Controversa calificărilor s-a încheiat: formatul cu sistem eliminatoriu, aprobat pentru sezonul 2016

de Daniel Popescu
Vineri, 04.03.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
FIA a aprobat vineri schimbarea formatului pentru calificări începând din sezonul 2016, astfel că piloţii vor fi eliminaţi progresiv la interval de 90 de secunde.

Regulamentul calificărilor pentru sezonul 2016 al Formulei 1 a fost incert în ultimele săptămâni, după numeroase controverse cu privire la oportunitatea schimbării acestuia.

Planul iniţial a fost ca formatul să devină unul eliminatoriu pentru fiecare dintre cele trei părţi, însă ulterior acesta a fost amânat pentru Marele Premiu al Spaniei, pentru ca software-ul să fie finalizat.

Mai mulţi piloţi au început apoi să critice vehement schimbarea formatului, ceea ce a condus la ipoteza că formatul eliminatoriu se va aplica doar pentru primele două părţi sau că se va renunţa complet la acesta. În cele din urmă, Grupul de Strategie a votat din nou schimbarea formatului, iar acesta a fost aprobat vineri de Consiliul Mondial al FIA după ce a primit asigurări că software-ul va fi gata la timp.

Astfel, începând cu Marele Premiu al Australiei din 20 martie, formatul calificărilor va fi:

Q1

▶ durata: 16 minute;
▶ după 7 minute, cel mai lent pilot este eliminat;
▶ cel mai lent pilot este eliminat la fiecare 1 minut şi 30 de secunde până la apariţia steagului cu pătrăţele;
▶ în total sunt eliminaţi 7 piloţi, 15 piloţi ajungi în Q2.

Q2 

▶ durata: 15 minute;
▶ după 6 minute, cel mai lent pilot este eliminat;
▶ cel mai lent pilot este eliminat la fiecare 1 minut şi 30 de secunde până la apariţia steagului cu pătrăţele;
▶ în total sunt eliminaţi 7 piloţi, 8 piloţi ajungi în Q2.

Q3

▶ durata: 14 minute;
▶ după 5 minute, cel mai lent pilot este eliminat;
▶ cel mai lent pilot este eliminat la fiecare 1 minut şi 30 de secunde până la apariţia steagului cu pătrăţele;
▶ în ultimele 90 de secunde ale calificărilor rămân doar doi piloţi.

Via FIA 

Comentarii (15)

  • "cel mai lent pilot este eliminat la fiecare 1 minut şi 30 de secunde până la apariţia steagului cu pătrăţele"- asta naste in mine o banuiala, de aceea ma si pregatesc pentru 1001 de scandaluri intre piloti, acestia acuzandu-se unul pe celalalt ca "x" l-a incetinit "mascat"(ex: se preface ca pierde controlul monopostului si ruleaza incet in fata altuia) punandu-se in fata sa, sau ca "y" i-ar fi bagat bani in buzunar lu' "z" ca sa-l incetineasca pe coechipierul sau (la Mercedez prevad asta)... cate si mai cate, mai ales in Q1, Q2 si spre finalul sezonului.
    28 3
  • daniel
    Macar anii anteriori mai era ceva suspans referitor la cine va fi in primii trei. Acum nu mai are rost sa ma uit nici macar la calificari.
    Renunt definitiv la a mia viziona F1. Noi reguli, alte prostii!
    2 2
  • e mai bine asa, pilotii vor avea grija sa nu greseasca. Cu vechiul format aveai voie sa gresesti tururi, era necesar un singur tur rapid pentru fiecare din cele trei parti ale calificarilor
    12 5
  • Hakkinen
    Va fi haos, mai ales daca va ploua, nu cred ca asta e scopul F1. Inteleg ca vor show, dar nu asa!
    6 0
  • Schumy
    In loc sa faca ghidusii de astea ar fi mai simplu sa lase mai libera lesa la dezvoltarea masinilor. Tot asa putea sa puna un lunetist care tot la 20 sec sa traga un foc catre linia de finish.
    3 2
  • O sa avem parte de spectacol si in calificari, in sfarsit un lucru bun gandit de FIA.
    15 8
  • Cristi
    stie careva unde vedem anul asta competitia?
    multumesc
    1 0
  • rommy f1
    Piloţii trebuie doar să conducă maşinile, cum pregătesc echipele maşinile pentru cursă este altceva, să vedem cum începe campionatul, sper să fie spectacol.
    2 0
  • rommy f1
    Ce nu îmi place în F1: schimbarea regulilor în timpul jocului.
    1 1
  • Deci, practic, calificarile vor deveni un fel de cursa sprint eliminatorie, cu depasiri, la finalul careia premiul va fi PP-ul de duminica.
    2 1
  • @Cristi
    Posibil sa se vada la Dolce F1 anul acesta. Deocamdata nu exista un anunt oficial. Doar zvonuri.
    0 0
  • @yny
    nu chiar cu depasiri ca nu e knockout din ala in care e eliminat cel care trece ultimul linia de sosire din in turul curent, sunt comparati timpii
    0 0
  • digi sport
    Cred ca in scurt timp vor anunta si cei de la Digi. Iata ce am gasit. https://en.wikipedia.org/wiki/Sports_broadcasting_contracts_in_Romania#Motor_sport
    2 0
  • kinglion
    @digisport Ar fi ceva. Lumea s-a cam saturat de pacalicii de la Telekom. Nu antrenamente, ocazional nu calificari, comenatatori jalnici si in permanenta plictisiti.
    8 1
  • @digi sport:
    Ce bine ar fi. Insa stau si ma gandesc...unii transmit calificarile si ceilalti cursa? Si ar mai fi o intrebare: daca Dolce nu transmite antrenamentele, celor de la Digi le va fi permis s-o faca?
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru