Poveştile motorsportului: Ford vs. Ferrari la Le Mans 1966 - gustul dulce al răzbunării

de Daniel Popescu
Miercuri, 22.10.2014
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Reticenţa lui Enzo Ferrari de a vinde constructorul italian celor de la Ford l-a determinat pe Henry Ford II să construiască o maşină de curse cu care să învingă Căluţul Cabrat în Cursa de 24 de ore de la Le Mans. Succesul din 1966 avea însă să nască controverse din cauza modului în care a fost stabilit câştigătorul cursei.

Esential 1966 este anul in care Ford a devenit primul constructor american care castiga Cursa de 24 de ore de la Le Mans
4 victorii consecutive a obtinut Ford la Le Mans in perioada 1966-1969
De la prima sa ediţie din 1923 şi până în prezent, Cursa de 24 de ore de la Le Mans a fost şi rămâne una dintre cele mai prestigioase competiţii de motorsport din lume.

Fiecare constructor în parte visează să câştige această cursă de anduranţă, iar în prezent Porsche se poate lăuda cu recordul de 16 victorii obţinute aici. Cei de la Audi vin puternic din urmă cu cele 13 victorii trecute deja în cont, toate obţinute începând din 2000, în timp ce Ferrari este pe un loc trei în această ierarhie cu noua victorii, toate obţinute până în 1965.

Puţini ştiu că Ford este un alt constructor care s-a bucurat de succes la Le Mans, în ciuda unei prezenţe mai degrabă sporadice. Şi mai puţini ştiu însă că succesul constructorului american, care a obţinut patru victorii consecutive între 1966-1969, se datorează în bună măsură tocmai rivalilor de la Ferrari şi, mai exact, lui Enzo Ferrari.

Henry Ford II: "Îi vom tăbăci fundul lui Enzo Ferrari!"

În regulă. Îi vom tăbăci fundul. Vom concura împotriva lui Enzo Ferrari.

Henry Ford II
Totul a început în 1963, atunci când construcotrul Ferrari traversa o perioadă dificilă din punct de vedere financiar şi se afla în căutarea unor investitori. O colaborare cu americanii de la Ford conduşi de Henry Ford II părea cea mai bună soluţie, iar cele două părţi s-au angajat în negocieri avansate, preţul fiind stabilit la 10 milioane de dolari.

Discuţiile au decurs în mod favorabil şi se stabilise inclusiv numele: constructorul auto urma să se numească Ford-Ferrari, iar departamentul de curse Ferrari-Ford.

Totuşi, exista un singur aspect asupra căruia Enzo Ferrari şi Henry Ford II nu reuşeau să ajungă la un acord final: cine se va ocupa de programul de curse al Ferrari. Enzo Ferrari a insistat ca Ferrari să controleze integral programul de curse şi să concureze inclusiv în Indy 500, una dintre cursele americane tradiţionale pentru Ford.

Inevitabil, Ford nu putea concepe să lupte împotriva Ferrari la Indy 500, moment în care Enzo Ferrari s-a retras brusc din cadrul negocierilor.

Reacţia lui Henry Ford II? "În regulă. Îi vom tăbăci fundul. Vom concura împotriva lui".

Ambitia lui Henry Ford II a fost sa invinga Ferrari la Le Mans

Construirea unei echipe pentru Le Mans

Pentru a ajunge în ipostaza de a lupta cu Ferrari pentru victorie, Ford l-a angajat pe Carroll Shelby pentru a dezvolta un prototip. Acesta a fost prezentat la Salonul Auto de la New York din aprilie 1964 şi a fost botezat Ford GT, însă a devenit cunoscut drept Ford GT40 datorită înălţimii de 40".

Debutul din 1964 a fost însă unul dezamăgitor: după ce ambele prototipuri Ford GT40 Mk I au suferit accidente în teste, toate cele trei exemplare trimise în Cursa de 24 de ore de la Le Mans au suferit abandonuri din motive tehnice.

Un an mai târziu, constructorul american s-a prezentat cu un nou prototip botezat Ford GT40 Mk II, echipat cu motor de 7 litri de 486 de cai putere, dar şi cu câteva exemplare de Mk I. În ciuda unui pole position şi a unui loc patru în calificări, nici de această dată americanii nu au avut mai mult succes, întrucât niciunul dintre cele şase exemplare nu au terminat cursa.

Le Mans 1966: O victorie controversată

Ai face bine să câştigi, Henry Ford II.

Oficiali Ford
Cei doi ani în care niciun Ford GT40 nu a terminat Cursa de 24 de ore de la Le Mans au coincis cu dominaţia categorică a celor de la Ferrari. De altfel, constructorul italian a obţinut şase victorii consecutive în intervalul 1960-1965, astfel că proiectul lui Henry Ford II părea sortit eşecului. "Ai face bine să câştigi, Henry Ford II", a fost mesajul transmis de şefi după ediţia din 1965.

Prin urmare, Ford a alocat şi mai multe resurse financiare proiectului, care au vizat în special îmbunătăţirea fiabilităţii prototipurilor, iar efectele s-au văzut imediat. Americanii au câştigat Cursa de 24 de ore de la Daytona şi Cursa de 12 ore de la Sebring, iar la Le Mans s-au prezentat cu nu mai puţin de 13 prototipuri: 5 Ford GT40 Mk I şi 8 Ford GT40 Mk II.

Ford a condus Cursa de 24 de ore de la Le mans inca de la start

Ford era în sfârşit în măsură să câştige, iar cea mai mare parte a cursei a fost dominată de echipajul cu numărul trei format din Dan Gurney şi Jerry Grant. O defecţiune la motor a propulsat însă pe primul loc echipajul cu numărul 1 al lui Ken Miles şi Denis Hulme, care avea un avans de aproape un tur în faţa echipajului numărul doi format din Bruce McLaren şi Chris Amon.

Aşa se încheie contribuţia mea la această cursă.

Ken Miles
Pilot Ford
Cei de la Ford au decis însă să profite de rezultate şi să impună ordine de echipa pentru că primele două echipaje să termine în aceeaşi ordine la numai câteva metri unul de celălalt, pentru o fotografie specială care ulterior avea să joace un important rol de marketing. În plus, Miles avea să-şi treacă în cont a treia victorie prestigioasă a anului după cele de la Daytona şi Sebring.

Prin urmare, la ultima intrare la boxe, Miles a fost informat de strategie, însă britanicul nu a fost încântat de decizie.

"Aşa se încheie contribuţia mea la această cursă".

În celălalt echipaj, McLaren şi Amon au avut un schimb de replici care a intrat în istorie.

McLaren: "Ford vrea un final la fotografie".

Amon: "Cine trebuie să câştige?".

McLaren: "Nu ştiu, dar nu voi pierde".

În ciuda acestui dialog, echipajul numărul 1 al lui Miles şi Hulme a trecut primul linia de sosire cu un avans de numai 15 metri în faţa echipajului numărul doi al lui McLaren şi Amon.

Ken Miles trece primul linia de sosire, dar nu va castiga cursa

Răzbunarea italienilor

Pentru a strica planurile americanilor de a-l declara învingător pe Miles, cei de la Ferrari au înaintat un protest oficial în care au susţinut că victoria îi aparţine de fapt echipajului format din McLaren şi Amon.

Argumentul a fost că Miles trecuse primul linia de sosire cu un avans de 15 metri, însă luase startul de pe grila de start la 40 de metri în spatele echipajului numărul unu, astfel că a parcurs o distanţă totală mai mică. Organizatorii de la Le Mans au acceptat argumentul celor de la Ferrari şi l-au retrogradat pe Miles pe locul doi, astfel că victoria a revenit cuplului McLaren - Amon.

Chiar şi prin această decizie controversată, Ford şi-a păstrat primele trei poziţii în cursă şi a devenit primul constructor american care a câştigat Cursa de 24 de ore de la Le Mans. Şi asta nu a fost totul: Ford a obţinut ulterior victorii şi la următoarele trei ediţii, în timp ce pentru Ferrari se terminase o epocă: după succesul din 1965, Căluţul Cabrat nu a mai câştigat niciodată Cursa de 24 de ore de la Le Mans.

Comentarii (1)

  • ce nebunie era cindva,13 masini pe grila numai pentru a fi in frunte :),se alocau fonduri mari si replici barbatesti,asta da.uite citind acest articol am primit o placere enorma cu regulile si modul de ghindire a acelor oameni,si vreau sa spun una...........degradam !!!!
    20 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru