Posibila echipă românească de Formula 1, finanţată de fostul ministru al sănătăţii Ion Bazac şi promovată de Ministerul Tineretului şi Sportului

de Daniel Popescu
Luni, 03.03.2014
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Echipa românească care încearcă să ajungă în Formula 1 în sezonul 2015 îl are drept principal finanţator pe Ion Bazac, fost ministru al Sănătăţii, şi a fost reprezentată la întâlnirea cu reprezentaţii FIA de către Ministerul Tineretului şi Sportului.

Esential 2015 este sezonul in care vrea sa debuteze in Formula 1 echipa romaneasca
FIA ar fi trebuit să anunţe vineri numele echipei care se va alătura grilei de start a Formulei 1 în sezonul 2015, însă o decizie finală a fost amânată pe termen nelimitat.

Presa internaţională a oferit însă noi informaţii despre echipa românească care intenţionează să ajungă în Formula 1, inclusiv despre persoanele aflate în spatele acestui proiect.

Potrivit publicaţiei AutoWeek, principalul finanţator al echipei este Ion Bazac, fost ministru al sănătăţii în perioada 2008-2009, care în prezent gestionează importurile de maşini Ferrari în România prin intermediul companiei Forza Rossa. O parte a bugetului pentru Formula 1 provine de la o serie de investitori privaţi şi de stat, iar proiectul este sprijinit financiar inclusiv de guvern.

De altfel, jurnalistul britanic Joe Saward afirmă că echipa a fost reprezentată în cadrul unei întâlniri cu oficialii FIA de către Nicolae Banicioiu, ministrul tineretului şi sportului.

Posibil parteneriat cu Renault pentru motoare

Potrivit unor informaţii neoficiale, echipa intenţionează să utilizeze motoare Renault, în special datorită faptului că producătorul francez deţine constructorul român Dacia, însă în acest moment nu este clar dacă cele două părţi negociază deja în acest sens.

Conform unor informaţii anterioare, echipa ar urma să aibă sediul în Germania, cu facilităţi în localităţile Kodewa şi Holzer, fabricile urmând să fie gestionate de germanul de origine română Colin Kolles, fost şef al echipelor Force India şi HRT.

▶ Opinie: Ipoteza unei echipe româneşti în Formula 1 este o fantezie

Rivali cu proiectul american al lui Gene Haas

A fost o întâlnire de o oră şi jumătate în care ne-au pus multe întrebări despre cum intenţionăm să facem asta, cum intenţionăm să plătim sau care este logistica.

Gene Haas
Seful echipei americane
Până la ora redactării acestui articol, oficialii Ministerului Tineretului şi Sportului nu au răspuns la întrebările formulate de Automarket cu privire la echipa românească, însă informaţii despre natura negocierilor cu FIA au fost dezvăluite de Gene Haas.

Americanul este liderul echipei rivale care intenţionează să concureze în Formula 1 şi speră ca forul mondial să ia o decizie finală în următoarele două săptămâni.

"Oficialii au vrut să se întâlnească cu noi.

A fost o întâlnire de o oră şi jumătate în care ne-au pus multe întrebări despre cum intenţionăm să facem asta, cum intenţionăm să plătim sau care este logistica. Nu ne-au oferit o data exactă (n.r - pentru verdict), dar sper să se întâmple într-o săptămână sau două. Din ce am înţeles, este ceva normal. Nu vor lua o decizie până când nu sunt siguri", a precizat el.

Potrivit mai multor surse, echipa românească vrea să concureze în Formula 1 din sezonul 2015, în timp ce rivalii americani şi-au stabilit debutul pentru 2016, pentru a avea mai mult timp să se pregătească. Nu este însă exclus ca FIA să accepte ambele echipe pe grila de start, dacă va considera că cele două proiecte sunt suficient de puternice.

Via Joe Saward, AutoWeek, Autosport

Comentarii (9)

  • Tara arde da se concentreaza intens pe constructia de biserici si echipe de formula 1..... lol
    18 4
  • de unde ma-sa pe gheata are Bazac bani de echipa de F1? Sau a ajuns F1 ultima reduta in a spala bani? Ca fara minim suta milioane pe sezon nu stai in f1 nici macar langa Marusia...
    13 2
  • Oricum in Romania aveam destule spitale moderne, destule scoli, destule parcuri, destui km de autostrada. Acum e momentul sa intram in F1.
    Pai vreo 10-20 de milioane vor veni de la stat, restul de la sponsori. Daca ajunge Romania in F1, inseamna ca in curand va ajunge si Madagascarul.
    Si mare problema nu e ca avem o echipa romaneasca. Foarte bine. Mare problema e ca se implica statul intr-un sport in care nu vor avea profit ci doar vor promova... imaginea Romaniei, chipurile. Cu siguranta nu vor prinde nici un dolar la sfarsit de an.
    Multumim Ponta. Stiam noi ca visul tau e sa fii chilot. Stim ca platesti banii astia doar ca sa-ti afisezi moaca pe grila de start a Formulei 1. Ehe, de cand asteptai ziua asta, sa dai noroc cu Bernie si sa pui poze pe Facebook.
    Cat despre Nicolae Banicioiu, individul ala care intretine relatii sexuale cu prostituate sau cu fetele de la concursuri de miss, cred ca are cunostinte politice cat am eu cunostinte despre planeta Pluto. Ajuta foarte mult tineretul si sportul romanesc. Noi, aia care ne-am facut de ras la JO unde n-am avut sanie. Dar avem bani pt F1...
    Aaa, si statul investeste intr-o echipa de F1 ca sa creeze locuri de munca in... Germania. Foarte frumos. L-au ales pe Kolles, e clar ce echipa va fi :)) E ca si cum l-ai pune pe Becali antrenor. Si sper ca nu sunt pe aici patrioti de-aia care imi spun ca trebuie sa sustin un roman sau o echipa romaneasca doar pentru faptul ca si eu sunt roman. Putin imi pasa de nationalitatea lor sau a mea. Nu sunt patriot, nu eu am ales sa fiu roman.
    18 7
  • @ferr1
    Daca nu-ti pasa taci naibii din gura! Du-te in Uganda!
    8 13
  • mentalitate0
    Din pacate asta e "spiritul" romanesc. Brazilienii care mor de foame cu miile pe langa plajele Copacabana au dat piloti de F1, Venezuela la fel, ungurii la fel, acum cand cineva are un proiect, de care nici nu stim mare lucru, nu e bine, trebuie musai sa ca cineva sa-si verse mucii in fasole p-aici doar ca sa fie in treaba! Voi credeti ca printre cei care bani in F1 existe ingerasi?
    13 5
  • pif666
    posibila sau mai corect ar fi fantezie. teoretic este posibil dar practic fara nici o speranta. este o stire tip can-can,mediocra. bine macar ca nu suna titlul asa: anunt bomba- o echipa romaneasca in f1.
    haideti sa fim seriosi !! fara finantare imposibil de obtinut. iar cu tot respectul,dar domnul bazac nu are de unde sa aduca sute de milioane de dolari pe an. nu intra bmw,audi sau vw si intram noi in f1. plus ca nu au logistica necesara,ingineri smd. pai un sasiu sau monopost performant nu este capabil actualmente red bul sa-l dezvolte si il dezvoltam noi? ca sa nu mai vorbesc de ferrari ca se chinui de 7 ani degeaba.
    cel care a scris acest articol nici el nu crede ce spune. dar asa cum scrie chiar el: posibil !!!!!!!!!!
    4 3
  • @mentalitate0 Daca dupa mintea ta Brazilia, Venezuela si Ungaria se compara cu Romania, atunci s-a dus naibii ordinea mondiala. Afla ca toate sunt state mai dezvoltate decat Romania. Brazilia este chiar o forta in lume, economica si militara, sta la masa marilor puteri, nu degeaba e in G20. Romania e mica, amice.

    Cand cineva are un proiect pe banii mei, pe banii tai, pe banii romanilor? Daca e F1 ar trebui sa ma impresioneze? Sa faca proiecte pe banii lor. Lui Perez ii da bani statul mexican sau Carlos Slim? Ferrari are sponsor Santander sau statul italian? Etc.
    11 3
  • apacheF!
    totul este o GOGOASA,frumos"glazurata" la exterior,dar lipsita de continut!
    Nu va fi nici o echipa de F1 din Romania,asa ca nu va mai agitate!
    Cum nu a fost primita nici Stefan GP(Serbia),asa nu vom fi nici noi acolo.
    Daca am fi primiti,ar fi inca un esec al FIA!!!!
    5 1
  • @ferr!
    Ai idee, asa pt cultr\ura ta generala, care este nivelul de trai in Brazilia si care este pib-ul/cap la ei?Dar in Venezuela? Stii care e nivelul de salarizare in Brazilia? Ia pune mana si cauta si dupa aceea mai vb. Cine ti-a spus tie ca proiectul romanesc este unul guvernamental in totalitate? Ma, inteleg ca sunteti pasionati de F1 dar mai puneti mana pe carte.
    4 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru