Ultima armă a Poliţiei Rutiere din Bucureşti: camera ascunsă

de Sebastian Toma
Luni, 19.08.2013
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Poliţia Rutieră a demarat o campanie de sancţionare a şoferilor incorecţi din Bucureşti. Poliţiştii filmează dintr-o maşină nemarcată şi sancţionează pe loc, cu ajutorul unui agent pe motocicletă.

Urmareste Automarket
Poliţia Rutieră încearcă să ne arate că agenţii săi sunt corecţi şi sancţionează, pe cât de repede posibil, şoferii incorecţi, care îndrăznesc să calce în picioare aproape orice regulă rutieră. Zis şi făcut, dacă ar fi să judecăm după cele două clipuri publicate de reprezentanţii DGPMB. Modul de operare al agenţilor este simplu: un agent stă pe scaunul din dreapta al unei autospeciale nemarcate şi filmează traficul.
Acesta înregistrează şoferii care încalcă legea şi trimit coordonatele contravenientului prin staţie către un poliţişt pe motocicletă, ascuns privirilor. Acesta ajunge imediat la geamul şoferului vinovat şi îl somează să tragă pe dreapta, ca apoi să-l amendeze.

După cum au observat şi colegii de la 0-100.ro, metoda nu este perfectă, chiar poliţiştii din cadru fiind observaţi în timp ce efectuează diferite abateri de la Codul Rutier pe care au promis să-l apere. Mai mult decât atât, transparenţa acţiunilor este discutabilă, iar modul în care este aplicată legea în unele situaţii este şi el discutabil, în unele situaţii prezentate în clipurile de mai jos nefiind clar motivul sancţionării şoferului. Poliţiştii ar fi putut să aplice o subtitrare a fiecărei sancţiuni în parte, pentru a prezenta atât greşeala şoferului, cât şi costul său în lei, pentru a ajuta la conştientizarea greşelilor pe care le vedem zi de zi în traficul din Bucureşti.

Întregul demers ar putea duce la îmbunătăţirea traficului din Bucureşti, dacă poliţiştii ar aplica o strategie pe termen lung, care să dea dovadă atât de coerenţă, cât şi de obiectivitate, elemente care par să lipsească din unele acţiuni ale reprezentanţilor statului.

Via | 0-100.ro

Comentarii (27)

  • super!bv lor!
    daca ar face zilnic asa cateva echipaje... poate poate mai avem si noi o sansa la civilizatie in trafic
    64 12
  • FELICITARI
    Acum simt de ce platesc prin impozite politia, iar daca continua asa se auofinanteaza si nu mai stam nici noi stresati la semafoare ca ne intra altii in fata.
    Apropo sutele de taximetristii opriti in intersectii - prada vie- cine ii amendeaza ???
    Dati in subantrepriza serviciul si intr-o luna vor semnaliza si cei cu permisele luate cu spaga...
    54 2
  • Sandu al-III-lea
    Imbracati-va fratilor in civil si stati in apropierea unei treceri de pietoni nesemaforizata de pe un bulevard important(si nu numai)Veti pleca acasa cu un sac de permise.Luate regulamentar evident.Facuta treaba asta cativa ani cu insistenta si numai misca unu.Spor la treaba va doresc!
    52 4
  • Da... in loc sa-si bata capul cum sa faca viata soferilor mai usoara, sa sincronizeze semafoare, sa limiteze efectuarea lucrarilor in timpul zilei, etc, ei isi bat capul cum sa-i mai prosteasca, cum sa le mai ia banii sau spaga... Mizerabili ordinari...
    26 57
  • daniel
    Munca de sezon.. decat nimic, e buna initiativa:)
    32 2
  • markusrull
    @andi
    Pentru ca nu sunt semafoarele sincronizare nu trebuie sa treci pe rosu sau sa nu acorzi prioritate pietonilor, regulile de circulatie sunt pentru toti si toti trebuie sa le respecte. Nu mor atatia in accidente pentru ca sunt drumurile praf sau pentru ca nu avem autostrazi, mor pentru ca nu se respecta limitele de viteza (80% din accidentele grave au ca principala cauza viteza excesiva, poti verifica in anuarul cu statistici ale politiei rutiere), iar restul de 20% se imparte intre depasiri pe linie continua, neacordare de prioritate, defectiuni tehnice si cum spui tu din pricina drumurilor proaste si semafoarelor nesincronizate. Asa ca, hai intai sa invatam sa respectam regulile si pe urma sa aruncam vina pe administratorii drumurilor, s.a.m.d.
    45 18
  • antonny
    Spunea cineva mai sus sa stea la trecerile de pietoni ... corect dar sa il amnedeze si pe pieton cu amenda de 500 ron .........
    markusrull ......nu respectii limitele de viteza pentru ca te forteaza STATUL prin MINISTERUL TRANSPORTURILOR fara sa ofere infrastructura ........ia sa imi spui si mie cum respectii limitele de viteza si timpi de odihna si cat faci pe ruta Constanta -Arad ???? fara locuri de parcare si cu incarcatura de zeci de mii sau sute de mii euro esti prada sacaliilor .........
    29 3
  • Utima arma a Politiei Rutiere: absolvirea liceului.
    47 19
  • gata fac si ei o campanie dintrasta si credeti ca au dat lovitura........sa faca asta zi de zi / noapte de noapte/ cu mai multe echipaje...cu minim 2-3 echipaje pe fiecare oras important ..sa vedem atunci! sa bage frica-n oameni! daca fac asta o data la 3 luni .....de ochii presei si a lumii.....nici nu ma stresez....:D
    33 2
  • @markusrull - Crezi ca va scrie vreodata altceva in "anuarul politiei"???? probabil viteza este si principala sursa de venit din amenzile de circulatie si prin urmare nu va scrie niciodata altceva pe nicaeri, la asta te-ai gandit?......sau mai bine zis: pur si simplu ai gandit?

    Daca unii intra cu 150 km/h intr-un sens giratoriu nu viteza ucide, ci prostia celui care a crezut ca poate lua o curba la 90 de grade cu 150, asta intradevar ucide.

    Acum 2-3 ani un microbuz s-a rasturnat [evitand o groapa] pe un drum pe care cu greu puteai sa mergi cu 50 km si acidentul s-a soldat cu morti - administratorul drumului si de altfel nici un oficial nu a primit nici o pedeapsa pt starea deplorabila a drumului..........deci se pare ca cei care nu au "invatat sa respecte regulile" au scapat basma curata si mortul a fost de vina.

    Eu unul sunt 100% de acord cu actiunea politiei mai ales ca in cele 4 accidente in care mi-a fost lovita in trafic masina nici unuia dintre soferii vinovati nu i-a fost suspendat permisul macar o luna iar amenzile primite au fost un mizilic [amenda minima posibila]
    19 0
  • Dintrasta=dintr-asta.Auzi....hai, pa!
    6 7
  • M-am uitat acum la cele 2 filme si nu ma pot abtine - rectific - sunt de acord cu actiunea politiei doar in proportie de 60%. Pei in unele cazuri este o bataie de joc.....

    Doar un exemplu:
    In primul film la inceput si sfarsit filmului este intersectia de la Budapesta [dristor kebab] ......pei acei soferi se baga in fata coloanei pt ca dimineatza de multe ori nu te lasa nici dracu' sa mai schimb banda cu mult timp inainte de intersectie si esti fortat de imprejurari sa faci manevra respectiva deoarece este verde pt viraj la stanga si rosu pt inainte..... SI, FOARTE IMPORANT toti acei pietoni defapt trec pe ROSU pt ca este verde pt viraj la stanga......si politia nu-i amendeaza pe nicunul.....pe niciunul...... si unii au tupeul sa vb de siguranta rutiera.

    Cel cu bmw-ul decapotabil a fost tare....nici la a treia depasire dupa ce a vazut ca este filmat tot nu a semnalizat :))).
    20 3
  • Vasilica
    mama cati prosti pe pamant asta . voi credeti ca garcea daca sta la panda si opreste niste cazane gata s-a rezolvat situatia se circula nemaipomenit. trebuie infrastructura inainte de a aplica o lege. daca am fi avut sosele si autostraza alta era situatia legat de viteza si numarul accidentelor.incet imi dau seama ca ne meritam soarta cu asa oameni!
    12 17
  • Lasand gluma de mai sus la o parte, eu zic ca e o actiune laudabila. Sigur ca nu stim cat de des se intampla asta, ca e usor sa pari erou cand detii controlul asupra butonului de "RECORD" , dar eu sunt pentru astfel de actiuni, clar.
    Nu vad de ce nu ar face asta mai des? mie mi se pare foarte util, eficient dar si mult mai interesant decat sa spui bancuri intr-un logan ascuns in boscheti in asteptarea unora care sar de limita legala cu 5 km/h. Sigur, si asta trebuie sanctionat, dar nu cand fiecare parcheaza cum il taie capu, semnalizarea e folosita doar prin apasarea triunghiului rosu care automat permite parcarea regulamentara oriunde, cand linia de tramvai e banda de viteza in oras, cand trecerea de pietoni e doar o figura in cap a saracilor care nu-si permit masini si asa mai departe.
    Probleme in trafic sunt oribile iar nerespectarea legii e la orice pas la aproape orice participant la trafic.
    Mai lasati dracu radarele alea la intrare in localitate si faceti ceva util, ca pt asta va platim, si pt asta platim si scolarizarile si dezvoltarea voastra profesionala. De stat in masina si cerut actele cred ca multi sunt capabili, nu trebe nu stiu ce academie de politie pt asa ceva.
    21 2
  • foarte bine, ar trebui zeci de astfel de echipaje dar nu din astea rudimentare cu camere tiganesti neomlogate aduse de vreunul de acasa, ce se intampla este strigator la cer, nu poti face astfel de actiuni cu asemenea zis politisti care stiind ca se autofilmeaza au un limbaj de comedie gen: ...ia-l p-ala ...prinde-l p-ala ...aia cu toyota, ...ba nu hiunday :)))) ca sa numai spun de politistul ala burtos care se duce la conducatorii de autovehicule mai ceva ca chuck norris, totusi este un exemplu ca nu s-a dus cu membrele superioare in buzunare, lumea se bucura aiurea pe aici pentru ca altele sunt cauzele care ne fac pe toti sa gresim in trafic si atat timp cat problemele de fluidizare nu vor fi rezolvate cazurile de incalcare a codului rutier vor lua si mai mare amploare, din pacate suntem in urma rau dar, gresesc ...politia romana este foarte avansata in tehnologie, agenti super evoluati etc etc ...daca vreti sa le testati aptitudinile acestor indivizi, urmariti macar o data in viata un echipaj de politie neimplicat in vreo misinue, adica cu mijloacele optce si acustice oprite si notati sau filamti cu o camera ca si a lor :))))) caaaate abateri de la codul rutier comit, sa se verifice pe ei apoi pe noi. toate buna.
    13 4
  • Marian
    Mda, clasic, Politia e in tufe la panda. Altceva nu stiu sa faca. Intr-o zi am vrut sa merg pe o straduta pentru a scapa de traficul de pe bulevardul principal. Numai ca pe acea straduta era pus semn de interzis cu exceptia locatarilor. Am vazut semnul abia dupa ce am intrat pe strada pentru ca era amplasat putin in interiorul strazii, nu in intersectie. Am zis ca am gresit si am vrut sa intorc sa ies din nou in bulevard, dar din boscheti a aparut un nea cascheta care a zis ca trebuie sa imi dea amenda pentru ca vreau sa ocup un loc de parcare al locatarilor din zona. Am zis, OK dar daca semenz procesul verbal pot sa parchez masina aici? Da, bineinteles, mi s-a raspuns. Doar am fost amendat deja, nu pot fi amendat inca odata.
    11 4
  • @markusrull, da imi mentin pozitia! Marea majoritate a accidentelor se petrec din cauza lipsei infrastructurii si a nesincronizarii semafoarelor in orase! Cum drq sa nu te grabesti, s-o tai pe rosu, pe linia de tramvai, etc, cand seful sau alte urgente te preseaza sa ajungi in cateva minute in celalalt capat al orasului iar tu trebuie sa stai la 459.908 semafoare pe care le prinzi aproape toate pe rosu pentru ca bulevardul cu 14 benzi pe care circuli se intersecteaza cu 999 de alei Gheorghescu... Sau ai 4569 de treceri de pietoni amplasate de'am p..lea unde se trezeste cate un idiot impiedicat sa "se asigure" asa de bine incat se hotaraste sa treaca dupa ce au trecut toti cand ajungi tu in dreptul lui... Ce sa mai vorbesc de intersectii prost gandite... \
    Domnii politisti corupti si analfabeti, mai bine ar intreprinde actiuni de constientizare mai intai, nu sa sada la panda in masini camuflate. De asta au autospeciale marcate, sa sada macar parcate pe marginea drumului ca, omul cand le vede, nu se mai avanta "la risc" si traficul sa zicem ca e mai sigur. Dar cum norma de amenzi zilnice pe cap de idiot e prea mare pentru ce are el sub sapca, mai bine sta la panda sau il duce bibilica la tot felul de chestii "inovatoare" ca cel de mai sus...
    11 11
  • @Andi:
    Foarte bine spus!
    In ierarhia din cadrul unei sectii de politie cel mai bun este cel ce incaseaza cele mai multe amenzi, iar fiecare politist trebuie sa gaseasca "giumbuslucuri" pentru a inhata primul loc...

    @Automarket:
    Iar ati revenit la clasica metoda prosteasca cu reclame Pop-Up... Trebuie tot timpul sa dam clic pe nu stiu cate x-ulete pentru a putea citi ca omul normal o stire????

    P.S.: Cand vin acele modificari mult slavite? De o luna ne duceti cu zaharelul, ba mai este este foarte putin timp, ba saptamana viitoare...
    5 4
  • markusrull
    @andi2
    repet, cauta anuarul cu accidente si pe urma mai vorbim, eu vorbesc de date statistice tu de ceea ce iti inchipui.
    Nu exista nici o scuza pentru incalcarea unei legi, pentru ca de asta suntem unde suntem, daca te cheama seful dintr-o parte in cealalta a orasului, teleportraza-te;)... Ca te grabesti tu trb sa dai peste pietoni pe trecere? Trebuie sa treci pe culoarea rosie a semaforului? In fine, romanisme dinastea se fac peste tot, mai putin in afara (strainatate) pt ca acolo se aplica legea, nu ptr ca ei au drumurile proaspat asfaltate sau semafoarele sincronizate, ci pentru ca acolo ai sanse mult mai mari sa ramai fara plasticul ala cu poza ta pe care ai dat bani sa il iei;)
    9 5
  • Civilizatie inseamna sa ai si sosele nu doar o lege ca in vest.... dar fara sosele,autastrazi,etc...
    13 7
  • Cristi
    Apreciez acest proiect al politiei. Felicitari sperand la o cat mai corecta aplicare a legii.
    markusrull are dreptate. Frustrati de lipsa infrastructurii nu avem nici o scuza spre a incalca legea. Regulile de circulatie au fost facute pentru siguranta tuturor, si drept urmare o conditie a asigurarii acesteia este ca toti sa o respectam indiferent cat de prost se circula. Diferenta e enorma. Cel care incalca legea pune teoretic in primejdia viata celorlalti. Altfel spus interesul lui de a face cu constiinta ceva ilegal, primeaza in fata sigurantei celorlalti. Civilizatia aceasta lasa de dorit. In strainatate acesti indivizi isi aduc brusc aminte de respectarea regurilor de circulatie si nu o fac pt infrastructura ci de frica amenzilor pe care nu le spaguieste iar setul de "pile" nu foloseste la nimic.
    Sper sa ajungem sa avem camere de supraveghere a traficului rutier peste tot, ca in Londra. Si NIMENI sa nu fie iertat. Pe langa toate amenzile, poate vor creste si nivelul de civilizatie ca e nevoie.
    8 5
  • Vasilica
    Garcea daca vrea sa faca ceva ar putea foarte bine sa caute filmarile pe diverse siteuri si sa faca o actiune de genul nu sa stea in boscheti cu radaru si sa iti dea amenta ca ai incalcat viteza legala cu 55 km/h.

    Cat despre afara cei care vorbesc prostii ar trebui sa taca. IN 90% din cazuri daca trebuie sa parcurgi 200km in 2 ore pai ii faci in romanica ii faci in 4 ore daca poate in 6 . Clisee de genul asta tot aud oricum sa nu cereti mai mult de la tara asta ca meritati mizeria asta.
    3 6
  • @Vasilica: trafictube.ro !
    0 0
  • In Romania in general most of the Police Checks are for speed and nothing else. I have lived here for a number of years and on the roads its every man or woman for themselves. The number of drivers for a start that don't wear a seat belt, its pure madness and in particular the number of unbelted children especially in the front seat, its so widespread. Single white lines for some drivers don't even exist and as for care and attention for their fellow road users, forget it. The Government don't appear to have any road safety plan in place. In Romania drivers should expect the unexpected. Death appears on the Roads on a Daily Basis as reported on your many TV Stations. When will Romanians put Road Safety first. God only knows the answer to that.
    9 0
  • un nimeni
    Comentariul antevorbitorului meu, spune tot. Intr-un cuvant, nu suntem civilizati, oricat de mult ne-am bate noi cu caramida in piept. NU exista respect nici in traffic, nici fata de vecini, si nici macar fata de noi. Asta este. Avem pretentii, ne cerem drepturi, dar fara nici o obligatie din partea noastra. Daca orivesti de la parcurile pe care le avem, pana la partile carosabile, trotuare, aleile din fata blocului, si de ce nu, scara blocului, constati, ca civilizatia e un concept necunoscut pentru multi dintre noi.

    Am observant un comentariu mai sus, care critica vehement actiunea politiei, condamnand, lipsa soselelor de viteza, gropile din carosabil, sincronizarea semafoarelor. OK, nu contesta nimeni aceste deficient in ceea ce priveste infrastructura rutiera, dar, sunt foarte curios, daca s-ar schimba ceva. daca semafoarele ar fi sincronizate, daca soselele ar fi impecabile, oare s-ar schimba comportamentul soferilor. Iti spun eu ca nu. Tot la fel ar intra pe rosu, pentru ca se grabeste si sa nu mai stea inca 50-90 de secunde la semafor, tot la fel ar ignora pietonul de pe trecere, tot la fel ar bloca o banda de circulatie ca sa se opreasca la magazinul din colt la cumparaturi, ca de,....,parcarea e doar cu 50mm mai in fata si sa nu se obiseasca carand sacosele. Tot la fel s-ar incalca dubla continua ca sa nu se consume carburant suplimentar mergand inca 200m pana la sensul giratoriu, etc. Problemele acestea nu se vor rezolva doar prin eforturi suplimentare ale administratorilor drumurilor, ci doar prin schimbarea mentalitatii. Ori, schimbarea mentalitatii nu se mai poate face, decat prin frica, prin amenzi uriase. Imi pare rau sa spun asta, dar se pare ca asta e realitatea.

    IN Baia Mare, in ultimii 3 ani, politia rutiera a avut actiuni de prevenirea a accidentelor pe trecerea de pietoni. E drept, ca stateau ascunsi cu mcv-ul indreptat inspre trecere si au saltat sute de premise auto. Ce s-a realizat? Acuma, daca pietonul e pe trotuar si ar dori sa treaca, masinile opresc si ii dau prioritate chiar daca nu a pus piciorul jos. MI s-a intamplat de nenumarate ori, sa stau pe trotuar, sa astept sa treaca coloana de cateva masini, ca sa nu ii mai opresc eu, dar unul dintre soferi s-a oprit si mi-a facut semn sa trec strada. Aciidentele pe trecerile de pietoni s-au rarity si nu te claxoneaza nimeni daca dai prirotate pietonilor cum e un sud de exemplu.

    E drept ca au fost situatii cand nu se impunea ridicarea persmiselor, dar, stie toata lumea ca agentii de circulatie nu sunt printre cei mai bine dotati intellectual dintre pamanteni. De ex: sens giratoriu, cu iesire pe o strada cu 2-3 benzi, dar cu sens unic. Trecere de pietoni ff circulate dimineata, unde, pietnonii trec non-stop. Cum oug 195 spune ca trebuie sa dai prioritate pietonului care se afla pe sensul tau de mers, asta inseamna ca daca intrii pe banda 1 si pietonul pune piciorul jos pe banda 3 e musai sa ii acorzi prioritate. POi, daca pietonii trec incontinuu, si tu incerci sa respecti adliteram regulamentul, nu doar ca se blocheaza sensul giratoriu, dar se mai blocheaza si intersectiile adiacente acestuia. Aici , cred eu, se putea amenda si pietonul, care are obligatia sa se asigura prima data, inainte sa treaca, iar daca masina e cu botul pe trecere, si pietonul trece, nu se mai poate spune ca s-a asigurat. In fine. rezultatull e ca se circula mai fluent, accidentele au scazut si soferii nu mai sunt frustrati din cauza pietonilor.

    Asemenea actiuni sunt foarte bine venite, si ar fi de preferat sa fie in toate orasele din tara. Pana la urma, cea mai buna responsabilizare e prin amenzi si frica.
    4 0
  • @un nimeni: Foarte bine spus, eu am fost in Sovata acum doua saptamani si am fost uimit... La multe treceri de pietoni, eram pregatit sa pun piciorul pe trecere, si nimeni nu oprea dintr-o coloana de 5-6 masini!
    0 1
  • Classic example of the kind of nuts that we have on our roads.
    Today a good friend of mine stopped at a pedestrian crossing to allow two old women to cross. Another car approached her from behind and stopped. To her amazement a van then approached and passed out the two cars almost knocking over the two women on the crossing. There was not a Police Car in sight. Who allows drivers like these on the road to endanger not only our lives but other drivers as well. Automarket we need a road safety campaign. Got any ideas?
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru