Timbrul de mediu 2013 a intrat astăzi în vigoare

de Sebastian Toma
Vineri, 15.03.2013
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Versiunea 2013 a taxei auto, denumită acum Timbrul de Mediu, a intrat astăzi în vigoare. Acesta se achită la Trezoreria de care aparţine proprietarul vehiculului, în urma unui calcul oficial efectuat la ANAF.

Taxarea impusă de Guvernul Ponta prin noul timbru de mediu este abuzivă, discriminatorie şi extrem de periculoasă pentru siguranţa traficului din România

Sulfina Barbu
Fost Ministru al Mediului
Timbrul de mediu 2013 a intrat astăzi în vigoare. Acesta înlocuieşte taxa auto 2012 şi se va plăti pentru toate vehiculele din categoria M1 pentru care nu s-a plătit până acum taxa auto. Singurele vehicule scutite fiind cele care au plătit taxa de poluare, într-o formă sau alta, între 01.01.2007 şi 14.03.2013, fără să o recupereze, alături de excepţiile existente de la taxa de poluare, cum era cazul vehiculelor donate unor organizaţii non-profit, vehiculelor adaptate persoanelor cu dezabilităţi, vehiculele electrice, hibrizii şi altele. Asta înseamnă că vehiculele pentru care s-a plătit taxa auto, dar aceasta a fost recuperată ulterior, intră sub incidenţa timbrului de mediu.

Timbrul de mediu ia în calcul emisiile de CO2, vechimea vehiculului, norma de poluare şi cilindreea. În raport cu vechea taxă, timbrul de mediu taxează atât automobilele deja înmatriculate în România, cât şi automobilele de import, încercând să asigure o formulă care să fie corectă atât faţă de românii care vor să cumpere o maşină din import, cât şi pentru cei care vor să cumpere o maşină înmatriculată deja în România.

Ca de fiecare dată când acest bir s-a schimbat, reacţiile au fost împărţite în două sau mai multe tabere, în funcţie de interesele fiecăreia.

De data aceasta, reprezentanţii PDL au criticat guvernul Ponta pentru formula timbrului de mediu şi a acuzat guvernanţii că vor să profite de majoritatea şoferilor din România, informează Gândul. "Această taxă denotă disperarea Guvernului USL de a face rost de bani la buget pe spatele celor mulţi, deoarece timbrul de mediu a fost gândit de guvernul USL astfel încât să-i afecteze cel mai grav pe cei mulţi din România, pe proprietarii maşinilor Euro 3 şi Euro 4, adică circa 49% din parcul de maşini din România", a declarat Sulfina Barbu, fost Ministru al Mediului şi actual vice-preşedinte al PDL.

În ceea ce priveşte formula de calcul a noului timbru de mediu, noua formulă a birului ia în calcul emisiile de CO2 în proporţie de 100%, pe când vechea taxă le lua în calcul în proporţie de 30%. Pe larg, pentru motoarele Euro 5, Euro 4 şi Euro 3, formula de calcul este cea care ia în calcul în proporţie de 100% emisia de CO2, iar pentru autoturismele cuprinse în normele de poluare Non-Euro, Euro 1 şi Euro 2 se aplică actuala formulă de calcul prevăzută prin Legea nr 9/2012. Astfel, pentru autovehiculele echipate cu motoare Euro 5, timbrul de mediu are un cuantum apropiat de cel al taxei auto 2012, cu toate că există multe cazuri în care acesta are o valoare superioară.

Situaţia cea mai puţin favorabilă o au vehiculele echipate cu motoare Euro 3 şi Euro 4, în cazul cărora timbrul de mediu are un cuantum semnificativ mai mare. Vestea bună vine abia pentru cei care au motorizări Euro 2, Euro 1 şi Non-Euro, care vor avea un timbru de mediu redus cu până la 90 procente graţie unor coeficienţi de devalorizare.

Via Gândul

Comentarii (6)

  • Batranu'
    Mi se pare o ipocrizie maxima,cum vin cei de la PDL,si le dau in cap celor de la guvernare,pentru aceasta taxa.Parca ei au avut o taxa"iubita" de toti oamenii.Nici unii,nici altii nu sunt mai buni.@Automarket,daca se poate,un articol comparativ intre taxe si impozite,Romania vs restul tarilor din UE.Am mai vazut astfel de articole,dar nu luau in calcul toate valorile,cum e la noi taxa de drum,accize,taxa de autostrada,bla bla.As fi curios cat platim in comparatie cu europenii.
    24 1
  • Eu nu inteleg un singur lucru. Cine plateste timbrul asta. Eu de ex am o masina euro 4. Trebuie sa ma duc undeva sa dau cu banu? Daca nu platesc ce mi se intampla? Platesc toti proprietarii de masini, sau doar cei care vand/cumpara?
    3 7
  • inexorabil
    Wow, cata amnezie, dar ce neobrazare cutremuratoare pe domnii "portocalii" ! Deja am inregistrat doua vorbe si trei minciuni......."USL vrea sa faca bani pe spinarea celor multi" ?!? Oh, vai, solidarizatilor cu "cei multi" (si prosti ca v-au crezut in 2004, pe voi, "exterminatorii comunistilor", asa cum ati promis, desi, in realitate, sunteti doar comunisti din tata in fiu). "Timbrul de mediu a fost gandit de guvernul USL" ?!? A, pardon ?! Chiar atat de dobitoci si cu memorie scurta ne credeti?......Chiar nu va roseste celula de obraz care v-a mai ramas integra? V-o fi contaminat tatucul vostru TB cu tupeu revarsat ca voma? N-aveti limite in nescrupulozitate nici voi, nici "dusmanii" vostri USL-isti, nu? Macar recunoasteti dreaqu pe fata: "Astia suntem, altii mai buni de unde?". Chiar v-as aprecia pentru sinceritate. Dar voi astepta o vesnicie si tot nu mi-ar ajunge, corect?

    Asadar, se re-re-re-reconfirma (cred ca am numarat bine cate schimbari de legislaturi am trait din '89 incoace) regula de aur a lichelismului dambovitean la nivel inalt: odata intrati in gratiile Zeitei Opozitia, "invinsii" din alegeri se ratoiesc ca zmeii la actuala Putere, alias fosta protejata a Zeitei, din postura de "spalati cu Johnson pH 5,5 si imbalsamati cu Coccolino", dar voi sunteti cu totii - si "dreapta", si "stanga" - un monolit extrem de sudat in menirea organica a coruptiei "nu chiar atat de grava, cum li se pare carcotasilor, ci redusa la un nivel acceptabil, inerent si chiar benefic pentru fiecare stat".

    Daca imi aduc aminte de emisiunile cu Vadim desconspirand harta clanurilor interlope din rromanica, reiesea negru pe alb ca acestea n-ar fi putut aparea, prospera si prolifera fara incuviintarea, complicitatea si protectia TUTUROR partidelor politice, indiferent de polarizarea doctrinara declarata. Sau, cum am descoperit o analiza pe net: "Crima organizata inseamna crima organizata. Iti murdareste creierul. Crima foarte organizata inseamna politicul. Ti-l spala".
    17 8
  • nasol rau de tot...
    ...pt. mine.ce sa va zic ....cred ca sunt singurul din RO care se incadreaza la cei fericiti dar forte dezavantajat...adica eu nu mai vand golfu3tdi pana-i p....a.si asta se stie de ce ...si cand ma gandesc ca m-au cautat clientii si mi-au dat cat am cerut 2000E cu ,conditia sa am platita taxa si nerecuperata...DAR masina mea a fost inmatriculata in RO inainta de 2007...deci mai am o sansa ori REMAT ori rabla dar nu prea cred c-o sa-mi ofere voulcher de 15000 euro...astea-s povesti.si ....TOTUSI sa vedeti cate masini vechi e1 e2 vor intra in ro incat nu vom mai avea noi oamenii loc de ele...e clar ,romanul nu va putea fi determinat sa-si ia masina noua prin aceste metode....parca eu trageam de golfu asta atat daca mi-as fi permis macar un logan...DECI PROBLEMA E NIVELUL DE TRAI DIN ROMANIA FOARTE SCAZUT CA ROMANII NU-SI IAU MASINI VECHI DE DRAGUL UNOR SENTIMENTALISME ORI NOSTALGII ALE TRECUTULUI...
    4 0
  • Considerati-va fericiti, in Cipru tocmai s-au ras aproape 10% din depozitele tuturor clientilor de banci, cu acceptarea si incurajarea UE. Numai oligarhii rusi cu conturi in Cipru au pierdut vreo 3,5 miliarde euro.
    Bine ati revenit in epoca iobagilor!
    6 0
  • adm@Batranu
    ...si langa tabelul tau comparativ sa mai punem unul tot comparativ, dar intre salariile din Ro si cele din tarile de unde compari tu in primul tabel. Si apoi sa facem o analiza generala a celor 2 tabele sa vedem cum stam. Ca daca am avea impozitele din Vest am trai chiar ca in Papua Noua Guinee. Ma surprinde logica ta dar si numarul mare de likuri pozitive. Defapt, la asa tara asa locatari, ce sa ma mai mir.
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru