Testarea emisiilor în condiţii reale ar putea scumpi maşinile cu motoare diesel

de Sebastian Toma
Marti, 26.05.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Reprezentanţii producătorilor de automobile din Europa au protestat împotriva noilor norme de testare a emisiilor pentru maşinile diesel propuse de Uniunea Europeană, fiind propusă testarea pe şosele în locul laboratoarelor.

Esential 33 la sută este diferenţa estimată între nivelul de poluare al unui model testat în laborator şi rezultatul din viaţa reală al aceluiaşi model.
Uniunea Europeană propune testarea emisiilor în condiţii reale de trafic pentru toate maşinile noi vândute pe Bătrânul Continent după 1 septembrie 2017, măsură criticată dur de oficialii ACEA, care reprezintă interesele producătorilor de automobile de pe acest continent. Noile reglementări se concentrează pe emisiile de particule, nu pe emisiile de CO2, măsură care ar afecta în mod special motorizările diesel. Potrivit unor studii realizate de organizaţii pentru protecţia mediului, emisiile maşinilor sunt cu o treime mai mari în condiţii reale decât cele măsurate în laborator, iar noile norme propuse de Uniunea Europeană i-ar face pe membrii ACEA să investească sume colosale în dezvoltarea de motorizări mai eficiente, iar aceste costuri se vor răsfrânge în buzunarele clienţilor de maşini noi.

Estimările analiştilor de la BNP Paribas arată că o diferenţă de numai 10% între emisiile de particule măsurate în prezent în laborator şi cele măsurate în viaţa reală ar aduce o creştere de 400 de euro a costurilor de proiectare pentru fiecare automobil vândut.

În cazul în care diferenţa ar fi de 30%, costurile ar putea să treacă de 1.000 de euro pe unitate pentru a adapta motoarele diesel actuale la nivelul de emisii de particule reglementat de Uniunea Europeană. În contextul în care estimările analiştilor BNP Paribas anunţă un profit mediu de 500 de euro pentru fiecare maşină vândută de producătorii europeni de automobile, aceste costuri ar putea aduce eliminarea forţată a motorizărilor diesel de pe Bătrânul Continent, după ce tot legislaţia europeană le-a favorizat în ultimele două decenii, până când au ajuns să echipeze jumătate din maşinile noi vândute pe această piaţă.

Urmareste Automarket
Problema celor de la ACEA cu noile reglementări ale Uniunii Europene este faptul că acestea intră în vigoare prea devreme în raport cu momentul în care sunt anunţate şi că oficialii de la Bruxelles nu au anunţat încă toate detaliile proiectului.
Altfel spus, propunerea actuală nu are un set complet de cerinţe şi nici limite clare de performanţe, iar producătorii de automobile ar fi constrânşi să proiecteze modele mai eficiente fără să cunoască nivelul de emisii pe care trebuie să-l atingă acestea, totul cu un nivel ridicat de costuri. Noile cerinţe ale UE vin în contextul în care luna septembrie a anului curent aduce obligativitatea introducerii normei Euro 6 pentru toate maşinile noi vândute în Europa. În cazul diesel-urilor, Euro 6 reprezintă reducerea Nox-urilor la aproape jumătate faţă de nivelul standardului Euro 5.

Via Automotive News (înreg.) | Sursă foto

Comentarii (22)

  • petrush
    nu ca nu e importanta, dar emisia de CO2 este direct proportionala cu consumul de combustibil si este cel mai usor de controlat
    11 1
  • inca o piatra de moara pentru diesel.....hibrizii (pe benzina) vor fi din ce in ce mai interesanti, electricele vor prinde si ele un tren iar combustibilii artificiali vor beneficia de noi bugete

    pana la urma ce e rau in asta?
    18 3
  • Daca tot sunt autoritatile europene atat de ingrijorate de emisii, ma intreb de ce nu stimuleaza masinile pe GPL?
    Un motor adaptat special pentru GPL, se apropie ca eficienta de un motor pe benzina dar cu emisii sensibil mai mici.
    Unde mai pui ca GPL-ul se preteaza la motoarele turbo, implicit potrivindu-se cu trendul de downsize-ing.

    Daca nu ma insel, in Brazilia benzina contine in medie 80% etanol, aceasta tara fiind un mare producator si exportator de etanol. Evident ca si motoarele masinilor au compresia adaptata pentru acest mix de combustibili.
    De ce nu s-ar putea si in Europa asa ceva? Cu o simpla reglementare, am putea avea GPL-ul drept combustibilul preferat in maxim 10 ani. Infrastructura exista si perfectionarea ei e floare la ureche. In definitiv, retelele de benzinariile nu cred ca ar avea preferinte in a vinde cu precadere un combustibil sau altul ci ar fi interesate doar sa vanda.

    Solutiile sunt simple si deja la indemana.
    9 1
  • Îmi explică și mie cineva, vă rog, de ce motoarele diesel sunt mai poluante în condițiile în care specificațiile multora indică emisii de CO2 mai reduse decât la benzină?
    8 10
  • @alex... GPL nu e tot o hidrocarbura? tot importuri de materie prima din afara EU tb sa faci
    @Moldovean...emisiile de particule sunt problema si nu CO2

    ...nu cred ca miza reala e poluarea ci incercarea de a forta aparitia tehnologiilor alternative, + independenta energetica a zonei Eu,

    sa fii trecut 10 ani de cand guvernul americani a pus biciul pe producatori? Aceleasi prosteste vehemete aceleasi plangeri, dar apoi....consumul mediu a scazut drastic...poluarea la fel...importurile de petrol s-au dimunat...
    8 2
  • @Moldovean

    CO2 in sine nu polueaza (nu se simte, nu afecteaza direct sanatatea, ci doar contribuie la efectul de sera).

    Ceilalti produsi ai arderilor sunt efectiv poluanti: monoxid de carbon, oxizi de azot si de sulf, hidrocarburi nearse, diverse particule etc. Acestea sunt toxice si formeaza acel smog vizibil in marile orase.

    Motoarele diesel produc mai putin CO2 din cauza capacitatii calorice mai mari a motorinei, dar arderea benzinei e mai "curata" continand cantitati mai mici de gaze poluante si de particule, de aici si costurile mult mai mare de filtrare pt motoarele Diesel.

    Lumea alege motorina strict din motive financiare, dar arderea motorinei este mult mai poluanta ca a benzinei. Se stie ca de ex. euro5 pt diesel are cu totul alte contratii admise decat euro5 pt benzina.
    14 1
  • @asm...esti sigur ca puterea calorica a motorinei e mai mare decat cea a benzinei ?
    4 2
  • @vianu
    GPL-ul este tot hidrocarbura, dar daca ingrijorarea autoritatilor UE este intr-adevar volumul mare de particule, acest combustibil este net superior benzinei si mai ales motorinei datorita faptului ca degaja mult mai putine particule in urma arderii interne.

    @Moldoveam
    Dieselul degaja mai multe particule pe de o parte datorita faptului ca este la baza un produs inferior benzinei si gpl-ului, si pe de alta datorita presiunilor mari de injectie si explozie.


    Nu sunt expert in chimie dar imi amintesc ca citisem despre compozitia chimica a combustibililor si in materie de complexitate a legaturilor CH (pentru ca asta este la baza cam orice combustibil care arde, inclusiv lemnul ) motorina era cea mai complexa, cu cele mai lungi insiruiri de legaturi CH, urmata la mare distanta de benzina care la randul ei era la mare distanta de GPL(metan/propan). De aici si volatilitatea extrema a gpl-ului la temperaturi normale si ceva mai mica a benzinei.
    11 3
  • Degeaba se tot macină în gol cu electricele, deocamdată nu sunt o soluție. Iar judecarea poluării strict după emisiile de CO2 e o tâmpenie care a încurajat diesel-urile numai pentru ca o normă viitoare să le dea în cap.
    Astea sunt singurele şi ecologice şi viabile: GPL / CNG.
    Costuri mici de conversie şi de întreţinere, staţii de alimentare relativ ieftine, autonomie, poluare redusă, compatibilitate cu majoritatea motoarelor pe benzină şi în final costuri de exploatare reduse pe km.
    7 2
  • Cat timp exista milioane de TDI 1.9 pe piata de vanzare, nu vad de ce ne-ar durea capul pe noi romanii :))
    Iar dupa ce terminam cu ele, trecem toti la Suzuki Alto ca au acelasi consum cu TDI-urile :)
    14 0
  • world reject
    Normal, omul va cumpara masina sa mearga cu ea in laborator nu pe sosele. Si asa noi nu avem sosele ci doar niste asfalt turnat da-n-pulea...
    8 0
  • Vă mulțumesc tuturor pentru explicații.

    Nu cred că era nevoie să fiu umplut de minusuri doar pentru că am cerut o informație pe care nu o știam. Toți învățăm.
    11 0
  • @moldovean

    obisnuieste-te...sunt destui frustrati
    11 2
  • Prodcatorii sa incerce sa ne scuteasca de "cresterile de pret" datorate legislatiei!
    Daca nu era legislatia am fi cumparat si acum motoare non-euro, la 20k pt un Polo ... iar cresterea de pret avea alte motive, ca la motive se pricepe toata lumea.
    Limitele mai stricte in europa se traduc in masini mai putin poluante, iar aceste masini sunt cele care vor fi in circulatie peste 20 de ani, nu cazanele cu diesel fumegator de la noi. Limitand acum, ajutam mediul peste 20 de ani, nu uitati asta. Limitand acum in Europa si in SUA fortezi producatorii sa dezvolte noi tehnologii si astfel sa "arunce" motoarele vechi si pe pietele care nu au astfel de reglementari stricte (pentru simplul motiv ca productia de serie aduce costuri mai reduse) si iarasi vedem o reducere a poluarii in perspectiva de 20-30ani. China, o tara in care smogul este mai voinic decat in Londra istorica, o sa tina si ele pasul cu aceste restrictii, poate mai greu, dar vor tine pasul, si iar vedem o reducere de poluare pe urmatorii 20-30 de ani.
    Restrictiile sunt singurul motiv pentru care poducatorii baga bani in directia reducerii poluarii. Fara ele si-ar vedea linistiti de profiturile lor iar noi nu am avea ce respira ... sau poate va imaginati ca baga de dragul publicului instalatii de purificare si catalizare de mii de euro in fiecare masina ?
    9 0
  • @unckle da amice, dar un mare procent al acestei specii functioneaza dupa zicala "dupa noi, potopul", cam aici e baiu. Adica cui dracu ii pasa ca niste saraci, n-au ce respira si manca peste 40-50 de ani ? bine ba, fa aici plinu la baiatu si dispari, ca n-am io timp de filozofii d'astea.
    Cam la asta se rezuma. Trend-ul se schimba, e bine, dar mai trebe timp pana se prinde lumea ca nu se rezuma totul la propria persoana. De fapt, nu se rezuma nimic. Technologii si solutii avem de zeci de ani, daca noi, clientii am fi spus "gata bai, ajunge, pute", cred ca deja aveam pe strazi masini electrice, nucleare, solare, cu turbine de vant, nu stiu... dar ceva aveam. Nu se poate nene, aia in 1900 foloseau camioane propulsate doar electric, Porsche avea un prototip cu un motor electric in fiecare roata si noi in 2015 inca ne inchinam la I3 si Tesla. Adica nu cred ca am facut tot ce se putea in domeniul asta, atata tot.
    5 0
  • Ideea este ca in SUA mereu ai la undemana o conserva de peste 5 metrii lungime pe care sa pui un motor nou de peste 6litrii :)).

    Cred ca stiti ca in SUA sunt si "magazine" care furnizeaza motoare noi pt a face upgradeuri la masini. Pe aia nu-i intreaba nimeni de sanatate.
    4 3
  • @S ii intreaba si pe ei, ca dai pe un motor 50.000-100.000 de dolari si sunt mai avansate decat ce-ti ofera fabrica si in general fac motoare pentru masini clasice si proiecte de restaurare.
    Dar acolo e un pic alta treaba, caci ei au probleme grave cu poluarea si populatia e mult mai grijulie cu noxele si efectul se vede: succesul enorm al masinilor japoneze pe piata americana. Tu crezi ca aia prefera o Toyota Camry in locul unui Chevy Impala sau mai stiu eu ce iaht terestru ? pe dracu, dar cand consuma un Camry de 3 ori mai putin, ii de 5 ori mai fiabil, polueaza de 2 ori mai putin si e mai rafinat... parca te-ai baga la o masina de import.
    In Europa, discrepanta intre Japoneze si ce avem noi, e mult mai mic si cam in defavoarea Japonezilor = vanzari slabe.
    Asa vad eu lucrurile cel putin.
    4 2
  • mol evo
    sper sa fie banate din toate orasele cat mai curand!
    4 0
  • Pai da
    Oameni buni, se deviaza cu comentariile de la stirea prezentata aici.
    Ca sa clarificam lucrurile, articolul se refera la viitorul motoarelor Diesel. Ca si informatii pana recent doar motoarele Diesel aveau particule, mai nou au si cele pe benzina cu injectie directa. Iar ca sa fie lucrurile si mai frumoase o sa se reglementeze atat numarul de particole cat si dimensiunea lor.
    Pana la norma care intra in vigoare la toamna in europa si anume EU6b, se utilizeaza la omologare ciclul New European Driving Cycle, mai pe scurt NEDC. Acest ciclu este destul de permisiv pentru constructori auto comparand cu alte cicluri de omologare din lume: FTP(federal Test Procedure) din US, SFTP in California (Supplemental Federal Test Procedure), JC08 in Japonia, etc.
    Incepand cu 2018 se va face o evolutie a normelor in Europa, de ce anume? Pentru ca astazi exista un ecart intre consum ologat si cel real, precum si, ecart intre NOX omologat si NOX real. Se va trece la ciclul Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedures (WLTP) si se va verifica (In Use) cu Real Driving Emissions (RDE). Nu mai explic despre legatura Nox si Particule, dar motoarele Diesel (au emisii mari de Nox) vor fi primele impactate si apoi motoarele pe benzina cu injectie directa. La motoarele diesel, deja costul de post-tratare gaze este mult superior motoarelor pe benzina (Noxtrap, injectie de AdBlue, Noxtrap aditivat, regerare Fap folosind injector de motorina...). Majoritatea costructorilor vor fi impactati pentru ca trebuie sa investeasca masiv, altii gen Mazda cu al lor Skyactive (motoarele pe banzina si motorina au raportul de compresie 14:1) sunt deja mai aproape de a indeplini normele, practic diesel-ul lor indeplineste EU6b fara filtru de particule (FAP)! Deci se poate!
    6 1
  • @alex
    GPL-ul nu se preteaza deloc la motoarele turbo. Instalatia pentru motoare cu injectie directa e foarte scumpa (de 2-3 ori fata de una normala) si motorul nu va functiona niciodata doar cu GPL, ci doar cu amestecuri benzina-GPL cu pana la 50% GPL
    3 1
  • Eşti prost informat.
    Apar instalaţii din ce în ce mai evoluate pentru motoare din ce în ce mai recente. Pentru injecţie directă, şi inclusiv turbo, preţurile pleacă de la 4000. RON.
    Şi maşina, în afara perioadei de la pornire până la atingerea temperaturii de funcţionare, va funcţiona normal doar cu GPL.
    0 0
  • vw si bosch testeaza un golf hibrid 1.7D care va pune cu botul pe labe si cuncurenta si multi din comentatorii de mai sus
    0 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru