Toyota susține că nu există cerere pentru mașini electrice: "Clienții caută mai mult modele hibride"

de Daniel Popescu, Foto: Toyota
Marti, 26.11.2019
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Toyota susține că cererea pentru mașini electrice este aproape inexistentă, întrucât clienții preferă să cumpere mai degrabă modele hibride.

Toyota este unul dintre ultimii constructori care au anunțat planuri concrete pentru dezvoltarea de modele electrice, ca parte a planurilor de a respecta noile norme de poluare din 2021.

Oficialii constructorului japonez justifică însă această întârziere prin faptul că cererea pentru mașini electrice este aproape inexistentă, comparativ cu dorința șoferilor de a conduce modele hibride.

"Facem lucrurile în ordinea cererilor din partea clienților. Când analizăm piața, cererea pentru mașini electrice este mai mică decât cererea pentru hibrizi. Lucrăm la dezvoltarea de modele electrice, dar în prezent nu există cerere pentru asta", a declarat Jack Hollis, vice-președintele Toyota și managerul diviziei Toyota din America de Nord.

Jurnaliștii l-au întrebat însă pe Hollis care sunt motivele pentru care Toyota dezvoltă modelul electric alimentat cu hodrogen Mirai, care generează vânzări de numai câteva mii de unități pe an, semnificativ mai mici decât multe modele electrice de pe piață.

"Cum știți că există mai multă cerere pentru mașini electrice decât pentru cele alimentate cu hidrogen? Este la fel ca în cazul hibrizilor.

O persoană ar prefera să încarce bateria în trei ore sau să alimenteze mașina în 5 minute?", întreabă el, referindu-se la alimentarea rapidă cu hidrogen comparativ cu încărcarea bateriei unei mașini electrice.

La sfârșitul lunii octombrie, Toyota a anunțat o serie de detalii despre primele sale modele electrice, care vor avea motoare între 100 CP și 200 CP, în timp ce autonomia acestora va fi cuprinsă între 300 și 600 de kilometri, în funcție de segment. Între timp, brandul de lux Lexus a prezentat recent primul său model electric.

Via Electrek

Comentarii (26)

  • Adrian
    De fapt Toyota vrea sa-si vanda propriile masini hibride. Are destule si scoate bani frumosi, mai mult decat din electrice momentan.
    12 11
  • inexorabil
    Ca de obicei, slugile “camuflate” ale lui Antihrist se logodesc cu cretinismul în stare pură: se tot opintesc să schimbe o lume care simte, prin toţi porii fiinţei sale, că n-are nevoie să fie schimbată, primenită, revoluţionată…Axiomatic, n-ar fi trebuit făcut “ceva” decât în cazul (oricum, imposibil, başca stupid imaginabil) în care n-ar fi ştiut Creatorul cum să aibă grijă de robii Săi sau dacă ar fi refuzat acest lucru.

    Cert este că mă voi amuza în fiecare zi pe seama “maeştrilor” mândri de al lor şorţ de masonerie, pardon, de bucătărie, cum vor pedala în golul/vidul “soluţiilor” de “protecţie” a mediului, dânşii ignorând cu desăvârşire adevărul inatacabil că nu poate fi distrusă, la scară largă, Creaţia lui Dumnezeu, nici chiar în condiţiile spectrului…nuclear. Şi se încumetă careva să parieze că nici din cosmos nu va apărea vreodată vreun pericol major (recte vreo “apocalipsă”, aşa cum le inoculează prea perfida mass-media tuturor credulilor/creştinilor formali) care să “radă” viaţa pe pământ? QED: planeta albastră va perpetua bine mersi, iar morţii vor învia pentru Judecată sau, dimpotrivă, pentru evitarea ei, după cum a urmărit fiecare…

    Mmm, tot aerul poluat să vină la mine! Şi ştiţi ce? Voi ajunge să iubesc orice fel de…ICE, chiar şi downsizing-ul. Şi oricât de nefiabil ar fi…

    PS. Reiau o temă lucidă abordată şi de alţi utilizatori AM: cine poate produce dovada că măcar un singur pământean (dar aflat musai şi permanent în contact cu mediul, nu plasat dinadins, experimental, într-un spaţiu redus şi închis) a murit “pe bune” din cauza emisiilor datorate combustibililor fosili?
    21 26
  • cred ca deja e cam mult
    11 11
  • inexorabil
    Nu, măi pavianu, Adevărul niciodată nu va părea “în exces”. Ba încă poate exercita un efect (psiho)terapeutic incomparabil pentru toţi cei care îşi dau cu Tesla-n degete. Aşadar, lasă “concluziile” şi apucă-te de...crimăgândit :D
    22 15
  • Toyota nu a invatat nimic de la Nokia.
    8 23
  • Pai normal ca nu exista cerere. Slava Domnului, oamenii in majoritatea lor nu si-au pierdut si ultimul dram de minte.

    Dupa cum spuneam cand cu noua inventie cu geamuri sparte a dilimandrocului Musk: cand te pui contra curentului, parca a dracului ca nu-ti iese nici sa crapi.

    Orice ar face ineptii cu masinile lor cu baterii, oricata reclama si oricati bani baga, nu le iese. Problema e ca o dau inainte si rar vezi cate o sclipire de inteligenta, ca cea din articolul de fata.
    18 17
  • adevarul e ca producatorii de electrice stau cu ele pe stoc … se roaga de clienti, reduceri peste reduceri iar la hibrizi e coada de asteptare de cateva luni si nu fac fata cu livrarile
    15 14
  • Dezavantajele masinilor electrice:

    1. Cum sa pltesti de 3 ori mai mult pt o masina cu autonomie de 300km?

    2. Cat despre reducerea poluarii, masina electrica doar muta poluarea din oras in provincie si anume in locurile unde sunt termocentrale pe combustibili fosili, care au o pondere mare in majoritatea tarilor lumii; odata cu cresterea nr de masini electrice va creste mult si cererea de curent pt incarcarea lor; deci se vor arde cantitati mai mari de combustibili fosili, asta ducand [la nivel global] la cresterea gradului de poluare, nu la scaderea lui. Dupa asta, statelor lumii li se va cere sa plateasca taxe de poluare pt termocentrale pe combustibili fosili, al caror numar va creste pt a face fata cererii de curent pt incarcarea unui nr mai mare de masini electrice.
    Si cu asta ce-am facut?
    17 10
  • @PMC: Din (prea) lunga-mi viață, măcar o chestie statistică am dedus: 51% din oameni au cap doar ca să nu-i plouă în gât. :-)
    Restul de 48% -- consensualii adaptabili la orice --, deși par să aibă toate țiglele pe casă și neuronii-n dovleac, n-au și mintea la ei, că alții gândesc pentru ei.

    ...Cine anume? Clar că restul de 0,99%, botezați și *the doers*. Unii doar tupeiști-oportuniști, vânturând preponderent iluzii (ca-n politică, PR sau media), dar alții chiar ingenioși-inteligenți, ca-n R&D, cercetare, producție, sănătate, educație, dar și cultură/artă pe bune etc.

    Declarațiile de genul ăsteia (sau a lui H. Diess, și mai derutant-contradictoriu cu fiecare ocazie când nu-i tace melița) aparțin din păcate unei noi specii de clovni ipocriți botezați în continuare *manageri*.

    @inexo... în episodul aviator din păcate, stimabile, fiindcă taman ăia 0,01% aparent uitați merită comentarii mai atente, în contextul unor schimbări (de Sistem) pe care totuși le văd imperios necesare.
    ...Și care-s convins se vor întâmpla, chiar dacă nu le-oi apuca.
    24 7
  • vai si amar
    Normal ca nu le convine sa vanda masini electrice, fara schimburi de ulei si tot restul de consumabile. Fix acelasi rahat l-a savurat si seful masinii poporului.

    Lasati distinsi domni, faceti voi pe caposii si vineti fumigene in continuare, lafel ca Nokia cu windows mobile-ul lor in urma cu niste ani. N-au vrut Android, ca doar na, cine-si permite sa impuna ceva gigantului Nokia. Si s-au dus in cap. Asa e cu fumegatoarele acum. Nu vreti sa vindeti voi, lasati ca vine nea Elon, vine chinezu cu electrice de top. Mai vrea cineva Nokia azi? Lafel va fi si cu fumegatoarele, stati sa dea lumea de gustul electricelor si apoi mai vorbim..
    21 24
  • Mersul "incolonat" (si putin strivit) (i)era sa-i iasa raposatului acu' 30 de ani, adica :troleibuze, tramvaie si autobuze cu "rachete" GPL, fara masini personale prea multe si circulat duminica cu sot/recte fara....nu aveam poluare auto, dar iesea suficient fum de la IMGB, 23 august, etc....Imi aduc aminte ca existau niste troleibuze cu ceva autonomie in afara firelor de alimentare ce faceau livrari de marfa...eco.

    Pe vremuri era o vorba "suma viciilor este constanta"....cred ca viitorul ne va oferi transport in comun (decent si electric) si car sharing sau rent a car....si asta pentru generatia ce acum se afla prin clasele gimnaziale, generatie ce nu intelege "sunetul unui motor", placerea de a conduce, designul unei masini clasice, etc.

    Masinile electrice nu mi se par a fi o evolutie; despre cele hibride nici nu mai vorbesc - vezi locomotiva Diesel electrica ce a debutat, hat in secolul trecut. Poluarea este undeva in alta parte, 2 tarani aprinzand focul pe miriste (fo' 2 ha) polueaza cat toate autoturismele 1-2 luni; iar daca a ajuns prin Bucuresti acu fo' 2 ani ninsoare ce continea praf din Sahara, nu vad ce ar putea impiedica noxele din industria chimica de la Ploiesti sa ajunga in capitala...mai bine sa plantam copaci cat mai putem si pe unde prindem un petec de pamant
    18 6
  • Marius
    1. Masinile cu motoare termice au atins limitele maxime, nu prea mai pot evolua. Oricum sunt burdusite cu electronica, senzori si senzorasi, filtre, etc. Sunt deja istorie.

    2. Masinile electrice sau cele pe hidrogen sunt de viitor, primele fiind in gratiile constructorilor. Iar tehnologia evolueaza continuu.

    3. Nu inteleg de ce se mai investeste in hibridele alea complexe si pacatoase........cand poti pune un range extender (motoras mic benzinar) la o electrica pentru a avea autonomie. In oras si pe distante scurte mergi complet pe electric, iar la drum lung te ajuta micul motor pe benzina sa ajungi la destinatie. Sunt motoare in doi cilindri cu rol de generator si polueaza infim.
    4 6
  • iar daca a ajuns prin Bucuresti acu fo' 2 ani ninsoare ce continea praf din Saharacu asta m-ai dat gata

    prafu'ala din Sahara ajunge in Europa de cateva mii de ani...ca ati descoperit unii dintre voi chestia asta e alata poveste, dar nu un argument in pledoaria ta

    focul pe miriste e o alta bazaconie scoasa dintr-o minte a carui orizont de cunoastere este extrem extrem de limitat
    4 13
  • @Kiro: multi vad, putin pricep, asa e. Totusi, cei la care ma refeream eu cand spuneam ca oamenii in general mai au ce le trebe la tartacutza sunt oamenii care reusesc sa faca un calcul simplu si sa se gandeasca ce e mai usor si mai convenabil pentru ei. Si astia nu-s numai o minoritate, mai ales ca oamenii care-si permit o masina noua, statistic vorbind, nu-s asa multi pe planeta asta...
    12 3
  • @DLP Praful saharian care trece paraul mediteranean din cand in cand, se face ca trece anual si balta atlantica si e sursa minerala fundamentala a exuberantei flore amazoniene. Deci nu se pune la calamitati ci la binecuvantari literalmente ceresti.
    Incendiile de miristi se intampla de cand primul atom de oxigen a inceput sa umble liber pe planeta. Sunt considerate neutre dpdv al codoiului adica degaja prin ardere cel mult atat co2 cat au absorbit. Si grosul co2-ului absorbit de planta se afla in seminte care de obicei sunt recoltate. Asa ca atunci cand mai mergi la mare pe A2 si vezi miristi arzand, preocupa-te doar de viteza si vizibilitate ca de CO2 nu-i panica. Grosul CO2-ului absorbit de planta se afla in hambare si are sa ne hraneasca si energizeze pe noi direct sau indirect.
    3 8
  • Cat despre Toyota si masinile electrice ma gandesc ca-i dificil sa pui pe acelasi raft o Corolla hibrida la 20k euro si o (ipotetica) Corolla electrica echivalenta la 40k euro. E greu de gasit justificare pentru pretul dublu.
    Pretul e cea mai mare problema a masinilor electrice.
    Si piata e sensibila la pret inclusiv cand vine vorba de Tesla. Cand s-au injumatatit scutirile de taxe prin SUA, cererea pentru Model 3 s-a clatinat un pic si actiunile au reactionat.
    Sigur, Model 3 e cool, e reusita dar un 50-60k euro pentru LR dual motor (practic cea mai dezirabila Tesla) sunt o galagie de bani.
    12 3
  • Edikkk
    Da Alex, dar apoi vine întrebarea :


    1. Cât costă o Corola hibridă preţ total exploatare pe 15 ani
    faţă de o Corola electrică preţ total exploatare pe 15 ani?
    Ajunge diferenţa, în avantajul electricei, de cel puţin 15.000€ !

    Ceea ce înseamnă că vorbim de 20.000 + 15.000 vs 40.000

    2. Maşinile electrice sunt scumpe din prostie, lăcomie

    Motoarele electrice există de peste 100 ani, foarte fiabile, cei care le fac "şi mai fiabile" este ca să vândă gogoşi să poată cere preţul mare

    Sistemul de încărcare a bateriilor este arhi cunoscut şi erau deja o sumedenie de tipuri şi capacităţi, nu sunt scumpe

    Bateriile sunt scumpe, ok, că sunt multe, dar totuşi... preţul este umflat pentru profiturile enorme cu care s-au obişnuit producătorii.

    Principala problemă este lacomia. A fost mereu şi uite că nu mai pot fi atât de lacomi fără să se vadă.

    Odată ce va fi şi mai mare concurenţa, acea Corola electrică va fi 20.000€ şi gata. Restul termicelor din zona SUA, UE, China va dispare.

    Problema Toyota este alta.... pot fi ca Nokia.
    Pe unele pieţe pot merge cu hibride, dar pe alte pieţe dacă nu merg full electric vor da faliment.

    China a înţeles perfect pe Elon Musk şi s-a poziţionat deja ca
    - cel mai mare producător de scutere electrice
    - cel mai mare producător de mini maşini electrice (cele cu max 70-100km/h şi 100km autonomie)
    - cel mai mare producător de maşini electrice
    - cel mai mare producător de autobuze electrice
    - cel mai mare producător de trenuri electrice
    - cel mai mare producător de trenuri de mare viteză electrice
    - cel mare mare producător de panouri solare
    - cel mai mare producător de eoliene
    - cel mai mare producător de centrale nucleare

    Poate veţi spune că sunt nebun, dar o să vină vremea avioanelor "electrice"şi va fi foarte probabil China.

    Japonezii se duc pe copcă cu populație de 128 milioane care este îmbătrânită şi se duc spre 80 milioane, scădere puternică, măcar dacă cetăţenii ar fi fericiţi dar muncesc cel mai multe ore din lume şi este ţara cea mai îndatorată din lume.

    Este o ţară foarte frumoasă dar condusă de oameni foarte bătrâni, ca şi Toyota, Nissan, şi care nu înţeleg bine viitorul.
    6 10
  • Edikkk
    Dacă nu credeţi cât de lacomi sunt producătorii de maşini plus dealerii.... lăsăm puţin Dacia.... şi România....

    dar în SUA şi UE16 când vezi reduceri de 3000-5000€ îţi dai seama de fapt cât este furtul de mare la o maşină !!!!
    8 2
  • Este atat de bine in China cu milioanele de scutere si masini electrice, incat in marile orase umbla oamenii cu masti la gura, au smog de-l tencuiesti cu mistria, dieselul este aproape inexistent, deci de unde ? De la celelalte industrii, alea care polueaza cel mai mult.
    17 2
  • Eu ma bucur de faptul ca toyota a inteles ca trebuie sa ofere pe scara larga si hibrizi plug-in. Cred ca asta este zona de interes la momentul de fata. Este bine ca lumea cumpara electrice BEV, pentru ca finanteaza R&D-ul pentru viitor, dar la momentul asta intrevad ca urmatoarea mea masina va fi un PHEV.

    Sunt convins ca Toyota (asa cum tocmai a facut prin Lexus ) poate foarte usor sa scoata si electrice BEV, dar ar creste mult volumul de baterii necesare si ar avea costuri mult mai mari. De asta cred ca prefera sa ofere la momentul asta doar hibride.
    10 3
  • @Green, ma adresez tie pentru ca esti printre putinii care au masurat de doua ori si scriu o data

    japonezii isi justifica (prin studiul ala) INERTIA COLOSALA cand vine vorba (in acest caz) de a adopta o noua tehnologie. Dar cand au zis pornim nu numai ca sunt extrem de greu de oprit dar scot si untul din tine si te invart si te sucesc de iti vine sa iti iei campii pana iti dau OK-ul pentru orice rahat de schimbare, modificare dintr-un proiect. Principiul lor e defapt foarte simplu: pasi mici, calculati, eliminarea (tuturor) erorilor din parcurs, eficientizare, rezultat corect fara surprize neplacute.

    ma apuca rasul cand vad comentariile de mai sus a tot felul de parerologi si mari cunoscatori a realitatii japoneze.

    n-am de gand sa "dau din casa" asa ca ma rezum la un simplu (si constient ca suna superior) "nu cunoasteti, abtineti-va!"
    8 6
  • zamaraii
    @dan-grc
    Oare cand ai fost ultima data in China? Sau cand ai auzit in ultima vreme de smog in China? Aham...despre asta vorbim!
    2 12
  • La inceputul sezonului rece, in China se anunta coduri portocalii sau chiar rosii de poluare, in Beijing si principalele orase, in urma intensificarii arderii de carbuni pentru incalzire, gasesti imagini cate vrei, de la sfarsitul lui 2018. In restul anului nu c-ar fi aer curat, dar iarna este cel mai poluat, deci este bine cu trotinete electrice.
    16 1
  • @Eddik
    Electricele sunt scumpe din cauza bateriilor, nu din cauza lacomiei producatorilor.
    Apoi nu cred ca e in avantajul masinilor electrice sa le proiectezi costul de rulare/intretinere pentru 15 ani pentru ca pe la 8-10-12 ani sigur intervine un refresh baban al bateriei cu un cost de cateva mii de dolari in functie de cate celule trebuie inlocuite. La o masina clasica poate surveni o reparatie scumpa doar daca pica de tot transmisia sau motorul insa cazurile astea-s rare raportat la numarul de masini clasice care circula. La electrice insa, e o certitudine ca in 15 ani bateriile vor avea scaderi drastice de capacitate.
    Alimentarea electricelor contracost de la statiile publice nu e ieftina.
    In SUA, unde benzina e cam cat e GPL-ul la noi), cu un Model 3 incarcat de la reteaua Tesla, se ajunge la 70-80% din costul de rulare al unei masini similare pe benzina. Doar incarcarea acasa scade sub jumatate costul de rulare fata de o benzina echivalenta.
    8 2
  • @vianu
    Multumesc pentru apreciere si mai ales pentru raspuns.
    Dupa ce am experimentat suficiente masini (marci diferite), si am si vorbit de curand cu cineva care lucreaza la Toyota am ajuns la o concluzie apropiata de ce spui si tu mai sus, nu numai la toyota dar si la Honda si pe alocuri si la altii.
    Acum fiecare client are criteriile sale, dar pentru mine abordarea asta mai conservatoare a japonezilor m-a convins, asa ca ultimele 3 masini au fost din tara soarelui rasare.
    7 3
  • @motorina, oamenii care-si permit o masina noua, statistic vorbind, nu-s asa multi pe planeta asta...Tu glumesti, nu?
    5 4

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru