Propunere de lege în Olanda: fără mașini diesel și pe benzină începând cu 2025

de Mircea Meşter
Joi, 18.08.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Partidul Laburist din Olanda încearcă să treacă de Parlament o lege care ar interzice vânzarea mașinilor cu motoare termice după 2025. Propunerea a trecut deja de primul filtru al legislativului și așteaptă să fie votată în camera superioară.

Inițiativele legislative care încearcă să scoată din legalitate mașinile cu motoare pe benzină sau motorină încep să apară ca ciupercile după ploaie prin Europa. După ce un grup de politicieni din Norvegia a avut o tentativă de a impune o lege care să interzică vânzările de mașini cu motoare termice, dar scandinavii au revenit asupra acestei propuneri, în Germania și în India au răsărit idei asemănătoare care au împins însă limita de timp până în 2030.

Ei bine, ultima țară intrată în horă este Olanda, acolo unde Partidul Laburist a inițiat o propunere de lege care vrea să elimine de la vânzarea în showroom orice mașină cu motor termic, indiferent dacă acesta este de sine stătător sau face parte dintr-un sistem de prupulsie hibrid. Legea a trecut deja de camera inferioară a Parlamentului olandez și se află în dezbatere publică înainte de a fi analizată și votată de camera decizională.

"Trebuie să eliminăm emisiile de CO2 și trebuie să ne modificăm obiceiurile de a utiliza carburanți fosili dacă vrem să salvăm Planeta", a declarat John Voss, inițiatorul legii și un fervent apărător al inițiativelor care promovează protecția mediului.

Olanda este deja una dintre cele mai evoluate țări europene la nivelul infrastructurii dedicate mașinilor electrice.

Cu o fabrică de asamblare Tesla Motors localizată în Tilburg și cu 20.000 de puncte de încărcare care funcționează într-o țară de șase ori mai mică decât România, Olanda se află în a doua poziție în clasamentul dezvoltării rețelei electrice în Europa după Norvegia, lider incontestabil al adopției mașinilor electrice până în 2016.

Comentarii (6)

  • razvan
    Ca incearca sa scape de diesel mai inteleg,dar chiar si de benzina?Nu prea e plauzibil.Oferta de electrice este inca limitata iar autonomiile sunt mici.Pana in 2025 nu mai e prea mult si dezvoltarea electricelor ar putea fi insuficienta pana atunci.Pe de alta parte Olanda este o tara mica cu distante mici,s-ar putea totusi la ei sa mearga.Chiar nu stiu ce sa zic
    6 5
  • starlea
    Razvan, autonomiile ti se par mici fiindca esti obisnuit cu Romania care este de 6 ori mai mare ca Olanda. Ti se pare putin sa ai un range de 400-500 km (deocamdata) in Olanda? Crede-ma ca majoritatea nici nu ies din zona metropolitana cu masina personala. Pt Olanda, aceasta lege poate functiona.
    13 3
  • razvan
    @starlea Se poate sa ai dreptate.Am in cap intinderea tarii noastre si lipsa ei de infrastructura ptr. electrice precum si situatiile in care eu merg pe distante mari in tari invecinate care nici ele nu exceleaza in statii de incarcare.
    5 2
  • Octavian
    Cata ipocrizie... Daca au fabrica Tesla normal ca vor sa interzica motoarele termice. Baieti destepti, isi sprijina economia proprie.
    2 1
  • pana in 2025 autonomia se va dubla cel putin. tesla deja poate oferi 600km(acum 8 ani n-am fi pariat ca va exista), deci pana atunci va oferi 1000km in doar 30min de incarcare.

    ideal ar fi sa interzica dieselurile de la anul. :)
    4 1
  • Hi hi or sa interzica cumva si motoarele de avion?!?!sau alea de pe tancuri!?
    1 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru