Moldova: Poliţia Rutieră acceptă probe foto/video ca dovezi pentru amenzi

de Sebastian Toma
Marti, 08.01.2013
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Poliţia Rutieră din Moldova are un portal unde utilizatorii pot trimite imagini cu automobile care încalcă codul rutier. Dacă aceste imagini se dovedesc a fi adevărate, şoferul respectiv este sancţionat contravenţional.

Poliţia Rutieră din Moldova posedă o rubrică numită "Martor ocular", unde cetăţenii pot trimite probe foto sau video cu automobile care încalcă anumite prevederi ale Codului Rutier. Iniţiativa inedită a moldovenilor are scopul de a implica societatea civilă la educarea conducătorilor auto prin sancţionarea promptă a erorilor din trafic. Cum funcţionează sistemul? Utilizatorii realizează o probă video a unui automobil care încalcă legislaţia rutieră într-un mod clar, cum ar fi o parcare în loc nepermis, încarcă respectiva imagine pe portalul dedicat şi furnizează informaţii suplimentare, cum ar fi strada pe care au realizat imaginea, data şi ora la care au fotografiat exponatul şi datele vehiculului din imagine. Poliţiştii le solicită cetăţenilor să specifice marca, culoarea şi numărul de înmatriculare al automobilului pe care îl fotografiază şi să furnizeze, pe cât posibil, imagini în format HD, cât mai clare.

Reprezentanţii Poliţiei Rutiere din Moldova solicită doar imagini captate în ultima lună de la trimiterea sesizării şi nu acceptă imagini prelucrate digital sau clipuri adaptate, prelucrate sau schimbate în orice mod.

Toate sesizările trimise de cetăţeni vor fi analizate de poliţişti şi vor primi un răspuns, existând patru posibilităţi: Respins, Recepţionat, În procedură şi Sancţionat. În funcţie de clasificarea imaginii, şoferul care conducea vehiculul din imaginea trimisă de utilizator poate să fie sancţionat contravenţional.

Via Trafictube

Comentarii (7)

  • andrey_1293
    Asta mi se pare o metoda buna. Necesita un efort minim, cum ar fi montarea unei camere pe bord, si totul este rezolvat. Mi-ar placea si la noi sa se faca chestia asta
    31 2
  • la noi de ce nu se face asa ceva ?
    22 1
  • Vasilica
    La noi nu se face pentru ca garcea este cumatru cu foarte multi infractori (ca sa nu zic mana in mana) sau acei pseudo interlopi pe care daca ii alergi 200m fac stop cardiac.Cum ar fi sa ii dea garcea amenta unui astfel de specimen.
    35 0
  • un oarecare
    @vasilica:))) tare faza cu alergatul si ai si dreptate!
    16 0
  • E o idee buna in teorie...In lumea reala unde exista photoshop si "oamenii legii" de multe ori nu isi folosesc intelectul mai greu
    0 1
  • O idee pe jumatate buna. In esenta e laudabila, dar din punct de vedere strict tehnic poate da liber la abuzuri, in sensul ca cineva foarte priceput intr-ale editarii fotografice poate trimite poze trucate cu masina cuiva si exista riscul ca IT-isti de la politie sa nu se prinda ca sunt trucate.
    3 1
  • La noi ar trebui reformat intregul sistem. Degeaba politia accepta probe foto-video si-l amendeaza pe ghertoi (presupunand ca avem de-a face cu acei putini politisti de buna credinta), daca in instanta asemenea probe nu sunt acceptate si ceafa lata face contestatie, iar dl. judecator i-o admite pe motiv ca poza n-a fost facuta cu un instrument "omologat".
    Daca R. Moldova va intra in UE, sunt curios daca va mai mentine o asemenea initiativa. Pentru ca s-ar putea sa vina un baiat destept dintre aia care ne guverneaza vietile si sa-i spuna statului moldovean ceva despre drepturile omului (adica ale ghertoiului). Adica cum bre? Iti permiti sa-l amendezi pe domnu' contravenient doar asa ca-l pozeaza cineva dupe strada? Adica de ce? Nu-i mai bine sa instalezi tu stat, pe banii tai, eventual imprumutati de la FMI, niste sisteme de supraveghere sofisticate in prealabil si pana atunci de cele intamplate sa fie vinovat mortu', tamponatu', accicentatu', etc? Dosfidania!
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru