Adio, chei! În curând vei putea deschide maşina cu un simplu selfie

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Luni, 21.11.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Jaguar Land Rover a patentat o tehnologie care îţi permite să deschizi maşina cu un selfie, fără să mai ai nevoie de cheie. În plus, portiera se va deschide automat, astfel că mânerul nu va mai fi necesar.

Constructorii auto mizează din ce în ce mai puternic pe dezvoltarea unor tehnologii în jurul smartphone-urilor, iar una dintre cele mai banale aplicaţii va fi renunţarea la utilizarea cheilor tradiţionale.

În prezent, cea mai simplă idee este utilizarea unei aplicaţii dedicate care să recunoască proprietarul pe baza localizării şi a utilizării unei parole, însă Jaguar Land Rover pune şi mai mult accent pe securitate şi lucrează la o tehnologie superioară: deschiderea maşinii cu un selfie.

Constructorul britanic a solicitat un patent pentru o tehnologie prin care a montat camere video sub geamurile fiecărei portiere cu scoul de a captura imagini şi clipuri video ale zonelor din imediata apropiere. Proprietarul maşinii se înregistrează prin realizarea unei fotografii faciale şi a unui scurt clip în mişcare, cum ar fi un gest cu mâna.

Urmareste Automarket
Ulterior, când vrea să intre în maşină, proprietarul se apropie de aceasta, iar sistemul îl identifică prin realizarea unei imagini şi a unui clip pe care le compară cu cele stocate deja în computerul de bord. Clipul este necesar din motive de securitate, pentru ca un potenţial hoţ să nu folosească o fotografie printată a proprietarului pentru a intra în maşină.
În plus, sistemul permite realizarea unei imagini 3D cu scopul de a estima distanţa la care se află proprietarul de maşină.

Nu în ultimul rând, Jaguar Land Rover lucrează la o tehnologie care va permite deschiderea automată a portierei în momentul în care proprietarul este recunoscut şi efectuează un anumit gest predefinit. În acest fel, mânerele uşilor ar putea deveni şi ele la fel de inutile precum cheile.

"Portierele vehiculului pot fi controlate independent sau ca un tot unitar. Imaginea în mişcare poate fi un gest, precum un salut sau un alt semn cu mâna pe care proprietarul îl face când se apropie de maşină. O tehnologie şi mai avansată ar putea utiliza diferenţele dintre gesturi pentru a deschide portiere diferite ale maşinii", precizează constructorul într-un patent.

Jaguar Land Rover a refuzat să comenteze informaţiile menţionate în patent, iar în prezent nu se ştie dacă şi când va fi adoptata tehnologia pe modele de serie.

Până atunci, Seat lucrează la o aplicaţie de smartphone prin care vei putea împrumuta maşina unor prieteni fără să le mai dai cheia, iar Toyota pregăteşte un serviciu de car-sharing printr-un sistem asemănător.

La rândul lor, cei de la Volvo lansează în teste o tehnologie care îţi permite să-ţi laşi maşina pe mâna pe asistent personal tot printr-o aplicaţie de smartphone.

Via The Sun

Comentarii (4)

  • Ce tampenie @!>>!>@!??
    Pai e mai simplu sa pui un deget pe telefon deact sa apesi o tasta de pe cheie???

    Nu mai bine o lasi deschisa naibii si sa-si faca hotul un selfie cu masina?
    :-P
    6 1
  • Nu mai stiu astia ce tampenii sa inventeze. Ma mir ca nu trebe sa dai si o proba de karaoke si sa faci un ritual satanic inainte sa-ti descui masina. Mai bine tac dracu, ca numa le dau idei.
    5 0
  • Dumitru
    Recunosc ca e tare cool.
    Presupun ca, dupa ce iti faci selfie, il trimiti pe FB, apoi se da like si share.
    Yes! Gen...
    3 0
  • Selfut
    Daca fac un selfie cu mâneru' burtii, oare donsoara din poză îmi dă si mie să fac o tură?
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru