Fără analfabeţi pe şosele: permisul auto nu va mai putea fi obţinut de persoanele care nu au absolvit cel puţin clasa a 10-a

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Joi, 10.11.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Legislaţia rutieră va fi schimbată pentru ca permisul auto să nu mai poată fi obţinut de persoanele care nu au absolvit cel puţin clasa a X-a. Scopul măsurii este de a reduce drastic numărul de accidente.

România este ţara din Uniunea Europeană în care au loc cele mai multe accidente mortale raportat la numărul de locuitori, iar una dintre cauze este că permisul poate fi obţinut inclusiv de persoanele cu o pregătire precară, care nu au absolvit învăţământul primar sau secundar.

Din acest motiv, guvernul pregăteşte un amplu pachet de schimbări în legislaţia rutieră pentru a respecta cerinţele Comisiei Europene, care îşi doreşte o reducere la jumătate a numărului de decese în accidente rutiere. Una dintre schimbări este o regulă care prevede că permisul de conducere nu va mai putea fi obţinut de persoanele care nu au absolvit cel puţin clasa a X-a.

"Obligativitatea absolvirii învăţământului minim obligatoriu pentru obţinerea permisului de conducere" este una dintre regulile care apare într-un document care enumeră schimbările propuse.

Urmareste Automarket
Conform legii educaţiei naţionale, învăţământul obligatoriu din România este format din învăţământul primar (clasa pregătitoare şi clasele I - IV), învăţământul gimnazial (clasele V - VIII) şi primii doi ani din învăţământul secundar superior, adică liceul (clasele IX - X).

Cu aproximativ doi ani în urmă, a existat o propunere asemănătoare potrivit căreia scoala de şoferi urma să fie efectuată doar de persoanele cu cel puţin 8 clase, însă proiectul nu a fost aprobat.

Cu numai câteva săptămâni în urmă, guvernul dezvăluise şi alte măsuri propuse pentru legislaţia rutieră.

Astfel, o maşină implicată într-un accident va putea reveni pe drumurile publice doar după ce aceasta va efectua o nouă inspecţie tehnică periodică (ITP). Documentul nu menţiona însă explicit tipurile de accidente pentru care se va aplica această regulă.

În plus, examenul medical şi psihologic efectuat înainte de începerea şcolii de şoferi va trebui actualizat periodic. Nici în acest caz nu este menţionat exact intervalul de timp la care va trebui repetat examenul medical, însă cert este că perioada va fi redusă după ce şoferii împlinesc o anumită vârstă.

De asemenea, şoferii care au permisul suspendat sau anulat vor avea posibilitatea de a participa la programe de reabilitare, în timp ce şcolile de şoferi vor primi prelungirea licenţei de funcţionare doar dacă cel puţin jumătate dintre candidaţi au obţinut permisul de conducere.

Via Profit

Comentarii (18)

  • Daaa, ca parca daca s-ar fi respectat si pana acum legea de a avea minim 8 clase, nu s-ar fi exclus analfabetii?!?!?
    In clasa a 8-a in mod normal, n-ai cum fi analfabet. N-ai avea cum fi, nici in clasa intai.
    28 3
  • A se citi cu atentie: Comisia Europeana isi doreste reducerea numarului de victime provenite din accidente rutiere si noi transpunem in legislatia nationala aceste dorinte. Repet: CE isi doreste, nu NOI! La noi autoritatile nu dau doi bani pe siguranta rutiera.

    E sezonul ce mai urat: ploi, ceata, intunericul se instaleaza devreme. Soselele sunt corect marcate? Adica au folosit vopseaua corespunzatoare? Au reparat soselele, ca sa nu mai fim nevoiti sa facem slalom printre denivelari? Respecta montarea corecta a capetelor parapetilor metalici??

    Din cate stiam, in fiecare luna, pe soselele din Romania se inregistreaza cam acelasi numar de victime ca in clubul Colectiv? Cati oameni mor din cauza autoritatilor si cine plateste pentru asta??
    24 3
  • Daca ar fi la 10 clase ar fi discriminare din punctul meu de vedere. Cum spune si wer 8 ar fi suficient. Ce vina are omul de la tara care nu continua dupa cele 8 clase si isi vede de munca lui. Nu va putea sa-si ia permis ca sa poata sa mearga cu tractorul lui?
    E absurd. In clasa a 8-a deja sti sa faci compuneri si poezii de dragoste :)
    19 7
  • hazard
    Foarte bine! Sofatul pe drumurile publice nu este pentru oricine. Este pentru cei care au respect pentru lege si pentru toti participantii la trafic.
    Esti prost, esti needucat?? Stai pe jos!!!
    20 4
  • @Sak

    Nu poti vorbi de discriminare atata timp cat fiecare persoana poate alege daca vrea sau nu sa obtina permisul de conducere. Omul de la tara de care vorbesti poate sa traiasca si fara permis de conducere. Daca vrea permis trebuie sa indeplineasca toate conditiile. Tatal meu nu a avut permis de conducere niciodata si a trait bine si asa.
    Era discriminare daca aveai nevoie de 10 clase pentru a cumpara mancare de la magazin.
    Eu sincer imi doresc un examen pentru obtinerea permisului mult mai dificil decat cel care este acum.
    10 11
  • Ar trebui interzisa marlania...dar, desigur, nu avem cu ce s-o masuram...probabil ca se presupune ca un om care a mai dat pe la scoala, are si un pic de bun simt, spirit civic si e mai preventiv si defensiv in trafic...probabil !
    10 2
  • educatie
    gresit ! minim 12 clase ! ...si reintrodus POLIGONUL !
    6 6
  • ue de ce nu ne obliga la niste autostrazi adevarate?

    si cand intra in vigoare asta?

    oricum, baselul tot beat va conduce..
    9 6
  • yon vasile
    Daaaa, 11 clase si tre sa vada culorile... toate ...ca daca vede culorile psihiatria ii da liber pe sosea. Dragilor interesativa cum e in Anglia,... nu te f...e cu o fisa medicala lunga - doar tre sa vezi ce e in jur. Daca esti handicapat (loco, moto audio, vizual te faci "cyborg" si urci la volan). Reglementarea o face ASIGURAREA. Ai calcat pe bec ...marci banul...daca esti imbecil te rupe dpdv financiar si dai permisul singur.
    4 2
  • inexorabil
    Dar vizionar nu se arată nimeni? Ce fel de permis ȋți va trebui ca să fii transportat ȋn...”autonome” ? Ah, uitasem că doar dânsele vor fi instruite, nu și tu, ca balegă pasivă, iar ele vor juca inclusiv rolul de dădacă (smartphoanele le deschid calea), ȋn cazul ȋn care ești vreun plod (oricum, indiferent de vârstă, toată lumea este atrasă ȋn vârtejul plăcut amețitor al infantilizării premeditate de “elite”).
    3 2
  • Nu numarul de clase este o conditie ca totul sa fie in regula. Cea mai importanta conditie sa se dea carnet pe merit. Daca iei carnet pe merit, automat nu esti analfabet. Simplu. p.s. Am mai mult de 8 clase, nu-i problema la mine...
    7 0
  • Există și persoane cu diplomă de studii superioare care sunt analfabete. Mai bine s-ar aplica legea. Corupția duce la tot felul situații aiurea, ajungându-se la necesitatea de a inventa legi tot mai stufoase.
    A, să nu uit: dacă s-ar aplica noua lege, ar dispărea o grămadă de milițieni.
    10 0
  • O astfel de lege este neconstituțională.
    Dar așa e când ești tehnocrat: dacă primești un ordin de la Bruxelles - trebuie să-l execuți imediat. Nu contează cum, nu trebuie să gândești - trebuie doar să execuți!
    13 9
  • Testarea teoretica si practica trebuie facuta mai temeinic, numarul de clase absolvite nu ajuta la nimic.

    Ce aplicatie au materiile invatate in scoala si liceu (in afara de fizica) in contextul conducerii unui autoturism?
    8 1
  • costel
    Avem militieni si o clasa politica de timpiti.E adevarat ca ue ne recomanda sa micsoram numarul accidentelor dar noi o sa ajungem sa impingem masinile pentru ca asa vor timpiti de militieni si politicieni pentru a nu avea accidente.Noi mergem pe drumurile facute de rege pe care timpiti le-au vopsit cu negru .autostrazi si strazi modernizate nu -i duce capul sa faca .
    6 0
  • Uraaaaaaaa! Un nou motiv pentru scoli si dascali de a-i trece moca pe tineri, carora oricum li se rupe de scoala si de educatie. Inca doi ani obligatorii de cazne si suferinte, usor alinate de binefacatorul telefon si de inutilul consumator de timp Kakabook, daca meseriasii vor sa aiba permis! Dar stai asa: parca sunt destui pe sosele si fara permis. Chiar asa! La ce bun sa-ti asta capul, cand poti si fara, daca esti cuminte pe sosele. Poti risca maxim cativa ani de cazare gratuita si centru de perfectionare a identitatii si aptitudinilor! Refuz sa cred ca gaborii se vor speti studiind, dar sigur, multi vor avea permis ...! Ghiciti cum?
    1 0
  • Jack/the/black
    cunosc personal,oameni cu 8 clase care sunt soferi pe TIR, sau autocar care conduc mai bine decat cei cu 12 clase , BAC sau chiar diploma de doctorat... totul este o marlanie,,, cum defapt este si tot sistemul
    1 0
  • Oameni buni trebuie eliminata imbecilitatea intrebarilor din chestionar care nu iti prea da sanse nici daca ai o facultate.Apropos cum reusesc oameni sub 10 clase sa isi ia carnetul cand intrebarile sunt cu un grad foarte ridicat de complexitate,incat trebuie sa fi specialist ca s aintelegi intrebarea? Si degeaba te obliga la minim 10 clase pentru ca avem milioane de semidocti cu bacalaureat si facultate(Hagi,Becali,EBA,etc)facuti la apelul bocancilor cu scoala de soferi .In Romanika nu va exista niciodata "legea" pentru ca suntem la nivel primitiv de existenta si comportament.Suntem rusinea Europei .
    1 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru