Miercuri, 23.04.2025
- Comenteaza
-
Trimite pe:
Lumea pasionaților auto este una destul de ciudată. Desigur, sunt mașini pe care toți le adoră, dar, în rest, pasionații sunt destul de împărțiți. Gândiți-vă la sporturi și cred că cel mai bun exemplu este fotbalul.
Fotbalul, precum mașinile, reprezintă ceva ce are o mare putere de a uni oameni, dar și de a-i diviza. Toți microbiștii iubesc fotbalul, dar când vine vorba de echipele pe care le susțin, devin foarte sentimentali și protectivi.
Cam așa e și în lumea mașinilor. De-a lungul timpului, am observat că cei mai pasionați sunt cei care îndrăgesc modelele BMW, Subaru și Mazda, iar aici mă refer în mare parte la MX-5. Totuși, peste acești oameni sunt fanii Alfa Romeo.
Prin urmare, vă las pe voi să vă imaginați cum au reacționat fanii Alfa Romeo când au aflat că producătorul italian se pregătește să lanseze un crossover de segment B, care va reprezenta și primul model electric al mărcii.
Normal că a fost o decizie foarte controversată. Mai mult decât atât, pentru că italienii adoră drama, a fost o mare problemă și controversă cu numele. Inițial, acest model trebuia să fie numit Brennero, după numele unei trecători celebre din Alpi.
După un timp, cei de la Alfa s-au decis că un nume potrivit ar fi Milano. Nu pare nimic în neregulă, dar italienii au niște reguli stricte. Denumirile italiene nu pot fi folosite pentru produse care nu sunt fabricate în Italia.
Junior este fabricat pe noua platformă Stellantis, numită STLA. Prin urmare, acest model se produce în Polonia. Așa s-a ajuns la numele Junior. Pentru a înțelege și mai bine cine este acest Junior, am pregătit și o prezentare video.
PREZENTAREA VIDEO PENTRU NOUL ALFA ROMEO JUNIOR IBRIDA SPECIALE
Alfa Romeo Junior
- Pret de pornire 27.900 €
- Pret model testat 37.229 €
Motor / Transmisie
Chiar dacă am spus că Junior va fi primul model electric al producătorului italian, noi am testat versiunea termică. Totuși, merită să menționăm că Junior va avea o versiune electrică cu 156 de cai putere și o versiune Veloce cu 280 CP.
Ne întoarcem la mașina noastră. Noi ne-am descurcat cu un propulsor pe benzină de 1.2 litri turbo cu 3 cilindri. Menționez că este un sistem mild-hybrid care în total dezvoltă 136 de cai putere. Motorul este împerecheat cu o transmisie automată eDCT cu 6 rapoarte.
Junior vine cu 3 moduri de rulare: Advanced Efficiency (modul Eco), Natural și Dynamic (modul Sport). Acesta din urmă oferă senzații plăcute atunci când vrei să mergi mai sportiv, având în vedere că nu ai la dispoziție prea multă putere.
Din păcate, transmisia este destul de leneșă, indiferent în ce mod de rulare te afli. Această „leneveală” o vei simți cel mai intens la plecările de pe loc, în special când vrei să pleci mai cu elan. Efectiv simți cum transmisia stă și se gândește la ce are de făcut. Desigur, poți trece în modul manual și te poți folosi de padelele din spatele volanului.
În rest, reprizele de accelerație sunt cât se poate de decente. Am mers cu multe modele din grupul Stellantis care aveau această motorizare, iar Alfa Romeo Junior se mișcă cel mai bine. Nu te vei simți prins în off-side, nici măcar la viteze de autostradă. Totuși, trebuie să calculezi puțin atunci când vrei să faci o depășire.
Per total, pentru uzul zilnic, în special în oraș, Junior oferă destule resurse, iar asta înseamnă că mulți clienți vor opta pentru această motorizare. Bine, ca să fim sinceri, nici nu au altă opțiune dacă vor neapărat un propulsor termic.
Consum
Cei de la Alfa Romeo au declarat oficial că Junior are un consum mediu de 5.2 l/100 km. În timpul zilelor petrecute cu modelul italian, m-am apropiat de această cifră doar în zonele extra urbane.
În oraș, consumul a fost cuprins între 7.5 și 8.5 l/100 km. Pe autostradă, cu pilotul automat setat la 130 km/h, consumul indicat a fost în jur de 7.2-7.5 litri. Cu pilotul setat la 100 km/h, consumul a fost de 5.3-5.5 l/100 km. Într-adevăr, pe drumuri naționale cu un mers normal, am atins cifra indicată de producător.
Per total, consumul meu mediu pentru toate zilele a fost de 6.7 l/100 km. Având în vedere că am testat Junior în toate mediile posibile, consider că cifra este cam departe de valoarea declarată.
Cum spuneam, în familia Stellantis, Junior are multe rude. Totuși, pentru comparație nu ar fi foarte relevant să luăm aceste modele în calcul, așa că ne uităm în altă grădină. Prin urmare, pentru un plus de diversitate, am luat în calcul următoarele 3 modele: Renault Captur, Ford Puma și Hyundai Kona.
Renault Captur, tot cu sistem mild-hibrid, are un consum oficial de 5.8-5.9 l/100 km. De asemenea, Ford Puma vine și el cu un sistem mild-hybrid, iar consumul mediu declarat este cuprins între 5.6-6.3 l/100 km.
Hyundai Kona nu oferă un sistem mild-hybrid așa că am luat în calcul versiunea full hybrid. Prin urmare, consumul mediu este mai mic, cuprins în intervalul 4.5-4.7 l/100 km.
Performanţe
Alfa Romeo Junior, în versiunea termică, oferă 136 de cai putere și un cuplu motor maxim de 230 Nm. Modelul italian are o masă destul de mică, de 1.380 kilograme. Astfel, sprintul de la 0 la 100 km/h se face în 8.9 secunde, iar viteza maximă este de 206 km/h.
Comparativ, Renault Captur, cu motorizarea 1.3 TCe mild-hybrid, oferă 140 de cai și un cuplu de 260 Nm. Pentru a ajunge la 100 km/h, modelul francez are nevoie de 10.4 secunde, iar viteza maximă este de 204 km/h.
Ford Puma, modelul produs la Craiova, are un motor de un litru pe benzină care dezvoltă 125 de cai putere. Sprintul de la 0 la 100 km/h se face în 9.6 secunde, iar viteza maximă este de 190 km/h.
Hyundai Kona oferă un sistem hibrid la baza căruia stă un motor termic de 1.6 litri. În total, modelul asiatic are 129 CP și un cuplu motor de 170 Nm. Pentru a ajunge la 100 km/h, Kona are nevoie de 12 secunde, în timp ce viteza maximă este de 165 km/h.
Interior
Dacă v-ați mai urcat vreodată într-un model de generație nouă Stellantis, în special Peugeot, cu siguranță interiorul lui Junior o să vă pară foarte cunoscut. De la selectorul transmisiei, la butoanele fizice pentru climatizare sau manetele din spatele volanului, Junior împarte multe elemente cu alte modele de sub umbrela Stellantis.
Când vine vorba de materiale, Alfa Romeo Junior vine cu o combinație de material tare și Alcantara. Din păcate, acel plastic dur nu îl găsești doar în partea de jos a ușilor sau bordului, așa cum vedem la majoritatea modelelor din acest segment de piață.
Dacă pe partea superioară a bordului regăsim material moale, în zona superioară a ușilor avem un plastic dur. Noi am avut pe mașină pachetul Perfo Speciale care costă 2.630 de euro. Acesta vine cu scaune sport Sabelt îmbrăcate în piele artificială și Alcantara, cât și cusături de culoare roșie.
Totodată, pachetul Perfo Speciale mai include pedale sport și volan îmbrăcat în piele. Scaunele au funcție de încălzire și oferă un suport lateral excelent, lucru minunat pe o mașină care ar avea valențe mult mai sportive. Din păcate, la drum lung, scaunele devin puțin inconfortabile. Totodată, doar șoferul primește scaun reglabil electric.
Consola centrală este orientată către șofer, iar gurile de ventilație conțin emblema Alfa Romeo iluminată. Primești și iluminare ambientală în extremitățile instrumentarului de bord.
Junior primește o bilă albă pentru că a păstrat butoane fizice pentru sistemul de climatizare. Din păcate, acestea nu sunt iluminate, iar noaptea e un chin când vrei să modifici temperatura.
Spațiile de depozitare sunt mai mult decât decente dacă stăm să ne gândim că discutăm despre un crossover de segment B. Buzunarele din portiere sunt încăpătoare, iar consola centrală și cotiera oferă destul spațiu pentru ce ai nevoie.
Spațiul pentru pasagerii spate este limitat și cu greu poți transporta 5 oameni. Tunelul median este destul de înalt, iar eu la 1.85 metri atingeam cu genunchii spătarul scaunului față. Mai mult, deoarece erau scaune sport, spătarul este din plastic dur.
Din păcate, cei din spate nu au parte de cotieră, suporturi de pahare sau spații de depozitare în portiere. Totuși, există un port de încărcare USB Type-C. Izolarea fonică este decentă, dar când ajungi la viteze de autostradă, zgomotul de vânt își face simțită prezența destul de tare.
Mașina mea de test a venit cu un hayon acționat electric. Volumul portbagajului este de 415 litri. Comparativ, Renault Captur oferă un volum asemănător, de 422 de litri.
Portbagajul lui Puma are un volum de 456 de litri, dar vine și cu un spațiu suplimentar. Se numește Mega Box și are 60 de litri. Nu în ultimul rând, Hyundai Kona are cel mai mare volum pe hârtie, adică 466 de litri.
Preţ de achiziţie
În România, Alfa Romeo Junior pleacă de la 27.900 de euro cu TVA. Există doar două niveluri de echipare pentru versiunea termică, Ibrida și Ibrida Speciale. Noi am avut de-a face cu cea din urmă, pentru care trebuie să scoți din buzunar cel puțin 30.000 de euro.
Totuși, mașina noastră a fost echipată complet. De exemplu, am avut trapă acționată electric (1.470 de euro), vopsea Rosso cu plafon contrastant negru (1.547 de euro), pachetul Perfo Speciale (2.630 de euro) și pachetul Technology Speciale (1.547 de euro), care oferă faruri full LED Matrix, încărcare wireless pentru telefon sau sistem de camere cu vedere la 360 de grade.
În total, prețul de listă pentru mașina mea de test a fost de 37.229 de euro cu TVA. Comparativ, Renault Captur are un preț de pornire de 20.050 de euro, iar pentru Ford Puma scoți din buzunar cel puțin 25.400 de euro.
Totuși, dacă vrei un Puma în versiunea menționată de noi, cu o transmisie automată, scoți din buzunar minim 27.400 de euro. Hyundai Kona pleacă de la 24.990 de euro, în timp ce versiunea full-hibrid pleacă de la 28.917 euro.
Siguranţă
Alfa Romeo Junior nu a fost încă testat de cei de la Euro NCAP. Chiar dacă Junior are o mulțime de sisteme de siguranță și împarte platforma cu multe modele deja testate, nu prea putem să ne facem o idee clară.
Spun asta pentru că aceste modele au obținut diferite rezultate, mai mult sau mai puțin bune. De exemplu, Jeep Avenger a obținut 3 stele, Opel Mokka 4 stele, iar Peugeot 2008 (cu Safety Pack inclus) a obținut 5 stele.
Ţinută de drum
O să o spun din nou. Chiar dacă pe platforma STLA este împărțită de mai multe modele, îmi place că inginerii italieni au înțeles cât de important este spiritul Alfa Romeo. Chiar dacă este un crossover, la urma urmei Junior este un Alfa Romeo. Și treaba asta se vede.
În afară de Peugeot 2008, am testat toate modelele făcute pe această platformă și cu această motorizare. De departe Junior este cel mai plăcut de condus. Direcția, chiar și în modul Natural, are destulă greutate. Totuși, când pui mașina în modul Dynamic, direcția devine fermă, este destul de precisă și chiar îți oferă feedback.
Mai mult, toate modelele Alfa Romeo vin cu o direcție foarte rapidă. Ca idee, doar pe modele sport consacrate am mai văzut un răspuns atât de rapid. Mișcarea de ruliu este aproape inexistentă, iar mașina se simte minunat pe curbe. Din păcate, toate aceste avantaje vin cu un preț.
Desigur, mă refer la suspensie care este mult prea rigidă. Din nou, dacă vorbeam despre un model sportiv (cum era, de exemplu, Brera acum ceva ani) aș fi înțeles. Dar Junior vrea să fie o mașină de familie pe care, să fim sinceri, o vei folosi preponderent în oraș.
În Junior vei simți aproape orice imperfecțiune din drum, orice groapă, denivelare, trecere la nivel sau șine de tramvai. În mașina asta ori ai un zâmbet dacă ești pe un drum virajat, ori strângi din dinți la orice groapă. Totodată, suspensia este zgomotoasă, lucru care te împinge la niște grimase amuzante pentru cei de afară.
Vizibilitate
Nu am avut probleme cu vizibilitatea în zilele petrecute cu Junior. Am văzut bine atât prin parbriz, cât și prin lunetă. Oglinzile laterale au o mărime potrivită pentru o mașină de aceste dimensiuni.
Doar montantul B este ceva mai gros și pot să spun că te încurcă puțin în unele momente, dar nu îți va crea probleme serioase. Oricum, Junior vine echipat cu senzori și cu un sistem de camere cu vedere la 360 de grade care are o grafică clară.
Tehnologie
Alfa Romeo Junior are un instrumentar de bord complet digital de 10.25 inch. Ceasurile de bord nu pot fi configurate, doar partea din mijloc poate fi schimbată. Doar că ești nevoit să faci acest lucru din sistemul multimedia, ceea ce nu mi se pare foarte intuitiv.
Sistemul multimedia are 10.1 inch și o grafică bună. Acesta se mișcă fluent și nu am văzut să se blocheze vreodată. Meniurile sunt simple, clare, iar șoferul poate configura aceste meniuri din sistem în orice mod.
Mai mult, Junior vine echipat și cu niște jocuri incluse de care te poți folosi când te plictisești. De menționat că jocurile pot fi folosite doar când stai, pentru că odată ce te pui în mișcare, sistemul îți blochează accesul.
Mi-a plăcut că deasupra ecranului, care apropo era mult orientat către șofer, ai niște butoane cu scurtături. Ai un buton de Home, care te duce la pagina principală, indiferent în ce meniu ești și mai ai o scurtătură care te duce direct la setările mașinii.
Design
Junior are acel design la care nu există cale de mijloc. Fie îți place, îl adori, fie vei spune că italienii au consumat prea mult Campari. Oricum consideri, nu putem nega faptul că Junior are un design care va atrage multe priviri.
Design-ul este unul agresiv și sportiv. Grila Scudetto, deja simbolică pentru Alfa Romeo, poate fi personalizată. Poți alege din două variante, Leggenda și Progresso.
Grila Leggenda va avea scris numele producătorului cu litere cursive, exact ca pe mașinile de Formula 1 Alfa Romeo din anii 50. Grila Progresso, prezentă și pe modelul meu de test, vine cu o serie de elemente care formează o parte din sigla Alfa Romeo.
Cum spuneam, am avut de-a face cu vopseaua Rosso, adică una roșie, cum îi stă bine oricărui model Alfa. Am avut de-a face cu cele mai mari jante, adică de 18 inch, iar mânerele ușilor din spate sunt poziționate sus.
În partea din spate, avem o zonă tăiată în stil coda tronca, iar stopurile full LED sunt formate din 3 elemente distincte.
Ne-a placut
- Direcția pe viraje
- Design-ul exterior
- Ținuta de drum
Nu ne-a placut
- Transmisie lentă
- Suspensie rigidă
Ultimele teste
-
Mazda 3
Universal apreciat -
Mezinul familiei -
Premiant -
Fabricat în România
Ştiri despre Alfa Romeo
-
Potrivit celor mai recente informații, Alfa Romeo Tonale va primi o serie de îmbunătățiri la finalul anului. Decizia a fost luată după ce majoritatea vânzărilor au fost acaparate de noul Junior. (Miercuri, 30 Aprilie)
-
Tehnologia de tracțiune integrală Q4 debutează pe Alfa Romeo Junior Ibrida. Sistemul de propulsie hibrid la 48V, are la bază un motor de 1.2 litri, turbo, iar ansamblul dezvoltă în total 145 de cai putere. (Joi, 13 Martie)
-
Versiunea hibrid a lui Alfa Romeo Junior, denumită sugestiv Ibrida, a debutat în toate reprezentanțele europene ale mărcii. La noi în țară, SUV-ul pornește de la 28.028 de euro, cu TVA inclus. (Vineri, 25 Octombrie 2024)
-
Ministrul industriei din Italia a lansat un val de critici pentru Alfa Romeo, după ce brand-ul din Milano a decis să construiască primul său model cu zero emisii în Polonia. (Duminica, 14 Aprilie 2024)
-
Potrivit șefului Stellantis, Carlos Tavares, Alfa Romeo nu va fi vândută giganților din China, la fel cum s-a întâmplat cu Volvo sau MG. Mai mult, o nouă generație a SUV-ului Stelvio debutează în 2025. (Vineri, 12 Aprilie 2024)
Stellantis și designerul nu au înțeles filozofia de design a Alfa: curat, simplu și emoțional.
Dacă asta e limbajul de design pe care vor merge și la viitoarele modele din gamă îmi e teamă că Stellantis va distruge și Alfa cum distrug Maserati.
Nu-mi imaginez ca cineva sa cumpere modelul ăsta doar pentru că îi place cum arată, cum se întâmpla de multe ori cu Alfa. Atâția cumpărători au acceptat renumitele probleme de fiabilitate din trecut, atrași fiind de designul emoțional.
AM, în titlu aveți Alfa Romeo Tonale .
Oricum ar fi, s-a dus naibii și designul la Alfa Romeo, care era o mașină pe care nu aveai cum s-o confunzi. Acum, nici nu știi dacă e Nissan, Citroen, Dacia Sandero sau o ”KiaSuzuki” oarecare.