Viitoarele modele electrice Audi ar putea avea un filtru care purifică aerul înconjurător

de Alexandru Monenciu
Vineri, 14.10.2022
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Constructorul din Ingolstadt lucrează, împreună cu furnizorii Mann și Hummel, la un filtru de particule care, pe viitor, ar putea purifica aerul înconjurător. Dacă se dovedește eficient, filtrul ar urma să fie regăsit pe modelele cu zero emisii ale mărcii germane.

Este cunoscut faptul că mașinile generează particule fine de praf, spre exemplu de la frâne sau de la anvelope. Audi, împreună cu furnizorii de piese Mann și Hummel, caută metode de a reduce poluarea produsă de aceste particule.

În perioada 2020 - 2024, constructorul din Ingoltadt testează un filtru special de aer pentru mașinile cu zero emisii care purifică aerul înconjurător. Acesta este deja montat pe o serie de mașini de teste E-Tron pentru a vedea cât este de eficient.

Filtrul vine montat, cu mici modificări, în fața radiatorului și poate capta aceste particule atât în mers, dar și atunci când mașina se află, spre exemplu, la încărcat. În această ultimă situație, ventilatorul care se află deja montat pe mașină canalizează aerul înconjurător prin filtru, iar acesta din urmă captează particulele fine de praf.

Testele inițiale au arătat că filtrul gândit de Audi nu influențează în mod negativ funcționarea mașinilor de test, nici după aproximativ 50.000 de kilometri.

Mai mult, au demonstrat că exemplarele E-Tron echipate cu acest filtru și-au filtrat propriile particule cu succes.

În 2024, Audi va publica rezultatele acestui proiect pilot și, dacă se dovedește eficient, filtrul ar putea fi încorporat în viitoarele modele cu zero emisii ale mărcii.

via Audi

Comentarii (5)

 • Nu puteam spune mai bine . Jignire la bunul simț… purificarea lui pește prăjit!!! Cât de inept sa fi sa crezi ca poți purifica planeta si chiar o sa se simtă… dă un vulcan o flatulație si s-a dus purificarea pe 100.000 de ani si cum rămâne cu filtrele… alea nu poluează, le produc deja pe Marte?
  13 2
 • Eu cred de fapt ca si VAG -urile 2.0 TDI cu softuri bune purifica aerul, dar nu ne dam noi seama.
  Desigur toti "inteligentii" isi vor lua masini din astea"purificatoare"
  In curand cei de la BMW vor face si ei masini cu sisteme de taiat copaci cand intra in ei si ii vor transforma direct in mobilier:))
  Multe mi-e mai dat sa citesc despre aceste superbe marci. Poate daca ar face masini fiabile care nu se strica ar fi mai bine.
  Imi imaginez ca in Romania nici nu se vor putea comanda masinile astea ca nu au direct din fabrica DPF anulat:)
  4 2
 • Mircea Badea
  cum emite daca e electrica? placutele de frana emit sau ce?
  cred ca e doar pt acel offset, sa se incadreze in limite cu variantele termice per total.
  0 5
 • Ar fi foarte misto sa prind pe unul cu e tron in fata la drum lung purificand aerul...turbina mea ar fi foare fericita
  5 1
 • 50000km in Germania. Ia sa vina in Romania, in 1000km filtrul ăla e colmatat 100%. Asta mai lipsea, să-mi apară în bord că trebuie curățat filtru de impurități.
  2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru