Rambursarea taxei auto în 5 ani, declarată ilegală de UE: banii trebuie restituiţi integral într-o singură tranşă

de Daniel Popescu
Miercuri, 06.07.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Decizia autorităţilor române de a rambursa taxa auto într-un interval de 5 ani încalcă legislaţia Uniunii Europene, întrucât suma ar trebui restituită integral într-o singură tranşă.

Statul român este obligat să restituie banii încasaţi pe taxa auto în perioada 1 ianuarie 2007 - 1 martie 2013, ca urmare a faptului că aceasta a fost declarată ilegală.

La jumătatea lunii aprilie, autorităţile au anunţat că, indiferent de numele pe care a purtat-o în perioada respectivă, taxa auto va fi restituită într-un interval de 5 ani în tranşe anuale de câte 20%. Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) nu este însă mulţumită de această decizie şi anunţă că taxa trebuie să fie restituită integral, într-o singură tranşă, întrucât această formulă este favorabilă consumatorilor.

"Un asemenea sistem de rambursare a sumelor (n.r - pe o perioadă de 5 ani) îl plasează pe justițiabil într-o situație de incertitudine prelungită cu privire la data la care va obține rambursarea integrală a cuantumului taxei plătite fără a fi datorate", precizează CJUE.

Urmareste Automarket
Statul susţine că a apelat la rambursarea pe 5 ani din cauza faptului că nu are fonduri suficiente pentru a plăti integral sumele într-un timp atât de scurt, însă CJUE afirmă că autorităţile nu au dreptul de a invoca un astfel de argument.
"Nu se poate admite ca un stat membru să se poată prevala de o insuficiență a fondurilor pentru a justifica imposibilitatea executării unei decizii judecătorești care îi recunoaște justițiabilului un drept conferit de ordinea juridică a Uniunii", mai precizează CJUE.

Cu numai câteva săptămâni în urmă, Uniunea Europeană a stabilit că şi timbrul de mediu în vigoare începând din martie 2013 este ilegal. Până în prezent, singura reacţie a autorităţilor române a fost să anunţe înlocuirea timbrului de mediu cu o nouă taxă auto, cel mai probabil începând din toamna acestui an.

Via Avocatnet

Comentarii (9)

  • Pai normal ca intr-o singra transa, ai luat banii gramada, gramada ii dai... Cel putin asa ar trebui sa se intample intr-un stat civilizat. Ah, pardon, in statele civilizate nu exista astfel de "timbre"...
    23 1
  • contribuabil
    Statul se incapataneaza sa se ingroape in propria prostie. Faptul ca in atatia ani a perceput o taxa ilegala...in diverse forme..ii determina sa propuna o noua taxa demonstreaza prostia de la conducerea tarii. Mai mult...timpul pierdut al cetateanului cu platit taxa..recuperat taxa nu are nicio valoare? Cand o sa ne invatam ca prostia si incertitudinea costa?
    11 1
  • Am si eu o intrebare pt. ca sunt in cauza si as vrea sa stiu daca am platit taxa iar apoi am vandut masina ,in acest caz cine poate solicita recuperarea taxei noul proprietar sau cel care a achitat efectiv taxa?
    10 1
  • Batranu'
    In cazul timbrului de mediu achitat in acest an, care am vazut ca e considerat ilegal...merita asteptarea unei legi pentru restituire, sau trebuie sa dau in judecata statul?
    0 0
  • Nu numai că trebuie restituiți integral într-o singură tranșă, dar trebuie plătită și o dobândă comparabilă cu cea a băncilor, corelată și cu devalorizarea monedei. Până nu se vor lua măsuri exemplare, păduchii ăștia nu se vor învăța minte. Să se pună sechestru pe avere și să plătească pagubele din buzunarele lor. Apoi trimiși la Canal. Pe viață!

    Pe ei, pe muma lor!
    10 0
  • pentru q:
    -cel care a achitat taxa!
    6 0
  • Eu am achizitionat un auto nou in 2010..desi statul si-a luat tva-ul si impozitul pe profit m-a pus si pe mine sa achit o taxa auto de vreo 2800 ron...eu vad ceva sau ma uit lung dupa la astia de la anaf care or sa-mi arate degetul mijlociu?
    3 0
  • Rromania
    Asa, asa! Sa se revizuiasca, dar sa nu se schimbe nimic!

    Politicienii sunt niste curve..!
    5 0
  • Domnule redactor (Daniel Popescu), faceti referire la ce a constatat CJUE,insa nu mentionati actul normativ in care CJUE a facut aceasta constatare.
    Unde anume se spune ca taxa auto trebuie restituita integral ?
    Multumesc.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru