OFICIAL: Șoferii băuți și drogați vor avea permisul suspendat timp de 10 ani

de Tiberiu Safta
Miercuri, 15.05.2024
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Camera Deputaților a adoptat o nouă lege, care prevede o pedeapsă mai dură pentru șoferii care sunt prinși băuți sau drogați la volan. Aceștia vor rămâne fără permis de conducere timp de 10 ani.

Camera Deputaților a adoptat marți un nou proiect de lege, care aduce o pedeapsă mai severă pentru șoferii băuți și drogați. Proiectul de lege a fost inițiat de către Robert Cazanciuc, senator PSD, iar acesta a fost adoptat cu unanimitate, cu 256 de voturi "pentru".

Conform noului proiect de lege, șoferii care sunt prinși băuți sau drogați la volan vor rămâne fără permisul de conducere timp de 10 ani și vor primi și o condamnare unde este cazul.

"Pe 11 decembrie anul trecut, proiectul legislativ care modifică prevederile articolului 66 din Codul Penal a fost votat cu majoritate în Senat. Practic, din momentul promulgării şi intrării în vigoare, oricine este depistat în trafic, la volan, conducând sub influenţa alcoolului sau a substanţelor psihoactive, va primi, pe lângă condamnare şi interdicţia de a mai conduce un vehicul până la 10 ani", a declarat Robert Cazanciuc.

via Digi24

Comentarii (11)

  • Atenție, nu zece ani, ci PÂNĂ la 10 ani, adică beizadelele cu bani vor avea mult mai puțin, elocvent este cazul " 2 mai ", de aproape un an se tot judeca, de parcă ar fi un caz foarte complicat, când de fapt e foarte simplu .
    28 3
  • O prostie de "initiativa". In multe tari din Vest poti sa bei una sau doua beri si sa conduci, sub rezerva ca nu-ti plateste asigurarea daca faci o boacana. Cel putin in Germanistan si Belgistan e asa. Dar nu frate, la noi e cu dosare penale si acum cu suspendari pe 10 ani. Dar vezi soferi tigani in trafic care as pune pariu ca nu stiu citi. Cu permis si toate drepturile. Deci da...
    Inainte ca fetele noastre comentatoare si foarte vigilente sa sara cu guritzele sa ma combata proletar, nu sustin bautorii la volan. Dar nici prostiile astea nu au nicio baza si sunt un abuz. Daca esti crita la volan exista pedepse ff dure deja. Nu e cazul de astfel de initiative de scos ochii prostilor "ca se face domne ceva in tara asta". Trebuie aplicate legile, nu inventate altele mai drastice si aplicate preferential. Cum zice si dan_grc.
    16 17
  • Johnny
    Ai dreptate PMC. Cand se intampla ceva frustrant, toata lumea sare sa zica ca nu ar fi pedepse suficient de mari. De fapt nu exista nicio alta masura de preventie, zero plan si actoune din partea statului. Lumea aproba inasprirea pedepselor, vare de altfel nu prea are efect, dintr'o mentalitate mostenita care ridica frica la rang inalt...Uite ca nu prea merge doar cu frica si pedepse marite tina d cont xa toate nelegiuirile sunt in crestere...
    10 5
  • orice masura, inclusiv legea asta noua, care ar ajuta la combaterea sofatului sub influenta este binevenita.

    pe de alta parte, cine este atat de dobitoc incat sa conduca baut sau drogat demonstreaza de la bun inceput ca desconsidera toate riscurile la care se expune si la care ii expune si pe altii si nu se va impiedica de o eventuala suspendare a dreptului de a conduce pentru a continua sa isi asume riscuri. deci actiunea trebuie dusa pe mai multe planuri pentru ca inconstientii astia nu se impotmolesc de perspectiva de a ramane fara permis, de a avea dosar penal sau de a face parnaie.

    ca-n multe tari din europa poti conduce dupa o bere, da, insa ca nu stiu daca s-a analizat care ar fi rezultatul daca s-ar da si in romania permisiunea asta. mi-e teama ca-n salbaticia noastra caracteristica, berea aia ar deveni standardul, pragul minim de care toti cretinii ar profita ca sa intinda coarda, dupa principiul iti dau un deget si tu imi iei toata mana, am avea carnagiu pe sosele.

    romanul sclavagit, subjugat si dresat sute de ani de turci, a deprins in fire naravul de a fi oportunist, lacom, impulsiv si agitat si acum dupa eliberare isi cauta buimac afirmarea. n-avem in noi relaxarea, nonsalanta si simtul masurii specifice occidentalilor, care deja nu mai au nimic de demonstrat nimanui, atitudini de invingator care provin din pozitia de control si dominanta pe care au avut-o sute si mii de ani si inca o au asupra restului lumii. asa ca dincolo bei o bere si urci la volan, iar in romania bei multa apa.

    am fost de curand in franta cu jobul, unde la hotelul la care am fost cazat era si un grup marisor de romani, 3-4 familii, ok dupa aparente, oraseni din clasa medie, venituri clar peste medie, probabil corporatisti sau functionari la stat dar cu rang superior, care, din ce i-am auzit discutand la micul dejun, cu bufet deschis dupa cum se obisnuieste la hoteluri, venisera impreuna ca sa viziteze disneyland paris. la masa de alaturi, o familie mixta de belgieni tineri cu 3 copii, fiecare dintre ei cu o alta nuanta a pielii, super dulci toti, veniti tot pentru disneyland. ei bine, romanii si-au dat efectiv in stamba si le-au oferit un circ si in acelasi timp un soc acelor belgieni si tuturor celor prezenti in restaurant pentru masa de dimineata. au unit cateva mese ca la o pomana mare si-au luat pe farfurii tone de mancare ca ultimii nehaliti, au facut mizerie pe bufetele unde era asezata mancarea, au varsat pe jos iaurt, sucuri, miere si cafea, totul intr-o larma de nedescris cu telefoane si tablete pornite la volum tare, tipete, hahaieli, urlete si plans. au risipit mancarea intr-un mod absolut barbar, si-au batut joc de tot, lasand vraiste pe masa lor, cu peste jumatate din mancarea luata inceputa si neterminata, insirata pe zeci de farfurii, ravagii la dulciuri, din care au indesat la plecare cat au putut de mult in pungi si buzunare. nici nu s-au mai sinchisit sa-si faca debarasarea sau sa aseze mesele si scaunele la loc cum erau dispuse initial, a intervenit imediat dupa ei personalul de la curatenie, pe ale caror fete se putea citi tot ce era de spus. am vazut-o si pe fetita belgiana, care probabil nu mai asistase niciodata in viata ei la o astfel de scena, intreband-o socata pe maica-sa : maman, pourquoi font-ils ca? (mama, de ce fac ei asta?)

    am lungit putin contextul ca sa ne facem o idee ca daca le-am permite astora, presupusi cu carte, venituri, pozitie sociala si presupus cu discernamant, nenorocita aia de bere la volan, va dati seama ce-ar fi in randurile celor mai saraci cu duhul?
    22 2
  • În țările UE cu paharul permis la volan asigurarea devine invalidă așa că nu conduce nimeni băut. :)))))))
    6 1
  • vindicomvs
    @pmc
    total de acord. lege populista a la psd. Sper sa li se intoarca impotriva celor care au votat prostia asta. Faceti mai multe controale pentru descurajare nu mariti pedeapsa. Ca si un an de suspendare doare rau, nu asta era problema. Cine se urca beat la volan se gandeste ca nu va fi prins.
    Deci daca fumezi un joint azi, iti iese si peste 4 zile. E normal sa ti ia permisul pentru 10 ani? In acel moment orice om de bun simt emigreaza decat sa nu conduca atata timp
    2 9
  • @15:43: as pune pariu ca esti corporatist/aitist de-ala care sufera de clujeola, are impresia ca e mai destept si mai cizelat decat 95% din populatia romaniei si ii consideri pe toti niste imbecili frustrati si nesimtiti, niste inapoiati care nu ar trebui sa aiba dreptul sa paseasca in luminatul occident. Si votezi plusereu cu ambele maini.
    Da, romanii au inca lacune de civilizatie si comportament, multi dintre ei. E normal dupa juma de secol de comunism. 30 de ani nu-s suficienti sa te vindeci de asa ceva. E nevoie de 3 generatii. Oricum, am recuperat ENORM fata de ce era Romania in 89.
    Am vrut sa-ti raspun doar pentru un singur motiv: in caz ca nu te-ai prins inca, sa stii ca nu-s romanii mai prosti sau mai rai decat altii. Noi le avem pe ale noastre. Altii le au pe ale lor, infinit mai grave si mai degradante. De ex jandarmii unguri au trimis in lagare cei mai multi evrei dupa germani (raportat la populatia lor). Ca asa au vrut ei, nu i-a pus nimeni. Noi nu am avut asemenea "ispravi". Cele mai groaznice fapte le-am din cauza rusilor si a comunismului. Dar per ansamblu, sunt unii mult mai rai decat noi. Ar trebui sa fii un pic mai intelegator, sa vezi lucrurile in perspectiva, nu sa-ti puta tot ce tine de romania. De acord, si eu amvazut scene urate prin calatorii, cu romani care fac galagie si se dau in spectacol, dar la fel fac si rusii, si sarbii si alte natii. Diferenta e ca ei nu se autoflageleaza, nu se considera talpa si fundul civilizatiei cum facem noi. Mai circula, mai uita-te cu impartialitate si ai sa constati ca nici altii nu-s mai breji. Noi suntem hoti si neseriosi, altii sunt guralivi si lenesi, pusi pe hartza, altii deconstructivisti, altii criminali samd. Hai sa vedem lucrurile in ansamblu si sa ne scoatem capul din c*r.

    Revenind on topic, am spus-o si o s-o tot spun: nu legile sunt problema ci aplicarea inechitabila si partinitoare. Sau deloc. Politia ar trebui sa faca munca de preventie, nu sa stea la ciupit bani de la populatie, cum face de zeci de ani deja. Repet asta de cate ori apare cate o "initiativa" ca cea din articol: "bizonii" romani din trafic devin civilizati cand trec granita in Ungaria. De ce oare? Nu e intrebare-capcana, e pe bune, poate stii tu sa-mi raspunzi. De ce in ungaria bizonii cocalarii, neanderthalii, retardatii fara dinti in gura asa cum iti place tie si alora ca tine sa-i catalogati, de ce asadar toti se cumintesc si devin civilizati? Hai ca-s curios ce spui. :)
    5 6
  • @EU, din păcate ai dreptate și nu sunt doar cazuri izolate. Avem și exemple pozitive, români cu bun simț care respectă și sunt respectați… dar este suficient ca din când o ceată de nesimțiți să facă așa ceva pe unde trec și cam asta rămâne ca imagine. Foarte greu mai schimbi percepția, de obicei bunul simț trece neobservat și așa este normal, să nu deranjez prin ce fac pe nimeni, o situație foarte des întâlnită în Țările Nordice, ca de ex. Finlanda. Prima dată când am avut șansa sa ajung pe acolo aveam grijă și la cum respir… în fine.
    Pe unde locuiesc este permis (legal) să conduci până la 0,4 și din ce eu am observat (consum puțin alcool spre deloc), cu 2 beri (0,33) nu te apropii de acea limită. Am fost testat frecvent (sunt filtre chiar și pe autostradă) și nu am avut nici o problemă, ceea mai mare valoare a fost 0,17 iar fizic/psihic nu simțeam absolut nici o diferență.
    Despre legea din RO arată neputința în care suntem și nu doar pe acest aspect. Educația se face în familie și ulterior ține de fiecare să mai facă ceva sau să corecteze anumite aspecte, nu putem pune la nesfârșit vina pe părinți pentru tot.
    Chiar dacă unora nu le pasă de consecințe, faptul că unii o să intre la pușcărie o să mai reducă din riscuri pe șosele și în timp se va produce și o schimbare. La unii doar cu frica merge, te rog si mulțumesc nu există pentru ei.
    10 2
  • Johnny
    Pt cei care fac gafe majore si pe mentalitatea mioritica avem rezultatul ca unii vor platii scump cand sunt prinsi si 99% scapa neprinsi. La rata asta de risc, multi nu vor respecta legea . E valabil pt multe abateri...pedepsim disproportionat cativa ghinionisti si majoritatea scapa, ee unde si atitudinea sfidatoare a multora
    8 1
  • alo, comunismul ne-a mai educat! eram doctori pe atunci! de 35 de ani ne-am tot manelit.
    4 2
  • Din punctul meu de vedere este o lege corecta pentru ca suntem tara cu cel mai mare numar de morti pe drumurile publice. Cei mai multi considera ca regulile de circulatie sunt optionale si ca este suficient doar ca ai promovat un examen pentru dobandirea permisului. Multi nici macar nu citesc legislatia si prefera sa faca doar chestionare pe https://chestionareauto.ro/.
    0 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru