WRC în criză: Niciunul dintre organizatorii de raliuri nu a semnat contractul pentru 2013

De Daniel Popescu
Publicat Luni, 11.06.2012
Calendarul sezonului 2013 al Campionatului Mondial de Raliuri a devenit o problemă majoră pentru FIA după ce organizatorii de raliuri au refuzat să semneze noile contracte.

Criza din Campionatul Mondial de Raliuri s-a agravat la sfârşitul săptămânii trecute după ce organizatorii evenimentelor au refuzat să semneze contractul propus de FIA pentru sezonul 2013.

Noua înţelegere a fost propusă de forul mondial în 28 mai, iar organizatorii raliurilor trebuia să semneze contractul până în 8 iunie, pentru ca FIA să anunţe structura calendarului în 15 iunie. Cu toate acestea, toţi organizatorii de raliuri au refuzat să semneze noul contract din cauza creşterii substanţiale a taxei de participare în WRC.

Până în 2012, fiecare organizator trebuia să achite o taxă de 140.000 de euro, însă FIA a impus pentru anul viitor plata unor taxe suplimentare de 100.000 de euro pentru sistemul de live-timing, dar şi pentru producerea şi distribuirea de materiale video.

"Vrem să vorbim despre acest contract. Unele raliuri sunt mai bine poziţionate decât al nostru, dar considerăm că trebuie să există unele discuţii", a declarat o sursă pentru publicaţia Autosport.

Lucrurile s-au agravat după ce Federaţia Franceză a Sporturilor cu Motor a informat FIA că va apela la Consiliul Mondial în cazul în care FIA nu renunţă la pretenţiile financiare.

"Dacă insistaţi să mergeţi în această direcţie, nu vom avea nicio ezitare să solicităm o decizie din partea Consiliului Mondial".

Teoretic, banii pentru sistemul de live timing şi producatia materialelor video sunt asiguraţi de promoterul campionatului, însă WRC a rămas fără promoter după rezilierea contractului cu North One Sport. Presa internaţională speculează că insistenţa FIA ca organizatorii să plătească aceste sume de bani reprezintă un indiciu că forul mondial nu a reuşit încă să găsească un promoter pentru sezonul 2013.

La lipsa promoterului se adaugă şi pierderea sponsorului principal Nokia survenită cu numai câteva săptămâni în urmă. Se anticipează că forul mondial va oferi un punct de vedere oficial pe acest subiect în 15 iunie, după reunirea Consiliului Mondial.

Via | Autosport | Autosport (inreg.)

Taguri: FIA, WRC, calendar, raliuri

Comentarii (2)

  • Eh, daca as avea posibilitatile, m-as angaja eu ca promoter pentru WRC. Insa, cum eforturile financiare sunt directionate in mare parte spre fotbal, mi-e teama ca vom asista la un hiatus anul viitor.
    8 0
  • @Hadouken - cu directionarea fondurilor catre fotbal ai foarte mare dreptate...din nefericire :(
    Cred ca FIA a neglijat foarte mult WRC-ul si nu a insistat pe promovarea acestuia pentru a atinge din nou popularitatea din anii 80 si 90. Nu am inteles foarte mult de ce. Vedem ca Subaru, Mitsubishi, Toyota nu au de gand sa se intoarca prea curand...cred ca stiu ei ceva, mai multe decat noi restul, muritorii de rand :)
    Un exemplu care demonstreaza ca cei de la FIA au devenit cam amatori, este campionatul german de turisme DTM. Intradevar, este diferit de WRC, dar spectacolul este total. Duminica trecuta am fost la etapa din Spielberg, Austria iar interesul a fost enorm...tribunele arhipline (cca 50.000 oameni), bere din belsug si organizare exceptionala. Cum se poate ca un campionat in care sunt doar 3 marci (premium intradevar) sa aiba atata succes, iar WRC sa scada atat de mult in popularitate?
    11 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru