Autoritățile pregătesc o nouă taxă auto: se va plăti anual sau o singură dată

de Cornel Șocariciu, Foto: Dreamstime
Marti, 26.09.2017
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Autoritățile confirmă că vom avea o nouă taxă auto. În plus, impozitul auto anual ar putea suferi modificări din 1 ianuarie 2019.

În primele șapte luni ale anului, pe piața din România au fost înmatriculate aproximativ 294.500 de mașini second-hand, cu 82% mai mult față de anul trecut. Eliminarea timbrului de mediu reprezintă unul dintre principalii factori care au generat această creștere.

Dar lucrurile ar urma să se schimbe în perioada următoare. Cornel Brezuică, șeful Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), a declarat în cadrul conferinței "Întinerirea parcului auto din România - care sunt soluţiile?" că a fost constituit un grup de lucru care analizează reintroducerea taxei auto, anunță publicația Capital.

"Am început discuţii privind un nou mod de taxare. Trebuie să vedem însă dacă taxăm o singură dată pe durata de viaţă a vehiculului sau apelăm la o taxă anuală. Sper să ajungem la o măsură fiscală care să fie benefică pentru toată lumea. Până la finalul anului sperăm să avem o variantă agreată de toţi cei implicaţi pentru o nouă taxă de poluare", a declarat oficialul AFM.

În cadrul aceluiași eveniment, Gheorghe Marinescu, șef serviciu impozite și taxe locale în cadrul Ministerul Finanțelor Publice, a declarat că vor exista modificări și în ceea ce privește impozitul auto anual.

"Este limpede că trebuie schimbat modul de calcul al impozitării vehiculelor.

Astfel vom aduce şi bani în plus la bugetele locale. Noi avem în vedere să ţinem cont inclusiv de gradul de poluare şi sper să ajungem la un sistem uşor de aplicat de primării. Noi încurajăm achiziţia de maşini nepoluante. Un nou mod de impozitare este aplicabil cel mai devereme la 1 ianuarie 2019", a declarat oficialul Ministerului Finanțelor Publice.

Via | Capital

Comentarii (16)

  • Ca sa dau o replica dintr-un film romanesc clasic: "Pe onoarea mea, fata asta nu e proasta deloc."
    11 0
  • dragnea ftw
    sa mareasca salariul minim daca vor sa ne luam toti hibride/electrice.
    si sa taxeze noxele, nu co2!
    12 2
  • Iar va tras-o PSD. O tara de rahat. De asa ma si bucur ca fac evaziune fiscala la greu. Guvernul PSD sa o suga. Vanzarile de masini noi sunt la cote record dar tot se plang. Pai normal ca se inmatriculeaza mai mult masini SH daca traim intr-o tara in care salariul mediu real nu e nici un sfert cat cel al tarilor civilizate.

    Plus ca, nu e nici democratic sa fortezi cetatenii sa cumpere tipul de produse pe care il vrei tu, cand ei isi doresc altceva. De unde sa-si ia romanii un Logan de 8000+ euro cand majoritatea masinilor SH se invart in jurul a 3000. Si astia care zic ca masina nu e o necesitate si ca sa mearga cu transportul in comun aia care nu-s permit masini noi sunt mai prosti ca Dragnea. Cel mai josnic nivel de prost ala care nu recunoaste ca masinile au pus pe picioare economiile tarilor dezvoltate.
    20 19
  • Adrian
    Romania ar trebuie sa se trezeasca pana nu e prea tarziu ..lumea in strada ca isi bat joc de noi ..eu cred ca ajunge bataia de joc pe care o lu'am zi de zi si nu cred ca vrem sa ajungem ca o tara din africa vai de curu lor ...singura metoda este sa iesim in strada si sa dam totii retardatii de la guvern jos si sa scapam de acesti golanii ..Legea ii pentru noi si pentru eii ii exact pula ...psd pnl pula mea ..afara cu toti acesti ca am ajuns o tara de rasu lumii...
    12 3
  • mircea badea
    pff...pe vremea ciumei portocalii era mai bine ca nu aveati masini sau plateati taxa inca o data cat masina? pe bune?!!!
    9 22
  • @mircea badea, locul tau e la antene, retardatule. Astia, psd-istii, au nenorocit tara asta. Cel putin ultimul guvern...numai minciuni, iar tu....le crezi.
    14 5
  • workingformyliving
    de acord cu Sam... nu este democratic sa fi obligat sa cumeri un produs pe care nu il doresti din cauza unor hipsteri ecologisti si egoisti care protesteaza pe facebook . guvernele doar profita de prostia lor ca sa te taxeze sub pretextul ecologiei .
    8 2
  • spagatistu'
    @Mircea Badea,
    Spre stiinta ta, taxa pentru prima inmatriculare este produsul "ciumei rosii"! A fost introdusa de primul motociclist al tarii, vesnic insuratu' Tariceanu cand era prim ministru sustinut de PSD, ca PNLu avea 15% in parlament. Motivul era unul simplu: Motocicleanu era/este un sustinator activ al importatorilor si producatorilor auto iar afacerile lor erau deranjate de SHuri. Astfel ca in loc sa creasca nivelul de trai al romanilor ca sa-si permita masini noi, le-a pus taxa celor care cumparau masini SH.
    In cazul in care chiar ar durea la basca pe cineva de mediul inconjurator,singura solutie viabila este sa se impoziteze in functie de poluare. Insa motivul este altul, il cititesti chiar in articol: Autoritatile locale nu mai au bani acum ca si-au marit salariile de 2-3 ori, asa ca un impozit auto mai mare nu va face decat sa le mareasca veniturile, ca tudose nu mai are nici el banuti la buget.
    16 1
  • badaran
    Impozitul trebuie platit de toate masinile care sunt inmatriculate in Romania, nu doar de cele care sunt aduse din UE si vor sa le inmatriculeze in Romania.
    Sunt de acord ca nivelul impozitului sa fie in functie de nivelul de poluare (euro 3, euro5 etc.), dar banii colectati sa fie folositi DOAR pentru mediu, deci nu pentru salarii, pensii etc.
    Impozitul trebuie sa fie anual, pentru ca daca platesc un impozit pe toata viata masinii, voi pastra aceasta masina toata viata mea, ca sa nu mai platesc inca o data alta taxa pentru alta masina.
    Eu as vrea sa-mi cumpar masina noua dar, la veniturile mele, nu imi pot permite decat una foarte modesta. Cel mai sigur mod de impozitare, dupa parerea mea, ramane cel inclus in pretul combustibulului, deoarece doar masinile care ard combustibil polueaza aerul, inclusiv cele inmatriculate pe Bulgaria si circula doar prin Romania.
    Daca ne intereseaza inoirea parcului auto, solutia este acordarea de stimulente la cumpararea unui auto nou, nu impozitarea excesiva.
    9 1
  • babacloanta
    Tudose, Toader, Dragnea, Plumb, Shaideh...o sleahta de ciuflingari pusi pe jecmanit tara. Astia isi dau cu rotatie. Cand nu e Udrea , e Olguta, cand nu e Videanu , e dragnea...samd. Solutie e sa intram peste ei in plen si sa-i incingem putin ca sa vada ca ne-am saturat de toata clasa politica.
    7 3
  • kim_vl
    Indiferent ce taxa va fi nu e corect sa se plateasca o data. Daca busesc masina - dauna totala imediat dupa ce am platit-o ?
    4 1
  • babacloanta
    Pe astia de la guvernare nu-i intereseaza inoirea parcului auto! pe ei ii intereseaza cum sa introduca o noua taxa, asta e idea. O noua taxa! Imbracata in alte haine, coafata, dar tot o noua taxa. Si daca se poata, sa prinda cu ea retroactiv cati mai multi fraieri.
    6 1
  • trebuie bani la buget pt politistii care au iesit la pensie la 47 de ani cu pensii uriase....iar oamenii de rand trebuie sa scoata bani din buzunar sa plateasca inventii ale handicapatilor de la ministere conduse de dragnea pe la spate....orice faci in tara asta chiar daca ai masina inmatriculata la vanzare iar trebuie sa pierzi la pret ca sa traiasca bine niste domni dintrun grup de lucru imputit...numa un pik e bine in romania si iara ii rau...drept urmare nu voi plati nici o taxa sa fie clar ...la taxe si impozite nu vezi tigani...de azi mam hotarat sa fiu tigan ...traiasca romania si conducatorii ilustrii
    7 0
  • Abea astept sa bage taxa dam din nou in judecata statul ,din nou castig ,iara o iau prin gura astia ,pana acum am castigat la 3 masini , ultima a fost ultima taxa auto ,daca baga iara din nou ma duc la advocata mea din nou judecata ,fraieri iara pierd .
    2 2
  • Penibili mai sunteti multi, cititi articolele mai vechi de aici despre inmatriculari de SH-uri sa vedeti ca toti spuneti ca s-a umplut tara de rable, acum o dati la-ntors. Eu am spus clar atunci ca acest procent de 82% mai mare al inmatricularilor de sh-uri se datoreaza si masinilor cu nr de BG sau altele care caiculau de multi ani in tara dar s-au inmatriculat dupa eliminarea taxei, din pacate asa-i la noi nimeni nu sta sa gandeasca si sa analizeze.
    1 1
  • Clique
    Vreau să văd câți or să iasă în stradă să protesteze pentru mizeria asta de "taxă". Mai puține vorbe pe net dragi români , mai multe fapte în stradă!!. Să le arătăm, ca nu ei sunt șefii în țara asta.
    6 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru