Luni, 14.07.2025
- Comenteaza
-
Trimite pe:
Cine este acest Volkswagen Tayron? Ei bine, numele nu este deloc nou, având în vedere că este produs pe piața din China, de către FAW-Volkswagen, încă din 2018. Însă, odată cu intrarea în a doua generație, Tayron a devenit un model global, comercializat și în Europa.
Debutul noului Tayron a avut loc anul trecut, iar noi am fost să îl cunoaștem în premieră, chiar acasă la Volkswagen. În orașul Wolfsburg din Germania.
Tayron este gândit pentru familiile numeroase și înlocuiește în gamă vechiul Tiguan Allspace. La fel ca acesta, poate fi configurat cu 7 locuri. Cu alte cuvinte, este numai bun pentru acele călătorii în care iei toată familia. Sau tot grupul de prieteni, de ce nu?
Acum, dacă ar fi să îl poziționăm în portofoliul actual de modele, Tayron se află cumva între clase. Adică este poziționat între Tiguan (clasa medie) și Touareg (clasa premium).
Noi am condus noul Volkswagen Tayron pe drumurile patriei și am optat pentru o motorizare care, încă, rezistă în ciuda electrificării masive din industria auto. Este vorba despre unitatea diesel TDI. Cum se simte de la volan, afli din rândurile următoare.
Așa cum te-am obișnuit, ți-am pregătit și un video cuprinzător cu mașina noastră de test.
PREZENTAREA VIDEO A MAȘINII TESTATE DE NOI
Volkswagen Tayron
- Pret de pornire 55.029 €
- Pret model testat 62.152 €
Motor / Transmisie
Gama de motorizări este una diversificată. Ai la dispoziție motorizări pe benzină, mild-hybrid, versiuni plug-in hybrid care pot acoperi până la 100 de kilometri în modul pur electric, dar și nemuritorul propulsor diesel de 2.0 litri TDI.
Unitatea cu patru cilindri este disponibilă în două versiuni de putere: 150 CP sau 193 CP. Noi am testat-o pe aceasta din urmă, alăturată unui sistem de tracțiune integrală 4Motion.
Așadar, propulsorul diesel dezvoltă 193 de cai putere între 3.500 și 4.200 de rotații pe minut și un cuplu maxim de 400 Nm între 1.750 rpm și 3.250 rpm. Altfel spus, trage de la turații joase, ca un diesel care se respectă, și trage decent.
Pentru că vorbim despre o mașină de familie, reprizele de accelerație sunt mai degrabă temperate. Deși ai la dispoziție o putere suficientă pentru depășiri, rulat pe autostradă și așa mai departe, Tayron 2.0 TDI 4Motion este o mașină care se cere a fi condusă blând, fin și cât se poate de constant.
Singura transmisie disponibilă este una DSG, cu șapte rapoarte. Cât timp nu o zorești, schimbările treptelor sunt precise și line, dar, există o ușoară întârziere atunci când apeși mai hotărât pedala de accelerație sau, în mers, la kickdown.
Consum
Pe hârtie, Tayron 2.0 TDI 4Motion, cu 193 CP, și în configurația cu 7 locuri are un consum mixt de 6.5 litri/100 de km. Varianta cu 5 locuri are un consum de 6.4 litri/100 de km, așadar tot pe acolo.
Așa cum spuneam, motorul diesel are și o versiune cu 150 de cai putere, care ar fi mai potrivită din punct de vedere al consumului: 5.5 litri/100 de km. Însă dacă vrei și ceva performanțe, atunci versiunea testată de noi este ideală.
Și acum să revenim la consum. În mediul urban am obținut un consum de 8.6 litri/100 de km, ceea ce pot spune că nu este tocmai rău pentru un București sufocat de trafic și un SUV cu 7 locuri care cântărește la gol 1.874 de kilograme.
Cu patru oameni în mașină, consumul extra-urban s-a plimbat între 5.9 și 6.2 litri/100 de km. Pentru a obține o cifră de consum cât mai relevantă, traseul a inclus porțiuni de autostradă și drum național.
Așa cum spuneam, Tayron este cumva între clase, așadar am încercat să îl poziționăm alături de rivali ca Skoda Kodiaq 2.0 TDI 4x4, tot cu 193 CP, Mazda CX-80 cu motorul diesel de 3.3 litri (254 CP) și KGM Rexton 2.2 e-XDI cu 202 CP. De ce nu, am putea privi și către Kia Sorento 2.2 diesel cu 193 CP.
SUV-ul producătorului din Mlada Boleslav promite un consum de 6.1 litri/100 de km, Mazda declară pentru CX-80 diesel un consum combinat de 5.7 litri/100 de km, în ciuda puterii mai mari, iar KGM Rexton are un consum de 7.6 litri/100 de km. Un consum de 6 litri/100 de km regăsim scris și în dreptul vârfului de gamă de la Kia.
Performanţe
Mulțumită celor 193 de cai putere, Volkswagen Tayron atinge 100 de km/h în fix 8 secunde și o viteză maximă de 221 km/h.
Deși mai puternică, dar și mai grea, Mazda CX-80 3.3 diesel ajunge la 100 de km/h în 8.4 secunde și la o viteză de top de 219 km/h. Având aceeași motorizare, Skoda Kodiaq are nevoie de 7.8 secunde până la 100 de km/h și are o viteză maximă de 220 km/h.
KGM (fostul SsangYong) nu declară repriza 0-100 km/h pentru Rexton, dar știm că viteza de top ajunge la 184 km/h. Kia Sorento sprintează până la 100 de km/h în 9 secunde, iar viteza maximă este de 201 km/h.
Interior
Dacă ai stat într-un Volkswagen Tiguan de ultimă generație, atunci te vei simți ca acasă în acest Tayron. Asta pentru că, cel puțin în ceea ce privește planul general al habitaclului, cele două modele sunt identice.
Materialele din partea superioară a bordului și a portierelor sunt moi și plăcute la atingere. Printre altele, ai o spumă care acoperă bordul, microfibră (dacă bifezi nivelul de echipare R Line), o inserție care imită metalul traversează întregul bord, iar pasagerul din dreapta are în față o zonă finisată în negru lucios și iluminată.
În părțile inferioare mai dai de plastic, dar, din fericire, este un plastic calitativ, dacă îi putem spune așa. Buzunarele portierelor sunt căptușite, totuși.
Volkswagen a înțeles că butoanele fizice sunt sfinte, așa că pe volan nu mai regăsim acele zone tactile ci butoane fizice, ca în vremurile bune. Nu același lucru se poate spune despre consola centrală, acolo unde butoanele pot fi numărate pe degetele de la o singură mână.
Pentru că selectorul transmisiei a fost mutat pe coloana de direcție, toate comenzile (inclusiv pentru lumini și ștergătoare) le regăsești pe levierul din stânga volanului. Îți ia puțin să te obișnuiești, dar nu este un capăt de lume.
Mutarea selectorului în dreapta volanului înseamnă că tunelul central este foarte aerisit și plin de spații de depozitare. Nu ai o cotieră centrală convențională, dar nu te încurcă acest lucru, iar buzunarele portierelor sunt foarte generoase.
Mașina testată de noi a avut scaunele ergoActive Plus. Merită să le bifezi, pentru că sunt confortabile, sunt reglabile electric pe 14 direcții, au suport lombar ajustabil pe 4 direcții și funcție de masaj cu 10 puncte de presiune controlate pneumatic. Nu lipsesc funcțiile de memorie, încălzire și ventilație.
Nivelul de echipare R Line vine în standard cu scaune sport, cu tetieră integrată, îmbrăcate într-o combinație de stofă și piele. Cromatica, în acest caz, nu este cea mai fericită, având în vedere că ai doar nuanțe închise. Mai spală din păcate cusăturile contrastante, albastre, și sistemul de iluminare ambientală.
Personal, aș alege nivelul de echipare Elegance, cu ornamente din lemn natural și o tapițerie din stofă și piele în nuanțele Gri Mistral și Soul. La fel, aș bifa pachetul R-Exclusive (2.571 euro) care include și un plafon panoramic, din sticlă, cu o trapă acționată electric pentru a intra mai multă lumină naturală în habitaclu.
Așa cum spuneam, mașina noastră de test a fost în configurație cu 7 locuri. Pe rândul al doilea de scaune există spațiu suficient chiar și pentru cei cu o înălțime peste medie, în special la genunchi. Bifarea plafonului panoramic mai "fură" câțiva centimetri de la spațiul la cap, dar nu este atât de rău.
Portiera spate se deschide aproape la 90 de grade, tocmai pentru a facilita accesul pe al treilea rând de scaune. În plus, bancheta culisează. Acum, cele două locuri individuale din spate nu sunt cele mai confortabile pentru adulți, dar doi copii pot sta aici fără probleme.
Volumul de încărcare al portbagajului diferă în funcție de versiunea aleasă. De pildă, Tayron cu 5 locuri vine cu un portbagaj de 885 de litri, sau 2.090 litri dacă rabatezi bancheta.
În cazul lui Tayron cu 7 locuri, volumul portbagajului este următorul: 345 de litri cu toate scaunele în poziție normală, 850 de litri cu al treilea rând de scaune rabatat și 1.905 litri cu rândurile 2 și 3 rabatate.
Skoda Kodiaq se laudă cu un portbagaj de 910-2.105 litri, KGM Rexton are un volum maxim de 1.806 litri (236 l cu 3 rânduri de scaune și 641 l cu două rânduri de scaune), iar Kia Sorento are un portbagaj de 187 litri cu toate scaunele în poziție normală, 821 litri cu două rânduri de scaune și 2.011 litri cu un singur rând de scaune.
În cazul Mazdei CX-80, lucrurile stau în felul următor: cu rândul al treilea de scaune ridicat, volumul de încărcare al portbagajului este de 258 de litri. Dacă rabatezi scaunele din spate, obții un volum de 690 de litri, iar dacă rabatezi și al doilea rând de scaune ai aproape 2 metri cubi pentru bagaje (1.971 litri).
Preţ de achiziţie
Volkswagen Tayron pornește în România de la 42.318 euro, dar pentru nivelul de echipare R Line trebuie să scoți din buzunare cel puțin 55.029 euro. Pentru această sumă primești fix motorizarea testată de noi, adică 2.0 TDI 4Motion, cu 193 de cai putere.
Lista de dotări standard este mai mult decât generoasă și include, printre altele, sistem de climatizare automat pe 3 zone, volan îmbrăcat în piele, faruri LED Plus, stopuri LED, iluminare ambientală cu 30 de culori și lista ar putea continua, dar nu vreau să te plictisesc.
Mașina din imagini are câteva dotări opționale, inclusiv faruri IQ HD Matrix, pachetul de 7 locuri, pachetul de design Black Style, jante de 20 de inch, pachet IQ Drive și pachet R-Exclusive. Toate acestea cresc prețul de listă la 62.152 de euro, cu TVA inclus.
Mazda CX-80 3.3 diesel costă de la 57.990 de euro în sus, Skoda Kodiaq 2.0 TDI Sportline pornește de la 49.445 de euro, pentru un KGM Rexton, în nivelul de echipare Premium 4WD, scoți din buzunare 46.650 de euro, iar o Kia Sorento, asemănătoare ca nivel de echipare, costă 50.833 de euro.
Siguranţă
Volkswagen Tayron a fost testat, chiar recent, de Euro NCAP și a primit punctajul maxim de 5 stele la testele de impact.
Protecția pentru adulți a fost notată cu 87%, protecția pentru copii cu 85%, protecția pentru pietoni și bicicliști a primit 83%, iar eficiența sistemelor de siguranță a fost notată cu 80%.
În standard, Tayron vine cu Adaptive Cruise Control, asistent virare, apel de urgență, Front Assist și Autonomous Emergency Braking, Front Cross Traffic Assist, Lane Assist, limitator de viteză predictiv, monitorizare oboseală șofer, Park Assist Plus, recunoașterea semnelor de circulație și Side Assist.
Ţinută de drum
Așa cum spuneam, Volkswagen Tayron este o mașină de familie care încurajează condusul blând, fin și cât mai constant. Se conduce plăcut, fără să exceleze la un capitol.
Direcția este decentă pentru un SUV cu 7 locuri, ruliul este prezent, dar nimic neobișnuit și ai și o ușoară inerție la frânare. Ai la dispoziție mai multe moduri de rulare, cum ar fi Comfort, Sport, Individual, Offroad și Snow.
Modul Sport păstrează mai mult treapta de viteză, astfel că motorul este mai turat, dar nu influențează simțitor comportamentul direcției sau al suspensiei.
Că tot veni vorba, suspensia este calibrată pentru confort și, în general, este bine antifonată. Totuși, atunci când treci peste denivelări mai pronunțate, sau peste limitatoare de viteză, vei auzi ceva mai mult zgomot de la suspensia spate.
Vizibilitate
Ca în cazul oricărei mașini cu 7 locuri, vizibilitatea prin lunetă nu este cea mai bună atunci când este ridicat și al treilea rând de scaune.
Dar, în rest, pot spune că vezi tot ce te interesează atât prin parbriz, cât și prin geamurile laterale și prin lunetă. Oglinzile laterale sunt chiar generoase și integrează și un asistent pentru unghiul mort.
Tot pentru mai multă siguranță, în special la parcare, ai și un sistem de camere video cu vedere la 360 de grade.
Tehnologie
Vestea bună este că, încă de la primul nivel de echipare, noul Tayron vine echipat cu un instrumentar de bord de 10.25 inch, complet digital. Afișează toate informațiile de care ai nevoie în timpul condusului, are o grafică bună și este personalizabil.
Display-ul central al sistemului multimedia are 12.9 inch în standard, dar pe nivelurile de echipare superioare a fost instalat un ecran de 15 inch. Sistemul propus de Volkswagen este intuitiv, se mișcă bine și, în partea inferioară a display-ului, integrează și funcțiile sistemului de climatizare.
Normal că aș fi preferat butoane fizice pentru aceste funcții, dar nu voi depuncta modelul german pentru asta. Temperatura din habitaclu și volumul sistemului audio pot fi reglate (și) de la zonele tactile de sub display-ul central. Acestea sunt acum iluminate pentru a fi văzute mai ușor noaptea.
Conexiunea Apple CarPlay și Android Auto este fără fir, în caz că nu vrei să utilizezi sistemul nativ al mașinii.
Spuneam că butoanele fizice au fost eliminate, aproape complet, de la bordul noului Tayron. Majoritatea funcțiilor au fost preluate, așadar, de ecranul central, dar ai și un buton rotativ, situat în tunelul central, chiar în fața celor două suporturi pentru pahare.
Este asemănător cu acele butoane SmartDials de la Skoda. Până la urmă, vorbim despre mărci aflate sub aceeași umbrelă. Butonul respectiv integrează un display și îl poți utiliza pentru a controla mai multe funcții. Spre exemplu, volumul sistemului audio sau, cu ajutorul lui, poți trece prin modurile de rulare.
Nu lipsește zona de încărcare prin inducție, iar prin habitaclu regăsești mai multe porturi USB-C, dacă vrei să încarci mai multe dispozitive deodată. Două dintre ele sunt în față.
Design
Noul Tayron este al doilea cel mai mare SUV Volkswagen din Europa, după Touareg. În ceea ce privește dimensiunile, lungimea măsoară 4.770 milimeri, înălțimea este de 1.660 milimetri, 1.852 mm sunt trecuți în dreptul lățimii, iar ampatamentul este de 2.791 milimetri.
Dacă ne referim la design, putem considera noul Tayron un Tiguan puțin mai mare. Propune o parte frontală înălțată, cu o capotă sculptată, faruri LED unite de o bandă LED, logo-ul Volkswagen este iluminat, iar spoilerul frontal integrează o serie de prize de aer reale. În funcție de nivelul de echipare bifat, grila include elemente cromate sau vopsite în negru cu finisaj lucios.
Opțional, clienții pot opta pentru farurile IQ.Light HD Matrix. Acestea sunt disponibile, de asemenea, pe Tiguan și Touareg, și integrează 19.200 de pixeli în fiecare far.
Jantele au dimensiuni cuprinse între 17 și 20 de inch, iar stopurile LED sunt unite de o bandă LED, întreruptă doar de logo-ul Volkswagen iluminat. Deci nu doar logo-ul din față este iluminat.
Mi-aș fi dorit ca germanii să fie ceva mai curajoși în ceea ce privește culorile exterioare. Spun asta pentru că în toată paleta găsești doar trei nuanțe care să nu fie alb, negru sau gri. Numele lor este Albastru Nightshade, Verde Cipressino Metallic și Violet Ultra Metallic.
Ne-a placut
- Spațios și practic
- Motorizări diversificate și eficiente
- Ținuta de drum
Nu ne-a placut
- Spațiul pe al treilea rând de scaune
- Prețul
- Versiune PHEV doar cu 5 locuri
Ultimele teste
-
Pentru toată familia -
BMW Seria 4 Coupe
Discret -
Pericol iminent -
Nostalgie
Ştiri despre Volkswagen
-
Potrivit celor mai recente date, grupul Volkswagen a comercializat mai multe mașini electrice decât Tesla, pe Bătrânul Continent, în prima jumătate a anului. (Joi, 10 Iulie)
-
Viitoarele Volkswagen ID.3 și ID.4 facelift vor avea mai multe butoane fizice în habitaclu, este anunțul făcut chiar de Kai Grunitz, directorul de dezvoltare al mărcii germane. (Miercuri, 25 Iunie)
-
Constructorul german de automobile lansează o ediție aniversară de 50 de ani pentru modelul Polo. Pe piața natală, aceasta pornește de la 28.200 de euro. (Miercuri, 11 Iunie)
-
Pentru a marca cele cinci decenii împlinite de modelul Polo, Volkswagen tocmai a prezentat o grafică specială inspirată de ediția Polo Harlequin din anii '90. (Joi, 01 Mai)
-
Constructorul german de automobile pregătește o ediție specială pentru Golf GTI. Aceasta marchează 50 de ani de la debutul acestui model celebru și va fi prezentată cu ocazia cursei de 24 de ore de la Nurburgring. (Joi, 20 Martie)
Felicitari.
Excelent punctat.
Pentru intreaga familie.
Si, tin sa adaug, despre compatibilitati. Depline.
Doua voturi negative de la doi celibatari.
P.S. Acest Drive-Test nu vi se adreseaza.
pS pentru mers cu multi prieteni la munte exista trenul. Ăla chiar are destule locuri.