PREVIEW Raliul Turciei: Cine poate opri dominatia lui Loeb?

De Daniel Popescu
Publicat Joi, 15.04.2010
Sebastien Loeb va incerca sa obtina a treia victorie consecutiva din 2010 in Raliul Turciei, ce se va desfasura pe un traseu nou pe pietris si asfalt.

Campionatul Mondial de Raliuri revine in acest weekend cu etapa programata in Turcia pe un traseu complet nou, care va reprezenta o provocare pentru piloti dupa absenta de doi ani generata de sistemul rotational al evenimentelor.

Traseul se anunta inca de pe acum unul dificil pentru toti pilotii, insa Sebastien Loeb este determinat sa obtina a treia victorie din acest sezon si tot al treilea succes in tara euro-asiatica. Mikko Hirvonen este insa obligat sa ofere o replica pe masura pentru a demonstra ca poate lupta pentru titlul mondial si in acest sezon.

PIETRIS SI ASFALT PENTRU UN TRASEU NOU

Introdus in calendarul WRC in 2003, Raliul Turciei s-a desfasurat pana in sezonul 2008 in faimoasa regiune turistica Antalya. Traseul competitional a fost insa modificat radical pentru acest an, iar evenimentul va avea loc in jurul orasului Istanbul, care a fost desemnat in acest an Capitala Culturala Europeana.

De asemenea, pentru prima oara in acest sezon, pilotii vor avea de infruntat doua suprafete complet diferite de teren.

Desfasurat in mod traditional pe pietris, Raliul Turciei include aproximativ 44 de kilometri pe asfalt in a doua zi de competitie, ceea ce va spori dificultatea evenimentului. Pilotii vor utiliza pneuri de pietris chiar si pe probele de asfalt, astfel ca gestionarea corespunzatoare a cauciucurilor va fi esentiala pentru obtinerea unor rezultate satisfacatoare.

LUPTA PENTRU TITLU

Dupa cele doua victorii obtinute in Mexic si Iordania, Sebastien Loeb si-a consolidat prima pozitie in clasament in fata lui Mikko Hirvonen, profitand si de problemele acestuia in ultima runda. Pilotul echipei Citroen Total conduce clasamentul cu 68 de puncte, urmat de Jari Matti Latvala cu 43 de puncte si Mikko Hirvonen cu numai 37 de puncte.

In acest context, cei doi piloti de la BP Ford au obligatia de a obtine un rezultat mai bun decat Loeb in Turcia pentru a nu-i permite francezului sa se distanteze decisiv in clasament.

ISTORIE

Raliul Turciei a ajuns in acest an la cea de-a sasea editie, precedentele cinci fiind adjucate de singurii constructori actuali din campionat, Citroen si Ford.

Carlos Sainz a inceput dominatia celor de la Citroen inca de la editia inaugurala din 2003, iar Loeb si-a adjudecat victoriile in 2004 si 2005.

Marcus Gronholm a pus capat dominatiei franceze in 2006 la volanul unui Ford Focus RS WRC, iar ultima editie, desfasurata in urma cu doi ani, a fost castigata de Mikko Hirvonen.

PROGRAM

Raliul Turciei va avea loc pe parcursul a trei zile de vineri pana duminica pe parcursul a 23 de probe speciale. Ziua de vineri va fi rezervata primelor 9 probe speciale, ce vor avea loc in intervalul 09:00 - 20:00. Parcul de service a fost amenajat in regiunea Pendik, iar pilotii vor fi prezenti acolo timp de 30 de minute intre PS 4 si PS 5.

Urmatoarele 8 probe speciale vor avea loc sambata in intervalul orar 10:00 - 17:00, pauza de service fiind programata intre PS 13 si PS 14. Ultima zi de competitie programeaza alte 6 probe speciale intre 09:00 - 14:30.

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru