Vineri, 02.05.2025
- Comenteaza
-
Trimite pe:
În tinerețe nu înțelegeam deloc muzica rock. Mi se părea doar o amestecătură de zgomote și urlete. Cu timpul, gusturile s-au mai cizelat și am început să descopăr acest stil de muzică. M-a cucerit imediat, chiar dacă, în ceea ce privește duritatea stilului, nu trec mai departe de Rammstein.
Dar definiția de star rock, sau rock star dacă îmi permiți, depășește granițele muzicii. În ziua de azi, un rock star poate să fie și un chef celebru cum, la fel de bine, un rock star poate să fie chiar mama sau tatăl tău.
Această admirație care, în unele cazuri, poate fi dusă până la extrem, până la fanatism, se poate aplica și unei mașini. Sunt multe exemple, de la mașini sport până la off-roadere. De fapt, la această ultimă categorie voiam eu să ajung.
De-a lungul anilor au fost multe modele extrem de capabile pe teren accidentat, dar numai unele s-au ridicat la rangul de "rock star": Jeep Wrangler, Toyota Land Cruiser, Mercedes-Benz Clasa G și, nu în ultimul rând, Land Rover Defender. Mai sunt, dar acestea îmi vin primele în minte.
Land Rover Defender este un simbol al industriei auto britanice și, de ce nu, al industriei auto globale. La fel ca frații săi, pe care i-am menționat mai sus, Defender se trage dintr-un vehicul militar, utilizat în cel de-al Doilea Război Mondial.
Modelul britanic a fost introdus în 1948 și, vreme de 67 de ani, a rămas în mare parte neschimbat. Desigur, s-a mai cizelat pe ici pe colo, la fel ca gusturile mele în materie de muzică, a primit motorizări mai eficiente și s-a îmbogățit pe partea de tehnologie. Până la un punct.
Normele moderne de siguranță și poluare i-au silit pe cei de la Land Rover să retragă de pe piață legendarul Defender în anul 2016. Dar, ca un rock star ce este, Defender s-a scuturat de praf, s-a îmbrăcat în haine moderne și a revenit după 4 ani de așteptare.
În 2020 făceam cunoștință cu o nouă generație Defender, una mult diferită de modelul inițial. Anul trecut, pentru a rămâne relevant, a primit o serie de actualizări.
Noi am condus varianta îmbunătățită a lui Land Rover Defender, în versiunea de caroserie 110 și în nivelul de echipare X-Dynamic SE. Până să citești impresiile de la volan, te invit să urmărești și un video cu mașina de test.
PREZENTAREA VIDEO A MAȘINII TESTATE DE NOI
Land Rover Defender
3.0 D250 110 Auto AWD
- Pret de pornire 84.014 €
- Pret model testat 102.500 €
Motor / Transmisie
Gama de motorizări include un propulsor pe benzină și o configurație Plug-in Hybrid. Așadar, dacă ești fanul cifrei octanice, nu prea ai foarte multe variante. În schimb, dacă nu te deranjează să ai sub capotă un motor diesel, Defender oferă în acest caz 3 versiuni. Toate Mild-Hybrid, desigur, pentru că nu trăim degeaba în era electrificării.
Noi am testat-o pe cea de mijloc, adică D250 MHEV. Pe oricare ai bifa-o, primești un motor diesel de 3.0 litri, twin-turbo, cu șase cilindri în linie, asistat, așa cum spuneam, de un sistem mild-hybrid la 48V. Transmisia este una automată, cu 8 rapoarte, iar tracțiunea integrală este întotdeauna prezentă.
În cazul versiunii D250, unitatea dezvoltă 250 de cai putere la 4.000 de rotații pe minut și 570 Nm cuplu, între 1.250 și 2.250 de rotații pe minut. Deci, în off-road această plajă relativ scurtă este ideală pentru a nu rămâne împotmolit.
Pe șosea, însă, greutatea mașinii, de 2.4 tone, își spune cuvântul. Reprizele de accelerație sunt liniare, dar nimic impresionant. Nimic exploziv. Este doar un off-roader care te duce din punctul A în punctul B, dar care măcar atrage toate privirile.
Calci pedala de accelerație și începi să simți ceva de-abia după ce acul turometrului depășește 2.000 de rotații pe minut. Dar cuplul se plafonează la 2.250 de rotații pe minut, așa că va fi o perioadă destul de scurtă.
Transmisia schimbă cele 8 rapoarte pe nesimțite și se grăbește să ajungă în treptele superioare pentru a păstra un consum cât mai redus. Pe care nu îl vei prea atinge, dar îți spun imediat ce și cum. Dacă o lași în pace, cutia de viteze își face bine treaba, dar dacă o zorești sau dacă o pui în modul Sport, vei observa că are multe momente de nehotărâre, mai ales la retrogradări.
Și nu, nu poți să intervii, pentru că lipsesc padelele din spatele volanului.
Sistemul mild-hybrid te ajută în fazele de accelerație și pentru a ține în viață mai multe sistemele electronice, dar bateria e prea mică pentru a asigura o rulare pur electrică.
Consum
Și acum să vorbim despre consum. Îți cumperi un diesel tocmai pentru că vrei un consum redus de combustibil. Când vezi și sistemul mild-hybrid, zici că l-ai prins pe Dumnezeu de picior.
În realitate, însă, lucrurile nu stau chiar așa. De fapt, nici pe hârtie, acolo unde vedem că Land Rover declară un consum WLTP de 8.5-9.1 litri/100 de km pentru această versiune D250.
Într-un București sufocat de trafic, noi am obținut un consum cuprins între 11.4 și 13 litri/100 de km. Când am ieșit în afara orașului, consumul a scăzut la 9.3 litri/100 de km. Mult pentru un diesel, fie el și un Defender de 2.4 tone.
Dacă ne referim strict la valorile de consum, Mercedes-Benz G 450 d este cam pe acolo, adică 8.8 litri/100 de km, dar oferă, totuși, 367 de cai putere. La celălalt capăt avem Toyota Land Cruiser 2.8 diesel, cu 204 CP, care are un consum de 10.5 litri/100 de km.
Performanţe
Bun. Ai 250 de cai putere la dispoziție, în cât timp atingi 100 de km/h cu Defender 110 D250? În 8.3 secunde, iar acul vitezometrului se oprește la 188 km/h.
Mercedes-Benz G 450 d este mai puternic, tocmai de aceea și repriza 0-100 km/h durează mai puțin în cazul său: 5.8 secunde.
Interior
Mini facelift-ul primit anul trecut a adus câteva îmbunătățiri la interior. Inclusiv o tapițerie din piele Windsor, bicoloră, scaune față noi, cu tetiere mai moi și mai confortabile, în general. În plus, scaunele sunt reglabile electric pe 14 direcții, au funcție de memorie, încălzire și ventilație.
În rest, Defender a rămas la fel. Are același habitaclu care îmbină luxul cu un caracter spartan. Sau influențe retro, dacă vrei, ca să nu uiți că te afli într-o mașină cu o istorie bogată.
Întâi să clarificăm partea cu "luxul". Materialele sunt neașteptat de moi: ai o piele sintetică moale pe portiere și bord, plastic cauciucat și pe consola centrală, iar butoanele au un finisaj care pare durabil. Că tot veni vorba de butoane, ai destule în habitaclu. Butoane generoase, bine poziționate pe planșa de bord și ușor de folosit. Cum nu mai prea găsești în ziua de azi.
Butoanele de pe volan nu m-au convins atât de tare, în schimb. Sunt destul de alambicate și, până te obișnuiești, găsești destul de greu ce vrei în meniul instrumentarului de bord.
Și acum, caracterul spartan: ai o mulțime de șuruburi la vedere pe panourile ușilor și pe consola centrală. Tot pe portiere este vizibilă și o parte a caroseriei. Mai departe, ai o mulțime de mânere presărate prin toată cabina, o mulțime de spații de depozitare, căptușite cu cauciuc aderent, iar în dreptul pasagerului, pe planșa de bord, scrie mare Defender. În caz că uiți în ce mașină te afli.
Podeaua este îmbrăcată în plastic pentru a putea fi curățată mult mai ușor.
Revenind la spațiile de depozitare, acestea nu sunt doar foarte multe ci și foarte încăpătoare, inclusiv consola centrală adâncă, torpedoul și buzunarele portierelor. Cotiera poate fi comandată și cu funcție de răcire.
Spațiul pe banchetă este și el generos, chiar și pentru persoanele înalte. Podeaua este plată și facilitează găzduirea a trei pasageri.
Portbagajul este și el uriaș. Cu bancheta în poziție normală are 768 de litri, sau 1.875 de litri dacă rabatezi locurile din spate. Chiar și în configurație normală, portbagajul lui Defender este aproape dublu față de ce oferă Mercedes-Benz Clasa G (454 litri). Toyota Land Cruiser are un portbagaj de 556 de litri.
Preţ de achiziţie
Land Rover Defender pornește în România de la 68.127 de euro. Desigur, vorbim despre varianta de caroserie 90. Pentru un Defender 110 trebuie să plătești de la 71.519 euro în sus. Dacă vrei să bifezi nivelul de echipare X-Dynamic SE, pe care l-am avut și noi, pregătește-te să dai 84.014 euro.
Mașina noastră de test a avut și câteva dotări opționale, ceea ce făcut ca prețul de listă să urce la 102.500 de euro, cu TVA inclus. Chiar și în aceste condiții, Defender nu se apropie de prețul unui Mercedes-Benz Clasa G (134.200 de euro).
Doar Toyota Land Cruiser este mai accesibil, pornind de la 79.606 euro. Dar, din nou, ai la dispoziție un motor diesel, de 2.8 litri, și "doar" 204 cai putere.
Așadar, Defender se poate dovedi a fi o mașină scumpă, dar și accesibilă dacă o compari cu rivalul său din Germania. Dacă mai primești un discount de la dealer, alegerea e destul de clară.
Siguranţă
Modelul englez este dezvoltat pe o platformă nouă, care promite o rigiditate structurală considerabil îmbunătățită. Totodată, lista cu sisteme de siguranță, majoritatea oferite în standard, este stufoasă.
Având toate acestea în vedere, nu este deloc surprinzător că actuala generație Defender a primit 5 stele din partea belgienilor de la Euro NCAP. În cadrul testelor de impact, protecția oferită adulților a fost notată cu 85%, protecția pentru copii a prmit 85%, protecția oferită bicicliștilor și pietonilor are o eficiență de 71%, iar sistemele de siguranță au primit 79%.
Ţinută de drum
În loc să se bucure că a revenit în lumina reflectoarelor, unii fanii înfocați ai SUV-ului britanic, au avut de comentat atunci când a schimbat platforma. Motivul este simplu: Defender nu mai are un șasiu separat, ci a trecut la o configurație cu o caroserie autoportantă.
Asta nu înseamnă că Defender și-a pierdut spiritul aventuros care l-a consacrat, sau că nu mai este la fel de capabil în off-road. Dimpotrivă, acum le permite și celor mai puțin experimentați să guste aventura și, în același timp, este mai confortabil atunci când este utilizat zi de zi, pe șosea.
Acestea fiind spuse, Defender este acum un SUV absolut normal, care rulează mai mult decât decent pe șosea, dar care are un ruliu considerabil pe viraje. Vorbim, totuși, de o masă proprie considerabilă. De aici și inerția destul de mare la frânare.
Amortizoarele adaptive și suspensia pneumatică sunt standard, ceea ce înseamnă că vei pluti, fără probleme, peste gropi și peste orice alte denivelări. Totuși, dacă acestea sunt succesive, vei auzi unele zgomote în partea din spate.
Din păcate, timpul scurt pe care l-am avut cu mașina nu ne-a permis să ne aventurăm așa cum trebuie în off-road. Chiar și așa, am simțit puțin ce poate, pe mici porțiuni pietruit. Și crede-mă, poate, fără să selectezi măcar alt mod de rulare.
Dacă ar fi fost să întrecem măsura, Defender ne-ar fi surprins cu suspensia independentă pe fiecare roată, care se laudă cu o cursă de 50 cm, cu garda la sol de 29 cm, cu unghiul de atac de 38 de grade și cu cel de degajare de 40 de grade. Totodată, poate să treacă prin vaduri cu o adâncime de până la 90 cm.
În cazul în care aceste valori nu te mulțumesc, suspensia pneumatică mai poate ridica garda la sol cu încă 7.5 cm. Sau, dacă vrei să intri liniștit în parcările subterane, suspensia poate să și coboare garda la sol cu 5 cm.
Vizibilitate
Din punct de vedere al vizibilității, nu am ce să-i reproșez. Suprafața vitrată este generoasă, geamurile laterale sunt mari, plafonul panoramic este plăcut, iar luneta pătrată, ce-i drept, este obturată parțial de roata de rezervă.
Dar, Land Rover are o soluție și pentru acest impediment: o cameră video care poate înlocui oglinda retrovizoare cu o imagine capturată în timp real. Mai ai, de asemenea, o cameră amplasată sub roata de rezervă. Chiar și așa, tot trebuie să fii atent când parchezi, pentru că această cameră nu vede roata de rezervă și riști să te apropii periculos de mult de perete.
O conexiune pe care noul Defender o păstrează cu trecutul sunt geamurile Safari. Probabil cel mai frumos detaliu estetic al acestui model. Acestea sunt montate între plafon și cele laterale, fiind o preluare directă de la urmașul său, folosit în expediții din Africa. Geamurile Safari îi ajutau pe cei de pe locurile din spate să observe girafe sau maimuțe cocoțate în copaci.
Tehnologie
Cuvântul "tehnologie" și vechiul Defender nu prea aveau ce să caute împreună. Dar noua generație vine să corecteze acest lucru. Vine la masă cu un instrumentar de bord complet digital, de 12.3 inch, oferit în standard și care o grafică clară și plăcută. Ce-i drept, la primul contact este ceva mai dificil de operat, dar te obișnuiești după un timp.
Apoi ai un display de 10 inch pentru sistemul multimedia. Are un răspuns tactil foarte bun, dar și o procesare rapidă a informațiilor. Nu lipsește conexiunea la internet, Apple CarPlay și Android Auto, acces și pornire fără cheie și proiectarea imaginii lui Defender pe asfalt la deschiderea ușilor.
Aș mai adăuga disponibilitatea unui head-up display și prezența oglinzii retrovizoare care afișează și imagini de la camera montată pe spatele plafonului, pentru a îmbunătăți vizibilitatea. De altfel, tot sistemul de camere cu vedere la 360 de grade este excelent. Oferă o calitate bună a imaginii și o hologramă foarte fidelă realității.
Design
Un lucru pe care Land Rover a vrut să îl sublinieze atunci când a lansat noua generație este că Defender nu și-a uitat originile. Tocmai de aceea, echipa de creație s-a inspirat din vechile modele, a păstrat formele clasice, pătrățoase, masculine, cărora le-a insuflat o doză de modernitate.
Ai faruri LED, semnătură LED pentru rularea diurnă și jante cu dimensiuni cuprinse între 18 și 22 de inch.
Altfel spus, nu te faci de rușine dacă alegi să parchezi noul Defender în fața unui restaurant sau club de fițe. Pentru că, să fim serioși, la fel cum s-a întâmplat și cu Mercedes-Benz Clasa G, sunt mulți care și-l cumpără doar pentru statut.
Paleta de culori exterioare este generoasă. Pentru un plus de siguranță atunci când ieși în off-road, Land Rover poate aplica o protecție din plastic peste vopsea.
Ne-a placut
- Spațiul interior
- Garda la sol
Nu ne-a placut
- Consumul ridicat
- Comportamentul cutiei automate
Ultimele teste
-
Land Rover Defender
Rock star -
Mazda 3
Universal apreciat -
Mezinul familiei -
Premiant
Ştiri despre Land Rover
-
Constructorul britanic de automobile a publicat o serie de noi imagini cu prototipurile viitorului Range Rover Electric. Acestea au finalizat a doua sesiune de teste în condiții de iarnă, în care au acoperit peste 70.000 de kilometri. (Vineri, 25 Aprilie)
-
Constructorul britanic de automobile anunță că, în 2026, va lua startul la celebrul Raliu Dakar și în Campionatul Mondial de Rally-Raid, cu un prototip bazat pe modelul Defender OCTA. (Marti, 21 Ianuarie)
-
Noul Range Rover SV Carmel Edition a debutat cu ocazia Monterey Car Week din SUA. Producția va fi limitată la doar 17 exemplare, iar prețul este de 370.000 de dolari sau, cu alte cuvinte, 335.000 de euro (Luni, 19 August 2024)
-
Potrivit celor mai recente informații, denumirea Freelander va fi reînviată de consorțiul Land Rover-Chery și va fi utilizată pentru o marcă de modele cu zero emisii. Acestea vor fi disponibile, inițial, în China. (Miercuri, 19 Iunie 2024)
-
Pentru prima oară în istoria acestor modele, Range Rover și Range Rover Sport vor fi produse și în afara Marii Britanii, mai exact în India. Aceste exemplare vor fi comercializate exclusiv pe piața locală. (Duminica, 26 Mai 2024)
Apoi consumul. Cu mama naibii este mare când unii cu o beșică de Puma consumă la fel?! Exemplele de la concurență sunt iarăși mai slabe, unul cu 4 cilindri, celălalt cu 100cp mai mult.
Una dintre cele mai proaste recenzii făcute unei mașini. Atât de puerilă, fără substanță, dar cu concluzii de parcă a-ți avea-o de-o viață
@zarne e mai aproape de adevar: fiabilitate abismala