Studiul care contrazice toate așteptările: mașinile autonome ar putea face traficul și mai aglomerat decât în prezent

de Daniel Popescu
Marti, 17.01.2017
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Mașinile autonome vor fi dorite inclusiv de persoane care în mod normal nu și-ar dori să cumpere un autovehicul, motiv pentru care traficul va deveni și mai aglomerat, potrivit unui nou scenariu legat de schimbările din transport.

Constructorii auto promovează dezvoltarea mașinilor autonome în special pentru siguranță și pentru a reduce traficul din marile orașe, ca urmare a faptului că astfel de vehicule vor fi capabile să se descurce semnificativ mai bine pe drumurile publice decât șoferii.

Este însă posibil să apară și reversul medaliei, iar Uniunea Internațională a Transportului Public (UITP) avertizează că există pericolul ca mașinile autonome să conducă, de fapt, la o creștere a traficului urban.

Urmareste Automarket
Principala problemă semnalată este că mulți oameni care în prezent nu dețin un autovehicul vor prefera să cumpere o mașină autonomă decât să mai folosească transportul în comun, datorită confortului sporit.
"Mai mulți oameni ar alege să conducă într-o mașină autonomă pentru că este o alegere atractivă. O mașină este tot o mașină. Nu este la fel de eficientă ca spațiu precum transportul public. Nu există nicio alternativă care să absoarbă volumul de oameni", spune Caroline Cerfontaine, manager în cadrul UITP.

În acest context, UITP atrage atenția că este important ca operatorii de transport în comun să colaborareze cu producătorii de mașini autonome pentru a lansa servicii comune. De altfel, acest lucru a început deja să se întâmple în industria auto.

De exemplu, serviciul de transport Uber a inițiat un parteneriat cu Volvo pentru dezvoltarea unei mașini autonome, în timp ce Grupul Volkswagen a fondat propriul brand Moia pentru un viitor serviciu de transport local cu shuttle-uri autonome. Se anticipează că astfel de parteneriate vor deveni din ce în ce mai comune în următorii ani, pe măsură ce mașinile autonome vor deveni mai aproape de realitate.

Via Financial Times

Comentarii (6)

  • Nu ne intereseaza traficul aglomerat, ne intereseaza poluarea masiva! ( vezi Beijing, Tokio etc )
    1 0
  • Masinile autonome or sa fie electrice
    1 0
  • :)) sa spuna asta tutror companiilor de transport care acum asteapta cu nerabdare momentul in care isi pot da afara soferii ... si sa-i inlocuiasca cu o flota de autonome care sa fie imposibil de concurat ca pret.

    Unii, "autoritati" in domeniu, sunt atat de orbi ca pot fi comparati cu generalii aia care tineau sus si tare ca divizia de cavalerie este cea care va castiga primul razboi mondial ... si s-au intalnit cu mitraliere, blindate si avioane.
    1 0
  • andrei
    nu mai pricep nimic. pai unde un studiu arata ca soferii vor sa condunca inca ei, nu sa ii duca masina singura, acum deducem, din ce zice articolul, ca de fapt multi nu au masina ca nu le place condusul sau li se pare greu, si asteapta masini autonome.
    mi se pare imposibil de crezut asa ceva, ca asta era problema pt care unii nu au masina. ca sa nu mai zicem ca cele autonome vor fi mai scumpe, macar pt ca iti baga automat gps si cutie automata, nu mai zic de tehnologiile autonome.
    deci nu iti iei masina de 20k (un exemplu), dar o sa iti iei de 25-30? hai sa o lasam, ca macane.
    3 1
  • Doar sa ne gandim ca circulam pe drum si in fata noastra este un sir de 25 de autonome.....ne apropiem de o intersectie unde ai stop......
    o sa astepti o vesnicie pana vei trece(tu, cel care conduce)intr-u cat o masina autonoma o sa faca 'stopu' de fiecare data.....si o sa-l faca 'sloow'....o sa opreasca o sa stea o secunda......plus o secunda in care 'creierul gandeste' plus o secunda in care actioneaza senzori si pe urma masina va rula inainte:))))) si pe urma vor urma urmatoarele 24....
    Traficul in orase cu autonome va fi un dezastru total din toate pct. de vedere
    Daca o masina autonoma este lovita usor.....in mijlocul intersectiei....masina sinte impactul, stie despre ce e vorba si probabil automat se va bloca in locul respectiv ceilalti participanti la trafic o sa fie si ei blocati nemaiputand inainta....
    Va fi dezastru......
    6 5
  • vor fi mult mai rapide. se poate apropia de intersectie cu 100km/h si comunica cu celalte masini si doar franeaza pana la 80km/h sa-i treaca perpendicular alta prin intersectie, fara stopuri, fara asigurari.

    se vor intelege din timp care trece prima si in ce secunda. adevarate avioane de la un capat la altu al orasului.
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru