Proiect de lege: Poliția va putea să amendeze șoferii pe baza înregistrărilor camerelor de bord

de Tiberiu Safta
Vineri, 12.11.2021
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Un proiect de lege depus în Parlament vizează amendarea șoferilor pe baza înregistrărilor efectuate de camerele de bord. Polițiștii vor putea constata un incident prin intermediul mijloacelor video sau a autorităților administrației publice locale.

În Parlamentul României a fost depus un proiect de lege inițiat de către deputatul USR, Mihai Botez. Acesta prevede sancționarea șoferilor care provoacă incidente rutiere, pe baza înregistrărilor oferite de camerele de bord ale celorlalți participanți din trafic.

Proiectul de lege apare în urma lipsei unei norme care prevede sancționarea contravențională pe baza mijloacelor video. Astfel, “constatarea contravențiilor se poate face și cu ajutorul unor mijloace video folosite de participanții la trafic ori de autoritățile administrației publice locale, dacă acestea permit stabilirea certă a numărului de înmatriculare, culorii, mărcii și modelului vehiculului implicat în săvârșirea contravenției, consemnându-se aceasta în procesul verbal de constatare a contravenției”, conform proiectului de lege.

Pe lângă asta, se va putea încheia un proces verbal și în lipsa vinovatului dacă este stabilită identitatea acestuia. În acest mod, nu va mai fi necesară confirmarea și detalierea incidentelor de către martori.

Proiectul mai prevede și sancțiuni în cazul în care filmările sunt falsificate, modificate sau încredințate unei alte persoane.

Acestea se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni până la 2 ani sau cu amendă. Dacă o filmare este folosită în scop tehnic sau este falsificată în vederea producerii unor consecințe juridice, se va pedepsi cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

via Economica.net

Comentarii (15)

  • S-au gândit și ei că poliția nu prinde nici o muscă beată stând în boscheți și îi lasă pe cetățeni să le facă treaba?

    Mă rog, o inițiativă de lăudat dpmdv...presupunând că se va și face ceva cu acele filmări.
    11 6
  • Ar fi trebuit ca asemenea lege să existe de mult timp. Ideea este că au mai acționat sporadic și în baza acestor filmări, dar mult prea timid.
    Partea proastă este că, spre exemplu, dacă pui o poză, cu unul care a parcat aiurea, pe un grup gen "Ai parcat ca un bou", acesta, dacă se simte lezat, te poate reclama și poți primi amenda în baza încălcării GDPR. Să nu cumva să se întâmple așa și cu filmările...
    12 6
  • Foarte bine, dar înregistrările cu mașini de poliție încălcând regulile, sunt valabile ?
    17 4
  • justitiari de duminica
    O mare prostie este aceasta propunere. Se vor umple strazile de asa zisi justitiari, soferi de duminica, care vor merge cu 30 km/h pe drum cu linie continua, doar-doar ii va depasi cineva ca sa poata ei face reclamatie.
    Constatarea si sanctionarea infractiunilor trebuie facuta doar de Politie, nu de orice visator care se crede Batman.
    Asa, hai sa ne facem singuri dreptate, ce sa mai apelam la Politie ? Eventual, sa se dea liber si la arme.
    16 30
  • comentariul precedent arata, daca mai era nevoie, calitatea umana a specimenelor ce comenteaza pe acest site
    19 16
  • E de dezbatut intens ideea, s-a mai cochetat cu ea si in trecut. Sistemele de inregistrare trebuie calibrate, avizate si certificate de organ de stat si sa contina senzori de localizare. Ideal ar fi un buton integrat care ar incarca imaginile sau filmarea intr-o baza de date a statului, securizata, fara sa mai poata astfel fi procesate independent.
    Avand in vedere ca faci un serviciu politiei romane, ma astept si la o bonificatie in seama ei. Stiu si eu RCA si CASCO mai ieftine, vigneta gratis?
    Multi vor interpreta proiectul de lege ca "turnatorie" dar daca ar fi sa fim cinstiti, in tara noastra din pacate numai asa se pot imbunatati unele aspecte din trafic.
    7 14
  • @UnAlex: cine e corect, de buna credinta si respecta legile si pe ceilalti participanti la trafic, nu are nicio teama, la fel ca-n prezent; ca turnatorie ar putea fi interpretata doar de infractori si de aparatorii lor...chiar ma mir ca inexorabilul nu s-a atacat pana acum.

    @justitiari de duminica: ce prezinti tu e o situatie ipotetica, nu imposibila, dar foarte improbabila, ce are la baza reaua credinta, or astfel de situatii nu stau in picioare cand e sa se stabileasca o sanctiune. dar chiar si asa fiind, linia aia continua se termina la un moment dat, daca chiar vei avea de-a face cu un astfel de hartuitor, care in mod vadit vrea sa te provoace sa incalci legea, cea mai buna rezolvare e sa nu-i dai satisfactie, in cel mai rau caz pierzi cateva minute.
    13 13
  • @14:52 te-ai simtit imediat cu musca pe caciula, tatraurse, asa e? n-am ce-ti face, viata devine din ce in ce mai grea pentru tine. poti incepe de pe-acum sa strangi bani pentru amenzi.
    8 11
  • “ Proiectul mai prevede și sancțiuni în cazul în care filmările sunt falsificate, modificate sau încredințate unei alte persoane.”... dacă le pun pe YouTube se considera ca le-am încredințat altei persoane ... deci infracțiune?
    14 1
  • 8748222
    Nici n-a trebuit sa citesc stirea toata si m-am prins din start ca e vorba de USR!
    15 6
  • Nu este doar “turnătorie”, este în multe cazuri neconcludent și discutabil plus ca nu avem voie să ne filmăm unii pe alți pe spațiul public… parcă ne spălam singuri pe creier pe bune!!! Am primit un filmuleț in care așa ceva se explica printr-o metaforă in Anglia (undeva in viitor) și am spus ca nici o șansă sa se ajungă la așa ceva (bănuiesc ca nu sunt singurul care a văzut filmulețul). Defapt unii din noi gândesc deja așa… incredibil!!! este tot ce pot sa spun. Mergeți naibi in China sau in Corea de Nord…. cu securismele astea.
    9 5
  • Clar!!!
    8 2
  • E un subiect extrem de divizant si delicat. In principiu de acord sunt cei de stanga, care au in gena lor apucaturile de taxatori si justitiari, inclinatia de turnatori si lingai (sunt aceleasi creaturi pentru care e perfect normal sa nu poti sa iti exerciti dreptul la munca/existenta, drept fundamental, daca nu esti vaccinat).

    Nu intamplator, proiectul e nascocit de un USRist. Nici nu mi-as fi imaginat altfel. USR, adica celalalt fel de cancer la fel de mortal ca si PSD. Dar mai insidios, as zice. :)

    Impotriva sunt cei de dreapta, pentru care nu aproapele-turnator trebuie sa se ocupe de aplicarea legilor ci cei care sunt platiti pentru asta (in cazul de fata, militzia).

    Eu cred ca filmarile cu camera de bord ar trebui sa fie acceptate doar in cazul unui accident/carambol.

    Daca o sa treaca legea, s-ar putea sa se pomeneasca militia cu o ploaie de filmari. Adicatelea o pleasca: o sa le faca munca cetatenii "vigilenti si responsabili". Tot ce-o sa le ramana de facut organelor o sa fie impartitul de amenzi. Adica activitatea lor preferata. Foarte frumos. :)

    Dupa mintea mea, una din principalele sarcini ale politiei e cea de preventie. La noi, militzia pedepseste pecuniar/penal doar. Ca atat pot cei mai multi dintre ei. Nu toti.

    PS: argumente pro si contra sunt multe. Exista ceva studiu in urma cu ceva ani: cica un individ la volan incalca legea in medie o data la 10 minute. Ce ar avea de facut un "cetatean vigilent" care are boala pe vecinu? Poi sa-l urmareasca prin oras cu camera si sa trimita filmarile la militzie. O chestie f simpla si la indemana sa-l pui la plata pe ala si sa-l scoti din minti. :)
    6 7
  • Exact ce se vrea… noi contra noi… Nebunie!!
    6 4
  • Nu o sa se voteze din 2 motive:
    1. Vine din parte USR (acum e iubire intre PNL si PSD)
    2. Parlamentarii se simt deja vizati, multi dintre ei nu au nici o treaba cu respectarea regulilor sau cu bunul simt in trafic
    2 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru