Volvo Concept XC Coupe, un nou pas înspre viitorul XC90

de Sebastian Toma
Miercuri, 08.01.2014
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Volvo va aduce la Salonul Auto de la Detroit conceptul XC Coupe. Acesta prefigurează design-ul viitorului XC90 şi este o evoluţie a conceptului prezentat la Salonul Auto de la Frankfurt din toamna anului trecut.

Concept XC Coupe ne aduce mai aproape de noul XC90. Dar e de înţeles că modelul de serie, cu trei rânduri de scaune şi şapte locuri va fi mai mare decât acest concept. Exponatul din imaginile alăturate este, mai degrabă, o versiune Cross Country a unui break sportiv.

Thomas Ingenlath
Şeful de design Volvo
Volvo a prezentat primele imagini oficiale ale conceptului pe care îl va expune la Salonul Auto de la Detroit. Acesta se numeşte Volvo Concept XC Coupe şi este o versiune SUV dezvoltată în baza Concept Coupe, exponatul din standul Volvo de la Frankfurt. Reprezentanţii mărcii scandinave spun că noul lor concept este inspirat din design-ul echipamentelor sportive moderne şi demonstrează capacităţile de siguranţă ale noii arhitecturi SPA de la Volvo. Pe lângă asta, noul concept arată şi noua direcţie de design a mărcii Volvo, dictată de Thomas Ingenlath, şeful departamentului de design al Volvo Cars.

Conceptul XC Coupe ne prezintă o evoluţie şi adaptare a liniilor cu care s-a mândrit Concept Coupe la Salonul Auto de la Frankfurt şi urmează acelaşi limbaj de design introdus de acesta. Spre deosebire de modelul de producţie pe care îl anticipează, XC Coupe Concept are doar două portiere şi vine cu jante de 21 inch şi bosaje ale aripilor accentuate. La fel ca în cazul conceptului prezentat la Frankfurt, XC Coupe are LED-uri cu lumini de zi aranjate în forma literei T, înclinată la 90 de grade, precum şi noua grilă "plutitoare" a mărcii Volvo şi semnătura luminoasă a blocurilor optice spate pe care o vor prelua viitoarele modele ale suedezilor.

Urmareste Automarket
Viitorul Volvo XC90 se va mândri cu trei sisteme de siguranţă în premieră mondială pe un model de serie. Cele trei sisteme se bazează pe sistemul radar şi pe camerele pe care le are maşina în dotare, iar rolul lor este acela de a evita coliziuni şi accidente care au loc în mod frecvent pe şosele din cauza neatenţiei şoferului sau a pietonilor.
Practic, SUV-ul scandinav va beneficia de un sistem de cruise control adaptiv cu funcţie de control a direcţiei, un sistem de menţinere a benzii de rulare cu control activ al direcţiei şi un sistem de prevenire a accidentelor frontale cu pietoni, biciclişti sau alte maşini prin frânarea automată chiar şi în cazul în care pietonii sau bicicliştii se află ascunşi în întuneric.

Thomas Ingenlath despre XC Concept

Thomas Ingenlath, şeful de design Volvo, în faţa noului concept.

Creatorul celor două concepte care vor duce la schimbarea aspectului viitoarelor modele Volvo, Thomas Ingenlath, povesteşte filozofia din spatele celor două exponate odată cu prezentarea noului concept al mărcii din Goteborg. Din moment ce noua direcţie de design a mărcii Volvo este strâns legată de valorile de bază ale design-ului scandinav, Ingenlath ne explică legătura dintre aceste valori şi noul concept al mărcii: "Activităţile în natură sunt o parte importantă a stilului de viaţă scandinav. Noi credem că trebuie să te bucuri de viaţă în timpul tău liber, iar Volvo-ul tău trebuie să-ţi susţină această dorinţă. De aceea, modelele noastre XC îmbină stilul expresiv, funcţionalitate generoasă, tracţiunea integrală şi siguranţă de top."

Care ar putea fi legătura dintre distracţie şi siguranţă şi cum aceste cerinţe, alături de scopul Volvo de a deveni constructorul celor mai sigure automobile din lume, afectează o echipă de design? Thomas Ingenlath explică: "E plăcut să simţi că eşti protejat. Dacă ai echipamentul potrivit – în cazul de faţă maşina – vei avea un sentiment de linişte interioară. Totul este în perfectă armonie cu abordarea noastră concentrată pe oameni şi moştenirea noastră. Noua arhitectură ne lasă atât pe noi, designerii, să ne îndepărtăm de limitările impuse de vechile platforme. SPA ne premite să creem proporţii minunate, esenţiale pentru a obţine un look premium. În plus, inginerii rezolvă mai uşor provocările în materie de siguranţă graţie noilor aliaje de oţel şi a noii arhitecturi electrice ingenioase."

Ce elemente vom vedea pe maşinile de serie?

Aşa va arăta noua grilă frontală a viitoarelor modele Volvo, începând cu XC90.

Noul limbaj de design al mărcii Volvo a fost lansat la Salonul Auto de la Frankfurt din 2013 odată cu prezentarea lui Coupe Concept.

Începând cu noul XC90, toate modelele Volvo vor avea cele două trăsături definitorii ale noului limbaj de design: T-ul din LED-uri format în interiorul blocurilor optice şi grila centrală "plutitoare". Împreună, toate modificările vor duce la o familie de modele unificată, care să fie uşor de identificat pe şosea şi care să diferenţieze marca suedeză de rivalii săi premium şi prin design, nu doar prin alte caracteristici.

Acesta este noul format al blocurilor optice frontale al familiei Volvo. Remarcaţi T-ul din LED-uri, trăsătură definitorie a farului.

La nivelul caroseriei, vorbim despre o nouă linie a capotei, un nou profil al portierelor şi o nouă legătură dintre aripile spate şi stopuri. Aceste elemente vor fi regăsite, într-o forma sau alta, pe toate modelele Volvo viitoare. În tot acest timp, toate trăsăturile de design vor fi simple, reflectând legătura puternică dintre limbajul de design al mărcii Volvo şi filozofia de viaţă de design a scandinavilor.

Comentarii (1)

  • Tinde sa fie unul dintre cele mai frumoase suv-uri de pe piata. Astept cu interes varianta de productie.
    19 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru