PREVIEW Raliul Portugaliei: Luptă acerbă pentru supremaţie

De Daniel Popescu
Publicat Miercuri, 26.05.2010
Sebastien Loeb trebuie să facă faţă presiunii venite din partea lui Petter Solberg, Jari Matti Latvala şi Mikko Hirvonen în Raliul Portugaliei din acest weekend.

Campionatul Mondial de Raliuri revine în acest sfârşit de săptămână pe continentul european cu una dintre etapele sale de tradiţie.

Chiar dacă în ultimii ani şi-a schimbat partial traseul, Raliul Portugaliei rămâne unul dintre punctele de reper ale calendarului competiţional şi locul ideal pentru ca Sebastien Loeb să-şi reafirme supremaţia în competiţie după locul 3 ocupat în Noua Zeelandă.

Pe lângă evoluţia sextuplului campion mondial, confruntarea directă dintre Jari Matti Latvala şi Mikko Hirvonen, cei doi piloţi ai echipei BP Ford, se anunţă una interesantă, care ar putea schimba datele problemei în privinţa luptei pentru titlul mondial.

DATE GENERALE

Raliul Portugaliei este ultimul dintre serie de 5 etape consecutive desfăşurate pe pietriş în actuala stagiune, Bulgaria urmând să deschidă la jumătatea lunii iulie etapele ce vor avea loc pe asfalt. În mod tradiţional, Raliul Portugaliei a fost găzduit pe coasta de vest, însă în 2006 a fost mutat în regiunea de vacanţa Algarve, iar parcul de service a fost stabilit în localitatea Faro.

Acest lucru a condus la schimbarea radicală a condiţiilor de drum, întrucât raliul se va desfăşura preponderent în regiuni deluroase, cu probe speciale dificile pe trasee abrazive.

Clima va avea de asemenea un impact asupra condiţiilor, temperaturile urmând să fie destul de ridicate în această perioadă a anului, în timp ce şansele de ploaie sunt relativ reduse. De asemenea, praful ar putea reprezenta o provocare majoră pentru piloţi, întrucât se anticipează că vizibilitatea va fi redusă pe anumite porţiuni ale raliului.

LUPTA PENTRU TITLU

Sebastien Loeb continua să fie principalul favorit la victorie în aproape fiecare raliu din acest sezon. Sextuplul campion mondial are avantajul moral victoriilor obţinute în 2007 şi 2009 în ultimele două ediţii ale Raliului Portugaliei şi este determinat să realizeze hattrick-ul alături de copilotul Dani Elena.

În plus, Loeb este lider detaşat în clasamentul general cu 108 puncte, în primul rând din cauza faptului că principalii săi rivali în lupta pentru titlu şi-au împărţit victoriile atunci când francezul a avut probleme. Principalii săi adversari raman cei doi piloţi ai echipei BP Ford, însă Jari Matti Latvala a reuşit să-l devanseze pe coechipierul său Mikko Hirvonen după victoria dramatică obţinută în Noua Zeelandă.

Raliul Portugaliei va consemna şi revenirea în competiţie a lui Kimi Raikkonen după absenta din Noua Zeelandă, pilotul echipei Citroen Junior având ingrata misiune de a se apropia de performanţele excelente obţinute în acest an de coechipierul său Sebastien Ogier.

În ceea ce priveşte clasamentul constructorilor, Citoen Total continuă să fie lider, însă francezii au un avans fragil de numai 5 puncte în fata rivalilor de la BP Ford, astfel că rezultatele din Portugalia ar putea consemna schimbarea ordinii între cei doi producători prezenţi în competiţie.

PROGRAM

Raliul Portugaliei va demara joi seară cu Shakedown-ul programat pe un traseu cu lungimea de 2.03 km lângă parcul de service din regiunea Faro, localizat lângă Stadionul Algarve.

Etapa propriu-zisă va începe vineri cu primele şase probe speciale, ce vor însuma 130 km în partea de vest a parcului de service.

Cea de-a doua zi va fi şi cea mai lungă a raliului, piloţii urmând să parcurgă peste 135 km pe parcursul zilei de sâmbătă în cadrul celor 6 probe speciale ce vor avea loc în nordul parcului de service.

Alte patru probe speciale urmează duminică, Raliul Portugaliei urmând să se încheie cu aceeaşi superspeciala de 2.03 km cu care a început. În total, Raliul Portugaliei însumează 18 probe speciale şi 355.52 km de competiţie.

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru