VIDEO: Lotus Evija X, record pe Nurburgring: este cea mai rapidă mașină bazată pe un șasiu de serie

de Tiberiu Safta
Vineri, 26.04.2024
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Lotus Evija X, un prototip al modelului electric, a stabilit un nou record pe legendarul Nurburgring. Astfel, modelul este cea mai rapidă mașină bazată pe un șasiu de serie.

În vara anului trecut, Lotus a testat un prototip al lui Evija pe circuitul Nurburgring. Acesta se numește Evija X și este un prototip creat special pentru a stabili un nou record pe celebrul circuit din Germania. Acum, la aproape un an de la acele teste, constructorul britanic a anunțat că prototipul tocmai a bătut un record specific pe acest circuit.

Mai exact, Lotus Evija X este cea mai rapidă mașină bazată pe un șasiu de serie pe acest circuit. Astfel, prototipul britanic a stabilit un timp de 6 minute și 24 de secunde. Lotus Evija X este mai rapid cu 11 secunde față de Mercedes-AMG ONE, care este cea mai rapidă mașină de stradă pe Nurburgring.

Recordul a fost stabilit în octombrie 2023, pe un circuit umed. Lotus precizează că prototipul său poate stabili un timp și mai rapid în condiții de uscat și că va încerca să facă acest lucru în viitor. Prototipul Evija X primește un pachet aerodinamic foarte agresiv și un propulsor electric alcătuit din 4 motoare care dezvoltă 2039 de cai putere și care sunt alimentate de o baterie de 70 de kWh.

De asemenea, prototipul este încălțat și cu anvelope slick Pirelli.

Noul Lotus Evija X este a treia cea mai rapidă mașină testată pe Nurburgring. Singurele mașini mai rapide decât acesta sunt Volkswagen ID.R (6 minute și 5 secunde) și Porsche 919 Hybrid Evo (5 minute și 19 secunde). Aici mai adăugăm și celebrul record stabilit de Stefan Bellof în 1983 la volanul unui Porsche 956, care a stabilit un tur de 6 minute și 13 secunde.

Clipul cu turul record al lui Lotus Evija X poate fi vizionat mai jos.

via Lotus

Comentarii (6)

  • Diana Șosoacă
    Nu se observă că este umed. Pare uscată calea de rulare.
    Felicitari, oricum. BEV-urile sunt reperul.
    1 2
  • Simpatici cu partea de umezeală… era greu de găsit o “fereastră” uscată???
    În rest, bravo lor… un record este un record și are în spate multă muncă.
    2 0
  • Mai exact la ce? Pentru cine? Cu ce cifre susții? Se lansează modele electrice pe bandă rulantă pentru că toți au aruncat miliarde în ultimi 3 ani.. dar vânzările sunt tot mai proaste, majoritatea pierd la greu și lună de lună rahatul iese la iveală.
    1 2
  • Diana Șosoacă
    Dutz, nu te ambala inutil, eu continui să susțin că nu identific umezeala pe pistă la vizionarea HD oferita de 1440p.
    Atât si nimic mai mult.
    1 1
  • Se cheamă comunicare, nu mă “ambalez”, o fac doar când știu că ajută la ceva ;)
    2 2
  • George Simion
    in sfarsit se trece de 2000 de caluti! nu mai fac liniute cu moto ci direct cu avioanele.
    2 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru