Testul secret al Mercedes ar putea ajunge la Tribunalul Internaţional al FIA

de Daniel Popescu
Luni, 27.05.2013
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Nico Rosberg şi-a păstrat victoria obţinută la Monaco, însă cazul testului secret efectuat de Mercedes cu pneuri Pirelli ar putea ajunge la Tribunalul Internaţional al FIA.

După audieri şi colectarea de informaţii, comisarii vor scrie un raport pentru FIA care ar putea aduce cazul în faţa Tribunalului Internaţional.

Comunicat
Comisari de cursa Monaco
Comisarii de cursă de la Monaco au analizat timp de peste trei ore situaţia generată de testul secret efectuat de Mercedes cu pneuri Pirelli după Marele Premiu al Spaniei, timp în care au ascultat opiniile echipei germane, ale producătorului de pneuri şi ale celor de la Red Bull şi Ferrari, care au înaintat un protest pe marginea acestui subiect.

Conform aşteptărilor, comisarii şi-au declinat responsabilitatea în acest caz şi consideră că FIA este forul care poate lua o decizie ina acest caz, astfel că victoria lui Nico Rosberg nu mai este în pericol.

"După audieri şi colectarea de informaţii, comisarii vor scrie un raport pentru FIA care ar putea aduce cazul în faţa Tribunalului Internaţional", au precizat comisarii de cursă.

La scurt timp, FIA a luat de asemenea atitudine în acest caz şi afirmă că şi-a dat acordul pentru test, dar numai în anumite condiţii: să fie condus de Pirelli şi toate echipele să primească şansă de a participa.

Pirelli şi Mercedes au fost avertizate de FIA că un astfel de test poate fi posibil dacă este gestionat de Pirelli si este condiţionat de primirea de fiecare echipă a oportunităţii de a testa.

Comunicat de presa
FIA
"Conform contractului pe care Pirelli îl are cu FIA, există posibilitatea de a efectua 1000 km de teste cu orice echipă, cu condiţia ca fiecare echipă să primească oportunitatea să facă asta.
Pirelli şi Mercedes au fost avertizate de FIA că un astfel de test poate fi posibil dacă este gestionat de Pirelli, şi nu de echipa care furnizează monopostul şi pilotul, şi că acest test este condiţionat de primirea de fiecare echipă a oportunităţii de a testa, pentru a asigura egalitate sportivă"
, a precizat FIA într-un comunicat.

Cu toate acestea, FIA nu a mai primit ulterior niciun răspuns din partea Pirelli, însă producătorul italian susţine că şi alte echipe au primit propunerea de a testa la Barcelona. Testul aparent secret de la Barcelona a avut loc în perioada 15-17 mai şi a început la trei zile după Marele Premiu al Spaniei.

În acest moment nu este foarte clar care sunt sancţiunile pe care le riscă Mercedes dacă FIA va ajunge la concluzia că echipa a încălcat regulamentul sportiv, care interzice efectuarea testelor în timpul sezonului.

Via FIA

Comentarii (9)

  • Cat de cat corect ar fi fost sa puna toate echipele intr-o oala si sa se traga la sorti. De ce au ales echipa care gestiona cel mai rau cauciucurile? Plus ca de la 22 de masini intr-un singur GP pot strange peste 10 000 km pentru date. Te mai miri ca se fac blaturi in LIGA 1:)))
    21 1
  • Grosjean
    Tocmai acest fapt, ca gestionaza cel mai prost pneurile, lasa urme de dovada cum ca Mercedes ajunsi in pragul disperarii din cauza acestui fapt recurg la a incalca regulamentul din F1.
    16 2
  • Nici nu vreau sa ma gandesc la faptul ca i-ar fi putut mitui pe cei de la Pireli.Oricum,multe smecherii se fac si nu stim noi...apar la iveala dupa cativa ani...pacat de sportul acesta...
    16 0
  • apacheF!
    Testul nu a fost deloc secret,pentru ca in loc sa isi adune echipamentele de la Barcelona,cei de la Mercedes,nu o faceau,asa ca celelalte ecipe trebuiau sa isi dea seama ca ceva se intampla.
    Dupa cum l-am auzit ieri pe Hembrey zicand,el ar fi solicitat de la INCEPUTUL SEZONULUI,mai multor echipe sa le "imprumute",un monopost de anul acesta,pentru ca cel pe care il aveau,era vechi de 2 ani si nu maioferea informatiile pertinente de care aveau nevoie!
    Singura incalcare de regulament este aceea ca au folosit un monopost de anul acesta la teste,insa daca Pirelli,dovedeste ,ca informatiile de pe monopostul vechi de 2 ani si informatiile furnizate de monopostul de anul acesta,nu sunt similare,atunci FIA,trebuie sa dea dreptate celor de la Pirelli si sa accepte aceasta realitate!
    In plus pneurile folosite la teste sunt cele de anul viitor,asa ca nu s-a incalcat nici un regulament privind testele privind pneurile de anul acesta!
    8 3
  • De ce n-au ales Caterham? Astia nu sunt tot o echipa din F1?

    Ma intreb cum e sa te cheme Ferrari, sa ai drept de veto si sa te faca pe la spate papitoii astia de germani veniti in F1 de vreo 3 ani. Cred ca e tare frustrant pentru italieni...

    Oricum daca se ajunge la un scandal, probabil se vor legaliza testele in timpul sezonului(doamne ajuta!) pentru a nu-i sanctiona pe germani. Asa cum s-a facut cu ordinele de echipa in 2010.

    Uneori e frustrant si pentru mine, ca fan F1, sa ma uit la curse si sa-mi dau seama ca de fapt ma agit ca prostul. Cand de fapt marile lupte se dau in afara circuitului si eu astept sa vad urmatorul campion. Mi se pare o bataie de joc pentru toti oamenii aia care platesc bilete pentru curse, care vin sa-si sustina pilotii, pentru noi care privim la TV si pentru multi altii care vor curse "curate".
    11 0
  • Mai baieti totul a fost legal Facut de cei de la Mercedes numa ca iei au fost primi care au testat regulamenmtul spune clar toate echipele au dreptul de a testa pneurile 1 data pe an cei de la mercedes au fost primi teste de genul au dreptul toate echipele ce blaturi ce aranjamente prosti era blat daca testa pe un circuit care nu sa alergat anul acesta nu unu cu care nu se mai intalnesc pana la anu daca nu aleg Valencia
    2 4
  • Autosport-"Mercedes was warned last year that there was no scope in the Formula 1 regulations for any private in-season testing.

    As the Brackley-based team awaits news from the FIA about whether or not its recent Pirelli tyre test is to be investigated further, it has emerged that an email clarifying the testing situation was sent in April last year.

    Addressed to all the teams, the FIA and Pirelli and written by the Formula One Teams' Association (FOTA), the email makes it clear that a tyre test can only take place if there is unanimous support among the teams.

    The email, a copy of which has been seen by AUTOSPORT, states that following discussions with the FIA, it is clear that in-season tyre testing for Pirelli by a single team cannot take place."

    Ce a facut Mercedes nu e ok deloc. Puteau sa anunte FIA, sa ceara acordul celorlalte echipe. Acum ar trebui ca toate celelalte echipe sa poata avea un asemenea test in acest an.
    2 0
  • Nu vor pati nimic mai multe echipe vor testa in sezonul acersta au dreptul sa faca asta mercedes nu este vinovata Pirelli a invitat Mercedes la test nu Mercedes ia invitat pe Pirelli la ora actuala Mercedes detine cel mai puternic motor din F1 si ei au fost primi care sau plans de gume era clar Pirelli iau invitat la test ce Red Bull a fost penalizata cu podeaua
    1 0
  • Daca au obtinut date suplimentare si implicit un avantaj cu siguranta nu le-a folosit la Monaco. Ar fi corect ca echipa sa fie penalizata dar nu ar fi corect fara de Nico care a facut o cursa buna Duminica.
    1 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru