Tarifele RCA vor creşte inclusiv pentru şoferii care nu produc daune: sistemul bonus-malus se schimbă din mai 2017

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Miercuri, 14.12.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Sistemul bonus-malus va avea doar 8 clase începând din primăvara anului viitor, ceea ce va avea ca efect o creştere a poliţelor RCA inclusiv pentru şoferii care nu produc daune.

Luna noiembrie a adus o plafonare a tarifelor RCA pentru o perioadă de 6 luni, însă Ordonanţa de Urgenţă prin care s-au stabilit noile preţuri include câteva noutăţi cu privire la legea RCA care vor intra în vigoare din 19 mai 2017.

Cea mai importantă noutate este că numărul claselor de bonus va fi redus de la 14 la 8, urmând astfel să fie identic cu numărul claselor de malus. Prin urmare, şoferii care nu produc accidente vor beneficia de o reducere de preţ de cel mult 34% faţă de tariful standard, comparativ cu nivelul actual de 50%. Astfel, un şofer care nu va avea daune timp de 4 ani va plăti un RCA mai scump cu 16% decât în prezent.

"Este o modificare fără nicio noimă, impusă de transportatori, care în loc să aducă beneficii consumatorilor aduce, dimpotrivă, dezavantaje. Culmea, sunt penalizaţi tocmai şoferii care nu au daune", afirmă Cristian Muntean, preşedintele organizaţiei care reprezintă interesele service-urilor auto, pentru publicaţia Profit.

Urmareste Automarket
Decizia va afecta practic numeroşi şoferi, în condiţiile în care doar 7% dintre cei 5 milioane de şoferi asiguraţi produc daune pe parcursul unui an.

Pe de altă parte, noua lege spune că şoferii care produc daune cu vătămări corporale vor coborî cu 6 clase de malus, ceea ce echivalează cu o creştere a RCA-ului cu circa 80%.

În plus, scăderea claselor de bonus-malus va avea ca efect şi imposibilitatea de a aplica acest sistem în cazul asigurărilor RCA pe o lună. Totuşi, toate aceste modificări ar putea fi anulate până la intrarea acestora în vigoare.

Via Profit

Comentarii (16)

  • Se mai asteapta cineva sa scada ceva sau mai bine zis sa nu creasca taxele???
    19 0
  • cineva vrea sa-si cumpere un Ferrari, sau vreun yacht...sau, de ce nu, pe amandoua
    8 0
  • Nu stiu cine a avut o asemenea idee, insa este o mare, dar mare PROSTIE. Si nu are cum sa treaca de Parlament, pentru ca nu are nici o logica. Este aberrant sa taxezi suplimentar pe unul care nu a facut niciodata accident din vina lui.
    12 2
  • legea RCA e prin ORDONANTA de URGENTA. Deci nu trece PRIN Parlament...deci Parlamentul nici nu o promulga nici nu o voteaza sau respinge. E pe raspundere guvernamentala cum ar zice primarele....

    Eu sper ca noul guvern sa fie ceva mai destept si sa anuleze rahatul asta de lege si sa aiba intelepciunea sa inteleaga ca legea asta e facuta cu....rul
    12 0
  • guvernul zero
    ce sa te astepti de la securisti/ciolosisti..
    5 7
  • Baieti, companiile de asigurari, care mai exista , nu asigura numai automobilele, ci asigura si casele, culturile, aeronavele si vasele de croaziera. Ori toate astea costa.
    Ce se poate face, ar fi sane dezicem de marii consumatori de asigurari, si sa infiintam companii private de asigurari, care vor functiona dupa alte reguli. Deci o restructurare a asigurarilor si asiguratilor.
    De exemplu, companii de asigurari pentru autoturisme , dar nu si pentru autocamioane, vase de coaziera si case, sa spunem in limita de 1L.
    Ce spuneti ?
    3 0
  • Deci, revenind la ideea de mai sus. Pentru toate autoturismele, RCA ar fi 350 pe an, nu mai mult, dar si sumele asigurate vor fi mai mici , in valoare fixa de cel mult 5000 EUR nu mai mult.
    Pentru camioane , este posibil sa fie la fel, in plus as desfinta si chestia cu dauna totala pentru toti. Sa fim seriosi :)
    Efectul ar fi urmatorul, nimeni nu ar depasi viteza legala, toti ar avea grija de autovehicol, aceasta grija nu va mai fi lasata la voia societatilor de asigurari.
    Pneurile vor fi de calitate, iar transporturile nu vor mai fi excesiv incarcate.
    Deci , RCA mic , 350/an, sume de asigurare mici + defintarea clauzei de dauna totala.
    Arfi fain, ce parere aveti ?
    2 0
  • exemplu: anul trecut am cu B12 am platit 201 ron, anul asta cu B14 platesc 300 ron. Tara va reveni pe fagasuri normale cand toti vom fi capabili sa protestam IN STRADA cand se sare calul si vom trece de faza cu criticatul pe diferite retele. Pana atunci insa, mai asteptam . cel putin 20 ani. Apropo, poate nu ati observat, carburantii s-au scumpit numai in ultima luna cu 40 de bani/litru.
    4 0
  • nu-i nimic deosebit in asta .se practica si in Germnia,am patit-o eu chiar anul acesta!!
    1 4
  • Chesti de suprafata in acest articol, nimic substantial. Societatea la care eram asigurat , inclusiv cu casa a dat faliment inexplicabil.
    Mai bine nu se deschidea subiectul. Raman la aceeasi parere ca si inainte , ca trebuie separate aceste RCA-uri. Nu puteti pune la un loc bolizii de miliarde cu cele de mii de EUR.
    Daca nu aveti masuri, inchideti subiectul si nu-l mai deschideti pe vecie !
    2 0
  • MULTE SUNT ABERANTE IN TARA ASTA ,NU MA MAI MIRA NIMIC . SA VAZUT SI ACUM LA ALEGERI ,ACUM UN AN SA IESIT IN STRADA PTR SCHIMBAREA GUVERNULUI PSD CONDUS DE PONTA IAR ACUM I-ATI VOTAT SI AVETI DIN NOU UN GUVERN PSD , CARE E LOGICA VOASTRA .
    1 3
  • TOATA LUMEA SPERA NIMENI NU FACE NIMIC .DACA VA DUREA ATAT DE TARE BURTA DE CE SE INTAMPLA IN TARA SI CUM SA FACEM SA NU MAI FIM LUATI DE PROSTII DE NISTE OAMENI DE NIMIC CARE DORM PE BANII NOSTRI IN PARLAMENT IESEATI LA VOT MACAR 90 % DIN VOTANTI .DAR ASA DECAT VA PLANGETI . MA GANDESC CU FRICA LA VIITORUL COPIILOR NOSTRI NU STIU CE VOR FACE .
    3 1
  • la ce salarii au cei din asf si varfurile asiguratorilor parca presimt ca din iunie sau din 2018 se dubleaza
    2 0
  • ce va asteptati ca doar cresc salariile asa ca aveti de unde plati o sa tot curga cresteri de preturi cu mult inainte de a veni vreo marire de salariu ,cei care conduc tara ar trebuii sa inghete preturile la nivelul care este acum indiferent cate cresteri de salarii vor fi pana la un salariu aproximativ ca cel european,intarile europene sant cresteri de preturi dar toare controlate de catre stat nimeni nu poate sari un maxim admis de lege ceea ce trebuie sa faca si Romania
    1 0
  • Oameni nebuni!!!!!!! Va merge multa lume fara RCA , dam o SPAGA la militian si mergem fara RCA
    2 1
  • RCA, inseamna, polita de Raspundere Civila Auto.
    Pana aici este ok, dar astazi m-a depasit unul pe drepta, si eram cat pe ce sa intru in el, deoarece cel din fata lui s-a oprit. Cel din spatele meu nici el nu a avut pre mult timp.
    Lasand taxa RCA , ce parere aveti de baietelul meu ?
    Da dovada de raspundere civila , astfel incat sa plateasca un RCA mic ?
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru