Drivetest Fiat 500L

1.4 Benzina 95CP Man6 Pop Star
Fiat 500L zoom
de Dragoș Băltățeanu, Foto: Ciprian Mihai
Marti, 14.05.2013
XXL

Fiat a reuşit să atragă suficienţi de mulţi clienţi cu ajutorul modelului 500. Un fashion icon cu linii retro, Fiat 500 a reînviat spiritul originalului Cinquecento, maşina care a pus Italia pe roţi după la doilea Război Mondial. Pentru a amplifica succesul modelului 500, Fiat a decis să lărgească gama acestui mic automobil. Iar al doilea venit în familia 500 este monovolumului 500L. Modelul se adresează celor care au deja o familie, dar îşi doresc un automobil cu stilul modelului 500. Aceiaşi reţetă a aplicat-o şi Mini cu modelul Countryman. Practic Fiat-ul 500 a crescut semnificativ în dimensiuni, are patru portiere plus hayon şi poate primi la bord o familie completă. Interesant este că, din punct de vedere tehnic, Fiat 500L este mai degrabă înrudit cu modelul Punto, iar interiorul este mai aproape de Panda decât de 500. 

Fiat 500L
1.4 Benzina 95CP Man6 Pop Star

  • Pret de pornire 14.900 €
  • Pret model testat 16.100 €
  • CUI SE ADRESEAZĂ?
  • FĂCUTĂ PENTRU
  • IZOLARE FONICA
  • COOLNESS EFFECT

Motor / Transmisie

Exemplarul primit la test a venit echipat cu motor pe benzină de 1.4 litri aspirat. Acest propulsor clasic este unul dintre motoarele de bază din banca de organe a producătorului italian. Cei 1.368 cmc şi patru cilindri dezvoltă 95 CP la 6.000 rpm şi 127 Nm la 4.500 rpm. Dacă aceste cifre ar fi ok pentru un model ca Panda sau Punto, pentru Fiat 500L acest motor nu oferă suficientă putere. Senzaţia de submotorizare este puternică pentru cel de la volan şi acest lucru se datorează cuplului de doar 127 Nm disponibil la o turaţie destul de înaltă. Senzaţia de submotorizare este pregnantă cu un singur om în maşină, iar dacă încărcam automobilul cu bagaje şi cinci pasageri, ne putem doar închipui cum se comportă la urcarea ubei rampe, de exemplu. 

Motorul cu patru cilindri şi 95 CP este asociat cu o cutie de viteze manuală cu şase trepte. Cutia este relativ bine etajată, dar levierul este excesiv de lung, iar acţionarea lui este neplăcută.

Consum

Pentru că avem de-a face un un motor pe benzină clasic aspirat, consumul de carburant nu va fi extrem de economic. Cifra oficială comunicată de către Fiat pentru modelul 500L 1.4 benzină este de 6.2 litri/ 100 km. Este o cifră ce se situează în media concurenţei ce foloseşte modele similare cu puteri de 90-100 CP. Cel mai economic model concurent este noul Ford B-Max, dar acest este echipat cu motorul Ecoboost de 1.0 litru şi sistem turbo ce dezvoltă 100 CP. Consumul mediu pentru modelul Ford este de 5.1 litri/100 km.

În timpul testului nostru, Fiat-ul 500L echipat cu motor 1.4 benzină de 95 CP a consumat 6.8 litri în regim extraurban, la viteze de croazieră pe autostradă, în timp ce oraş consumul urcă până la 8.3 litri/100 km. Modelul testat de noi nu era echipat cu sistem Start-Stop.

Performanţe

Avem de-a face cu un automobil dedicat familiei, iar cu 95 CP nu vom face niciodată performanţe la nivel de olimpiadă. Fiat 500L 1.4 benzină are nevoie de 12.8 secunde pentru a accelera de la 0 la 100 km/oră, iar viteza maximă la care motorul de 95 CP se va palfona este de 170 km/oră. Timpul de accelerare este în media clasei, cel mai rapid monovolum de acest fel fiind Citroen C3 Picasso 1.4 VTi, ce are nevoie de 12.2 secunde. În tot acest timp, cel mai lent este Opel Meriva 1.4, cu un timp de accelerare de 13.9 secunde.

Interior

Conceptul lui Fiat 500L este cel de monovolum mic. Nu avem însă portiere culisante sau uşi cu deschidere opusă, ca la alte modele concurente. Italienii au ales o caroserie umflată cu portiere clasice, un fel de 500 pus la îngrăşat. Deşi platforma este comună cu cea a modelului Punto, la interior regăsim suficient de mult spaţiu pentru ca cinci persoane să călătorească confortabil. Cu toate astea, scaunele sunt destul de mici şi foarte tari, iar acest lucru va afecta confortul celor de la bord pe distanţe lungi. 

Deşi există suficiente elemente care ne aduc aminte de stilul modelului 500, interiorul lui 500L are o organizare mai aproape de cea a modelului Panda. Plasticele folosite sunt de o calitate bună, dar bordul pare prea simplu. Anumite elemente sunt de-a dreptul arhaice. Un exemplu este display-ul monocrom dintre vitezometru şi turometru, care este identic cu cel folosit de modelele Punto şi Bravo încă de la lansare. 

Un plus revine spaţiului pentru bagaje, foarte încăpător şi bine structurat pentru un monovolum de clasă mică. în plus, o planşă detaşabilă poate structura diferit spaţiul util în funcţie de necesităţi. Ba chiar au fost prevăzute şi cârlige pliabile pentru agăţarea plaselor cu cumpărături. Spaţiul total din portbagajul unui Fiat 500L variază între 343 şi 400 litri, în funcţie de poziţia banchetei, iar dacă rabatăm rândul de locuri din spate, spaţiul util creşte la 1.310 litri.

Preţ de achiziţie

Piaţa pentru monovolume mici, dedicate uzului urban, a crescut în ultima vreme. Avem modele venite de la constructori ca Ford sau Opel, dar şi de la producătorii coreeni sau francezi. Preţul pentru un astfel de model, în echipare medie şi cu motor pe benzină de 90-100 CP, variază în jurul cifrei de 15.000 euro (TVA inclus). Fiat-ul nostru 500L nu face excepţie. Preţurile încep de la 14.900 euro, iar varianta testată de noi echipare Pop Star costă 16.100 euro. 

Concurenţa oferă modele similare la preţuri cuprinse între 14.740 şi 16.500 euro. 

Siguranţă

Fiat 500L a trecut cu brio de testele de impact la care a fost supus de către EuroNCAP. Monovolumul cu tentă retro a obţinut un scor general de cinci stele, cu un grad de protectie de 94% pentru pasagerii adulţi şi 78% pentru pasagerii infanţi. Gradul de protecţie pentru pietoni este de 65%. Fiat şi-a dotat suficient de bine modelul la capitolul siguranţă: avem ABS+EBD, ESP+BAS, airbaguri faţă, airbaguri laterale şi airbaguri cortină.

Ţinută de drum

Pentru că avem în faţă un automobil dedicat familiei, Fiat a optat pentru o suspensie setată pentru confort. Nu vom putea face, astfel, prea mult sport cu modelul 500L. Suspensia filtreză bine denivelările din carosabil, iar întregul automobil se simte bine legat. Ţinuta de drum este bună, dar ruliul îşi va spune cuvântul dacă alegem un stil mai sportiv, nepotrivit pentru acest model. Direcţia este suficient de precisă atât timp cât o păstrăm în modul normal. Pentru că faimosul buton "City" nu lipseşte nici de pe acest model. Dacă îl apăsam, vom avem un volan extrem de uşor, ce teoretic face viaţa mai uşoară la manevrele de parcare. 

Vizibilitate

Deşi avem de-a face cu un model al cărui design se inspiră din note retro, vizibilitatea este cote foarte bune. Suprafeţele vitrate sunt mai mult decât generoase, iar poziţia la volan este uşor înaltă, ceea ce permite o bună perspectivă asupra colegilor din trafic. Montanţii faţă au fost împărţiţi în două bucăţi separate de un mic geam, ceea ce anulează din unghiurile moarte la virajele de stânga. Pentru manvrele cu spatele nu există senzori de parcare şi nici cameră de luat vederi, dar nu ai nevoie stringentă de nici unul din aceste sisteme. Dimensiunile compacte şi vizibilitatea bună te ajută să parchezi fără probleme. 

Tehnologie

În ciuda aspectului retro, Fiat 500L oferă suficientă tehnologie pentru a-l mulţumi pe cel de la volan. În habitaclu, totul gravitează în jurul unui ecran tactil de 5.8 inch, unde sunt afişate informaţii de la sistemul audio şi de la telefonul conectat prin sistemul Bluetooth. Ca de obicei, Fiat şi-a dispus anumite comenzi în poziţii specifice mărcii italiene. De exemplu, proiectoarele şi stopul de ceaţă sunt aprinse de butoane amplasate imediat sub display, în timp ce pilotul automat are o manetă separată amplasată în spatele volanului. Informaţiile de la computerul de bord sunt afişate pe display-ul cu grafică învechită din bord, iar pentru a asculta muzică de pe stick există o mufă USB amplasată la vedere în apropierea schimbătorului de viteze. Ne-au plăcut comenzile sistemului manual de climatizare, mari şi uşor de folosit.

Design

Tema retro lansată de modelul Fiat 500 se regăseşte din plin şi pe fratele 500L. Designerii italieni au avut însă o misiune dificilă, pentru că au trebuit să recreeze emoţia transmisă de 500 pe un model cu o accentuată latură practică. Dacă au reuşit, vă lăsăm pe voi să judecaţi. Fiat 500L este genul de maşină pe care o iubeşti sau o deteşti în momentul în care o vezi pentru prima dată în realitate. Dar, judecând după câte capete am întors în timpul testului şi mai ales după ocaziile în care am fost întrebaţi despre preţul acestui model, credem că Fiat a reuşit să insufle măcar un iz din succesul lui 500 şi asupra acestui model. Nu ne mai rămâne decât să aşteptăm şi versiunea crossover a modelului 500. 

Nu ne-a placut

  • Submotorizată
  • Design discutabil
Date tehnice - Fiat 500L 1.4 Benzina 95CP Man6 Pop Star
Combustibil
Benzina
Nr. usi
5
Motor tip / cilindri
Linie
Nr. locuri
5
Cilindree cmc
1368
Lungime mm
4147
Putere maxima CP (rpm)
95 (6000)
Latime mm
1784
Cuplu maxim Nm (rpm)
127 (4500)
Inaltime mm
1665
Viteza maxima km/h
170
Greutate kg
1245
Acceleratie 0-100 km/h s
12.8
Ampatament mm
2612
Tractiune
fata
Volum rezervor litri
50
Cutie viteze
M
Volum portbagaj litri
343
Vezi versiuni si preturi Mai multe detalii despre Fiat 500L

Ultimele teste

Comentarii (22)

  • Urata masina !
    37 30
  • UGLY MF
    32 24
  • Anul trecut m-am plimbat in concediu aproape prin toata Italia. Si mi-am dat sema ce tara normala e din punct de vedere al parcului auto. Predomina clasa mica, inclusiv pe autostrada. ML, X5, si iubitul Q7 aproape ca lipsesc. Era totul atat de normal, nu tu ursuleti, nu tu nemtoaice cu km dati peste cap, nu tu cocalari cu masini "de statut". E plin de 500, Smart, 206 si A-klasse. Am vazut si 500L, destul de multe, interesanta masina, cum zice si autorul "e genul acela care ori...ori..." dar nu va prinde la noi. Oricum Romania nici nu conteaza pentru Fiat.
    59 21
  • Hey, e Fiat. Daca nici in Italia nu se mai vinde, atunci unde? Nu cred ca daca nu-ti place masina asta, esti automat fan al masinilor mari, megalomane... Nu inteleg gandirea asta!
    35 16
  • Normal ca e urata si proasta..din 3 motive:
    1.E facuta sa fie individuala,simpatica, prietenoasa si nu sobra,neagra,fara personalitate.
    2.Nu e facuta in 'Nemtia'.
    3.Nu are vreo elice sau niste cercuri pe capota
    56 21
  • Esti o persoana superficiala, unde vezi tu ca am scris faptul ca "daca nu-ti place masina asta, esti automat fan al masinilor mari". Vorbeam un pic offtopic de italieni si cam cum am vazut eu masinile la ei (vezi ca am enumerat mai multe marci prezente) si de faptul ca Romania nu conteaza ca piata pentru ei. Unde e megalomania?
    16 20
  • esti roman tipic, din trei cuvinte citeste unul, nu intelege bine si isi mai da si cu parerea.
    12 12
  • auto-x
    FIAT 500 simplu este cu adevarat o masina faina. Se potriveste perfect cu arhitectura oraselor italiene si nu numai. E o adevarata incantare sa vezi FIAT-uri 500, model nou si uneori model vechi, trecand de exemplu prin fata Colosseum-ului din Roma.
    FIAT 500 si MINI COOPER sunt singurele care au reusit sa reinvie 2 legende ale istoriei automobilelor.
    Au incercat si nemtii de la VW, dar cum ei sunt mult prea seriosi, sobri, sictiriti au transformat o poveste frumoasa intr-un "cartoon emokids".
    FIAT 500L nu arata rau. Pare un pic umflat cu pompa, dar era nevoie de ceva gonflabil pentru a obtine spatiu in plus.
    Imbucurator este ca FIAT a crescut la capitolul calitate materiale. Rau este ca au crescut mult si la pret.
    Submotorizarea poate fi o problema, dar toate marcile de volum folosesc motoare cu puteri in jurul valorilor 70-110 CP.
    23 15
  • Azazel
    Automarket, voua vi se pare submotorizata o masina care ajunge la 100 km/h in 12.8 secunde si are o viteza maxima de 170km/h? Corect ar fi trebuit sa spuneti ca are performante medii. O masina submotorizata inseamna cu totul altceva.
    30 11
  • Cooper
    Personalitate nu are.

    E un elastic rupt... sau un ideea unui succes (500 -clasa mini) intins mai mult decat limita bunului simt...
    24 15
  • @auto-x
    ...un comentariu scris degeaba. Asta nu-i Fiat 500, ci Fiat 500L. Desi acea litera pare insignifianta, e totusi o diferenta importanta de conceptie.
    19 2
  • Au un singur model care se vinde și dau tare pe el, aștept 500 cu 3 roti și 500 camion
    12 14
  • Deci primeste patru stele la design, dar in acelasi timp nu ne place "designul discutabil"? Pe bune?!
    17 0
  • Foarte frumos modelul.
    11 4
  • CAND O SA PUNETI LISTA CU DOTARILE SI ARE CLIMATRONIC?
    5 0
  • Andrei
    e foarte frumoasa masina, de-abia astept sa apara 500L Living :)
    8 1
  • chiar ca da christy
    2 0
  • Christy
    unii nu au bani nici de o bicicleta asa ca sa nu comenteze la acest model superb
    10 0
  • fikipaches
    f rumoasa masina
    3 0
  • Acum, Fiat ofera 5 ani garantie si service gratuit pe aceasta peioada(piese + manopera) pt. consumabilele standard, mai putin placutele, in limita a 100.000 km.Inclusiv la 60.000 o distributie gratis.Oferta e f. tentanta, plus discountul de circa 4000 euro(inclusiv Rabla) Un prieten a fost convins de oferta, a comandat un Pop Star de 16700( 1.4 benzina) pe care a platit cash 12650, plus un tichet Rabla, masina sa veche.Un exemplar cu ceva dotari in plus fata de echiparea specifica ( scaune cu reglaj lombar-electric la sofer, manual la pasagerul fata; cotiera; jante aliaj pe 17!? si vopsea rosu/alb-plafon.).Din prisma ofertei privind serviceul, nu cred ca -i bate nimeni, cel putin in perioada asta. M-a frapat spatiul interior , bordul f. fancy si reglarea banchetei pt. un portbagaj modulabil la nevoie.Cred ca nu si-a luat teapa, cel putin pt. 5 ani.
    5 0
  • de fapt care-i pretul real ?Am un Panda de 4 ani si sunt f. multumit;poate m-ar tenta FiAT 5ooL dar pretul ? nu am inteles ce-i cu reducerea de 4000 euro ?
    2 0
  • avyped
    Gheo, am inteles ca nu iti plac nemti, dar tu ai dat exemple BMW si Audi??Serios...FIATul este o caruta fata de acele tancuri Panzer si Tiger!
    3 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru