Timbrul de mediu va fi plătit şi în cazul dobândirii maşinii prin partaj

de Daniel Popescu
Marti, 30.07.2013
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Guvernul va schimba Codul Fiscal pentru ca timbrul de mediu să fie plătit inclusiv de persoanele care intră în posesia unei maşini în urma unui partaj la notariat.

Guvernul a identificat o metodă prin care cumpărătorii de maşini noi şi second-hand aveau posibilitatea de a evita plata timbrului de mediu. Astfel, numeroase maşini noi şi second-hand sunt cumpărate în coproprietate, iar cumpărătorii fac partajul la notariat înainte de înmatriculare.

Prin aceasta metodă, noul proprietar nu este obligat să plătească timbrul de mediu, conform legislaţiei în vigoare. Guvernul a decis însă să modifice Codul Fiscal, astfel că această metodă nu va mai fi exceptată de la plata timbrului de mediu.

"S-a creat un mecanism de eludare a plăţii timbrului prin achiziţionarea unui autovehicul second-hand din spaţiul comunitar în coproprietate, iar anterior înmatriculării acestuia coproprietarii fac partajul pe cale notarială, prin bună învoială, asupra autovehicului respectiv", a explicat Guvernul motivul pentru care a luat această decizie.

PERSOANELE JURIDICE PRIMESC ECOTICHET PENTRU MAŞINI ELECTRICE

Esential 12.000 de lei este valoarea ecotichetului pentru masini electrice
De asemenea, Guvernul a introdus o schimbare şi în modul de acordare a ecotichetului de 12.000 de lei pentru achiziţionarea maşinilor electrice introdus în lună martie a acestui an.

În prezent, acesta poate fi obţinut doar dacă maşina este cumpărată de o persoană fizică, însă noul Cod Fiscal prevede acordarea tichetului şi pentru persoanele juridice.

"În vederea stimulării vehiculelor noi, nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic, persoanele fizice, persoanele juridice, unităţile administrativ-teritoriale şi instituţiile publice care achiziţionează autovehicule electrice noi beneficiază de un tichet cu valoare nominală, pentru fiecare autovehicul nou achiziţionat, denumit în continuare ecotichet", prevede noul Cod Fiscal.

Pe lângă noile reglementări pentru timbrul de mediu şi ecotichetul pentru maşini electrice, statul va impune şi o acciză suplimentară la achiziţionarea maşinilor cu motoare de peste 3000 cmc.

Toate aceste măsuri vor intra în vigoare în 1 septembrie.

Via Ministerul Finanţelor Publice

Comentarii (11)

  • hahahaha... si ne plangeam de guvernele Boc...
    23 0
  • nu conteaza
    vad ca la legi se pricep....dar o lege prin care se maresc veniturile poporului chiar nu se gaseste? daca vor sa ne ceara mai intai trebuie sa ne dea.....sau poate 20 de milioane de locuitori li se par prea mult pt tara asta?
    17 1
  • Vasilica
    Pai e de furat mult de la noi , ce lege vrei sa dea ? Vrei sa ajunga la puscarie conducatorii iubiti si alesi de popor?
    7 1
  • emigrarea in masa e raspunsu pe termen scurt.......revolutia e raspunsu pe termen lung......
    12 1
  • dar nu din septembrie se intampla schimbarea dupa vacanta parlamentara? s-a intamplat deja? is confuz... nu e clara stirea...
    0 1
  • @lol: Scrie in stire: Toate aceste măsuri vor intra în vigoare în 1 septembrie.
    3 0
  • S-au prins si ei dupa 1-2 ani :)
    1 0
  • _steli
    Din pacate cu cretinii astia de conducatori nu mai stii ce sa faci (decat sa pleci din tara). Si eu am "muscat-o". Am luat o masina second hand in 2010, care fusese luata noua din Romania (fara taxe la momentul acela). Desi era mai "obosita" am optat pt aceasta masina deoarece nu vroiam sa fiu implicat in harababura cu taxele. Acum din pacate vreau sa vand masina, dar nu prea reusesc deoarece acum are taxa (aprox 700 eur). Nu pot sa cred ce legi idioate pot sa scoata idiotii astia!
    8 0
  • Pai firmele lor au avut de inmatriculat o gramada de autoturisme si camioane, asadar au dat o portita libera pana si le-au inmatriculat ei si altii care au mai prins pe langa ei, iar apoi au inchiso.
    6 0
  • Ba al dracu, cand e vorba de luat bani si a-ti taia orice cale (legala) de a nu fi luat de ultimu prost, in cateva zile schimba legea, pana cumpara pixuri si mananca un hot dog e gata.
    Cand e vorba in schimb de orice alta lege, pt invatamant de ex, care vine in favoarea cetateanului, intre 6 si 12 luni, daca e votata de 500 de oameni, daca trece de 7 camere , 3 balcoane si 5 bucatarii, dupa ce o vad 19 consilieri si in final presedintele trebe s-o aprobe... dar nu inainte de un concediu in care sa se mai gandeasca.
    5 0
  • mihaiu
    astia sunt complet dusi
    am un Hyundai Santa Fee din 2006 de 2188cm3 diesel
    Cum sa mai vand vreodata masina asta daca taxa de mediu e de 9100 Euro?
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru