Drivetest Renault 5 E-Tech Electric

4.3
Renault 5 E-Tech Electric zoom
de Alexandru Monenciu, Foto: Dragoș Savu
Miercuri, 02.07.2025
Nostalgie

Mașinile electrice. Moderne, înțesate de tehnologie, dar, în accepțiunea multora, fără suflet. Și cum insufli personalitate unor mașini desenate cu ajutorul soft-urilor și asamblate, în mare parte, cu ajutorul roboților? Printr-un design emblematic.

Unii producători încă încearcă să însuflețească aceste mașini "ale cifrelor" (fie că este vorba despre autonomie, capacitatea bateriei, puterea motorului etc), iar alții chiar reușesc. Renault este un exemplu numai bun.

Într-un moment de inspirație, francezii au luat decizia de a aduce în era modernă un model care a făcut furori în anii '70. Este vorba despre Renault 5.

Vezi tu, originalul Renault 5 a debutat în 1972, în plină criză petrolieră. A mizat pe un design original, dar, poate cel mai important, a mizat pe o eficiență ieșită din comun: a fost prima mașină cu un consum de combustibil care scădea sub pragul simbolic de 5 litri/100 de kilometri, la o viteză de 90 km/h.

Imediat, a devenit popular în rândul tinerilor, un nou grup de clienți la acel moment. Modelul francez a scris istorie și în motorsport, datorită versiunii Renault 5 Turbo.

Producția a încetat în 1996, iar anul trecut, după o pauză de aproape trei decenii, Renault 5 a revenit. Cum altfel decât sub forma unui model cu zero emisii, de dimensiuni compacte, numai bun pentru vremurile în care trăim.

Din fericire, nepotul a păstrat multe dintre trăsăturile estetice ale bunicului și, după cum am aflat din testul nostru cu noul 5, a păstrat și pofta de a fi condus sportiv a "bătrânului".

Înainte de toate, ți-am pregătit și un clip video.

PREZENTAREA VIDEO A MAȘINII TESTATE DE NOI

Renault 5 E-Tech Electric

  • Pret de pornire 32.750 €
  • Pret model testat 35.600 €
  • CUI SE ADRESEAZĂ?
  • FĂCUTĂ PENTRU
  • IZOLARE FONICA
  • COOLNESS EFFECT

Motor / Transmisie

Noul Renault 5 E-Tech electric este dezvoltat pe arhitectura AmpR Small și poate fi comandat în două versiuni. Prima este Urban Range, oferă 120 de cai putere, o baterie de 40 kWh și o autonomie de până la 307 kilometri.

Ai apoi versiunea Confort Range, pe care am testat-o și noi. În cazul ei, motorul dezvoltă 150 de cai putere, bateria are o capacitate de 52 kWh, iar autonomia ajunge la 409 kilometri, în ciclul mixt WLTP.

Indiferent de versiunea aleasă, primești un singur motor electric, sincron, cu un rotor bobinat. Este montat pe puntea față și nu utilizează magneți permanenți și nici pământuri rare. Ca o curiozitate, este mai compact decât cel prezent pe Megane E-Tech electric și Scenic E-Tech electric și este cu 15 kilograme mai ușor.

Sistemul de propulsie cântărește 105 kilograme, cu încărcătorul inclus. Deși ne-am obișnuit ca mașinile electrice să fie mai grele decât suratele lor termice, Renault 5 are o masă proprie care variază între 1.350 și 1.450 de kilograme, în funcție de dotările bifate, de versiunea de motorizare și de bateria aleasă.

Dimensiunile compacte fac din modelul francez o mașină perfectă pentru oraș. Aici, cei 150 de cai putere și 245 Nm sunt mai mult decât suficienți pentru a filtra, în siguranță, traficul.

Cu această mașină te poți aventura și în afara orașului, la fel cum am făcut eu, dar trebuie să ai în vedere că de la 70-80 km/h în sus, livrarea puterii nu mai este atât de efeverscentă. Dar tot este decent.

Trenul de rulare al noului Renault 5 E-Tech are două minusuri: nivelul de regenerare nu poate fi reglat, iar funcția One Pedal lipsește. Din fericire, însă, aceste două funcții se regăsesc pe noul 4 E-Tech și, cum cele două modele sunt dezvoltate pe aceeași platformă, vor fi preluate și de 5 E-Tech de anul viitor.

Rețeaua Renovatio e-Charge, are 944 de puncte de încarcare* în toată țara. Majoritatea acestor puncte se află și în centre comerciale importante.
*inclusiv parteneri

Consum

În cazul mașinilor electrice, consumul poate fi influențat de foarte mulți factori, inclusiv de temperatura de afară. În condiții ideale, Renault 5 E-Tech Comfort Range are un consum declarat de 15.1 kWh/100 de km, în ciclul mixt WLTP.

Despre autonomie am menționat deja: 409 kilometri cu un plin de baterie. Practic, cu bateria încărcată complet, bordul indica o autonomie de până la 389 de kilometri.

După 110 kilometri acoperiți doar în oraș, cu un consum de 20.4 kWh/100 de km, bateria a ajuns la 45%, iar autonomia rămasă era de 126 kilometri. A doua zi am decis să las traficul în urmă și să mă aventurez până la mare cu noul 5 electric.

Primul lucru pe care l-am făcut, însă, a fost să încarc bateria. La o stație rapidă, poți face asta cu maxim 100 kW, caz în care repriza 10-80% durează 30 de minute. Poți utiliza și o priză normală, cu încărcare AC la 11 kW, dar în acest caz o încărcare completă durează 4.5 ore.

Bun, deci am încărcat 28 kWh cu 65 de lei, iar totul a durat o oră având în vedere că stația nu era de putere foarte mare și nici nu mergea foarte constant. Dar aveam 368 de kilometri autonomie, suficient pentru a ajunge la destinație.

Cu alte 3 persoane în mașină și cu pilotul automat setat pe 110 km/h pe autostradă, am ajuns la Constanța cu 18% baterie, 64 de kilometri rămași în dreptul autonomiei și un consum extra-urban de 16.4 kWh/100 de km. Așadar, poți să faci un drum de mare cu o singură încărcare și îți mai rămâne autonomie să vezi apusul la Vama Veche, să zicem.

Cu un design la fel de emblematic, Mini Cooper E este un concurent pentru noul 5 electric. Oferă 184 CP, poate acoperi până la 300 de kilometri cu o singură încărcare, bateria are o capacitate utilă de 36.6 kWh, iar consumul declarat este de 13.8 kWh/100 de km.

Opel Corsa-e GS este o altă alternativă. Oferă 156 CP, bateria are 50.8 kWh, autonomia ajunge la 405 kilometri, iar consumul este de 14.2 kWh/100 de km. Un consum asemănător are și Peugeot e-208 (14.1 kWh/100 de km).

Modelul francez oferă tot 156 CP, bateria este identică, iar autonomie ajunge la 432 kilometri.

Performanţe

În cea mai puternică versiune, Renault 5 E-Tech atinge 100 de km/h în fix 8 secunde, iar viteza maximă este de 150 km/h. Ceva mai puternic, Mini Cooper E ajunge la 100 de km/h în 7.3 secunde și la o viteză de top de 160 km/h.

Opel Corsa-e GS sprintează până la 100 de km/h în 8.1 secunde, iar Peugeot e-208 în 8.2 secunde. Ambele au o viteză maximă de 150 km/h.

Interior

Habitaclul este și el o odă închinată anilor '70 și, în special, originalului Renault 5. Chiar și așa, nu lipsește nota modernă adusă de suprafețele îmbrăcate în plastic negru lucios și de ecranele despre care voi vorbi mai încolo.

Una dintre trimiterile la modelul clasic este bordul căptușit cu piele ecologică, dispus pe două niveluri. Dacă bifezi nivelul de echipare Iconic Cinq, pe care l-am testat și noi, vei regăsi deasupra acestei zone căptușite numele modelului iluminat.

Scaunele sunt confortabile și oferă un suport lateral bun, ca pe vremuri. Mai mult, sunt inspirate de scaunele celebrului Renault 5 Turbo, având un design sub forma literei H.

Ele sunt îmbrăcate în materiale reciclate: fie într-o țesătură denim, fabricată din PET 100% reciclat, fie într-un material textil, cu aspect retro, litera H în galben și cifra 5 imprimată, de asemenea, în culoarea galbenă. Această configurație este rezervată versiunii Iconic Cinq.

Dacă tot suntem la capitolul materiale, regăsești destul de mult platic tare în habitaclu, chiar și în zone unde ajungi des cu mâinile. Pasagerii din spate se vor simți cel mai nedreptățiti, din acest punct de vedere, în sensul că portierele sunt doar o bucată mare din plastic, în diferite texturi și forme, ce-i drept.

Majoritatea funcțiilor le controlezi din ecranul central, dar, din fericire, Renault a păstrat câteva butoane fizice, prin intermediul cărora interacționezi cu sistemul de climatizare.

Poziționarea selectorului transmisiei în spatele volanului a eliberat destul spațiu în tunelul central. Regăsești aici două suporturi pentru pahare, iar cotiera oferă un spațiu decent pentru un model de segment B. La fel de decente sunt și buzunarele portierelor din față.

Din nou trebuie să aduc în discuție pasagerii din spate. Spațiul pe banchetă este limitat, atât la nivelul genunchilor cât și la nivelul capului. În plus, cei din spate nu au la dispoziție o cotieră centrală, nici buzunare în portiere, nici materiale moi, după cum ziceam.

Chiar și așa, spațiile de depozitare din habitaclu totalizează 19 litri. Ceva mai puțin dacă facem o comparație cu cei 23.3 litri oferiți de Renault 4 E-Tech.

Cu scaunele în poziție normală, portbagajul are un volum de încărcare de 326 litri. Din acest punct de vedere, modelul francez stă mai bine decât rivalii săi: Mini Cooper E are un portbagaj de 210 litri, Opel Corsa-e GS de 267 litri, iar Peugeot e-208 de 265 de litri.

Preţ de achiziţie

În prezent, Renault 5 E-Tech poate fi comandat în patru niveluri de echipare: Evolution, Techno, Iconic Cinq și Roland Garros.

Prețurile pornesc de la 26.890 de euro, dar pentru un Iconic Cinq trebuie să plătești cel puțin 30.950 de euro. Sau 32.750 de euro, dacă vrei versiunea mai puternică și, implicit, bateria mai mare.

Lista cu dotări standard include, printre altele, jante de 18 inch, faruri și stopuri LED, abțibilde specifice Iconic Cinq, tapițeria de care pomeneam mai sus, scaune față reglabile manual, cu funcție de încălzire și volan cu funcție de încălzire.

Mașina testată de noi a mai avut câteva dotări opționale, cum ar fi sistemul audio Harman Kardon, cablul de încărcare Mod 2, Pachetul Safety, culoarea biton și conectorul de alimentare V2L. Toate acestea au crescut prețul de listă la 35.600 de euro.

Ca o comparație, Mini Cooper E pornește de la 31.714 euro, Opel Corsa-e GS de la 33.500 de euro, iar Peugeot e-208 de la 35.450 de euro. Toate prețurile includ TVA și includ nicio reducere.

Siguranţă

Chiar dacă sistemele de siguranță au fost preluate din segmentele superioare și depășesc cerințele noului standard GSR II, Renault 5 E-Tech a primit 4 stele la testele de impact din partea Euro NCAP.

Potrivit belgienilor, protecția oferită pasagerilor adulți a fost notată cu 80%, la fel a primit și protecția oferită copiilor, 76% a primit protecția oferită pietonilor și bicicliștilor, iar eficiența sistemelor de asistență oferite în standard a primit 68%.

Lista include, printre altele, sistemul de atenționare al șoferului care include frânare automată de urgență în marșarier, senzori frontali de urgență pentru păstrarea benzii de rulare, senzori spate de urgență pentru păstrarea benzii de rulare și ieșirea de siguranță pentru pasageri.

Avem apoi Active Driver Assist (sistem semi-autonom de nivel 2), sistem de control adaptiv inteligent al vitezei de croazieră și sistem de frânare automată post-accident. Desigur, nu lipsește sistemul de parcare hands-free.

Deși nu este indicat atunci când circuli pe drumurile publice, francezii au instalat un buton, denumit My Safety Switch, de la care poți activa sau dezactiva setările preferate pentru 5 sisteme ADAS în același timp.

Ţinută de drum

Urcă-te la volanul unui Renault 5 E-Tech, fără nicio prejudecată, și vei fi surprins de cât de bine se conduce această mașină.

Așa cum spuneam, este clar o mașină de oraș, deși, dacă ești îndeajuns de curajos, te poți aventura și în afara lui. Raza de bracaj este de doar 10.3 metri, ceea ce înseamnă că este foarte agilă și ușor de utilizat pe străduțele înguste sau în parcările aglomerate.

Fâșneț la viteze mici spre medii, noul 5 electric este plăcut de condus și pe viraje. Aici, direcția este precisă, mașina se simte ușoară și te invită să adopți un stil sportiv de condus.

Suspensia față a fost preluată de la Clio și Captur, iar pe spate primești o suspensie multi-link. Este puțin rigidă, dar până la urmă nu este neobișnuit pentru o mașină electrică, cu valențe sportive.

 

Vizibilitate

Prin parbriz și prin oglinzile laterale vezi tot ce te interesează. Geamurile spate nu ar strica să fie puțin mai mari. Astfel ar intra mai multă lumină pentru pasagerii de pe banchetă.

La fel, luneta ar putea fi ceva mai generoasă. În plus, câmpul vizual îți este încurcat de tetierele scaunelor spate.

În cazul parcărilor, te poți baza pe camera video pentru mersul cu spatele, chiar dacă nu are cea mai bună calitate a imaginii din industrie. Sau pe sistemul de parcare hands-free, care face totul pentru tine.

Tehnologie

Arhitectura AmpR Small vine la pachet cu multă tehnologie pentru acest segment. De pildă, ai un instrumentar de bord, complet digital, de 7 sau 10 inch. Nu numai că afișează informațiile pentru condus în 5 moduri diferite, dar versiunea de 10 inch afișează viteza în caractere alfanumerice colorate. Retro până la capăt.

Ecranul central are 10 inch, încă din standard. Pe el rulează sistemul multimedia OpenR Link cu Google încorporat. Interfața grafică are un aspect pop art, iar utilizatorii au la dispoziție nu mai puțin de 128 de versiuni diferite de personalizare (culori, densități și texturi).

Sistemul multimedia are conexiune Apple CarPlay fără fir și Android Auto cu fir. Mai mult, oferă acces la peste 50 de aplicații cunoscute, inclusiv Google Maps, Google Assistant, Amazon Music, Waze și Spotify.

Poți interacționa cu sistemul fie prin intermediul ecranului cu touchscreen, care se mișcă bine, fie prin intermediul comenzilor vocale. Este prezent și un asistent virtual, Reno, care beneficiază de integrarea funcțiilor cu inteligență artificială ChatGPT.

Pentru încărcarea dispozitivelor mobile ai la dispoziție o zonă de încărcare prin inducție, două porturi USB-C și o priză la 12V. Toate în față. Pasagerii din spate sunt privați de aceste lucruri.

Nu în ultimul rând, toate semnalele sonore de la bord, inclusiv secvența de bun venit, au fost dezvoltate în colaborare cu Institutul de muzică și sunet Ircam și cu celebrul artist Jean-Michel Jarre. Renumitul compozitor francez semnează și așa numitul Vehicle Sound for Pedestrians, adică alarma externă emisă de mașină la viteze mai mici de 30 km/h, pentru a avertiza pietonii de prezența sa.

Design

În urmă cu patru ani, când am văzut conceptul, speram ca versiunea de serie să nu se distanțeze prea mult din punct de vedere estetic. Și pot spune că nu a făcut-o.

Renault 5 E-Tech iese, cu siguranță, în evidență datorită designului exterior cu multe influențe retro, care evocă modelele clasice Renault 5, Supercinq și 5 Turbo, dar care sunt combinate cu multe accente moderne.

Farurile sunt unice în gama Renault. Au o formă dreptunghiulară, cu colțuri rotunjite, și sunt poziționate în spoilerul frontal, în același loc cu farurile de ceață de pe Renault 5 Turbo. Același design dreptunghiular îl regăsim gravat și pe sticla farurilor full LED.

Grila de aerisire de pe capota modelului original a fost reinventată. În cazul variantei moderne, grila este de fapt un indicator care arată gradul de încărcare a bateriei, sub forma cifrei 5. Mai mult, când șoferul se apropie de mașină, indicatorul se aprinde, iar farurile au o secvență de bun venit. Cu alte cuvinte, "fac cu ochiul" șoferului.

Jantele au 18 inch indiferent de nivelul de echipare ales, dar designul lor diferă, desigur. Stopurile verticale te duc cu gândul la modelul original, din anii '70, dar acestea au fost acoperite cu elemente din sticlă, pentru optimizarea fluxului de aer.

Paleta de culori exterioare include 5 nuanțe: Alb Pearl, Negru Starry, Albastru Midnight, Galben Pop și Verde Pop. De asemenea, este disponbilă și o variantă în care plafonul este vopsit în nuanța Negru Starry, disponibilă pentru nivelurile de echipare Iconic Cinq și Techno.

Nu ne-a placut

  • Lipsa funcției One Pedal
  • Nu poți regla nivelul de regenerare
  • Mult plastic tare în habitaclu

Ultimele teste


  • Nostalgie

  • Mjölnir

  • Etalon

  • Temperat

Comentarii (18)

  • O mașină grozavă și fix ceea ce era before pe piață: design îndrăzneț și reușit, echipare și autonomie suficiente pentru majoritatea oamenilor, preț bun.
    3 7
  • Preturile masinilor electrice sunt prea mari. Preturile corecte pentru amsini electrice cu baterii bune sunt cele din China, cele din occident sunt bataie de joc.
    7 4
  • La concurenti de ce nu a fost pus si BYD? Este cel mai mare concurent. Ceilalti cam joaca cu acelasi pachet de carti. Imi place 5-ul dar pretul este un pic prea sus.
    0 0
  • Renault 5 E-Tech 40kWh 95CP - 24.900 EUR
    Renault Clio Generation Eco-G 100 GPL - 14.950 EUR

    Îmi place cum arată reinterpretarea lui 5 pe dinafară, dar după mine Clio îi dă clasă și la design, după ce a câștigat lupta la spațiu interior și la costuri de achiziție și de deplasare, cât despre distanță, la 300 km Clio câștigă prin neprezentarea adversarului.

    5 ăsta e drăguț dar inutil, o fiță ”retro” urbană care să crească doar congestia în oraș și eventual stima de sine a mândrului proprietar navetist.

    Nu degeaba Clio este evoluția istorică a lui 5, un compromis reușit al penuriei de combustibil din anii '70, pe care Renault vrea să-l transforme în gadget pentru fete cochete.
    4 2
  • Seriff
    ''Cu alte 3 persoane în mașină și cu pilotul automat setat pe 110 km/h pe autostradă, am ajuns la Constanța''
    Daca asta e viitorul, e grav.
    3 2
  • @Seriff
    Nu toată lumea face 1000km pe zi, ca tine. Dacă asta e prezentul, sa fie la tine.
    2 3
  • Andrei
    Foarte reușită mașina dar cred că e o crimă să o iei în culoarea asta. Parca își pierde 50% din farmec. E ca și cum ai lua un Lamborghini argintiu.
    1 0
  • Andrei
    @Kap
    Mașinile electrice au mai mult spațiu interior, nu sunt deloc convins ca Clio e mai spațios. Designul e subiectiv, mie îmi plăcea Clio pre-facelift, dar 5 arata mai bine decât Clio facelift.

    Comparația cu GPL e comică :))
    Puterea o fi la fel dar electrica trage muuuult mai bine.
    Mult succes la găsit stații GPL în occident.
    1 1
  • Ce știm sigur e că portbagajul la Clio are 391l iar al lui 5 are 326l.
    Comic e să comentezi de stații GPL în occident când în Est la noi stațiile electrice sunt rare, de mică putere și mai mult pe drumurile principale, iar când 5 cere pauză Clio trece liniștit pe benzină și continuă cât e nevoie. Sper că benzină găsești pe-acolo prin suburbie.

    Între 170 și 215 Nm trage muuuult mai bine?
    Atunci de la 15k la 25k, cât de scuuuuuuuuuuuumpă e electrica?
    2 1
  • Andrei
    Comic e să ai impresia ca lumea de reduce la România. Eu oricum nu locuiesc în România.

    Eu conduc o electrica și știu foarte bine diferența dinte cuplu maxim și cuplul disponibil. Clio GPL are 170Nm disponibil doar a anumite turații, 5 are 225Nm disponibil tot timpul.
    Dacă nu înțelegi diferența nu ai treabă cu mașinile.
    3 0
  • Andrei
    Si încă ceva, să nu mori prost: la un motor termic cuplul maxim îl ai doar când ești cu pedala la podea și în plaja de turații unde se poate atinge aceea valoare.

    In rest ai doar o parte din acel cuplu maxim.
    2 2
  • ”Valorosul” expat s-a raportat primul la o zonă sugerând o minciună, nu eu.
    Cuplul la ECO-G 100 rămâne apropiat de maxim de la 2000 la peste 4000 de ture, destul pentru cine a condus și altceva decât electrocare.

    Altfel, nici o mirare, cifrele false (probabil copiat greșit cuplul, care de fapt e 215 Nm la Renault 5 de 95CP) și atacul la persoană sunt tipice propagandei electrocutate.

    Cel ce nu face diferența între 15.000 și 25.000 de mii de euro cu ce nu are treabă?
    Încă un lucru comic: să vorbească șoferul de electrică de pedală la fund, păi cu 40 kWh baterie înseamnă că-i e dor să stea ”la cafea” vreo 2 ore.
    4 1
  • Masina e foarte draguta ca design, interior/exterior. Conceptul de vehicul urban e deasemenea binevenit si sunt convins ca in Europa e ceea ce trebuie.
    Din pacate insa, pe partea tehnica, Renault nu e in pas cu timpurile. Sa vii in 2025 cu 300 km autonomie inseamna sa nu-ti cunosti clientela. Acceleratia e la limita suportabilului, desi la o masina electrica se simte un pic diferit fata de o clasica. Pretul insa e extrem. Viteza de incarcare deasemenea, cam la limita, desi daca ai unde sa incarci acasa, nu mai e o problema.
    In opinia mea, doua lucruri pun la pamant masinuta asta: range-ul si pretul. Daca venea cu un 500 km si un pret cu vreo 5k euro mai jos, aveau sanse la vanzari cel putin decente. De ce Mercedes poate 790 km pe CLA iar Renault nici macar 500? Mai ales pe o masina cu un istoric atat de bogat?
    4 0
  • Jian de la Calafat
    D-le Monenciu,

    E firesc sa dati dovada de nostalgie.
    E previzibil ca parerile de rau sa puna stapanire pe aceia care detin o cultura auto rezonabila.

    Mizez pe sinceritatea d-voastra:
    De cate ori ati oftat pana cand ati trecut in Dobrogea ruland cu viteze ridicole pentru acel sector de drum si, mai important, cate atacuri de panica ati avut pana la destinatie ?

    Produsul R5e este o catastrofa, estetica incantatoare nu-l salveaza defel, asta deoarece autocratia in care se regaseste Renault de atata vreme -only EV version- naste invariabil, monstrii.

    Intr-o lume normala, noul R5 se impunea sa ofere acea previzibila alternativa, sunt in asentimentul tuturor ca implementarea deja notoriului 1.3 Tce n-avea cum sa fie generator de migrene, ba din contra, reprezenta o desfatare, un veritabil colac de salvare pentru acest comeback.
    2 1
  • Andrei
    Sapă și mai adâncă groapa in care te-ai băgat singur. Cuplul rămâne aproape de maxim atunci când ești cu pedala aproape de podea.
    Cum e posibil sa nu știi atâta lucru???

    In lumea civilizata nu se vinde varianta pe GPL, din motive evidente.

    Prețul de pornire e 22.000 euro, la mine, deci o diferență mica care se recuperează din costurile de utilizare în 2-3 ani.

    Dacă luam în considerare și prima pentru mașini electrice e mai ieftin 5.

    Pa, și multe călătorii fascinante cu GPL-ul :))
    Probabil și ăla SH.
    2 3
  • Dacă nu e prea greu, caută diagrama lui ECO-G 100. Singurul indiciu pe care ți-l dau e că este un motor TURBO.
    Ți-a suflat cineva ceva de cuplu la turații mari dar se aplică la aspirat. ”Cum e posibil sa nu știi atâta lucru???”

    Hai că am căutat, să nu rămână un mister minciunile pe care le-ai înșirat:
    Clio Generation ECO-G e disponibil la:
    1. Renault Franța - 16.900 EUR
    2. Renault Italia - 16.900 EUR
    3. Renault Polonia ~ 20.000 EUR

    E destulă civilizație sau numai suburbia pakistaneză e izvor de înțelepciune? Acolo unde prețul electricei cu subvenții se amortizează doar din plimbat de colete prin Londra...
    0 1
  • Andrei
    Da, deci pe cât ești de ignorant pe atât ești de încrezut. Boala comună printre proști.

    Cuplul depinde de turații și de cât de mult e apăsată pedala de accelerație. De aceea cuplul maxim de obține în zona de turații indicata de curba de cuplu (și da, fiind turbo are o plaja mai larga de turații unde poți obține cuplul maxim), dar DOAR ATUNCI CÂND APEȘI PEDALA LA PODEA. Se cheamă "full throttle" sau "wide open throttle". Dă-i pe google.

    Explicația e logică și simpla: la un motor pe benzina atunci când pedala e apăsată complet motorul primește cantitatea maxima de aer și benzina, deci doar atunci poate produce puterea maxima (care împreună cu turațiile îți dau cuplul).

    La diesel cuplul maxim e produs atunci când se injectează cantitatea maxima de combustibil in aerul pompat, ceea ce se întâmplă tot când pedala e apăsată la maxim.

    Meșterule!
    1 0
  • Azi am văzut prima oara în Renault 5 pe stradă, exact culoarea asta. De acord, nu o prinde bine. Musai ceva culori deschise.

    @Andrei
    Nu are rost sa îți bați capul. Prostului i-a suflat cineva despre curba de cuplu dar a uitat să îi sufle și despre accelerator.
    Și fiind extrem de prost nu face legătura între pedala -> putere -> accelerație.
    In capul lui are cuplu maxim la 2500 de ture cu acceleratorul apăsat la jumătate :)) Când îl apasă de tot accelerează pentru că îl împinge zâna cea buna, că doar cuplul nu mai are unde sa crească, fiind deja la maxim. Asta e nivelul.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru