Brawn: "F1 poate impulsiona vânzările maşinilor electrice de serie"

De Daniel Popescu
Publicat Marti, 09.08.2011
Ross Brawn consideră că utilizarea unor motoare electrice în Formula 1 va impulsiona vânzarea maşinilor electrice de serie.

Regulamentul tehnic al Formulei 1 prevede că monoposturile vor utiliza exclusiv un motor electric atunci când se află în pitlane începând din sezonul 2014, măsură pe care FIA a luat-o cu scopul de a se alinia la tendinţele generale ale industriei auto de a trece pe tehnologii 'verzi'.

Măsura este privită cu ochi buni şi de Ross Brawn, unul dintre cei mai reputaţi ingineri din competiţie, care consideră că noul regulament va impulsiona vânzarea maşinilor electrice de stradă.

"Este adevărat că, dacă ne uitam la emisiile totale de dioxid de carbon emise de Formula 1, monoposturile reprezintă o parte relativ mică (n.r - 1%, potrivit unui studiu FIA), dar aceasta este partea care poate transmite un mesaj puternic. Am văzut câteva studii recente care spun că vânzările de maşini electrice au scăzut pentru că oamenii s-au obişnuit cu ele. Importanţa pe care oamenii o acordă maşinilor electrice a scăzut puţin, dar astfel de iniţiative le pot revitaliza", a declarat şeful echipei Mercedes GP.

Unul dintre cei mai aprigi opozanţi ai propunerii este Bernie Ecclestone, deţinătorul drepturilor comerciale considerând că există pericolul unor accidente mortale din cauza faptului că motoarele electrice nu emit niciun fel de sunet.

Brawn afirmă însă că soluţia la această problemă este foarte simplă: utilizarea unor sunete artificiale, aşa cum sunt cele implementate pe unele maşini electrice de serie.

"Aceasta este o problemă inclusiv cu maşinile de stradă. Maşinile electrice de serie fac mult zgomot, creează un zgomot fals pentru ca oamenii să ştie că maşinile sunt acolo. Şi noi putem face asta (n.r - în Formula 1)", a adăugat britanicul.

Via | Pitpass

Comentarii (3)

  • cursa F1 eco
    ar fii misto daca ar fi si o cursa de F1 separata dar doar cu motoare electrice si sa concureze cat ii tine bateria
    7 0
  • @Vale
    Ar fii misto daca te-ai gandi si in perspectiva.Daca sunt fortati sa perfectioneze motoare electrice ,poate peste 10 ani o sa iti cumperi un Renault/Mercedes/Ferrari/Whatever cu motor electric , autonomie de 800 km si 200 CP. Poate se loveste Newey la cap si vine cu o idee revolutionara pentru un tren de rulare complet nou...cine stie?
    Stop destroying Earth , it's where I keep all my stuff :)
    6 1
  • emerson
    Utopie
    La nivel de idee,e grozav. Punerea in practica e..cuiu' lu' Pepelea. Brown ori viseaza, ori e senil. Cu dezavantajele actuale, masinile electrice sunt doar un moft. Unora le-a trecut prin cap sa faca si niste calcule...pt.a acoperi nevoia de energie el.a masinilor el.la un numar echivalent cu cel al masinilor pe combustibili fosili ar trebui sa se prduca o cantitate de mai bine de 2 ori mai multa energie ca in prezent,fara sa mai punem cresterea generala a consumului. Dar, mai e un dar, sau chiar mai multi, cum produci energia asta electrica? Inca mult timp, tot cu combustibili fosili... Si atunci ce am rezolvat? Ca sa nu mai vorbim de costurile de investitie pt.infrastructura pt.o asemenea exploatare si nu in ultimul rand, interesele f.mari financiare ale petrolistilor..
    2 3

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru