Avancronică: Marinescu luptă să-şi demonstreze valoarea în GP2

De Daniel Popescu
Publicat Joi, 10.11.2011
Mihai Marinescu participă în acest weekend la cursele demonstrative din Abu Dhabi din GP2, a doua competiţie ca importanţă în sporturile cu motor după Formula 1.

Weekendul sporturilor cu motor este dominat de Marele Premiu de Formula 1 din Abu Dhabi şi etapa decisivă pentru titlul mondial din Campionatul Mondial de Raliuri, însă are o semnificaţie aparte şi pentru publicul din România.

Mihai Marinescu a fost invitat de echipa Rapax să participe la cursele demonstrative din GP2, care vor avea loc la finalul acestei săptămâni pe circuitul Yas Marina din Abu Dhabi în paralel cu penultima etapă a sezonului de Formula 1.

Chiar dacă este un eveniment singular, etapa de la Abu Dhabi are potenţialul de a deveni unul dintre punctele de referinţă ale carierei tânărului pilot braşovean, întrucât reprezintă cel mai bun loc în care îşi poate demonstra talentul.

 

CE ESTE COMPETIŢIA GP2

Competiţia GP2 a fost creată în 2005 de Bernie Ecclestone şi Flavio Briatore ca o competiţie secundară pentru Formula 1, cu scopul de a descoperi tinere talente capabile să concureze în Marele Circ. Cursele de GP2 se desfăşoară în paralel cu etapele europene de Formula 1, principalele avantaje fiind familiarizarea cu circuitele şi, mai ales, observarea piloţilor de către staff-ul tehnic al echipelor din Marele Circ.

Monoposturile din acest campionat au şasiu Dallara, propulsoare V8 produse de Renault, iar furnizorul de pneuri este, ca şi în cazul Formulei 1, Pirelli. Capacitatea cilindrică a motorului este de 4 litri, acesta furnizează o putere de 620 CP la 10.000 rpm, iar în performanţă pură monopostul accelerează de la 0 la 100 km/h în mai puţin de trei secunde, având o viteză de top este de 320 km/h.

Cu o singură excepţie (Giorgio Pantano), toţi campionii din GP2 au promovat ulterior în Formula 1, acestora adăugându-se şi alţi piloţi care au impresionat prin rezultate: Lewis Hamilton, Nico Rosberg, Timo Glock, Heikki Kovalainen, Pastor Maldonado, Vitaly Petrov, Bruno Senna şi Lucas di Grassi.

OBIECTIVUL LUI MARINESCU, O CLASARE ÎN PRIMII 15

În ciuda oportunităţii de care beneficiază, Marinescu preferă să rămână precaut în privinţa performanţelor pe care le poate obţine în acest weekend, ca urmare a faptului că circuitul şi monopostul reprezintă tot atâtea necunoscute pentru el.

"Weekendul va fi unul al premierelor pentru mine. Mă voi afla pentru prima dată pe circuitul Yas Marina din Abu Dhabi, voi concura pentru prima dată în GP2 Series şi mă voi afla pentru prima dată într-un monopost atât de apropiat de cel din Formula 1.

Tocmai pentru că sunt atât de multe lucruri noi, obiectivul meu pentru acest Grand Prix este o clasare în primii 15."

"Va fi cea mai mare provocare din cariera mea, însă mă simt în formă şi sunt foarte determinat să mă clasez în top 15 chiar dacă voi merge pentru prima dată pe circuitul Yas Marina. Mă bucur că pot concura pentru Rapax, echipa care anul trecut a câştigat ambele titluri. Le mulţumesc tuturor celor care mi-au trimis mesaje după încheierea sezonului de Formula 2 şi sper să îmi poată urmări cursele de la Abu Dhabi" - Mihai Marinescu

CIRCUITUL DIN ABU DHABI

FORMATUL CURSELOR DE GP2

La fel ca şi celelalte competiţii inferioare din lumea motorsportului, GP2 este structurat în două curse distincte pentru fiecare weekend, iar etapa demonstrativă din Abu Dhabi nu face excepţie. Vineri vor avea loc antrenamentele şi calificările, urmate de câte o cursă în zilele de sâmbătă şi duminică.

Prima cursă cuprinde 31 de tururi, iar piloţii sunt obligaţi să efectueze cel puţin două intrări la boxe pentru schimbul de pneuri. Clasamentul final al primei curse va determina şi grila de start pentru cursa de duminică printr-un algoritm prin care primii 8 clasaţi pleacă în ordine inversă, iar restul piloţilor în ordinea în care au terminat cursa.

Astfel, pilotul care termină pe locul 8 cursa de sâmbătă va pleca din pole position în cursa de duminică, care va avea doar 22 de tururi si în care intrările la boxe nu sunt obligatorii.

PROGRAM

Etapa demonstrativă de GP2 din Abu Dhabi se desfăşoară după următorul program, conform fusului orar al României:

 Eveniment  Ziua  Ora  Transmisii TV
 Antrenamente  vineri, 11 noiembrie  08:15  
 Calificari  vineri, 11 noiembrie  12:55  DigiSport 1
 Cursa 1  sambata, 12 noiembrie  09:00  DigiSport 1
 Cursa 2  duminic,a 12 noiembrie  11:30  DigiSport 1

Comentarii (1)

  • wharrgarbl
    Sper sa se uite si echipele din F1 la cursele de GP2... mai ales Peter Sauber care stie intotdeauna sa gaseasca pilotii cu potential de F1.... poate-l vedem si pe Mihai in F1.
    6 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru