Formula 1 la TV, pe internet şi pe tablete în 2014: unde poţi vedea în direct cursele din Marele Circ

de Daniel Popescu
Miercuri, 05.03.2014
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Dolce Sport este televiziunea care deţine drepturile TV pentru Formula 1 în 2014, însă fanii români au la dispoziţie şi posturi TV străine, site-uri şi aplicaţii pentru tablete pe care pot vedea cursele în direct.

Esential 2 este numarul de ani in care Dolce Sport va transmite Formula 1 in Romania (2014-2015)
3 este numarul de posturi TV din strainatate care transmit Formula 1 si care pot fi receptionate in Romania
Fanii Formulei 1 din România au un număr limitat de opţiuni pentru a urmări cursele din sezonul 2014, după ce drepturile TV au fost cumpărate recent de postul de televiziune Dolce Sport, disponibil numai în reţeaua operatorului de telecomunicaţii Romtelecom.

În ciuda numărului relativ scăzut de abonaţi pe care îi are Romtelecom, şi fanii care nu sunt clienţii acestui operator vor avea oportunitatea de a vedea în direct cursele de Formula 1 pe alte posturi de televiziune, pe anumite site-uri de internet sau chiar prin intermediul unor aplicaţii pentru tablete.

În acest articol îţi prezentăm toate soluţiile legale prin care vei putea urmări în direct cursele de Formula 1 în sezonul 2014.

Dolce Sport - calificări şi curse în direct

Postul de televiziune Dolce Sport va transmite Formula 1 în România în sezoanele 2014 şi 2015. Potrivit anunţului oficial de la sfârşitul lunii februarie, toate cele 19 sesiuni de calificări şi curse vor fi transmise în direct.

Postul TV deţine şi drepturile pentru cele trei sesiuni de antrenamente, însă reprezentanţii acestuia nu au precizat în mod explicit dacă şi acestea vor fi transmise în direct. Totuşi, întrucât orele de desfăşurare ale antrenamentelor sunt de regulă matinale, este foarte posibil ca acestea să-şi găsească un loc în grila de programe a postului.

Vom oferi telespectatorilor un adevărat spectacol, vom inova şi vom face din fiecare Mare Premiu o experienţă de neuitat.

Vlad Enachescu
Director general Dolce Sport
Echipa de comentatori a postului va fi alcătuită din Berti Panaiot, care comentează diverse competiţii din sportuile cu motor încă din 1997, şi Alexandru Dobai, unul dintre cei mai experimentaţi jurnalişti de motorsport din România. Aceştia vor modera şi o emisiune dedicată Formulei 1 care, potrivit surselor Automarket, va avea o durată de circa 60 de minute. Cel mai probabil, emisiunea va debuta simultan cu începerea sezonului european al Formulei 1 (Marele Premiu al Spaniei din 11 mai), întrucât primele curse ale anului se desfăşoară în general dimineaţa.

În prezent, postul Dolce Sport poate fi recepţionat atât prin servicii de televiziune, cât şi pe internet şi tablete, astfel:

▶ serviciu de televiziune de la Romtelecom - Dolce Sport este disponibil la TV exclusiv în reţeaua operatorului de telecomunicaţii Romtelecom, care în luna iunie a anului 2013 avea 1.300.000 de clienţi.

▶ platforma online DolceTV - postul Dolce Sport poate fi urmărit gratuit şi pe site-ul DolceTV.ro de către orice abonat la serviciile de internet oferite de Romtelecom. Clientii altor furnizori de internet pot avea acces la Dolce Sport pe platforma DolceTV printr-un abonament lunar de 4 euro + TVA, echivalentul a aproximativ 22 lei.

Detalii aici.

▶ tabletă sau smartphone cu 3G - postul Dolce Sport poate fi urmărit şi în cadrul aplicaţiei gratuite Dolce Mobile TV disponibilă pentru smartphone-uri şi tablete cu sistem de operare Android şi iOS. Aplicaţia funcţionează gratuit prin intermediul unei conexiuni de date 3G furnizate de Cosmote prin cartele SIM prepaid sau abonamente. Clientii altor furnizori de internet pot avea acces la aplicatia Dolce Mobile TV printr-un abonament lunar de 4 euro + TVA, echivalentul a aproximativ 22 lei. Detalii aici.

Important: Dolce Sport este disponibil şi la operatorul de televiziune şi internet NextGen, aflat în proprietatea Romtelecom.

Posturi TV străine

Pe lângă Dolce Sport, telespectatorii din România vor putea viziona în direct cursele de Formula 1 şi pe câteva posturi TV din străinătate incluse în grilele de programe ale celor mai importanţi operatori de telecomunicaţii din România.

Pentru acest articol am analizat grilele de programe ale celor mai mari operatori TV din România: RCS-RDS (2.300.000 de clienţi în decembrie 2012), Romtelecom (1.300.000 de clienţi în iunie 2013) şi UPC (450.000 de clienţi în iunie 2013).

Post TV Limba Operatori
RTL germană RCS-RDS, UPC
m1 maghiară UPC, Romtelecom
RAI Uno italiană RCS-RDS, UPC

Explicaţii:

▶ RTL este un post german de televiziune disponibil în reţelele UPC (pachetul UPC Maxim HD) şi RCS-RDS (televiziune digitală) care transmite calificările şi cursele din direct, iar ultima sesiune de antrenamente înregistrat. Postul nu transmite primele două sesiuni de antrenamente.

▶  m1 este un post maghiar de televiziune recepţionat în reţelele UPC (pachetul Panonia) şi Romtelecom (pachetul Hungarian) care transmite calificările şi cursele în direct, precum şi primele două sesiuni de antrenamente înregistrat. Postul nu transmite ultima sesiune de antrenamente. Calificările şi cursele pot fi urmărite înregistrat şi pe postul maghiar m2, disponibil atât în reţelele UPC şi Romtelecom, cât şi în RCS-RDS (televiziune digitală).

▶ RAI Uno este un post italian de televiziune disponibil în reţelele UPC (pachetul UPC Maxim HD) şi RCS-RDS (televiziune digitală) care transmite în direct calificările şi cursele din Bahrain, China, Canada, Austria, Ungaria, Italia, Singapore, Statele Unite şi Abu Dhabi. De obicei, transmisia este însă codată în afara Italiei (imaginea nu se vede clar). Postul nu transmite deloc celelalte curse şi nici sesiunile de antrenamente.

Transmisii pe internet

Câteva posturi TV care transmit Formula 1 în Europa pot fi recepţionate gratuit sau contra-cost şi pe internet. Din păcate, aceste transmisii sunt disponibile numai în ţara respectivă, eventual prin intermediul unor platforme externe.

Site Preţ
BBC Sport (UK) gratuit
Network Ten (Australia) N/A
Nova, prin Voyo (Cehia) 7 EUR/luna
RTL (Germania) N/A
Antena 3 (Spania) N/A
MTV3 (Finlanda) 90 EUR/an
Viasat (Suedia) 32 EUR/luna

Speranţe slabe pentru Formula 1 la Digi Sport

Pe piaţa media a circulat timp de câteva zile  informaţia potrivit căreia Dolce Sport va încheia un parteneriat cu Digi Sport, post disponibil exclusiv în reţeaua operatorului RCS-RDS, pentru transmiterea în paralel a Formulei 1.

Prin acest parteneriat, similar cu cel întâlnit în cadrul altor competiţii sportive precum Liga Campionilor la fotbal, Digi Sport ar fi urmat să transmită de asemenea în direct calificările şi cursele de Formula 1.

Un anunţ oficial pe acest subiect era aşteptat la începutul lunii martie, însă cele două părţi nu au confirmat până în prezent existenţa unui astfel de acord. În plus, Digi Sport difuzează în aceste zile un spot publicitar cu sporturile care vor putea fi urmărite în luna martie, iar printre acestea figurează Moto GP şi IndyCar, dar nu şi Formula 1. Acest lucru sugerează că şansele ca Digi Sport să transmită Formula 1 în sezonul 2014 sunt foarte scăzute.

Alte competiţii de motorsport în România

Televiziunile din România au achiziţionat drepturi şi pentru alte competiţii din lumea sporturilor cu motor, inclusiv Campionatul Mondial de Raliuri şi Campionatul Mondial de Turisme. Cele mai multe dintre acestea sunt deţinute însă de Dolce Sport sau Digi Sport, ultimul disponibil exclusiv în reţeaua operatorului de telecomunicaţii RCS-RDS.

Competitie Post TV
Formula 1 Dolce Sport
GP2 Dolce Sport
GP3 Dolce Sport
Campionatul Mondial de Raliuri Dolce Sport
Campionatul Mondial de Turisme Eurosport
MotoGP* Digi Sport
Campionatul German de Turisme Digi Sport
IndyCar Digi Sport
Cursa de 24 de ore de la Le Mans Eurosport
Campionatul Mondial de Superbike Eurosport
Formula 3 europeana Digi Sport
Porsche Carrera Cup Germania Digi Sport
Volkswagen Scirocco R-Cup Digi Sport
GT Open Digi Sport
F3 Open Europa Digi Sport

*competiţia nu a fost anunţată oficial în grila de programe Digi Sport

Comentarii (64)

  • Nu ati mentonat nimic de Sky Sports F1. Nu exista modalitati de vizionare postul legal contra cost pe net sau la tv?
    10 0
  • jul1974
    eu de cativa ani urmaresc pe RTL sau daca ma enerveaza germana ca nu stiu ioc ma uit pe net prin P2P4u.com si acolo gasesti la sectiunea motorsport tot ce doresti si este si link in lb englkeza daca cauti bine poti gasi si in araba daca esti pasionat sper sa mearga in continuare si anul asta acolo se gasesc de regula si toate sesiunile live de antrenamente
    8 2
  • ihaaaaaaaaa
    in R.Moldova transmit canale rusesti ,si mam abonat nu demult la televiziune digitala si cind colo hop un canal rus care va arata in direct F1 .....mama ce bine mam simtiti ,mai ales ca scap de online care mereu mergea greu si calitatea ca putem sal incuurc pe Alonso cu Pic :D,apropo se numeste Setanta Sport ,uitativa poate si voi gasiti pe undeva acest canal..........
    4 1
  • lorand
    DTM nimeni?
    3 3
  • M1 ramane pt mine ca sunt din Satu Mare. As fi vrut la Digi dar asta e.
    7 0
  • lorand
    am vazut ca este dtm, e trecut campionatul german de turisme, scuze
    5 2
  • @Daniel

    m1 este disponibil si in reteaua RCS-RDS
    intrebarea este daca va fi codat sau nu transmisia?
    3 0
  • cred ca singura varianta decenta pt cei care nu vor pe net si au altceva decat dolcetv, ramane RTL.
    iar pe net, BBC Sports, daca e intradevar gratis si live (mai ales) ealegerea nr 1.
    2 0
  • daci76
    @Soxy,de vreo doi ani ma uit la m1 si nu a fost codata transmisia niciodata.Si eu sunt abonat RCS-RDS
    3 0
  • @Soxy: Pe site-ul RCS-RDS este trecut doar M2. Voi verifica personal situatia, dar si mie mi s-a parut ciudat sa aiba M2, dar nu si M1.
    2 2
  • M1 nu e în grila RCS..doar M2
    0 2
  • Eu sunt pe RDS-RCS si imi apare M1hD. Este M1-ul bun?
    5 7
  • daci76
    @Mclare_Mircea_1984,e bun.
    4 1
  • daci76
    @Daniel,este si m1 eu ma uit la ei de vreo 2 ani si nu au codat transmisiile niciodata.
    5 1
  • mirel-f1
    pe internet m1 le codeaza adica online,ce sa le ceri nu mai zic nimica,anul trecut m-am uitat pe orf einz si cursele se transmiteau live la aceiasi ora ca si la noi stie cineva se transmit si anul asta live
    2 0
  • pablo256r
    M1 este echivalentul TVR1 de la noi. Adica postul tv nr.1 al statului maghiar. Poate difera grila RDS in tara dar in localitatea mea de bastina (si a RDS ... adica Oradea) M1 este in grila la pachetul de baza.
    Din pacate la baza este si singurul pentru ca alt post care sa transmita F1 nu mai este.
    Daca stiti limba vecinilor, transmisiunile de la M1 sint comparabile cu cele de la Skysports, adica destul de profesionist.
    5 1
  • pablo256r
    daci76
    vecinii de dincolo de Bors (ungurii) au trecut la televiziunea digitala. De aici e si problema cu codarea. Se mai intimpla sa iti apara ca programul este codat. LA fel se intimpla si pe net cu M1.
    3 0
  • fiti seriosi!
    asta cu formula 1 pe net e SF,am auzit ca au spart baza de date a serviciilor secrete,asta se poate,cu putin efort,dar formula1...trebuie sa fii ASTRONOM in heckareala!!!
    3 5
  • @daci76

    Mersi :)
    3 5
  • Pacat ca MotoGP-ul nu este confirmat de nicio televiziune din Romania. Se anunta un sezon frumos si pariez ca e ultimul din cariera lui Rossi. O mare pierdere daca nu va mai fi la TV...
    2 0
  • In Bucuresti, m1 nu apare in grila de programe RCS-RDS. Cel mai probabil, este disponibil in anumite regiuni, in special in Transilvania.
    2 3
  • @mirel-f1: ORF Einz are in continuare drepturile TV pentru Formula 1, dar nu l-am gasit in grilele niciunuia dintre cei trei operatori mari. Tu la ce operator esti si din ce localitate?
    1 3
  • Ai acces dolceTV pe net/mobil
    Pe dolceTV te poti duce oricand sa iti faci un abonament lunar chiar la ei! (habar nu am preturile, dar presupun ca nu au cum sa fie mari).
    Daca esti abonat Romtelecom sau 3g cosmote ai acces gratis... asta era smecheria. Dar altfel poti oricand sa te duci frumos separat pe site si sa iti faci un abonament local.
    De asta nu ati mai pomenit!
    3 1
  • Din cate stiu, abonamentele de pe DolceTV.ro se refera la un alt tip de continut (de exemplu, filme on-demand) si nu la posibilitatea de a vedea Dolce Sport sau alte televiziuni.

    Pana acum 1-2 ani exista posibilitatea sa platesti pentru a vedea Dolce Sport pe site-ul lor, dar de atunci au introdus obligativitatea de a avea o conexiune de internet de la Romtelecom. Este aceeasi strategie aplicata si de RCS-RDS in cazul transmiterii posturilor Digi Sport pe site-ul lor.
    3 3
  • Multumesc pentru acest articol. Util si la obiect!
    1 3
  • daci76
    @pablo256r cand au trecut vecinii la tv digitala?
    0 1
  • Pentru cei din Ardeal, care sunt in reteaua RDS & RCS. La olimpiada de la Soci, canalul maghiar M1 a codat transmisia. Deci mi-e frica sa nu o faca si cu F1.
    0 3
  • _steli
    Pacaaaaatttt !!! Sincer chiar imi placea Grila de start. Si emisiunea si transmisia!
    VREAUUUUU F 111111 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    13 1
  • pablo256r
    daci76
    De la sfarsitul anului trecut (din decembrie parca). Aparea intr-o vreme in dreapta ecranului/sus ca mai sint x zile pana ... Nu intelegeam ce pisici le trebuie. Apoi am aflat :)
    Poti prinde si cu antena normala dar ai nevoie de un decodor digital care din cate am inteles nu costa prea mult.

    daniel.popescu
    Grila de programe RDS difera in functie de regiune. Extras de pe site


    *Grila de programe poate varia regional. Verifica continutul grilei de programe din localitatea ta, in punctele de prezenta RCS & RDS din zona ta.
    3 0
  • Pe M1 (ungaria) s-ar putea sa fie codat cum a fost si transmisiile din Socii. Eu sunt pe Next-Gen. In pachetul digital M1 era codat, pe cel analog nu.
    2 0
  • Metallica1991
    @ferr1

    100% motogp este si anul acesta pe digisport
    3 0
  • mirel_f1
    Domnule Popescu mersi pentru informatia destul de importanta pentru mine si foarte utila acea de a urmari online f1 pe orf einz si va informez ca intradevar acest post nu se afla in grila de programe a operatorilor nostri,eu urmarindul pe laptop online va multumesc mult
    3 1
  • apacheF!
    anul trecut erau cursele pe M1 necodat!
    Skysports e mult mai bun ca BBC,deoarece transmit toate cursele,pe cand BBC,transmit doar o parte in direct,restul fiind decalate.
    Pe http://cricfree.tv,se vede ff bine acest canal.vipbox.tv si firstrow.eu sunt alte 2 streamuri,unde se poate vedea F1!
    3 0
  • daci76
    Multumesc pablo256r,sa speram ca totusi nu le vor coda.Pana la urma este si internetul si ne descurcam noi cumva,de aceea povestim aici sa ne si oferim informatii.
    1 0
  • daci76
    pablo256r,avem cumva RTL in pachet la RDS ca nu-l gasesc.
    0 1
  • pablo256r
    este
    dar nu in pachetul de baza
    insa la cum "suna" germana ... prefer netul
    Macar in limba lui Lewis o mai macan ceva :)
    2 2
  • pablo256r
    In oferta RDS RTL e disponibil doar daca ai varianta "digital"
    http://www.rcs-rds.ro/personal-tv?t=cablu&pachet=digital
    0 0
  • Metallica1991
    Postul RTL exista doar in pachetul digital de la RCS/RDS, pe analogic nu exista
    2 0
  • floricalee
    Nu inteleg de ce fug unii de transmisia live pe net
    Si gasesc foarte multe comentarii despre M2 sau M1 sau ORF , etc,
    Mai degraba va place sa va chinuiti urmarind posturi straine, decat sa urmariti transmisie live pe net
    Nu cred ca se poate pune problema vitezei de net in acest moment.
    Daca eu care sunt in largul marii negre pot sa vad o cursa pe un smart cu Sim de Vodafone si abonament de 12 Euro
    (pentru ca televizorul este ocupat cu alte tampenii genul Protv, etc), cred ca la o transmisie prin cablu nici nu s-ar putea pune problema.
    Eu asta fac de 2 ani de zile cu toate ca avem atat Dolce cat si Digi, dar se poate sa fiu de tura, si nu am alta posibilitate decat vizionarea pe smart
    PS. Apps-uri instalate: Televizorul online, online tv, FLV video si suplimentarele de la Java si Acrobat
    3 0
  • pablo256r
    floricalee
    unde anume pe net vezi tu la calitate buna?
    Da-ne te rog link
    2 0
  • daci76
    Poate pun o intrebare tampita,pe net transmisia dolce va fi codata?Pt ca meciurile de fotbal nu sunt codate.
    1 0
  • mirel_f1
    floricalee ai dreptate se pot instala app-suri pe tableta smartphone din market si asta in cazu in care sunteti la lucru cum voi face si eu cind o sa fiu de servici si nu am alta solutie daca mai stie cineva alte idei as fi bucuros sa le aud.............
    1 0
  • pablo256r
    Cei care utilizati site http://www.vipboxeu.co/sports/tennis.html
    ca sa vizionati online verificati va rog daca e asa.
    Situl are un addon "our free desktop app - HD Streams".
    Cand incerc sa-l descarc antivirusul blocheaza accesul/descarcarea cu urmatorul mesaj (aveti si ce AV este)
    G Data InternetSecurity 2014 has denied access to this website.
    The site contains infected code: NSIS.Adware.OneClickDownloader.B (Engine B)

    Cine are descarcat acel addon rog sa-l verifice pe virustotal.
    0 0
  • floricalee
    pablo256r,
    Din ce am vazut eu , apps-urile nu sunt compatibile pe toate telefoanele, ceea ce merge pe Samsung-ul Note I meu, nu merge si pe Sony M al fiicei mele., In afara sopcast-ului celelalte apps-uri ti le-am scris mai sus.
    deci link nu am cum sa-ti dau, ptr ca se deschide din smart si nu de pe un desktop de calc sau laptop unde pot vedea adresa.
    Dupa ce las sa se incarce un minut imi merge foarte bine, si fara lag.
    1 0
  • daci76
    Ma refer bineinteles la dolce aici.
    0 1
  • pablo256r
    floricalee
    Eu iti ceream,daca poti, link unde pot urmari transmisia live de la cursele de F1 pe net.
    Eu pe calculator vreau sa vad nu pe tabelta.
    Merci anticipat.
    1 0
  • Dolce sport HD merge pe streamul de pe dolcetv.ro si se vede ...acceptabil...
    Conditia probabil este sa ai internet de la romtelecom.

    Acu incep sa ma supar pe faptul ca singurul televizor SD din casa il am pus pe Dolce .. iar cele HD la RCS :(
    1 2
  • pablo256r
    Ce chestie!
    Aceeasi incercare de download apps de pe http://dl.vipboxsportapp.com/download/VIPB/VipBoxSportsAppsInstall%2818_3f_new%29_ff.exe
    acelasi raspuns dar de la alt antivirus

    Softul este Avira Internet Security

    Warning

    In order not to compromise your security, this page will not be accessed

    The requested URL has been identified as a potentially dangerous website.
    Further information as to why this page was blocked can be found here. A description of how to remove the block for this page is available here.

    Requested URL: http://dl.vipboxsportapp.com/download/VIPB/VipBoxSportsAppsInstall(18_3f_new)_ff.exe
    Category/categories:
    Malware
    0 0
  • mirella
    sunt in italia cum fac sa vad formula 1 la dolce sport pe calculator?
    0 0
  • METALL
    Pacat ca RCS&RDS nu a mai cumparat drepturile TV pt. F1... Tocmai au anunta ca au cumparat MOTOGP pana in 2016. Nu ar putea sa faca schimb si sa le transmita ambele pe amandoua competitiile??? Asa ar fi toata lumea fericita...
    La Pitesti avem varianta RTL pe digital.
    4 1
  • my web tv pt windows incercati
    3 1
  • Baaaaaaaaaaaai, sunteti tampiti, cum sa nu dat formula 1 pe RDS-RCS Digi sport...........luati masuri..............helloooooooooooooooooooooo
    3 6
  • dar wtcc mai transmite vreun program? pacat de F1 ca nu transmite digi
    1 1
  • szalut, la digi se transmite pe canalul m1 din ungaria
    0 0
  • pablo256r
    adi
    e valabil doar la TV
    pe net poti viziona M1 de la maghiari doar daca esti din Ungaria (aici e un pic de lucru ca sa-ti modifici IP)
    0 0
  • bobo 91
    imi doresc sa dea faliment Dolce Sport sh Romntelecom.. acum 1 an si ceva m`am abonat la RCS RDS doar pentru a putea viziona Formula 1..
    1 2
  • Si Campionatul European de Raliuri ?
    0 0
  • burete constantin
    de ce nu mai dati formula 1 pe digi puteti sa spuneti la stiri ce sa intamplat
    1 3
  • Bine ca se preiau toate meciurile de fotbal. M-am saturat de fotbal cat pentru o viata. Nu zic, e cui ii place acest sport, nu am nimic, dar ce-i mult e mult. Mai sunt si alte sporturi3B6A
    2 0
  • nu exista nici un post de radio in limba romana care sa transmita on line cursa ????
    0 1
  • ar fi beton te uiti la m1 cu sonorul oprit si asculti la radio
    0 1
  • Cristi
    Asta este situatia oameni buni, si mie mi-a lipsit F1 in ultimii ani. Cine da banul optine drepturile de difuzare, simplu. Asa a procedat si RDS cu F1, Liga 1.... Acum ne bucuram si noi de aceasta superba competitie auto. Am IPTV de la Romtelecom, mege super bine si e cam la acelasi pret cu UPC si RDS.... desigur, ma refer la fibra optica si canale HD, nu la rahaturi analogice ieftine gen RDS care au impanzit intreaga tara cu vrajeala ca e ieftin...
    0 1
  • costel
    vreau sa vad formula 1 pe calculator
    0 0
  • schumi
    http://cricfree.tv/live/live_f1_motogp_free/f1_japanese_grand_prix_qualifying/13723 - merge !!
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru