Amenzile de circulaţie vor fi majorate de la 1 iulie

de Sebastian Toma
Miercuri, 04.06.2014
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Punctul de amendă va creşte la 90 de lei la 1 iulie, ceea ce aduce de la sine majorarea amenzilor, amintesc cei de la ZF. În urma acestei schimbări, cea mai mică amendă pe care o poate primi un şofer în România va avea un cuantum de 180 de lei.

Esential 180 de lei este cuantumul minim al celei mai mici amenzi pe care o poate lua un şofer în România începând cu data de 1 iulie 2014.
Amenzile de circulaţie aplicate în România vor fi mai mari începând cu luna viitoare, titrează cei de la Ziarul Financiar. Explicaţia este legată de decizia Guvernului de a mări salariul de bază minim brut pe ţară în anul 2014, stabilită prin Hotărârea 871 din 14 noiembrie 2013.În urma creşterii salariului luat drept referinţă pentru amenzi, a crescut şi valoarea punctului de amendă pentru a doua oară în decursul anului curent. Astfel, de la 80 de lei, cât era punctul de amendă la finele lui 2013 şi 85 de lei cât a ajuns punctul de amendă la începutul anului curent, valoarea punctului va atinge 90 de lei începând cu 1 iulie 2014.

Contestarea unui proces verbal nu mai este gratuită

Urmareste Automarket
Cea mai mică amendă posibilă creşte de la 170 la 180 de lei, cuantumul său fiind compus din două puncte de amendă. Cea mai mare amendă rutieră aplicată unei persoane fizice poate să atingă un cuantum de 1.800 de lei, aferentă celei de-a patra clase de sancţiuni şi a penalizării contravenţionale maxime din această categorie.
În cazul persoanelor juridice, cărora li se pot aplica şi sancţiuni contravenţionale din clasa cinci de sancţiuni, cuantumul nou al amenzilor variază între 1.800 şi 9.000 de lei.

DOSAR: Amenzi de circulaţie în Europa

Cea mai mică amendă rutieră posibilă conform noului cod reprezintă 20% din salariul minim brut de referinţă din România. Cea mai mare amendă aplicabilă unei persoane fizice ajunge la două salarii minime pe economie.

Cuantumul amenzilor a crescut doar din cauza modului în care sunt calculate acestea, nu din cauza unei alte modificări a Codului Rutier, cum propunea Ministerul de Interne în 2013. La vremea respectivă, existau sugestii care ar fi adus amenzi mărite de peste zece ori (în materie de puncte de amendă) faţă de actualul Cod Rutier, acestea putând să ajungă la multe zeci de mii de lei în cazul în care un şofer nu ar respecta culoarea roşie a semaforului sau nu ar purta centura de siguranţă. Ulterior, s-a discutat despre înlesnirea anumitor sancţiuni şi păstrarea severităţii pentru anumite contravenţii, dar nici acestea nu s-au transformat într-un proiect de lege concret, care să ajungă să fie pus în vigoare.

Romania: înmatriculările de maşini noi din primul sfert al anului, în creştere faţă de 2013

Via ZF | Foto

Comentarii (5)

  • Degeaba...poate sa faca si 1000 euro punctul. Jegosii principali, care cumuleaza cele mai multe, oricum nu le platesc sau gasesc tot felul de portite ca sa nu fac asta/amane/anuleze etc.
    Tot fraieru de rand o sa fie afectat...
    Ala de il prinde cu 63 pe un drum de 50...etc
    Fara o legislatie clara si corecta genu asta de masuri sunt penibile.
    De fapt...sunt la fel ca cei ce ne conduc ...deci e oarecum logic.
    Uof...Romania...
    24 1
  • LAS' CA AU ROMANII BANI; UITATI-VA CE PLINE SUNT SOSELELE SI HYPERMARKETURILE;
    daca l-ar afecta la buzunar, ar face romanul un miting, ceva...
    14 3
  • Daca am ajuns sa gandim ca strangem bani din amenzi, in loc sa educam si sa invatam poporul sa munceasca si sa fie corect, pentru a genera bani siguri, atunci nu mai e nimic de zis...

    In state civilizate, amenzile se dau in functie de veniturile fiecaruia in parte... 100 de lei pentru unii este egal cu vreo 2 lei pentru altii...Nu facem decat sa incurajam toparlania si meltenismul rutier.
    5 1
  • @iuliohir
    Sugestia e buna insa partea proasta e ca la noi nici asta nu poti sa faci!De ce? Pt ca aceiasi c******i de care vorbea "eu" mai sus nu isi declara majoritatea veniturilor sau sunt puse pe numele altora. Pt ca in 90% din cazuri a fi "afacerist" in RO inseamna a fi defapt un hot penal care face orice pt a insela statul in primul rand si apoi clientul si cine s-o mai nimeri.
    Voi nu vedeti ca in tara asta toata lumea fura...de la cei din fruntea tarii...pana la popi/doctori/politisti/profesori/functionari/patroni/vanzatoarea din piata etc etc etc???
    2 0
  • @@iuliohir
    Poate ar fi util ca amenda sa reprezinte un procent oarecare din valoarea de piata a masinii la volanul careia se afla contravenientul?
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru