Ne luăm banii înapoi! Taxa de poluare plătită între 2007 şi 2013, restituită pe parcursul a 5 ani

de Daniel Popescu
Miercuri, 16.03.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Ordonanţa care prevede că toţi proprietarii de maşini care au plătit taxa de poluare între 2007-2013 îşi pot primi banii înapoi a fost publicată în Monitorul Oficial. Banii vor fi restituiţi în 5 ani.

Penultimul pas legislativ care va permite proprietarilor de maşini să-şi recupereze taxa de poluare a fost îndeplinit, după ce o ordonanţă în acest sens a fost publicată în Monitorul Oficial.

După ce autorităţile vor publice în următoarele zile şi normele de aplicare pentru aceasta, orice proprietar care a plătit o taxă de poluare între 1 ianuarie 2007 - 1 martie 2013 îşi va putea recupera banii.

Procedura este relativ simplă şi presupune completarea unei cereri la ANAF însoţită de cartea de identitate, chitanţa sau ordinul de plată a taxei şi actele maşinii. Cererea de restituire se soluţionează în termen de 45 de zile, însă plata efectivă se va face pe parcursul a 5 ani. Astfel, în fiecare an vei primi 20% din suma de plată în contul bancar pe care îl specifici în cererea de restituire.

Urmareste Automarket
Normele de aplicare vor stabili şi cine are dreptul să solicite restituirea taxei, primul proprietar care a înmatriculat maşina sau actualul proprietar care a achiziţionat-o.
Decizia statului de a restitui banii vine ca urmare a numeroaselor procese pierdute în instanţă, însă nu se va aplica şi în cazul timbrului de mediu, introdus în 1 martie 2013.

De altfel, este important de precizat că, dacă îţi recuperezi taxa de poluare, viitorul proprietar al maşinii va fi nevoit să achite timbrul de mediu.

Via InCont

Comentarii (16)

  • razvanis
    Acest comportament al Statului, de a se credita fara dobanda de la cetateni de ce nu este reclamat undeva?

    Nu mi se pare normal sa isi asigure finantari gratuite bazate pe legi de acest gen.

    Intentia este clara, si comportamentul este continuat.
    35 0
  • @razvanis - in general institutiile care se joaca cu banii multimii practica rteaba asta (vazi guvernul, aia cu curentul, cu gazele cu apa...). Dar daca tu, cetatean, nu ai platit la timp ... te ia mama draq instant si iti baga la penalizari si comisioane de te usuca, din oficiu, fara nici o interventie.

    Acu' ii durea pixu sa zica " se acorda dobanda egala cu rata inflatiei de la data platii pana la data restituirii" ? .. se facea din pix si metoda de calcul este absolut simpla si usor de implementat.
    19 0
  • hazard
    inca o dovada clara ca Romania este stat mafiot.
    24 0
  • culmea...dobanzile tot din buzunarul nostru...ca Statul nu produce bani ci doar colecteaza si redistribuie

    iar eventualitatea unor penalitati, comisioane sau dobanzi ar tb sa se faca pe baza unei legi. Iar o lege de tipul asta ar avea prea mari consecinte tinand cont de greselile si abuzurile oficialilor.

    Schimbarile sunt necesare in cazuri de tipul asta...dar cine sa le faca? Cumva noua clasa politica aflata acum la osul puterii face altceva decat ne-am obisnuit?

    Neaaah...
    15 0
  • Dupa mine, fraza cea mai importanta din articol este "De altfel, este important de precizat că, dacă îţi recuperezi taxa de poluare, viitorul proprietar al maşinii va fi nevoit să achite timbrul de mediu."

    Dupa ce ca iti recuperezi in 5 ani, va trebui sa specifici cand vinzi masina ca noul cumparator trebuie sa plateasca alta taxa.

    Un exemplu concludent ar fi un calcul la un 3l diesel. Platesti taxa de mediu ~2200 Lei (500 Euro), tu nu tii masina decat 3 ani, incepi procedura de recuperare pentru masina din 2013 in 2016 si termini de incasat banii in 2021!!! Intre timp mai pierzi 500 euro pentru ca tre sa lasi din pretul masinii daca ii spui omului ca trebuie sa mai plateasca inca 2200 la stat ca taxa de inmatriculare iar tu primesti banii peste 5 ani. Un fel de hai sa ne jucam pe banii tai ca deh tu oricum esti un cetatean dobitoc
    25 0
  • "Procedura este relativ simplă...chitanţa sau ordinul de plată a taxei..."
    Sper ca erai ironic. Eu am platit taxa in 2008! Daca nu am pastrat rahatul de chitanta, la revedere, nu?
    Considerand ca circul cu masina si an numere de inmatriculare pe ea, este de la sine inteles ca am platit taxa, ce naiba!
    12 0
  • Dar noi am dat ban toti o data nu 20% pe an timp de 5 ani .
    13 0
  • Exact aici e shpilu'
    Cine mai are hartiile de acu' ani buni de zile?? Pariez ca 90% vor fi respinsi pe motiv: lipsa copie chitanta.
    5 0
  • Pai chitanta prin care am achitat taxa catre Trezorerie a fost depusa la Serviciul Inmatriculari Auto, pentru inmatriculare evident.
    Ce idiotenie este asta cum ca trebuie depusa chitanta.
    Statul mi-a cerut chitanta la inmatriculare.
    Este masina inmatriculata?
    Atunci chitanta e la ei.
    7 0
  • unii se bucura degeaba ... se va introducee impozit anual pe masina functie de cantitatea de CO2 si norma euro .... atunci sa-i vad pe cei ce se vor inghesui sa recupereze taxa ..... prefer sa o las dracu acolo , nu am murit atatia ani ca nu am acei bani , nu mor nici de acum inainte ! se vor constitui ca impozit viitor , cand se vor termina casez masina si plec dracu din tara asta de kkt !!!
    7 2
  • @.....
    Țara n-are nicio vină, ba chiar e frumoasă și cu de toate... Problema e la nivelul ,,oamenilor,, ce ce ajung la conducerea țării.
    7 0
  • Tara lucrului bine facut....nici o speranta de un trai mai bun pt. noi astia romani muritori de rand....
    Si partea nasoala e ca tot asa va fi si in urmatori 5-7-10 ani....e vanduta tara frate.....nu tu fabrici nu productie nu bani la stat pt. salari pensi si asa mai departe.....
    Interesant e ca chiar daca or sa dea bani inapoi i dau cum vor ei.....fara dobanda si pe parcursu celor 5 ani:))))))))
    Si culmea e ca bani aia care o sai dea la fiecare lunar(sa zicem 100 euro in medie)....o sa si scoata si aia prin taxe mai mari ....impozite marite....amenzi tot mai mari......deci ei(statu)nu dau mai nimik inapoi...:)))))
    4 1
  • inexorabil
    Lăsați, nu fiți necăjiți, ci, mai degrabă, fiți dispuși să visați cu ochii deschiși la o țară ca-n basme, deoarece continuă vârtos aventurile lui David DNA care cică ȋl răpune pe Goliat abonat la banii publici, alias cea mai eficientă pastilă/pilulă mediatică pentru un somn civic liniștitor. Iar dacă tot nu vă prinde somnul, ȋncercați niște exerciții cu flexorul de cauciuc, ca să se miște grațios mâna care va ține ștampila de vot…

    Cine a spus că băieții deștepți cu pâinea și cuțitul ȋn mâini (a se citi: puterea de a legifera) nu sunt realmente geniali, nu doar deștepți? De exemplu, ei știu prea bine că fumătorii inveterați n-au cum să renunțe vreodată la viciul lor profund ȋncarnat, anticipând că noile condiții draconice impuse coercitiv se vor lăsa cu amenzi grase (ghiciți ce destinație vor lua…), mai ales ȋn sezonul rece, căci cine mama dreaqu’ ar accepta să tremure ȋn afara clădirilor numai ca să respecte prevederile legii “antifumat” ?

    Toată lumea vrea “afară din țara asta de cacao” ? Pfuaaa-ha-haaa! O altă tactică chiar ȋncurajată de “eminențele cenușii” din fruntea așa-zisului stat de drept, formula succesului (dumnealor) fiind…genial de simplă: tragi ca bou’ "dincolo" și, desigur, milos cum ești din firea poporului mioritic, trimiți mulți bani acasă, ȋn țară, la amărâții tăi preaiubiți, care, tot desigur, ȋși vor cumpăra toate cele necesare traiului, iar firmele care le-au vândut mărfurile trebuie să plătească taxele și impozitele datorate bugetului de stat, corect? “Nu contează; important este să avem ce să punem pe masă”…Fie! Pentru ce ați luptat ȋn decembrie ’89? Pentru dreptul constituțional de a suferi decent mestecând pâine bună (adică ameliorată), ȋmbrăcând țoale din bazar și pilotând “ghermance” decedate mortal ȋn țara lor de baștină, ceea ce hidra comunistă vă răpise…

    Dragii mei, nu uitați: “Foamea și dezamăgirile sunt legile de neclintit ale vieții” (măgărușul Benjamin din “Ferma Animalelor”) – indiferent de orânduirea socială și de regimul politic, ce credeați? Dar ȋntotdeauna există o nădejde – de data asta, vorbesc serios: “Cel ce va răbda până sfârşit, acela se va mântui” (Matei 24:13).
    5 1
  • Ne vom mantui, desigur...cu cantec inainte mars catre campiile Elisee de unde a fugit toata durerea si intristarea.
    Bietul tata a trait nadejdea dupa 89 ca va merge si el de la Bucuresti la Arad pe autostrada, dar pe lumea asta, NIET.
    Revin la subiect, daca tot s-a deschis discutia, cum s-au gandit berbecii care au facut ordonanta ca am chitanta, cand tot normele lor spuneau ca dosarul de inmatriculare TREBUIE sa contina si chitanta in cauza, in original. (Dovada platii taxei de prima inmatriculare)?
    Ce fac? O recuperez de la Serviciul Public de Inmatriculari?
    Ca daca e de luat, stim sa facem Legi si Ordonante instantaneu si fara echivoc, in schimb daca lansam o Duda cu iz electoral, o facem cam la mishto.
    7 0
  • Pentru masinile care au fost noi(inmatriculate pt prima oara), la momentul platii taxei, se mai returneaza banii?

    Sau este valabil doar pt masinile la mana a doua aduse din afara?
    0 0
  • O sa fie distractiv la cei care au luat masina in leasing. Pe carte a figurat ca prim proprietar o societate de leasing, care a solicitat plata acestei taxe, taxa platita de cel care platea si ratele de leasing.
    Cine va cere taxa inapoi si cum face dovada ca a platit taxa de ... ce-o fi fost atunci?
    Nu e problema, vor modifica legea cu vreo ordonanta de urgenta, ca se poarta.
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru