Alonso apară strategia Ferrari: "Ar fi fost o greşeală să intru din nou la boxe"

De Daniel Popescu
Publicat Luni, 11.06.2012
Fernando Alonso susţine că strategia adoptată la Montreal a fost corectă, chiar dacă a terminat pe locul cinci după ce a fost lider în prima parte a cursei.

Fernando Alonso a fost principalul rival la victorie pentru Lewis Hamilton în Marele Premiu al Canadei, însă rezultatul a fost decis de strategiile diferite adoptate de cei doi piloţi.

Hamilton a efectuat a doua oprire la boxe în turul 52, însă Alonso a preferat să termine cursa cu setul de pneuri montat pe monopostul Ferrari în turul 20. Strategia s-a dovedit a fi eronată, întrucât cauciucurile lui Alonso s-au degradat brusc spre final şi a fost depăşit succesiv de Hamilton, Romain Grosjean şi Sergio Perez.

În plus, el a fost surclasat inclusiv de Sebastian Vettel, care între timp efectuase la rândul său a doua oprire la boxe. Cu toate acestea, Alonso apară strategia adoptată de Ferrari şi susţine că, dacă ar fi efectuat încă o oprire, ar fi terminat cel mult pe locul patru.

"Dacă ne-am fi oprit am fi revenit pe patru, iar apoi am fi terminat pe patru în cursă. Ar fi fost o greşeală uriaşă să mă opresc. Dar acum impresia este că a fost greşeala mea şi a lui Vettel, aşa că cineva a trebuit să greşească cu 18 tururi înainte de final.

Am luat această decizie pentru a încerca să câştigăm şi nu a funcţionat, dar nu din cauza strategiei, ci din cauza degradării pneurilor."

"Vreau ca asta să fie foarte clar pentru că vor exista confuzii din partea oamenilor care nu înţeleg cursa. Am oprit în acelaşi tur cu Grosjean şi el a terminat pe locul doi cu aceeaşi timpi ca Hamilton. Aşa că nu a fost vorba despre a opri sau nu cu Hamilton sau despre a opri o dată sau de două ori. Problema este că Grosjean a făcut 55 de tururi cu pneurile într-un ritm bun, iar noi am făcut doar 45. Asta este singura problemă", a precizat spaniolul la finalul cursei.

Alonso a pierdut poziţia de lider în clasamentul general în urma rezultatului modest şi a victoriei lui Hamilton, însă insistă că cel mai important lucru este că a câştigat puncte în cursă.

"Totul este bine. Strategia pe care am încercat-o a fost bună, rezultatul a fost bun, iar punctele câştigate sunt bune. Nimeni nu va câştiga titlul în a şaptea cursă.

Dar dacă nu câştigi puncte cursă de cursă poţi să pierzi. Aşa că dacă ne gândim la punctele pentru campionat este un weekend foarte bun", a mai precizat el.

Via | Autosport

Comentarii (13)

  • cum era o gresala daca intra la boxe? vettel care era cu 3 secunde in spatele lui a intrat la boxe foarte tarziu si tot a terminat in fata lui. scurt pe doi: cel care gandeste strategiile la ferrari ar trebuii demis urgent. au masina dar nu au creier
    18 4
  • Ria Scude
    atunci nici alonso nu are creier ca apara aceasta strategie
    14 2
  • aici nu comentez
    5 1
  • ManeoFcd
    Daca intrai odata cu Hamilton terminai cel putin pe 2 ...dar e logic !Cum a terminat hamilton pe primul ...tu teminai minim pe 2 daca nu pe 1 ...ne se stie..
    10 1
  • @scuderia, @Ria Scude, nu fratilor! S-a referit la faptul ca daca ar fi intrat la boxe cand mai avea mai putin de 10 tururi ar fi fost o greseala. Bine era daca intra la boxe in acelasi tur in care a intrat Hamilton sau la o diferenta de 1-2 tururi, pentru ca dupa cum arata masina pare sa fi progresat insa categoric nu avea nici o sansa cu acele pneuri roase timp de zeci de tururi iar rivalul ei cu pneuri abia incalzite. Apararea pe care o face acum Alonso joaca mai mult rolul de mesaj genul "hai ca va iert in ciuda faptului ca eu muncesc si voi imi stricati tot ce castig".
    10 2
  • Alonso a mai declarat:" ar fi fost o greseala daca as fi castigat titlu in 2010"
    9 3
  • Eu am crezut ca le da la toti in freza si schimba pe supersoft-uri in turul 54, eventual 55. Am fost foarte dezamagit de ceea ce s-a intamplat. Nu inteleg de ce nu testeaza in antrenamentele libere cam cat tine fiecare tip de pneu.
    4 0
  • no-name
    Am senzatia ca acelasi tip de pneuri in conditii identice au durata de viata diferita.
    S-ar putea ca acesta sa fie motivul pentru care e greu de inteles aceste pneuri.
    7 0
  • Trebuia sa intre la un tur dupa ce a intrat Hamilton, avea sanse sa se bata la victorie sau termina pe 2 si nu pe 5!
    6 0
  • nu era suficient sa intre la boxe ca sa cistige,trebuia sa se confrunte si cu Vettel si Hamilton,asa a scapat mai onorabil...
    3 4
  • Acum judecand la rece, ferrari a gresit strategia. Noi acum fara nici o presiune rationam "le o bere" iar ei au trebuit sa isi asume un risc. Au gresit. Dar ce apreciez la Alonso este faptul ca nu arunca responsabilitatea pe strategia echipei ci este solidar cu esecul echipei.
    4 0
  • De acord ca nu suntem atat de priceputi ca si ei,dar s a vazut si de pe Luna ca daca ramane cu acele pneuri va fi ajuns si depasit f usor,la urma urmei un loc 2 sau chiar 3 era mult mai bun si mai aproape de realitatea cursei,eu cred ca se putea bate cu Hamilton daca schimba cel mult cu un tur intarziere,conteaza poate mai putin cine ar fi castigat,(sau nu),dar aveam si noi spectacol si.... Alonso mai multe puncte! ;)
    2 0
  • Am citit ink o data declaratia si m am cam umplut de spume...singur :)).Poi cum se poate ca un pilot cu atata experienta sa argumenteze esecul strategiei dandu l exemplu pe Grosjean,care,chipurile,a schimbat in acelasi tur cu el?! Daca aveau acelasi material de concurs mai intelegeam,ce are scula cu prefectura?Poate ca me repet,trebuia sa realizeze si el si echipa ca timpii sunt dramatic sub ceea ce scoteau cei din spate,atata timp cat pneurile se uzeaza,nici doamne,doamne nu le mai revitalizeaza,(uite ca de nervi fac si rime),sunt cazuri cand risti stand la plesneala,la pomanageala,sperand ca si ceilanti sa si termine gumele sau norocul...acum nu era cazul,puteau castiga sau cel putin locul 2 ! Tot pe asteptare a mizat si cand nu l a atacat pe Maldonado,si cand s au trezit...tot ei aveau pneurile mai varza!Intrun fel pare o abordare optimista insa rezultatele...nu le prea ies... ;) !
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru