Toyota se dă bătută şi renunţă temporar la maşinile autonome: "Oamenii trebuie să rămână la volan"

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Vineri, 06.01.2017
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
La un an după ce a anunţat o investiţie de un miliard de dolari în inteligenţă artificială, Toyota anunţă că oamenii trebuie să rămână la volan pentru că tehnologia pentru maşini autonome nu este încă suficient de dezvoltată.

La sfârşitul anului 2015, Toyota s-a alăturat numărului tot mai mare de constructori şi companii de tehnologie care intenţionează să dezvolte sisteme autonome pentru maşini. La vremea respectivă, japonezii investeau un miliard de dolari într-un centru de cercetare şi anunţau că obiectivul este "să facă şofatul accesibil oricui, indiferent de abilităţi", prin dezvoltarea unor maşini autonome.

Între timp, planurile nu au decurs conform aşteptărilor, iar oficialii Toyota afirmă acum că tehnologia actuală nu permite dezvoltarea unor maşini autonome capabile să se conducă singure în orice condiţii, fără niciun fel de intervenţie din partea şoferului. Acest tip de tehnologie este cunoscut în industria auto drept Nivelul 5 pe o scară care începe la Nivelul 1 pentru mașinile care beneficiază de sisteme de frânare automată în caz de urgență.

Urmareste Automarket
"Nimeni din industria auto sau IT nu este aproape de a atinge nivelul 5.
Va fi nevoie de mulţi ani şi de mult mai mulţi kilometri decât s-au făcut până acum în lumea reală şi în simulări pentru a atinge nivelul de perfecţiune necesar"
, spune Gill Pratt, CEO-ul Institutului de Cercetare al Toyota.

În acest context, Toyota se va concentra pe dezvoltarea unor sisteme de Nivel 2, în cadrul căruia şoferul este la conducere, dar maşina are un anumit control asupra acceleraţiei, frânei şi direcţiei.

Totuşi, în cazul în care tehnologia va evolua suficient, Toyota nu exclude varianta de a trece la dezvoltarea unor maşini autonome de Nivel 4, în cadrul căruia vehiculul se conduce singur doar pe drumuri special aprobate în acest sens.

Via Automotive News

Comentarii (6)

  • kalashnikov
    buna stirea, buna si ce legatura are poza cu interiorul de Benz ???
    14 3
  • Un punct de vedere corect! Una e sa rechemi masin in service pentru orice defectiune pe care cel care conduce o constata si alta este sa pui in pericol vietile a milioane de oameni care nu au posibiliatate sa constate cu propriile lor simturi niste defectiuni de soft care le pot fi fatale.
    13 1
  • Foarte corect!
    "Toyota afirmă acum că tehnologia actuală nu permite dezvoltarea unor maşini autonome capabile să se conducă singure în orice condiţii".
    Conditiile sunt de cele mai multe ori cele care dau batai de cap. Una e sa conduci o masina pe o autostrada uscata si alta e sa conduci o masina pe un drum judetean in situatii de iarna.
    Cei care continua cu autonomele fie au multi bani de spart fie nu vor sa faca altceva. Intr-un final, v-a fi o tehnologie de nisa care v-a merge cel mult in conditii ideale si atat.
    8 5
  • mie mi se pare o chestiune extrem de serioasa aceasta "abandonare".

    Practic, ei merg contra curentului...

    Adevarat ca n-ar fi prima data (primii hibrizi, hidrogenele...) dar stergerea din buget a 1.000.000.000 de dolari nu inseamna doar pierderi (zic eu) sau o reconfirmare a culturii fiabilitatii companiei (cum cred ca zice @misha). Inseamna, dupa mine, o repozitionare sau, mai degraba, o consolidare a imaginii de producator de masa la care inovatia nu e punctul forte. Sau e oferit rar dar/si bine. Calculati cum ar veni.

    Hmm....sau stiu ei ceva? si dupa ce au trecut pe la Oracolul din Delphi au hotarat sa amane cat mai mult autonomele? N-ar fi de mirare. Acum 1 an (?) presupuneam ca toyota nu este interesata de diesel pentru ca ar avea ceva banuieli legate de viitorul acestuia. Idem, ar putea lasa industria sa treaca de bolile copilariei, si ca deobicei, sa preia o tehnologie verificata de altii.

    Interesant cum ramane cu lexus....sa nu oferi tehnologie autonoma pe segmentul asta? e usor riscant. Va fi o lista cam scurta la "optionale" pentru potentialii cumparatori

    Sau poate ca mai inteligent ar fi sa recupereze ceva din cursa pentru electrice? Cu toate ca electrifcarea nu e atat de complexa, am putea asista la o ofensiva extrem de agresiva a celor de la toyota pe acest segment.
    6 2
  • primii de la care aud, ceea ce este si corect dealtfel, o impartire pe nivele a autonomiei masinilor

    si cei de la Toyota au mare dreptate, momentan nivelul 3, maxim 4, este cel care confera o siguranta la volan
    5 3
  • inexorabil
    Mai potrivit ar fi fost următorul titlu: “Oamenii trebuie să-și folosească mintea și mâinile”. Căci la volan poate sta oricine, atâta vreme cât nu va fi socotit un cretin (culmea, de către cei care nu conduc neapărat mașini, ci cercetări științifice & tehnologice și trag sfori politico-oculte) care “nu-i bun de nimic, ca oricine din rasa albă și de credință creștină”, “n-are competențe, aptitudini, abilități etc.”, “nu poate prevedea și gestiona corespunzător situații critice”, “constituie, prin el ȋnsuși, un pericol pentru trafic” ș.a.m.d.
    1 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru