Avancronica Marelui Premiu de Formula 1 al Japoniei

De Daniel Popescu
Publicat Joi, 06.10.2011
Sebastian Vettel are nevoie de un singur punct pentru a deveni campion mondial cu patru curse înainte de finalul sezonului. Îl poate opri Jenson Button?

Marele Premiu al Japoniei de la finalul acestei săptămâni va însemna în mod aproape sigur desemnarea lui Sebastian Vettel drept cel mai tânăr dublu campion mondial din istoria Formulei 1.

Pilotul echipei Red Bull Racing are nevoie de un singur punct pentru a deveni matematic campion mondial şi în acest an, în condiţiile în care până acum a terminat de fiecare dată pe podium cu o singură excepţie.

În cazul în care îşi va îndeplini cu succes misiunea, va fi pentru prima oară după şapte ani când titlul mondial al Formulei 1 se decide matematic atât de devreme, cu patru curse înainte de final. Precedentul a fost semnat de Michael Schumacher în sezonul 2004, când germanul şi-a asigurat al şaptelea titlu mondial după cursa de la Spa-Francorchamps.

LUPTA PENTRU LOCUL DOI

Dacă Vettel este deja practic campion, lupta pentru locul doi este mai pasionantă ca oricând. Jenson Button, Fernando Alonso şi Mark Webber sunt despărţiţi de numai trei puncte, în timp ce Lewis Hamilton a plătit tribut pentru numeroasele incidente în care a fost implicat şi este la 17 puncte distanţă de titlul neoficial de vice-campion. Aproape sigur, numele celui care va avea onoarea de a-l seconda pe Vettel în campion va fi cunoscut abia în ultima cursă a sezonului.

NOUTĂŢI TEHNICE

Lupta pentru cele două titluri mondiale se apropie de final, însă echipele vor profita la maxim de menţinerea regulamentului tehnic pentru 2012 şi vor continua să dezvolte actualele monoposturi. Inclusiv echipele de top precum Red Bull Racing, McLaren şi Ferrari au confirmat că vor introduce noutăţi pentru monoposturi, unele componente fiind în realitate testate pentru maşinile de anul viitor.

McLaren va încerca să oprească dominaţia Red Bull printr-o victorie, de preferat semnată de Jenson Button, care este obligat să câştige pentru a amâna decernarea prematură a titlului.

Nu vor face excepţie nici echipele de la jumătatea plutonului, mai ales că Force India are ambiţia de a detrona Renault de pe locul cinci în clasamentul constructorilor, în timp ce Sauber speră să-i surclaseze chiar pe indieni.

Nu în ultimul rând, Williams promite o revenire în forţa după schimbarea conducerii tehnice, însă este greu de crezut că britanicii vor reuşi să spele ruşinea unuia dintre cele mai slabe sezoane pe care le traversează în Formula 1.

CIRCUITUL DE LA SUZUKA

Suzuka este unul dintre circuitele preferate ale piloţilor, unii dintre ei punând aceasta pe pistă pe primul loc, în faţa clasicului Spa-Francorchamps. Motive sunt suficiente: virajele sunt rapide şi de viteza medie, foarte solicitante, iar cea mai mică greşeală poate însemna abandonul. Tocmai de aceea, mulţi consideră că Suzuka dezvăluie adevăratele calităţi ale piloţilor, în special în celebrul viraj 130R.

Sistemul Drag Reduction System (DRS) va putea fi utilizat imediat după iesirea din ultimul viraj pe tot parcursul liniei de start-sosire, până în zona de frânare pentru primul viraj. Detecţia diferenţei de o secundă se va realiza după virajul 130R.

Iată un tur pe circuitul de la Suzuka la volanul unui simulator McLaren:

Date generale despre circuit:

 Lungime tur  5.807 km
 Numar tururi  53
 Distanta totala  307.471


STRATEGIILE PENTRU PNEURI

Pirelli va furniza pneuri soft şi medium pentru acest weekend, însă strategiile sunt dificil de anticipat în acest stadiu. Există şanse pentru strategii cu una sau două opriri la boxe, însă piloţii de top, care vor începe cursa cu aceleaşi pneuri cu care au terminat calificările, ar putea opta pentru trei opriri la boxe. Motivul este că pneurile sunt solicitate intens la Suzuka prin prisma virajelor de mare viteză şi a absenţei liniilor drepte lungi, cu excepţia celei de start-sosire.

VREME

Marele Premiu al Japoniei se va desfăşura integral pe o vreme foarte frumoasă. Cerul va fi predominant senin în fiecare dintre cele trei zile ale competiţiei, iar temperatura maximă a aerului va oscila de la 22 de grade Celsius pentru vineri şi sâmbătă la 23 de grade Celsius pentru ziua cursei.

REZULTATE ÎN ULTIMII CINCI ANI

Sebastian Vettel şi Fernando Alonso au obţinut câteva două victorii în Marele Premiu al Japoniei în ultimii cinci ani:

 Sezon  Castigator
 2010  Sebastian Vettel (Red Bull)
 2009  Sebastian Vettel (Red Bull)
 2008  Fernando Alonso (Renault)
 2007  Lewis Hamilton (McLaren)
 2006  Fernando Alonso (Renault)

 

STATISTICI PENTRU MARELE PREMIU AL JAPONIEI

  • Sebastian Vettel are nevoie de un singur punct pentru a deveni matematic campion mondial. Germanul ar fi doar al nouălea pilot care obţine două titluri mondiale consecutiv;
  • Red Bull Racing este singura echipă care a plecat din pole position în acest sezon; Vettel a obţinut 11 pole position-uri în 2011 (dintre care cinci consecutive) şi este la numai trei pole-uri de recordul de 14 pole -uri într-un sezon stabilit de Nigel Mansell în 1992;
  • Vettel a câştigat ultimele două curse de la Suzuka după ce a plecat de fiecare dată din pole position şi are ocazia să egaleze recordul lui Michael Schumacher, care a câştigat de tri ori consecutiv acest mare Premiu în 2000, 2001 şi 2002.

PROGRAM

Marele Premiu al Japoniei se va desfăşura după următorul program, conform fusului orar al României:

 Eveniment  Ziua  Ora  Transmisii TV
 Antrenamente 1  vineri, 7 octombrie  04:00  
 Antrenamente 2  vineri, 7 octombrie  08:00  DigiSport 2
 Antrenamente 3  sambata, 8 octombrie  05:00  
 Calificari  sambata, 8 octombrie  08:00  DigiSport 1
 Cursa  duminica, 9 octombrie  09:00  DigiSport 1

Comentarii (1)

  • Zavrina
    gYOHOBCBtvaCQwlymS
    I never thought I would find such an everyady topic so enthralling!
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru