Renault va disponibiliza 7.500 de angajaţi în Franţa până în 2016, dar nu închide nicio fabrică

de Sebastian Toma
Vineri, 04.04.2014
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Francezii de la Renault au executat deja prima fază a planului lor de reducere a costurilor stabilit cu reprezentanţii sindicatelor care le reprezintă angajaţii. Până în 2016, concernul va disponibiliza 7.500 de angajaţi, dar îşi va conserva fabricile din Franţa.

Esential 2016 este anul în care Renault îşi va încheia campania de disponibilizări în Franţa pentru a reduce costurile.
Renault a anunţat că a disponibilizat deja 2.500 de salariaţi din planul său pe trei ani, negociat cu sindicaliştii, care vizează eliminarea a 7.500 de locuri de muncă din cadrul reţelei sale din Franţa. Potrivit Reuters, concernul francez a efectuat aceste disponibilizări pentru a economisi 500 de milioane de euro pe an până în 2016, anul în care va fi încheiată campania de reducere a efectivelor din Franţa în favoarea păstrării uzinelor din ţară deschise. Concernul Renault a anunţat în 2013 că-şi va proteja fabricile din Franţa, dar va opera schimbări în organigrama internă pentru a reduce costurile, cum ar fi prelungirea programului şi îngheţarea salariilor.

Renault şi Nissan vor produce maşinile în fabrici comune, pentru a economisi 4 miliarde de dolari pe an

Înţelegerea dintre Renault şi sindicaliştii care reprezintă angajaţii mărcii a fost semnată de trei dintre cele patru sindicate principale ale corporaţiei franceze. Contractul stipulează încă o obligaţie pe care şi-o asumă Renault, anume creşterea producţiei din Franţa cu o treime, urmând să totalizeze aproximativ 710.000 unităţi pe an. Totodată, disponibilizările au fost oferte de pensionare anticipată voluntară, care au atras între 80 şi 90 la sută dintre angajaţii eligibili.

Potrivit celor de la Renault, eliminarea celor 7.500 de locuri de muncă din organizaţia sa din Franţa nu ar trebui să fie o problemă, având în vedere pachetul compensatoriu de disponibilizare.

Păstrarea fabricilor deschise a fost mai importantă pentru sindicaliştii de la Renault decât eventuale creşteri salariale şi riscul închiderii unor uzine din Franţa.

Urmareste Automarket
Francezii de la Renault încearcă şi să aducă salariile angajaţilor din Franţa mai aproape de cele ale omologilor lor din Spania, unde concernul francez are mai multe facilităţi şi fabrici. Sindicaliştii Renault din Spania au semnat mai multe înţelegeri de flexibilitate în privinţa salariilor, în schimbul păstrării uzinelor şi a locurilor de muncă. În baza înţelegerii dintre Renault şi sindicatele sale din Franţa, apare prima scădere a costurilor salariale din Franţa pentru industia auto.
Cu toate acestea, reprezentanţii Renault spun că salariile din Franţa sunt printre cele mai mari din întreaga sa reţea globală.

Renault în 2013: profitul operaţional a crescut cu 59% datorită Dacia

Via Reuters

Comentarii (3)

  • de ce nu produc VW care au cerere mare pe piata decat sa trimita acasa 7500, sau se gandesc la calitatea produsului cei de la vw cred ca e o intrebare retorica!
    2 8
  • Dacia Plant
    Sper sa mai disponibilizeze de 10 ori mai pe atata si sa ii vad pe ei la televizor cu mana intinsa ,,s'il vous plaît"
    12 2
  • razvanis
    Inghetarea salariului, prelungirea programului ca doar daca reduci personalul trebuie sa faca si treaba alora cineva.
    Frumos capitalismul asta, adica muncesti mai mult pe aceeasi bani ca sa nu fii data afara,
    Sclavie.
    Asta e si ideea acestei crize, sa iasa incet incet banii din buzunarele noastre ca sa ajunga acolo unde le e locul, sus, in gramada aia mare.
    4 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru