"Porsche-ul săracului" vine din China: Zotye SR9 este o copie aproape identică a lui Porsche Macan

de Mircea Meşter
Joi, 13.10.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Constructorul chinez Zotye merge pe linia bătătorită de producătorii auto compatrioți în ultimul deceniu și copiază Porsche Macan. Modelul rezultat, Zotye SR, este însă de 6 ori mai ieftin decât SUV-ul compact Porsche.

Constructorii chinezi s-au evidențiat până acum în industria auto prin câteva aspecte fundamentale. Unul este faptul că legislația din China îi obligă pe producătorii cunoscuți la nivel mondial să-și producă mașinile pentru piața chineză exclusiv în colaborare de tip joint-venture cu alte companii din această țară. Apoi, este cunoscut eșecul pe care producătorii din China l-au înregistrat în repetate rânduri atunci când au încercat să acceseze piețele mature, precum cele din Europa.

Trecem prin testele de siguranță transformate uneori în rateuri totale și ajungem la faptul că mulți constructori auto din China reușesc să iasă în evidență mai ales prin modele care copiază fără prea multe eforturi mașinile produse de mărcile de renume la nivel mondial. 

Astăzi ne ocupăm din nou de ultimul aspect al ecuației. Producătorul chinez Zotye, deja arătat cu degetul pentru copiile unor modele precum Audi Q3, Q5, VW Tiguan sau chiar a conceptului Volkswagen Cross Coupe GTE, revine în atenția lumii auto prin modelul SR9, care este un Porsche Macan cu faruri ușor alungite.

În cazul lui Zotye SR9, producătorul din China nu s-a limitat la copierea elementelor, proporțiilor și designului exterior, ci a economisit timp și bani luând la indigo interiorul modelului german, care în proporție de 90% este identic la nivel de design cu Macan. 

Evident, asemănările dintre Zotye SR9 și Porsche Macan se opresc la nivel estetic, pentru că producătorul chinez n-a avut resursele tehnice și tehnologice pentru a duce copia până la capăt.

De exemplu, Zotye SR9 are sub capotă un motor turbo pe benzină de 1.5 litri care dezvoltă 150 CP și un 2.0 Turbo de 190 CP, ambele ajutate de o cutie manuală cu 5 trepte sau de o automată cu dublu ambreiaj care oferă 6 trepte. 

Diferențe majore și la nivel de preț între Zotye SR9 și Porsche Macan, modele care sunt vândute începând din această toamnă în paralel pe piața din China. Dacă Porsche Macan pleacă de la 558.000 de yuani (75.000 de euro) pe această piață, copia chinezească are un preț de pornire de doar 88.800 de yuani, echivalentul sumei de 12.000 de euro.

Comentarii (4)

  • pfoai!!! la pretul asta-l vreau si eu!
    11 2
  • Din punctul meu de vedere modelul chinezesc estetic arata chiar mai bine decat originalul.
    10 6
  • pofticiosu'
    la 12k vreau si eu, vreau si eu !!!!!!
    1 0
  • Subscriu! Si eu vreau unu! Fac part exchange daca trebuie :))
    2 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru