Avancronica F1 Japonia: Alonso vs. restul lumii

de Daniel Popescu
Joi, 04.10.2012
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Fernando Alonso speră să-şi conserve poziţia de lider la Suzuka, însă McLaren, Red Bull şi, mai ales, Lotus speră să răstoarne calculele în privinţa luptei pentru titlul mondial.

Esential 6 victorii a obtinut Schumacher pe circuitul de la Suzuka, un record pentru Formula 1
3 pole position-uri consecutrive are Vettel la activ la Suzuka
310 km/h este viteza cu care pilotii abordeaza 130R, cel mai rapid viraj din calendar
50 ani aniverseaza circuitul de la Suzuka in 2012
Formula 1 ajunge la sfârşitul acestei săptămâni în Japonia, aceasta fiind prima cursă din această toamnă care se desfăşoară la ore matinale pentru fanii de pe continentul european. Lupta dintre echipele de top se anunţă una palpitantă între Ferrari, McLaren şi Red Bull, iar Lotus ameninţă să se infiltreze în confruntare.

MISIUNE DE CONVERSARE

Chiar dacă nu se află la volanul celui mai rapid monopost de pe grila de start, Fernando Alonso reuşeşte de o bună bucată de vreme să rămână lider detaşat în clasamentul general, principala explicaţie fiind clasarea cu regularitate pe primele poziţii şi numeroasele abandonuri suferite de rivali.

Pilotul Scuderiei Ferrari mizează pe aceeaşi reţetă a succesului şi la Suzuka, iar jocul psihologic a explodat deja între Scuderie şi celelalte echipe de top. Potrivit presei germane, Ferrari îi acuză pe rivalii de la McLaren şi Red Bull că utilizează aripi frontale cu o flexibilitate care depăşeşte limitele regulamentului, informaţie negată deja de echipa britanică.

Pe de o parte, Red Bull speră ca Sebastian Vettel să micşoreze şi mai mult decalajul faţă de Alonso, în timp ce McLaren pare oarecum ieşită din lupta pentru titlul piloţilor după abandonul lui Lewis Hamilton din Singapore, diferenţa faţă de lider fiind acum de 52 de puncte.

Cei de la Lotus trec aproape neobservaţi, însă echipa britanică are speranţe mari în Japonia datorită introducerii noului sistem Double Drag Reduction System (DDRS), care este aşteptat să debuteze în sfârşit pe monopostul E20. Miza este de asemenea una majoră, întrucât Lotus are de recuperat doar 14 puncte fata de Ferrari în clasamentul constructorilor.

McLaren mizeaza pe o victorie in Japonia

CIRCUITUL DE LA SUZUKA

Suzuka este unul dintre circuitele preferate ale piloţilor, unii dintre ei punând aceasta pe pistă pe primul loc, în faţa clasicului Spa-Francorchamps.

Motive sunt suficiente: virajele sunt rapide şi de viteza medie, foarte solicitante, iar cea mai mică greşeală poate însemna abandonul. Tocmai de aceea, mulţi consideră că Suzuka dezvăluie adevăratele calităţi ale piloţilor, în special în celebrul viraj 130R.

La fel ca anul trecut, sistemul Drag Reduction System (DRS) va putea fi utilizat după ieşirea din ultimul viraj pe tot parcursul liniei de start-sosire, până în zona de frânare pentru primul viraj. Totuşi, zona de activare a fost scurtata cu 20 de metri, după ce anul trecut s-au consemnat o serie de depăşiri foarte uşoare cu ajutorul tehnologiei. Detecţia diferenţei de o secundă se va realiza după virajul 130R.

SUZUKA - TUR VIRTUAL CU MCLAREN 

DATE GENERALE DESPRE CIRCUIT

Lungime tur 5.807 km
Numar tururi 53
Distanta totala 307.471

STRATEGIILE PENTRU PNEURI

Pe parcursul weekendului japonez, Pirelli va oferi piloţilor pneuri de compoziţie hard şi soft. Decizia a fost luată ca urmare a faptului că circuitul de la Suzuka necesită cea mai mare energie pentru cauciucuri, generată de numeroasele viraje lungi şi rapide, aşa cum sunt 130R şi Spoon.

De fapt, 130R este cel mai rapid viraj al anului, abordat la 310 km/h în viteza a şaptea, unde anvelopele sunt supuse la trei forţe în mod simultan: forţa de apăsare, forţa din viraj şi acceleraţia. Doar forţa laterală este echivalentă cu 3.1g, dar pentru ca 130R este un viraj destul de deschis, nu acesta este locul în care anvelopele experimentează cea mai mare forţă laterală: aceasta apare în virajul 7, Dunlop Curve, unde energia laterală ajunge până la 3.4g.

Oficialii Pirelli evită să facă predicţii cu privire la numărul opririlor la boxe, anticipând o variaţie mare de strategii care ar putea îmbunătăţi semnificativ spectacolul.

INFORMAŢII METEO

Urmareste Automarket
Taifunul Jelawat a făcut pagube însemnate pe parcursul săptămânii trecute în Japonia, însă pentru acest weekend vremea se anunţă frumoasă la Suzuka.
Potrivit ultimelor informaţii, circuitul va fi uscat în toate cele trei zile ale competiţiei, iar norii îşi vor face apariţia doar sporadic. Temperaturile maxime vor oscila în intervalul 23-24 de grade Celsius

REZULTATE ÎN ULTIMII CINCI ANI

În ultima jumătate de deceniu, Marele Premiu al Japoniei s-a desfăşurat pe circuitul de la Fuji (2008-2009) înainte de a se muta definitiv la Suzuka în ultimii trei ani.

Sezon Castigator
2011 Jenson Button (McLaren)
2010 Sebastian Vettel (Red Bull)
2009 Sebastian Vettel (Red Bull)
2008 Fernando Alonso (Renault)
2007 Lewis Hamilton (McLaren)

STATISTICI PENTRU MARELE PREMIU AL JAPONIEI

- Dacă va obţine pole position-ul la Suzuka, McLaren va egala recordul de cinci pole position-uri consecutive obţinute de Mika Hakkinen în 1999;

- 8 dintre cele 14 curse de până acum au fost câştigate de pilotul care a plecat din pole position;

- Vettel a fost în pole position în Japonia în ultimii trei ani. Recordul este deţinut de Michael Schumacher cu cinci pole-uri consecutive intre 1998-2002;

- Schumacher deţine recordul pentru cele mai multe victorii pe circuitul de la Suzuka: 6; Safety car-ul a apărut pe circuit în fiecare dintre ultimele trei curse de la Suzuka;

- 130R este cel mai rapid viraj din Formula 1, fiind abordat cu 310 km/h;

- Circuitul de la Suzuka împlineşte 50 de ani de exista.

PROGRAM

Marele Premiu al Japoniei se va desfăşura după următorul program, conform fusului orar al României:

Eveniment Ziua Ora Transmisii TV
Antrenamente 1 vineri, 5 octombrie 04:00 DigiSport 1
Antrenamente 2 vineri, 5 octombrie 08:00 DigiSport 1
Antrenamente 3 sambata, 6 octombrie 05:00 DigiSport 1
Calificari sambata, 6 octombrie 08:00 DigiSport 1
Cursa duminica, 7 octombrie 09:00 DigiSport 1

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru