Calendarul restituirii taxei auto a fost stabilit: românii își vor primi banii înapoi până în martie 2019 cu o dobândă de 0.02% pe zi

de Daniel Popescu
Luni, 07.08.2017
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Autoritățile au anunțat că taxa auto va fi restituită pe parcursul anului 2018, cu excepția timbrului de mediu, care va fi înapoiat până în martie 2019. Proprietarii vor primi și o dobândă de 0.02% pentru fiecare zi de întârziere.

Eliminarea timbrului de mediu de la 1 februarie a produs o situație paradoxală pentru toți cei care achitaseră deja orice formă de taxa auto. Practic, legea prin care timbrului de mediu a fost anulat a abrogat și procedura anterioară pentru recupararea taxelor, care prevedea restituirea banilor într-un interval de 5 ani în tranșe egale.

La 6 luni distanță, Guvernul a anunțat însă o ordonanță de urgență prin care corectează această problemă, iar procedura a fost oarecum simplificată. Toți proprietarii care au plătit o formă de taxa auto de la introducerea acesteia în 2007 trebuie să depună o cerere la ANAF, iar banii vor fi restituiți în funcție de tipul de taxă auto.

Astfel, cei care au plătit taxe auto până la introducerea timbrului de mediu în 2013, și anume taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule și taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, își vor primi banii înapoi în intervalul 1 ianaurie 2018 - 31 decembrie 2018.

Între timp, cei care au achitat timbrul de mediu își vor recupera banii în perioada 1 septembrie 2018 - 31 martie 2019. În plus, pentru fiecare zi de întârziere, statul va plăti proprietarilor și o dobândă de 0.02% pe zi, echivalentul unei dobânzi de 7.3% pe an.

Guvernul a adoptat aceste măsură ca urmare a faptului că Uniunea Europeană a amenințat România cu o procedură de infringement în cazul în care nu va restitui înapoi banii încasați pe taxele auto, care au fost declarate ilegale de către Curtea Europeană de Justiție.

Via Profit

Comentarii (11)

  • nu va restitui înapoi ...adica guvernul ramane cu banii luati?

    :))
    7 1
  • In cazul celor care au obtinut dreptul de a recupera taxa de poluare prin hotarare judecatoreasca si restituirea esalonata pe perioada de cinci ani este deja in curs, ce se va intampla?
    17 4
  • CGI

    Intrebarea ta este cat se poate de legitima iar cei care ti-au dat manute rosii n-au nici cel mai elementare notiuni care sa le permita sa inteleaga ce te intereseaza.

    Din pacate, nu se va intampla nimic. Spun asta pentru ca, in general, actele normative care prevad aceste reesalonari SUSPENDA, toate executarile silite care privesc aceste sume. Este anormal si se intampla doar in Romania. Peste tot in lumea civilizata o hotarare judecatoreasca nu poate fi anulata prin lege. Tocmai aceste este motivul acestei "darnicii" a statului roman care stie ca, daca nu va rambursa sumele respective, va fi actionat in judecata si pe langa sumele in sine va trebui sa achite cheltuieli de judecata si de executare silita.

    Prin urmare, daca actul normativ continte o asemenea dispozitie de suspendare si vei merge cu hotararea respectiva la un executor judecatoresc, acesta iti va da un raspuns motivat prin care va refuza punerea in executarea a sentintei respective motivand faptul ca aexecutarile acestui tip de sentinte au fost suspendate prin actul normativ care reglementeaza rambursarea esalonata. Desigiur, tu poti formala contestatie la instanta impotriva acelui refuz si, daca instanta ti-o va admite, atunci executorul judecatoresc este obligat sa continue executarea.

    Daca am folosit termeni prea tehnici, imi cer scuze... Stiu ca sunt lucruri destul de greu de inteles. Dar, in concluzie, cel putin pana acum, prin asemenea acte normative statul a anulat efectiv puterea executorie a unor hotarari judecatoresti.
    13 1
  • Multumesc pentru raspuns Mishazaitev. Actul normativ a fost publicat oficial deja? Sper totusi sa nu fie necesar sa mai fac alte demersuri pentru a recupera suma restanta, intrucat am avut parte de suficient stres generat de aceasta taxa incorecta.
    Cat despre manutele rosii, unii cititori vad diferit utilitatea sectiunii de comentarii.
    6 3
  • @CGI

    Cu mare placere!
    Din text rezulta ca guvernul "a anuntat o ordonata de urgenta". In realitate OUG respectiva a fost adoptate vineri 04.08. Daca textul ei nu prevede un anume termen de intrare in vigoare, ea intra in vigoarea la data publicarii in Monitorul Oficial.. Acum tu decizi daca astepti sa-ti recuperezi taxa in baza OUG respectiv, motiv pentru care va trebui sa completezi totusi niste formulare (vezi formularul de cerere al carui continut trebuie adoptat) sau sa te duci cand inca mai ai timp la un birou de executor judecatoresc si sa-i soliciti recuperarea intregii sume prin executare silita. Eu as zice sa optezi pentru prima varianta. In primul rand ca la executor va trebui sa inaintezi niste cheltuieli de executare si, in al doilea rand, este posibil ca pana executorul indeplineste formalitatile prealabile executarii silite, sa te trezesti ca OUG-ul respectiv se publica in M.of. si ramani si cu banii dati si cu executarea silita suspendata, ramanadu-ti ca ultima posibilitate de recuperare a creantei tot procedura reglementat in respectiva OUG. Eu iti doresc succes.
    4 1
  • deci...domnu' avocat

    am inteles...:)
    0 1
  • aruxandei
    ok...eu am platit taxa in 2008, varianta a 2 a, pt inmatriculare si in 2013 am vandut autoturismul, de la anaf nu am nici o hartie ...pt ca au oprito cei de la inmatriculari...am sansa sa recuperez banii???
    0 1
  • Manuel
    Stie cineva de cand se pot depune cererile? Acum sau doar din 2018?
    Eu sunt in situatia in care nu a trebuit sa ii dau in judecata, am depus o cerere la ANAF si dupa 2 luni am primit prima transa, apoi s-a sistat.
    2 0
  • @vianu

    -::))) Nu ati inteles exact dar sunteti pe-aproape -:::)))

    aruxande

    In aceeasi situatie sunt si eu. Am platit taxa in 2015 si nu am pastrat o copie dupa chitanta. Avand in vedere ca in cazul meu a fost mica (Euro 5) nu stiu daca merita halimaiu' cu toata hartogaraia asta ... Insa, in mod logic, din moment ce ai platit taxa intr-o perioada in care ea era obligatorie, e firesc sa o poti recupera. E posibil sa poti obtine de la inmatriculari o copie a chitantei care se afla la dosar. Daca nu o cerere la ANAF in care sa soliciti sa se mentioneze cuantumul taxei in acea perioada... In sfarsit, hartogarie multa menita sa-i faca pe oameni sa renunte. Adica de ce sa fac eu cetatean cerere la stat sa-mi iau banii? Exista evidenta clara a nmatricularilor, a persoanelor care si-au inmatriculat masinile si se stie exact cat s-a platit taxa pentru fiecare masina in parte. Mai mult decat atat exista si evidenta celor care si-au primit banii inapoi urmare a unor hotarari judecatoresti. Ce-o fi asa de greu sa primeasca fiecare o hartie acasa prin care sa i se ceara sa indice contul in care urmeaza sa-i fie virati banii??? Sau, mai simplu, decat sa pui oamenii pe drumuri, de ce nu ar putea fi suma respectiva compensata cu niste scutiri sau reduceri la anumite impozite? Stat bananier, guvernat de maimutoi lacomi (din '89 incoa', sa nu se creada ca am vreo simpatie).

    @Manuel

    Deocamdata nu a fost aprobat nici formatul cererilor. Nu stiu sa-ti spun daca va trebui sa depui o noua cerere sau, catre tine, sumele vor fi virate in baza fostei cereri odata cu reluarea platilor. Catre tine platile au fost sistate pentru ca , istetii, au abrogat ordonanta in baza careia acestea trebuiau sa fie efectuate. Trebuie sa vedem exeact ce spune textul noii ordonante. Chiar am devenit curios si ...ambitios ...
    4 0
  • Dumitru
    Am adus un Peugeot 307 SW in anul 2003 din strainatate , l-am inscris , am platit taxa auto. Am fost in luna aprilie 2017 la ANAF ca sa ma interesez de restituire taxa auto si mi sa raspuns ca trebuia sa depun [ completez ] un formular pana in luna ianuarie anul curent . Nu stiu se mai poate face ceva pt recuperarea banilor . Am platit o gramada de bani atunci [ in 2003 ] pe taxa . Am luat auto ca fiind euro 4 , iar la RAR au gasit-o euro 3 , probabil la noxe , auto fiind de 2.0 diesel . Cine imi poate da un raspuns , multumesc anticipat
    1 2
  • Pentru cei interesati, a aparut astazi un articol detaliat pe avocatnet.ro:

    http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_46197/Restituirea-taxelor-auto-%C8%99i-a-timbrului-de-mediu-%C8%98apte-lucruri-pe-care-trebuie-s%C4%83-le-%C8%99tie-orice-%C8%99ofer.html
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru