Restituirea taxei auto: ANAF va returna banii inclusiv fără dovada plății, certificatul de înmatriculare sau cartea de identitate a vehiculului

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Vineri, 06.10.2017
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Restituirea taxei auto se va realiza chiar și în situațiile în care persoanele nu mai au dovada de plată a taxei, certificatul de înmatriculare sau cartea de identitate a vehicului.

Guvernul a adoptat joi o nouă ordonanță de urgență care reglementează mai clar modul în care autoritățile vor restitui toate formele de taxe auto încasate de la introducerea inițială din 1 ianuarie 2007 și până la eliminarea timbrului de mediu în 1 februarie 2017.

După publicarea procedurii complete în luna august, numeroase persoane s-au plâns că nu pot depune cererea pentru că nu mai au dovada de plată a taxei, însă ordonanța de urgență prevede că ANAF va restitui banii și în absența dovezii, prin simpla consultare a bazei de date.

"În cazul în care contribuabilul nu anexează documentul doveditor al plăţii, ANAF va verifica existenţa acestui document în baza de date", precizează un comunicat al Guvernului.

O altă situație care a generat controverse este cea a persoanelor care au plătit taxa auto, dar care nu au mai înmatriculat mașinile respective. Astfel, persoanele în cauză nu pot atașa la cererea de restituire copiile cărții de identitate a vehicului și a certificatului de înmatriculare.

Ordonanța menționează acum explicit că taxa auto va fi returnată și în absența acestor documente.

"În acest caz, cererea de restituire va fi însoţită de documentul de plată, în original, care confirmă plata taxei neutilizate, document care are înscrisă menţiunea ”taxă neutilizată” şi care este semnat şi ştampilat de către persoana desemnată din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule", mai precizează Guvernul.

Potrivit unui anunț anterior, cei care au plătit taxe auto până la introducerea timbrului de mediu în 2013, și anume taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule și taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, își vor primi banii înapoi în intervalul 1 ianaurie 2018 - 31 decembrie 2018. Între timp, cei care au achitat timbrul de mediu își vor recupera banii în perioada 1 septembrie 2018 - 31 martie 2019. De asemenea, statul va plăti proprietarilor și o dobândă de 0.02% pe zi pentru perioada cuprinsă între data plății taxei și data restituirii.

În plus, ANAF menționează că, în cazul dosarelor din instanță pentru care au fost emise deja decizii de soluționare, banii se restituie în termen de 120 de zile, dar nu mai devreme de 1 ianuarie 2018 pentru taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule şi taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, respectiv 1 septembrie 2018 pentru timbrul de mediu.

Via News

Comentarii (8)

  • Azazel
    "...își vor primi banii înapoi în intervalul 1 ianaurie 2018 - 31 decembrie 2018. Între timp, cei care au achitat timbrul de mediu își vor recupera banii în perioada 1 septembrie 2018 - 31 martie 2019. De asemenea, statul va plăti proprietarilor și o dobândă de 0.02% pe zi pentru perioada cuprinsă între data plății taxei și data restituirii."

    Multumim de info. Dar eu zic sa nu se facem mari sperante. Pana se va ajunge la data de plata, cu siguranta se va schimba ceva, iar banii nu vor mai putea fi restituiti. Uitati-va la faza cu scumpirea carburantilor. Peste tot au crescut preturile, iar ai nostri din fruntea "satului" zic ca nu e adevarat si ni se pare noua. Si voi credeti ca se vor da inapoi cateva sute de euro bune, fiecarui om care a platit taxa asta? Doamne ajuta sa ma insel. :))))
    12 1
  • Marian
    Da, eu cred ca vor da inapoi aceasta suma. Ideea este ca se doreste introducerea unei taxe noi pe care o va plati toata lumea si nu vor sa existe cai de atac cum ca eu am mai platit odata aceasta taxa dar in alta forma.
    Asta cred ca a fost si idea de a renunta la taxa la inceputul mandatului, sa fie cat mai multe masini inmatriculate in tara si nu in Bulgaria de ex, ca acum sa dea o taxa care sa se aplice la un numar cat mai mare de "cotizanti"
    17 1
  • costinel
    Asta este merge la vecinii bulgari pentru inmatriculare si taxe mici
    2 1
  • Georgel
    @Marian - ai dreptate, vor sa faca in asa fel incit sa nu mai putem comenta, dar vreau sa vad daca o sa vina sa-mi dea taxa inapoi cu forta. La momentul cind eu am inmatriculat masina deja se stia ca taxa e "ilegala" dar au luat banii linistiti.
    Acum vreau sa vad si eu ce o sa faca atunci cind o sa spun - asa a fost legea, am platit, acum spalati-va cu ei pe cap, altii nu mai dau. Sau duc masina inapoi si o inmatriculez in Germania
    Avem niste guvernanti ....1 . 2 3 4 5 ... cu usoare probleme mentale si care cerd ca si noi suntem la fel, de parca s-a scumpit vreodata petrolul sau marit vreo taxa si nu am platit-o tot noi, consumatorii. Iar cind au scos supra acciza au scumpit "simpaticii" combustibilul cit sa fie la acelasi pret si fara ea ... nu s-a mai sesizat nimeni sa-i verifice sau ceva si au gasit ei un pretext ... undeva pe planeta Marte o fi fost furtuna ...
    5 1
  • parlamentul asta cu legi votate ca la toaleta .......de ce nu avem pret carburanti mici tari europa slovenia exp cat este un litru de benzina sau motorina
    3 0
  • Edikkk
    oricum romanii au castigat in instanta si in Romania si in UE returnarea taxei

    astfel incat acum pregatesc sa returneze toate taxele de prima inmatriculare... ca sa faca alta taxa ANUALA care sa o perceapa la toti !!!

    adica... uite tu 100 euro-1000 euro inapoi platiti odata, si vei plati 100-300 euro pe an !!!
    2 0
  • Nistor
    Da, vor da taxa inapoi,cum? Cum vor ei si cand vor ei.Noi i-am dat in judecata si am castigat,dar tot ei ne-au impus ca o sa ne plateasca in rate.Doi ani am primit rata iar anul trecut ne-au spus ca nu au bani si pauza.Deci, in concluzie, primim bani, daca vor ei,cand vor ei si cum vor ei ...
    0 0
  • Viorel Capatina
    O Intrebare Am documentul taxei In original si copia cartii dar nu am copia certificatului de imatriculare am vanduto fiului meu ce pot sa fac daca stie cineva Multumesc
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru