Viitorul Nissan Leaf va avea funcţii autonome. Japonezii lucrează cu NASA pentru a evita blocajele în trafic ale maşinilor care se pot conduce singure

de Daniel Popescu
Vineri, 06.01.2017
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Nissan a confirmat că viitoarea generaţie a modelului electric Leaf va avea funcţii autonome, iar în paralel lucrează cu NASA pentru a găsi o soluţie prin care să evite blocajele în trafic ale maşinilor autonome.

Nissan este unul dintre constructorii care investeşte sume importante în dezvoltarea unor sisteme autonome, iar primul dintre acestea se numeşte ProPilot şi a fost deja confirmat pentru Qashqai începând din acest an. Planurile constructorului japonez sunt însă mult mai ambiţioase şi au fost deja creionate de CEO-ul Carlos Ghosn cu ocazia târgului de tehnologie CES 2017 de la Las Vegas.

Viitoarea generaţie a modelului electric Nissan Leaf va beneficia de asemenea de ProPilot, astfel că se va putea conduce singur pe autostradă cu păstrarea benzii de circulaţie. Ghosn nu a confirmat când va fi lansat noul Leaf, însă presa internaţională a avansat în mai multe rânduri anul 2018. În plus, Nissan intenţionează să testeze taxiuri autonomke în Tokio cel târziu în 2020.

Urmareste Automarket
Pe de altă parte, constructorul japonez a anunţat un parteneriat cu agenţia spaţială americană NASA pentru îmbunătăţirea sistemului autonom ProPilot.
Cele două părţi lucrează la sistemul Seamless Autonomous Mobility (SAM), care va permite intervenţia umană în cazul în care o maşină autonomă ajunge într-o zonă în construcţie sau pe un drum blocat şi nu ştie ce să facă.

De regulă, în astfel de situaţii, unul dintre pasageri preia controlul volanului, însă Nissan şi NASA vor să evite acest lucru şi dezvoltă un sistem SAM care va permite unui angajat Nissan să localizeze maşina pe hartă şi să trimită acesteia indicaţii prin internet cu privire la o rută ocolitoare.

"Sistemul este pentru situaţii în care inteligenţa artificială nu se poate descurca şi vrei ca inteligenţa umană să preia controlul", spune Ogi Redzic, vicepreşedinte pentru servicii de mobilitate la Nissan.

În plus, Nissan a anunţat că va iniţia un amplu parteneriat cu Microsoft pentru a folosi platforma pentru maşini conectate la internet dezvoltată de celebrul producător al sistemului operare Windows.

Via Automotive News

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru