Schimbări importante în fruntea PSA Peugeot-Citroen: după 118 ani de "domnie", familia Peugeot pierde şefia Consiliul de Administraţie în favoarea fostului director Airbus

de Mircea Meșter
Miercuri, 19.03.2014
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Louis Gallois va conduce Consiliul de Administraţie al companiei PSA Peugeot-Citroen, şefia de 118 ani a familiei Peugeot fiind întreruptă astfel prin implicarea statului francez şi a companiei chineze Dongfeng, cel mai nou acţionar PSA.

Esential 6 ani a condus Louis Gallois compania Airbus, rezultatele sale fiind considerate excelente.
70 de ani este vârsta lui Gallois.
După 118 ani în care Peugeot în particular şi PSA în general au fost conduse de membri ai familiei Peugeot, luna martie 2014 intră în istorie ca prima în care o persoană din afara acestei dinastii devine directorul Consiliului de Administraţie PSA Peugeot-Citroen. Este vorba de Louis Gallois, fost director Airbus, cel care îi va lua locul lui Thierry Peugeot pe cea mai importantă poziţie de decizie din cadrul companiei.

Venirea lui Gallois în poziţia de director este de fapt o promovare, francezul de 70 de ani făcând parte din comitetul director al grupului francez încă din 2012, atunci când a fost impus de statul francez în schimbul unor garanţii pe un credit de 7 miliarde de euro pe care guvernul din Hexagon i l-a acordat companiei. În plus, apariţia lui Louis Gallois în această poziţie este considerată de mulţi analişti una normală şi venită la timpul oportun, chiar înaintea semnării înţelegerii prin care chinezii de la Dongfeng vor prelua o parte din acţiunile grupului francez.

Deal-ul a fost anunţat deja în luna fabruarie şi presupune o creştere de capital cu 3 miliarde de euro, chinezii susţinând jumătate din această sumă.

În lista de cereri pe care Dongfeng le-a înaintat se numărau atât schimbarea directorului Consiliului de Adminsitraţie cu un membru neutru, cât şi două locuri în cadrul acestui comitet director. Poziţiile familiei Peugeot în Consiliul de Administraţie vor scădea de la patru la două, iar statul francez va primi la rândul său două locuri în grupul de decizie din fruntea PSA.

Schimbările foarte importante din cadrul Consiliului de Administraţie PSA Peugeot-Citroen vor fi dublate în 31 martie de cooptarea noului CEO al companiei, Carlos Tavares (ex-Renault) urmând să preia poziţia de şef executiv din mâinile lui Philippe Varin.

Rezultate excelente, dar implicaţii politice serioase

"Cariera lui Louis Gallois este una cu rezultate bune în ceea ce priveşte performanţele efective la companiile în cadrul cărora a activat anterior. Acesta ştie foarte bine nevoile PSA, care în acest moment sunt legate de investiţii nu în Franţa şi în Europa, ci în restul pieţelor mondiale. Apariţia lui Gallois va duce la o eficientizare a propagării acestui mesaj spre guvernul francez, care are un cuvânt greu de spus în cadrul PSA", susţine Sascha Gommel, analist Commerzbank, citat de Automotive News.

Pe de altă parte, deşi capacităţile lui Gallois de a conduce o companie sunt probate în timp, experienţa sa în companii private este limitată: "Toată lumea se întreabă cât de independent este Gallois, ştiut fiind faptul că acesta a lucrat întreaga sa viaţă la companii deşinute sau controlate de stat", susţine Florent Couvreur, analist al companiei pariziene CM-CIC Securities.

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru