Proiect de lege: polițiștii ar putea dispune ridicarea mașinilor parcate pe trotuar sau pe orice alte spații

de Paul Cosma
Marti, 10.12.2019
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Poliția rutieră va putea dispune ridicarea mașinilor parcate neregulamentar pe trotuar sau pe alte spații, dacă împiedică traficul sau pun în pericol participanții la trafic, potrivit unui proiect de lege adoptat de comisia de specialitate și care urmează să primească votul final în Camera Deputaților.

Un proiect de lege inițiat de deputatul USR Cătălin Drulă ar putea schimba Codul Rutier cu privire la staționarea ilegală a mașinilor, oferind mai multă putere polițiștilor.

În prezent, ridicarea mașinilor poate fi dispusă de către poliție doar dacă acestea sunt staționate ilegal pe partea carosabilă. Proiectul prevede eliminarea sintagmei “pe partea carosabilă”, astfel că polițiștii ar putea să aibă posibilitatea să sancționeze parcarea neregulamentară a mașinilor pe trotuare sau orice alte spații.

“Prin această formulare, poliția este privată de un instrument eficient prin care poate înlătura pericolul creat, spre exemplu, de blocarea accesului de către o mașină parcată neregulamentar într-un spital sau o școală sau o grădiniță. Sau în cazul în care prin staționarea vehiculului respectiv, pietonii - inclusiv părinți cu copii mici sau persoane cu dizabilități - sunt forțați să folosească carosabilul pentru deplasare expunându-se riscului de accidente.

În toate aceste situații, din cauza formulării actuale a legii, poliția nu poate dispune singura măsură care înlătură efectiv pericolul, adică înlăturarea acelui vehicul”, arată inițiatorul proiectului.

Dacă proiectul va trece de Camera Deputaților, mai are nevoie doar de promulgarea președintelui Iohannis pentru a intra în vigoare.

Via profit.ro

Comentarii (6)

  • Legea asta ar fi bună dacă ar fi și locuri de parcare. Întâi creezi mediul, apoi amendezi. Dar ce să mai faci parcări dacă atunci când există un loc de câțiva metri pătrați (metaforic vorbind), imediat răsare un bloc nou.
    7 14
  • Drulă are dreptate.
    Nu există situație în care să fie scuzabilă parcarea ocupând tot trotuarul.
    20 1
  • Am mai comentat asta si la alte stiri - legi avem oricum si din cate stiu in acest moment se pot da amenzi celor care parcheaza pe trotuar. Ce sens are schimbarea legilor daca nu sunt puse in aplicare?

    O amenda de 100-200 lei in fiecare zi ii va descuraja pe multi sa mai parcheze pe trotuar, se vor reorineta catre trasnport in comun sau gasirea unui loc legal de parcare (daca au aceasta posibilitate). Poate ca asta va duce si la descongestionarea traficului.
    10 2
  • O inițiativă excelentă! #Jos mașinile de pe trotuare! În cei 30 de ani de când sunt șofer, am parcat de cel mult trei-patru ori pe trotuar. Da, în București.În ultimii zece ani nu îmi amintesc să mai fi parcat așa. Pur și simplu, refuz. Prefer să caut un loc de parcare normal, corect, chiar și la un kilometru distanță.E greșită teoria care spune că mai întâi să se facă parcări. Nu, mai întâi să fim civilizați! Apoi, vin și parcările.Orice drum cu mașina în oraș, trebuie planificat. Verifici unde ai treabă,vezi dacă ai parcare, iar dacă nu, poți lua și alte decizii, gen taxi, autobuz, metrou, etc.
    13 3
  • Nu spun ca suntem vreun model de urmat la capitolul infrastructura, parcari, etc. Dar nu exista sa nu vezi parcari cu plata cu 5 masini in ele si 200 in jurul ei. Romanul sufera de 2 talente (ma rog, mai multe):
    1. Daca se poate gratis, irelevant ca e ilegal, de ce nu?
    2. Romanul, daca se poate, ar parca direct in supermarket, nu doar in usa lui. Bine ca o ardem toti pe la sala, dar doamne fereste sa facem mai mult de 5 pasi din masina in magazin.

    N-am o problema cu masinile parcate ilegal, am o problema cu alea parcate nesimtit. Poti parca ilegal fara sa incurci/blochezi.
    10 0
  • Adrian
    Eu sunt satul de acest "sa se faca" locuri de parcare ca pe urma ne civilizam...

    Sa aplice politistii legea actuala si o sa constatam ca avem legi suficiente/corecte/aplicabile si destule locuri de parcare. O sa incepem sa le folosim mai eficient pe cele cu plata iar unii isi vor da seama ca nu trebuie sa stea numai cu curul in masina. Dar pe politisti ii doare la basca...
    6 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru