1, pontez, vb. I. Tranz., Intranz. A-și înregistra prezența la locul de muncă în vederea calculării salariului.
    Adica cred ca ponta asta al nostru e prima varianta ....are timbre si protejeza mediul.Am si eu ceva timbre,un clasor intreg, zic sa facem shimb pe oua
    4 0
  • koss-tell
    Incompetenti si ticalosi.
    4 0
  • @soryn89psy: nu, nu poti. Daca se voteza aceasta prostie cu timbrul de mediu, va intra in vigoare din 6 martie, insa pana atunci e in vigoare legea actuala, cu taxa de poluare care se aplica tuturor vehiculelor pentru care nu a fost platita. Deci, daca pentru respectiva masina nu s-a platit taxa in 2012 si acum vrei sa o transcrii, noul proprietar va plati taxa de poluare conform formulei actuale.
    2 0
  • Nu va ramane asa, e o aberatie. Taxa asta din start e ilegala, discriminatorie si n-are nicio treaba cu plouarea. Se poate demonstra asta in foarte multe moduri.
    6 1
  • de ex la un vw caravelle din 2002,euro 3,emisii 208,inmatriculat,noul timbru la transcriere va fi de 5000 euro ! asa ceva nu e posibil !
    Dar stati linistiti ca nu o sa treaca mult timp,si tot in justitie o sa se creeze un precedent si iar le-o dam iar in gura !
    SAU MAI SIMPLU,BULGARIA CA POATE EI AU NEVOIE DE BANII NOSTRI !
    5 0
  • BIR, biruri, s. n. 1. Impozitul principal perceput în statele feudale românești de la țărani și meșteșugari;

    Dovada ca nimic nu s-a schimbat in aproape 1000 de ani.
    Taranii platesc biruri la domnie si primesc in schimb doar dreptul de a exista.
    Pana nu ne intelegem cu totii in tara asta sa facem macar o greva fiscala nationala si sa nu mai platim nici un impozit in semn de protest, nu se va rezolva nimic, tot in epoca feudala o sa traim.
    10 0
  • koss-tell
    @ dan interesanta ideea cu greva fiscala. Poate mai schimbam ceva in tara asta.
    2 0
  • taxa asta aberanta si scumpirea nejustificata a carburantilor ar trebui sa scoata lumea in strada, hai sa facem si noi ca bulgari sa le bagam pumnul pe gat
    4 0
  • Cum se face ca o Toyota Prius 1,8 VVT-i Hybrid care are 87g CO2 nu plateste ca vezi doamne e hybrida iar un Ford Fiesta de 1.0 80 CP care are 99g CO2 plateste? A nu se intelege ca sunt de acord cu taxa. Ca si ceilaltzi cititori o consider aberanta .
    1 0
  • deci faceti'ma sa inteleg...vreau sa cumpar de ex un a4 euro3 diesel...daca il aduc de dincolo sau il iau de aici e imensa taxa banuiesc...dar daca il iau inmatriculat in tara, ce taxe ar mai trebui sa platesc?
    2 0
  • Au mai avut saracii romani pe vremea lui Voda Caragea ,,taxa de fumarit". Masinile cu care se plimba scumpii de parlamentari ,platesc oare taxa si din banii cui???
    1 0
  • cele din parlament sunt scutite de taxa de poluare sper sa iesim si noi in strada m-am saturat sa fiim niste lasi si sa iesim odata sa ne luptam cu jegurile estea
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru