VIDEO: Elon Musk, fondatorul Tesla, critică Chevrolet Volt şi Nissan Leaf

de Bogdan Mirică
Luni, 02.09.2013
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Elon Musk, omul care a pus bazele Tesla şi a dat naştere noului Model S, una dintre cele mai apreciate maşini electrice ale prezentului, vorbeşte deschis despre rivalii Chevrolet Volt şi Nissan Leaf.

Comentarii (20)

  • Care rivali??! Model S nu are si nu va avea prea curand rivali.
    20 31
  • Se pot spune multe. Mai ales cand esti jucator pe piata si vrei sa-ti vinzi marfa. Exista totusi o regula etica nescrisa pe care cowboii americanii o incalca frecvent. Nimic nou. In Statele Unite fiecare arunca cu noroi mai ceva ca la un "bikini mud wrestling". Adica chestii de prost gust. Elon Musk, inainte sa vada paiul din ochiul altuia, ar face bine sa vada barna din ochii lui. Tesla nu e lipsita de bube. Ba ele vin cu duiumul, de la sindromul "bricked battery" pana la probbleme cu manerele usilor samd.
    Pana una-alta, Leaf e 21.000$ in SUA, nu 80-90k si e sub sigla Nissan. Daca avea pretentii de "luxury car" atunci se numea Infiniti.
    Asta pentru ca Elon Musk o tot da cu "luxul" in toate directiile... judecati si voi daca acceptiunea americana a "luxului" e acelasi lucru cu cea europeana si japoneza...Eu zic ca nu.
    Da, voi merge mai departe si voi afirma ca Elon Musk e un parsiv. De ce e parsiv? Pentru ca neaga complet un adevar, o intreaga categorie de oameni care n-are nevoie sa circule mult, pentru ca apoi s-o asimileze. Nu poti sa negi segmentul asta, cand Nissan rupe la vanzari intre electrice.
    Mai sunt oameni care n-au ajuns inca la criza varstei a 2-a, dar nici 18 ani nu mai au sa-si doreasca un "sports car", ci vor doar o compacta de oras, fara sa trebuiasca sa manevreze o barja de 5 metri in permanenta prin parcari. Nu spun ca electrice n-ar trebui sa existe din fiecare segment in parte, dar totusi...In fine, nu-i prima data cand disperarea vorbeste pentru Elon Musk. Functioneaza cumva? Bineinteles! Actiunile la bursa sunt influentate tocmai de acei americani spalati pe creier ("small fish" cum ar spune ei).
    Orice om normal recunoaste un caracter puternic cand vede unul, iar Elon Musk nu este unul. Balbaiala si explicatiile simpliste, insuficient argumentate nu-i fac cinste. Dar cum sa-i cerem unui IT-ist sa fie elocvent in industria auto? E prea mult !
    42 15
  • inexorabil
    Oricate studii, calitati si abilitati ar proba cineva, daca devine ingamfat, valoarea lui se evapora instantaneu! Si ce daca va fi liderul mondial al segmentului? In orice competitie, trebuie sa-ti respecti adversarii, chiar daca nu faci altceva decat sa-ti exprimi opinia sincera despre ei!! Nicidecum nu se cuvine sa afirmi ca tu esti cel mai tare din parcare, ceilalti nefiind in stare sa vina cu solutii viabile. M-a deranjat mai ales faptul ca a "raschetat" RIGM cum ca, din postura de producator de "hibride", inca nu poate scoate o "full electrica" fiindca n-ar fi apt de aceasta provocare.
    Musk-ulosul asta se si vede barosan, deja "adulmeca" muntii de lovele...Este incredibil cum banii sau promisiunea lor darama edificiul moral al unui om, iar trufia se insinueaza ca semnal de alarma in acest sens...Sincer, nu ma asteptam la o asemenea atitudine, chit ca are dreptate in esenta. Iar meritocratia nu inseamna totul in ziua de azi, cum se amagesc o gramada de imbecili docti!
    Musk imi paruse simpatic la un moment dat, dar acum mi-a naruit acea imagine ingenua...Asta e, se verifica a nu stiu cata oara ca patima imbogatirii merge jurata mana in mana cu modulul PIC, adica Perfidie-Ifose-Capricii. Sau, daca vreti in alta maniera: pe lumea asta nu vei intalni niciodata palmiped inecat, sex gratuit sau bogat smerit.
    18 12
  • @Enron (gelu)

    Era si timpul sa apari mai gelu.Toata lumea stie ca tu esti un anti-american convins si tot timpul ai vorbit de rau si ai incercat sa strici imaginea marcii Tesla,ca deh, e americana.
    S-a gasit un prapadit de roman sa spuna ca Model S are probleme,ca e prea mare,ca e prea scumpa...
    Nu e scumpa baiete deloc,tu probabil uiti cate ofera masina asta.
    Nissan Leaf,mizeria la care te inchini tu,pur si simplu pare un carucior pentru copii comparat cu Model S.
    Leaf nu se apropie de modelul american la absolut nimic,are autonomie mica,performante slabe,design de toata jena.
    E normal sa fie mai ieftin,cine ar fi dat mai multi bani pe cizma aia hidoasa??
    Nissan mai are de ''mancat'',e mult sub Tesla pe segmentul electricelor.Stiu ca doare,dar asta e adevarul.
    15 32
  • Multi nu stiu. Uitati aici un om vizionar si de caracter:

    http://www.youtube.com/watch?v=rls6iDPLYUQ

    http://www.youtube.com/watch?v=o4alG3T1kuU

    http://www.youtube.com/watch?v=FM4W9MmkgnY

    http://www.youtube.com/watch?v=yPCt7mu-pb0
    18 4
  • @F1
    Baietel, tu ai o problema. Ma tot botezi cum ai tu chef, macar da-mi si un miel :)) Eu si individul la cate te referi suntem 2 persoane distincte, iar eu nu ma identific intru totul cu opoiniile lui. Mai ales in ceea ce priveste industria coreana, de care n-am o parere buna.
    Anti-american nu sunt pentru ca ar insemna sa spun ca TOTI americanii sunt prosti. Nu ! Unii americani sunt prosti. Da, imi place doar sa demasc ipocrizia, indiferent ce hram porti. Care-i problema?
    Tot ce avem la indemana in prezent sunt declaratiile presei de specialitate si ale clientilor pe forum. Astea nu sunt masini la care poti sa zici "dom'le ma duc in showroom, le vad, le testez". Asadar presupunerile tale impachetate intr-un limbaj de mahala, raman doar atat...niste presupuneri ale unui copil de 17 ani, caruia deja i-am dat prea mult importanta. Hai pa!
    29 11
  • @eu

    Esti amuzant! Ce mari realizari are Carlos Ghosn de-l lauzi in halul asta?? E doar un pamatuf cu un salariu mult prea mare,chiar si francezii au ramas socati cand au aflat cat castiga maimutoiul.
    Cumva Renault-Nissan au vanzari asa mari si se afla in top 3 cele mai mari concerne auto din lume?? Nu cred... Asa ca nu e cazul sa faci un erou dintr-un macac.
    11 21
  • Indiferent cat de inganvat devine tot isi are meritul lui pentru ca a ajuns sa puna unele semne de intrebare (nu am zis probleme) marilor companii auto, asta inseamna ceva in istoria auto, chiar daca in cativa ani ar putea sa dispara compania Tesla sau este asimilata de altii.
    Are si Ghosn aroganta lui si nu-i mica, la fel si Marchionne si multi altii.
    12 13
  • Cristi
    @F1 La fel cum nenea Musk si-a afirmat parerea (in scopuri publicitare) la fel poti sa-l lasi si pe Enron sa o faca, chiar daca nu esti de acord cu parerea lui. Asa cum bine zicea Enron e vorba de respect.

    Indiferent de pe ce continent vine Tesla si Nisan, cele doua masini nu sunt comparabile decat ca sunt masini electrice. Nu e acelasi segment de oameni care cer lux la pret de 80k$ cu cel care cer ceva mult mai putin echipat la 20k$. Sa nu intram in detalii, cine, de ce si care sunt nevoile.

    Foarte pertinenta afirmatia autonomiei limitate a bateriilor masinilor electrice cu care se compara Tesla S.
    Dar daca comparam modele atat de diferite, hai sa comparam si altfel intr-o alta extrema:
    Cumperi o masina pe combustibil care e mai ieftina cu 50kE decat modelul S. de 50 kE ai benizina (la pret de 1.5E/L si consum de 7l/100km) pt o distanta de 500 000 km. Merita diferenta?

    De ce cumperi o electrica? Sa fi "verde"? Cate cunostinte avem despre depozitarea bateriilor uzate? Bateriile uzate nu sunt asa de problematice azi, dar la o scara precum consumul unei industrii auto mondiale, s-ar putea sa fie comparabile sau sa depaseasca problemele deseurilor nucleare. Vom muta puterea petrolului in mainile puterii sa zicem resurselor pt baterii (indiferent care vor fi ele pe viitor)?

    Si sa revin la masina electrica, merita deci 80k$ luxul asta? Pe acelasi principiu in domeniu masinilor pe combustibil, cele de lux ar avea un succes enorm fata de cele low cost...realitatea e invers (per numar de unitati vandute). Iar piata se adapteaza la cerinta. Nu zic ca nu ar trebui sa exista ambele extreme, dincontra...suntem suficienti consumatori pe planeta sa fie loc de aceste doua extreme. Foarte bine, tocmai concurenta aceasta va duce la o piata echilibrata si nu la monopoluri absurde.
    22 7
  • Inca odata se confirma: la orice stire despre Tesla, cei care au frustrari fata de succesul acestei marci nu se pot abtine sa nu apara pe aici pentru a arunca cu noroi, asa... romaneste, cum sade bine la rumani...
    12 20
  • @mntsn

    Bine zici,prietene!

    Elon Musk a zis doar adevarul,concurenta e mult in spate si nu e deloc ingamfat sau increzut cum zic ''cunoscatorii'' de pe aici.
    Imi pare rau de @inexorabil,de la el chiar aveam pretentii.
    11 23
  • inexorabil
    @mntsn & @F1, un conducator adevarat nu se comporta precum Musk. Stati sa urmarim evolutia Teslei in urmatorii cinci ani si dupa aceea sa constatam pe cine "lasa mult in spate".
    Eu sunt pro-american, dar nu pro-egolatrie! Dar, daca pe voi va maguleste o afirmatie gaunoasa precum "Noi suntem superiori celorlalti", atunci n-ar mai fi nimic de adaugat...

    @mntsn, te-ai obraznicit sau mi se pare mie?...Nu sunt frustrat decat in piata, cand sunt furat la cantar. Ai confundat frustrarea cu nevroza pe fond de neimplinire. Si sa-ti mai zic ceva: daca rusii vor incepe sa exploateze intens punga imensa de petrol pe care stau, atunci s-ar putea ca Tesla, Volt, Leaf, i8 si altele asemenea sa ajunga direct in garla...Dar Ivanii sunt mai parsivi decat credem: ei asteapta netulburati ca actuala criza a petrolului sa-si faca efectul pana la avarie si apoi..."Hei, lume, vreti petrol? Nici pe arabi nu mai puteti conta? Veniti la noi, dar, hm, noi vom stabili legile pietei!". In virtutea acestei idei, se amageste cineva ca economia globalista va rezista fara transporturi grele? Camioanele/TIR-urile misuna astazi ca furnicile, pretutindeni. Doar nu credeti ca motoarele lor traditionale vor fi inlocuite de cele electrice?!
    8 7
  • @inexorabil

    Musk a spus realitatea,adevarul.Sau tu crezi ca Model S nu e superior modelelor Volt si Leaf??Spune-mi macar un aspect la care Volt sau Leaf e mai bun decat Model S,macar unul! Probabil o sa-mi spui ca sunt mult mai ieftine,asa e,dar stii vorba aia,''atatia bani,atata peste''.
    7 16
  • inexorabil
    @F1, calitatea lui Model S o survolează pe cea a Volt-ului, n-am cum să contest adevărul nud! Iar Musk ştie şi el, cu atât mai mult, fiind în breaslă, dar n-ai înţeles că m-a iritat doar infatuarea lui?! Atât. De fapt, "electricele" nu vor răzbi într-o lume îmbibată cu ţiţei pentru încă 50-100 de ani...Musk va trage zdravăn la galere, ca să prindă "cheag" --- acum ar fi momentul oportun, cât va fi isteria "eco" pe val...Cât despre @mntsn, ce decepţie! Şi-a permis acel epitet fiindcă mă ştie indulgent...Altul l-ar fi făcut praf. Dar eu doar l-am urecheat puţin. În rest, fondul lui este bun. Bye!
    3 5
  • Musk si mersul trenurilor
    Carlos Ghosn e unicat in industria auto, fiind un lider multicultural respectat pentru abilitatile sale si de cei din alte domenii, nu numai auto. Daca te uiti la realizarile lui, nu poti sa nu ramai perplex. E un individ nascut in Brazilia, crescut in Liban si scolit la Paris, ce vorbeste fluent 5 limbi. La 27 de ani lucra la Michelin si era cel mai tanar manager din industria cauciucului. Vechia poveste cu Carlos Ghosn care a readus Nissan pe linia de plutire in timp record, obtinand chiar profit la inceputul anilor 2000 e depasita. Nissan nu mai e demult in defensiva, ci in ofensiva.
    In Japonia este unul dintre putinii straini care conduc o companie nipona si e vazut ca un erou care a readus speranta liderilor din toate ramurile economice. A aparut chiar in benzi desenate cu supereroi (Manga), iar pentru japonezi asta-i o inalta forma de respect. A aparut si intr-un film alaturi de Elon Musk si Bob Lutz (GM), numit "Revenge of the electric car". Un film pe care vi-l recomand. Tine frecvent cursuri de management la universitati americane de prestigiu gen Princeton sau Stanford.
    In 2009 i s-a propus sa conduca GM. A refuzat, pentru ca ar fi fost "perturbator si neloial" pentru Alianta Renault-Nissan.
    La reuniunile de la Davos de cativa ani incoace e singurul invitat din industria auto. Uitati aici - Davos 2013:

    http://www.youtube.com/watch?v=aZEz99ToAaw

    Dar ce are Carlos Ghosn atat de special incat e atat de solicitat? De ce nu vedem un Martin Winterkon, un Akio Toyoda sau un Chung Mong-koo (stiu, o sa ma intrebati who the f**k is that? E CEO hyundai. That's my point) ? Pentru ca are viziune, carisma si capacitatea de a uni oameni de pe toate continentele fara a le stirbi respecul de sine. Carlos Ghosn si-a ales atent echipa care-i raporteaza direct lui, fara alti intermediari, cum se intampla la companii concurente.Carlos Ghosn e recunoscut ca ambasadorul schimbarii, deschizatorul de drumuri, insa nu se baga intr-o afacere, daca nu-i miroase a bani. La momentul actual, atat Renault, cat si Nissan au dovedit destul, Renault fiind prima marca din Europa la masini electrice cu o cota de piata de peste 30%. Deci cam aceesi cota pe care o are Dacia la ea acasa, in Romania. Iar Nissan va fi prima marca din China pe masini electrice in momentul in care se va pune legislatia la punct.

    Un alt aspect e ca Renault-Nissan e un colos aflat in Top 4 mondial, iar Carlos Ghosn are cu alta amplitudine fata de un Elon Musk de exemplu. E mult mai greu ce face Carlos Ghosn, conducand 2 companii aflate pe continente separate si diferite social, cultural si religios, unde trebuie sa multumesti pe toata lumea: presa, consiliul de administratie, actionari etc. Ghosn calatoreste intr-o zi din Mexic (unde Nissan e nr.1) in SUA, din SUA in Japonia, din Japonia in Rusia si din Rusia in Franta si toti il respecta si vor sa-i stie opinia.
    Elon Musk de abia acum invata mersul trenurilor. Desi nu cred ca are/duce in el ce-i trebuie ca sa fie macar pe sfertul unei somitati precum Carlos Ghosn.
    10 2
  • AndreiRN
    Eu nu stiu ce ati inteles uni din ce a zis Elon dar ce am auzit eu e doar adevarul.
    Si pt cei ce au o buba importiva americanilor sa se educe putin si sa afle ca Elon Musk este din Africa de Sud si emigrant in SUA.
    De asemenea majoritatea inginerilor de la Tesla sunt de origine europeana sau asiatici.
    Oricum ar fi fac o treaba EXCELENTA.
    5 6
  • @inexorabil: ti se pare, nu m-am obraznicit, sunt acelasi pe care-l stii. Doar ca, m-am saturat sa tot vad aceleasi critici nefondate contra Teslei din partea unora care nici macar n-au atins masina (nici eu n-am atins-o), in ciuda aprecierilor specialistilor care dau Tesla Model S mai buna decat nu doar Leaf sau Volt, ci chiar decat intreaga pleiada de modele de clasa mare premium fabricate de restul, care pot fi considerati concurenti directi prin prisma clasei in care se incadreaza modelele lor si a preturilor. Atat doar ca Model S are propulsor electric, iar restul cu ardere interna.

    Ok, am inteles, tu ai ceva cu stilul lui Musk de a se expune. Dar eu cred ca totusi nici masina in sine nu prea o ai la inima, chiar daca e americana. Care o fi motivul? Eu asta am dedus din fraze gen "frenezia intretinuta artificial a Teslei" sau alte atacuri subtile. Cel mai bine e daca poti sa fii sincer sa-ti clarifici pozitia fata de Model S in cateva cuvinte directe, fara metafore care pot avea mai multe intelesuri.

    La camioane si transportul greu de ce crezi ca nu s-ar preta bine motorul electric, cand tot ce conteaza acolo e cuplul pe care electricul il are din plin? Un sistem quick-drop ar fi genial pe coridoarele de transport europene si americane pentru TIR-uri electrice.

    Probabil calitatea lui Model S o survolează pe cea a Volt-ului, asa ar trebui daca ne uitam la preturi. Dar cum Model S n-am atins, cum spuneam mai sus, insa Volt da, pot confirma ca si Volt are o calitate exceptionala, incredibila pt Chevrolet, din ceea ce pot eu evalua. Nu mai stiu unde citisem ca Volt este cel mai calitativ produs al lui GM din toata istoria lor.

    Stiu ca tu esti adeptul benzinei (bine macar ca nu al diesel-ului) si ca esti nealiniabil noilor tendinte, dar cum spuneam si in articolele referitoare la motoarele downsized, cheia acceptarii lucrurilor noi este informarea si intelegerea lor. Asa ca, oricat de nealiniabil te dai tu, ar trebui sa te intrebi daca nu cumva esti exact opusul: ultraaliniat cu ceilalti 99% dintre automobilisti care folosesc ca si tine tot benzina sau motorina. Poate ai fi mai original si mai nealiniat daca ai gasi la SH un vechicul pe abur sau pe pacura sau si mai bine, unul cu tractiune animala sau o pereche de pantofi foarte rezistenti. Daca esti pe aceeasi lungime de unda cu mine, sper ca ai zambit la ultima fraza, in ciuda faptului ca sunt o deceptie pt tine. Asta e, ma bucur totusi ca gasesti la mine un fond bun si daca chiar crezi asta, atunci stii la fel de bine ca n-am avut nicio intentie sa te jignesc, doar ca nu-ti inteleg uneori absolut deloc pozitiile si poate asta e si din cauza ca nici tu nu te faci clar inteles, preferi sa te plimbi asa printre metafore.
    5 9
  • inexorabil
    @mntsn, uneori mai alunec si eu in ambiguu sau in confuzie, ca doar nu sunt frate cu cyborg astfel incat sa nu gresesc niciodata, dar cred ca am specificat deseori si destul de limpede ca, in perspectiva, voi fi adeptul biocarburantilor (atunci cand rezervele globale de "fosili" cei de toate zilele ne vor spune ciao...), in special al bioetanolului, in cazul caruia conteaza mai mult gestionarea parametrilor de fermentare ai materiilor prime (in general, reziduuri vegetale --- deci facem si curatenie in mediu!) decat gradul de poluare chimica (daca operatii de purificare a alcoolului brut, precum desulfurarea, deshidratarea si demetilarea, pot fi considerate poluante), fiind un proces preponderent natural!
    Tehnologiile propulsiei electrice nu polueaza mediul in timpul deplasarii masinilor de acest gen (nici bioetanolul, a carui emisie de dioxid de carbon este mult mai redusa decat in cazul benzinei) si doar putin in timpul producerii lor, dar industriile conexe pe care se sprijina acestea, recte cea extractiva, cea metalurgica si cea chimica, nu vor fi suprasolicitate in situatia in care ar creste cererea de automobile electrice?...
    Biocarburantii nu sunt susceptibili de poluare, dar cica tot ar putea afecta echilibrul mediului, fiindca se presupune ca ar secatui resursele de apa si nutrienti ale planetei daca ar abunda culturile de materii prime (vegetale zaharifere), dar este o ingrijorare nefondata, fiindca, asa cum am precizat mai sus, s-ar apela mai mult la deseurile/surplusul recoltelor agricole si ale industriei alimentare!

    In loc de concluzie: asa, ca fapt, divers, oare ai aflat de urmatorul articol: "Inventia care anuleaza poluarea si ingroapa masinile electrice" ? Daca nu, atunci da-i o cautare cu "ghioaga" (traducere neoficiala pentru "google"). Ha, ha, se pare ca n-o vom lua nici la dreapta, nici la stanga...Dă, Doamne!
    1 2
  • Suntem supusi manipularii americane... o fac demult... sunt experti !
    1 0
  • Frankfurt 2013
    Renault Zoe - Winner 'Best new EV' at IAA Frankfurt 2013

    https://www.youtube.com/watch?v=Kmf7rt-ydM
    1 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru