Fii atent unde parchezi: ridicarea maşinilor staţionate neregulamentar, inclusiv de pe trotuar, este din nou permisă

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Vineri, 16.12.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Ridicarea maşinilor parcate neregulamentar, pe partea carosabilă a drumurilor sau pe trotuar, este din nou permisă în urma unei hotărâri a guvernului.

Cu mai bine de un an în urmă, şoferii bucureşteni au scăpat de pericolul ca maşinile lor să fie ridicate de autorităţi în cazul în care sunt parcate ilegal, în urma unei decizii care a fost luată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Cu toate acestea, guvernul a adoptat joi o hotărâre prin care ridicarea maşinilor parcate neregulamentar a devenit din nou posibilă. În urma acestei decizii, vor putea fi ridicate atât maşinile parcate neregulamentar pe carosabil, pe pistele pentru biciclişti sau pe benzile rezervate anumitor categorii de maşini, cât şi de pe trotuar.

Urmareste Automarket
Până acum, parcarea pe trotuar era legală dacă pietonii aveau la dispoziţie o lăţime de cel puţin un metru.
"Se propune abrogarea prevederii care permitea staţionarea autovehiculului pe trotuar, atunci când lăţimea minimă a trotuarului lăsat la dispoziţia pietonilor era de cel puţin un metru. În multe situaţii, această prevedere a permis săvârşirea unor abuzuri şi, în general, desconsiderarea dreptului pietonilor la condiţii civilizate de deplasare pe drumul public”, precizează guvernul în expunerea de motive care a condus la această decizie.

Pe de altă parte, administratorii drumurilor au libertatea de a permite oprirea sau staţionarea maşinilor în anumite zone, inclusiv pe trotuar, dacă acestea sunt semnalizate corespunzător. Regulamentul prevede însă că ridicarea maşinilor nu este posibilă dacă în interiorul acestora sunt persoane sau dacă proprietarul ajunge la maşină înainte de începerea operaţiunilor.

Via Mediafax

Comentarii (3)

  • Cica "Fii atent unde parchezi" pai daca parchezi.... esti intr-o parcare deci nu are nimeni nimic cu tine. Vreti sa spuneti vezi cum iti lasi masina prin locurile nepermise!
    20 2
  • ce-as mai vrea sa vad toti taranii cu "buton de oprire" pe biciclete!
    3 1
  • Sa înțeleg ca toate, absolut in orice situație, mașinile parcate ilegal se vor ridica. Înainte am avut proces pe regulamentul primăriei care stabilea in ce condiții mașinile parcate ilegal trebuie ridicate. (Cumul de condiții: parcare ilegale si obstrucționare a circulației). Evident oricum parchezi ilegal se îngreunează prin obstrucționare circulația in zona respectiva. Sunt doua mari probleme: prima e uriașă, referitoare la lipsa locurilor de parcare si cea de a doua prețul aberant in raport cu veniturile din țara. Nu mai zic nimic de tâmpenia cu marcarea locurilor pe trotuare sau in locurile special destinate. La cum merg lucrurile la noi cred ca este mai ușor sa terminam autostrada Pitești-Sibiu decât sa trasăm niște dungi corespunzător.
    4 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru